Krautrock: The Rebirth of Germany - ντοκυμανταιρ

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Το documentary του BBC Krautrock: The Rebirth of Germany ηταν πολυ καλυτερο απο οτι το περιμενα.
Ειναι πολλα τα αξιολογα γκρουπ που περιλαμβανονται σαυτο το ειδος αλλα μιλησαν σε συντομες αλλα πολυ διαφωτιστικες συνεντευξειςολοι οι πραγματικα μεγαλοι. Ολοι εκτος απο εναν για τα γουστα μου.
Ammon Duul II, Tangerine Dream, Cluster, Popol Vuh, Can, Kraftwerk, Neu!, Faust.

Καταγραφεται πως ανετρεξαν για εμπνευση στην κλασσικη και την παγκοσμια φολκ μουσικη, αλλα και σε ηχους της φυσης και του περιβαλλοντος της πολης. Τελικως αυτο που ονομαστηκε (πολυ κακως) krautrock δεν ειναι το αποτελεσμα δημιουργιας μιας "γερμανικης" μουσικης σκηνης, αλλα η προσπαθεια για την απελευθερωση απο τις φορμες της εποχης με μοναδικο σκοπο την απολυτη ελευθερια εκφρασης.
Pastoral psychedelia that broke the tyranny of rock and blues (ή καπως ετσι) το χαρακτηριζει καπου ενας εκθαμβος Iggy Pop.

Δεν ειναι οτι εμαθα πραγματα που δεν ηξερα αλλα μπορω να πω οτι μου εκανε καταπληξη ο τροπος ομιλιας των πρωταγωνιστων και περισσοτερο του Holger Czukay και του Klaus Schulze. Αλλιως τους φανταζομουν, ειδικα αυτους.
Πρωταγωνιστων ενος κινηματος που ο χρονος δεν εχει μπορεσει να το καταβαλει μεχρι σημερα ουτε ενα χιλιοστο. Οσο και να τους εχουν μελετησει, αντιγραψει και κατακλεψει ατελειωτα, εχουν μεινει ακομα εκει καλλιτεχνικα ανεγγιχτοι αλλα και σαν προσωπικοτητες ασυμβιβαστοι.
Αυτο καταγραφεται αριστα στο ντοκυμανταιρ που παρα τις αναποφευκτες παραλειψεις συνισταται ανεπιφυλακτα. Δεν βρισκεται στο εμποριο φυσικα, ειναι πολυ προσφατη παραγωγη, αλλα υπαρχει στα γνωστα μερη.
e

Το είδα και εγώ.Θαρρώ πως δεν είχε να προσθέσει κάτι καινούργιο σε όσα ξέρουμε γι αυτό.Και επίσης αναλώθήκε στις "βεντέτες".Στον αφρό του γερμανικού rock.Θα το προτιμούσα πιο all around.Μου άρεσε πάντως να βλέπω τον (all time favourite hero) Mιchael Rother να μίλα έτσι ακριβώς όπως παίζει.Λιτά και με μέτρο...

Συμφωνω, σε μια ωριτσα ομως ειναι δυσκολο. Για τον Rother οτι και να πω θα ειναι λιγο. Ξεμπροστιασε με απιστευτη αξιοπρεπεια τη συμπεριφορα του καιροσκοπου Eno και της παρεας του.
Γενικα ομως ολοι ειναι πρωτα ανθρωποι (οπως ειπε και ο Damo σε καποιο σημειο) και μετα καλλιτεχνες.
Χρονια πολλα για την ονομαστικη!
e

ασε μη πω καμμια βαρυτερη κουβεντα, ευγενικα το ειπα

πάντα είσαι ευγενής εσύ.
αλλά τέτοια τσαντίλα με τον εν λόγω;
τι σου έχει κάνει;

άνοιξε ένα νημα να μας πείς τι του καταλογίζεις.
να μην χαλάσουμε το εδώ.

Συμφωνω, σε μια ωριτσα ομως ειναι δυσκολο. Για τον Rother οτι και να πω θα ειναι λιγο. Ξεμπροστιασε με απιστευτη αξιοπρεπεια τη συμπεριφορα του καιροσκοπου Eno και της παρεας του.
Γενικα ομως ολοι ειναι πρωτα ανθρωποι (οπως ειπε και ο Damo σε καποιο σημειο) και μετα καλλιτεχνες.
Χρονια πολλα για την ονομαστικη!
e

Eυχαριστώ πολύ.

Ξεμπρόσιασμα δεν θα το έλεγα.Άλλωστε οι Γερμανοί είναι απο την φύση τους πολύ ευγενικοί σαν λαός.Απλά διέκρινα μια πικρία στα λόγια του.Και είναι λογίκο μιας και σε σχέση με Βοwie,Eno κτλ είναι σαφώς αδικημένος.Είναι τόσο ανταγωνιστικά τα πράγματα σε αυτό το χώρο που ο τυχοδιώκτισμος είναι επιτρεπτός.Φαντάσου πόσο θα ισχύει αυτό για τον Eno.

Είναι τόσο ανταγωνιστικά τα πράγματα σε αυτό το χώρο που ο τυχοδιώκτισμος είναι επιτρεπτός.Φαντάσου πόσο θα ισχύει αυτό για τον Eno.

παίδες, ο Brian Eno είναι πίσω από καμιά 15ριά από τα πιο σημαντικά άλμπουμ των 35 τελευταίων χρόνων.
χώρια τα δικά του (μπορώ να απαριθμήσω 4 ή 5 Διαμάντια).
τα λόγια είναι τζάμπα.
αυτά που λέμε πρέπει να μπορούμε και να τα τεκμηριώνουμε.

Last edited:
Απο τη μεχρι τωρα πορεια του καταλογιζω ελλειψη αυθεντικοτητας.
Το θεωρω πρωτιστα παραγωγο - λουστραδορο του ηχου. Τον θεωρω καιροσκοπο γιατι παντα ειχε τη διορατικοτητα (τεραστιο προσον βεβαιως) να προσκολλαται σε πραγματικους μουσικους μεγαλων δυνατοτητων, να ξεκινησω απο το Ferry, το Fripp, τους γερμανους, μετα τους Talking Heads, ακομα μεχρι τον Bowie. Αυτοι ολοι εμειναν ακλονητοι στη θεση τους, στα καλα και στα δυσκολα. Αυτοδυναμοι. Αυτος παντα χαμαιλεοντας απο εδω και απο εκει

Ξερω θα μου πειτε για την τριλογια του. καποτε την ειχα περι πολλου, τωρα δεν μπορω να τα ακουσω, μου φαινονται σα μια σαλατα απο Roxy Music, Beatles με μερικες μινιμαλ λουπες κλεμμενες απο τον Terry Riley.
Τον εχω τιμησει δεοντως αλλα ας μου πει καποιος χριστιανος με το χερι στην καρδια
Πως μπορω να ακουσω το Another green world μετα απο ΑΥΤΟ (συν τα αλλα δυο που υπαρχουν στο τιουμπι)
http://www.youtube.com/watch?v=b_jXPLbkiA4&feature=related
Δεν μπορω, δεν παει, οι κριτικοι δε με καλυπτουν
e

ο Eno είναι painter: το ολικό ηχητικό αποτέλεσμα το αντιμετωπίζει σαν καμβά πίνακα ζωγραφικής.
οι Talking Heads πριν απ αυτον ήταν μια New Wave μπάντα της σειράς. Μετά απ αυτόν ήταν μια μπάντα χωρίς ...κάρβουνο. Να χαρώ εγώ κάτι ...αυτοδύναμους.
τον Iggy, κυριολεκτικά τον ανέστησε. Το ίδιο και τον Bowie. Χωρίς αυτόν στην παραγωγή ο Bowie, την τελευταία 30ετία, απλά Δεν υπάρχει (μοναδική εξαίρεση ίσως το Let's Dance αλλά εκεί υπεύθυνος είναι ο Nile Rodgers)
μαζί με τον Fripp έφτιαξε έναν απο τους πιο εικονοκλαστικούς δίσκους της σύγχρονης εποχής, αφετηρία για πάρα πολλούς άλλους που κινήθηκαν μετά προς την ίδια κατεύθυνση.

Απάντηση: Re: Krautrock: The Rebirth of Germany - ντοκυμανταιρ

Πως μπορω να ακουσω το Another green world μετα απο ΑΥΤΟ (συν τα αλλα δυο που υπαρχουν στο τιουμπι)
http://www.youtube.com/watch?v=b_jXPLbkiA4&feature=related
Δεν μπορω, δεν παει, οι κριτικοι δε με καλυπτουν
e

εδιαφέρουσα άποψη....αλλά θα ήθελες να μας πείς γιατί δεν μπορείς να ακούσεις "ακόμα έναν πράσινο κόσμο" μετά από αυτό ;

Είναι μουσικά , αισθητικά ή κάτι άλλο τα κριτήρια ; είναι θέμα γούστου ; Πως σχετίζεται ο Eno με αυτό του Terry Riley ; Θάπρεπε να σχετίζονται ;

Re: Απάντηση: Re: Krautrock: The Rebirth of Germany - ντοκυμανταιρ

εδιαφέρουσα άποψη....αλλά θα ήθελες να μας πείς γιατί δεν μπορείς να ακούσεις "ακόμα έναν πράσινο κόσμο" μετά από αυτό ;

Είναι μουσικά , αισθητικά ή κάτι άλλο τα κριτήρια ; είναι θέμα γούστου ; Πως σχετίζεται ο Eno με αυτό του Terry Riley ; Θάπρεπε να σχετίζονται ;

Για να σου δωσω ενα μετρο συγκρισης (παντα στα ματια ή μαλλον στα αυτια τα δικα μου- μπορει και αδικο), ο Eno ειναι κατι σαν τους Radiohead (Ok computer, Kid A style) της εποχης του. Πηγαινε πες κακο λογο για τη γκρουπαρα των 90s και θα σε φανε κριτικοι και fan.
Ατσιδας στη συνθεση ακουσματων μεταξυ τους, αλλα λιγος στη original δημιουργικη συνθεση. Μαστορας στην απλουστευση/εκλαικευση "δυσπεπτων" μουσικων και το κανει τις περισσοτερες φορες τελεια.

Για το συγκεκριμενο κομματι που εβαλα, ειναι repetitive, υποβλητικο με πολυ ελαφρες σχεδον αδιορατες γραμμες, τοσο που ο Don Cherry σχεδον "ντρεπεται" να το πατησει. Ο Eno θα παρει ας πουμε ενα repetition θα το τονισει με beat, θα βαλει μια μελωδια αλα Beatles ή VU και καθαρισε (μιλω για την τριλογια τη δικη του).
Πιασε απο τον Πρασινο κοσμο πχ το πρωτο κομματι ή το The Big Ship που ειναι το αγαπημενο μου και ακουσε τα μετα απο το Improvisation (ειναι και χαλια ο ηχος λογω youtube).
Ξαναλεω, εχω σχεδον τα απαντα (μαζι με τις συνεργασιες και παραγωγες), ακομα-ακομα και το Heroes/Low Symphony με τον Glass πηρα. Δεν ειμαι εχθρος, απλως τον εχω επενεξετασει (προς τα κατω).

Για το Pussyfooting που λεει ο Κωστας να πω κακια κουβεντα? θα πεσει ο ουρανος να με πλακωσει, sorry ομως ΔΕΝ ειναι δικο του, ειναι του αλλουνου!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Krautrock: The Rebirth of Germany - ντοκυμανταιρ

Για το Pussyfooting που λεει ο Κωστας να πω κακια κουβεντα? θα πεσει ο ουρανος να με πλακωσει, sorry ομως ΔΕΝ ειναι δικο του, ειναι του αλλουνου!

Ο "αλλουνός" :Banane0::Banane0: όμως αναγνωρίζει ότι ο Eno τον έσπρωξε προς τα εκεί ( The system of recording by which two Revoxes form a single loop and layer sound was introduced to me by Brain Eno in 1972 in his small front room , while we recorded what it became the first side of "No Pussyfooting" )

παίδες, ο Brian Eno είναι πίσω από καμιά 15ριά από τα πιο σημαντικά άλμπουμ των 35 τελευταίων χρόνων.
χώρια τα δικά του (μπορώ να απαριθμήσω 4 ή 5 Διαμάντια).
τα λόγια είναι τζάμπα.
αυτά που λέμε πρέπει να μπορούμε και να τα τεκμηριώνουμε.

Δεν του καταλογίζω κάτι βαρύ όσον αφορά το σύνολο της καριερας του.Για την ακρίβεια το αντίθετο πιστεύω.Άπλα εκείνη την περίοδο στα mid seventies ήταν σχεδόν copy-paste.Και για τον Bowie το ίδιο ισχυεί.Εκλαϊκεύσαν το όλο πράγμα χωρίς να δώσουν κάποιο credit.To ξαναλέω:δεν είναι κακό.Απλά συνέβη.Ο Paje ας πούμε δεν έκανε κάτι αντίστοιχο?Του αμφισβητει κανείς το σημαντικό της καριέρας του?

....Brian Eno is generally credited with coining the term "Ambient Music" in the mid-1970s to refer to music that, as he stated, can be either "actively listened to with attention or as easily ignored, depending on the choice of the listener", and that exists on the "cusp between melody and texture."[4] Eno, who describes himself as a "non-musician", termed his experiments in sound as "treatments" rather than as traditional performances. Eno used the word "ambient" to describe music that creates an atmosphere that puts the listener into a different state of mind; having chosen the word based on the Latin term "ambire", "to surround".[7]... (http://en.wikipedia.org/wiki/Ambient_music)

Τον ΕΝΟ μαλλον πρεπει να τον αντιμετωπισουμε εξω απο το συνηθισμενο τροπο αλλωστε για αυτο εβγαλε τον εαυτο του εξω, (describes himself as a "non-musician"). Εχει ομως ενα μαγικο τροπο να βρισκεται πισω η διπλα αν οχι μπροστα απο ιδιαιτερα σημαντικους δισκους ,και προσωπικα τον εχω σαν μια απο τις μεγαλυτερες μουσικες προσωπικοτητες του περασμενου αιωνα.

Ο Paje ας πούμε δεν έκανε κάτι αντίστοιχο?Του αμφισβητει κανείς το σημαντικό της καριέρας του?

όταν λές Paje ...μη μου πείς ότι εννοείς τον Jimmy Page.:speechless-smiley-0
ο Jimmy Page είναι μια καλά εκπαιδευμένη μαϊμού.
ο Eno, όμως, είναι Καλλιτέχνης. Innovator. Pioneer. Aural sculptor. :worshippy:

Το documentary του BBC Krautrock: The Rebirth of Germany ηταν πολυ καλυτερο απο οτι το περιμενα.
Ειναι πολλα τα αξιολογα γκρουπ που περιλαμβανονται σαυτο το ειδος αλλα μιλησαν σε συντομες αλλα πολυ διαφωτιστικες συνεντευξειςολοι οι πραγματικα μεγαλοι. Ολοι εκτος απο εναν για τα γουστα μου. Ποιόν?
Ammon Duul II, Tangerine Dream, Cluster, Popol Vuh, Can, Kraftwerk, Neu!, Faust.

Καταγραφεται πως ανετρεξαν για εμπνευση στην κλασσικη και την παγκοσμια φολκ μουσικη, αλλα και σε ηχους της φυσης και του περιβαλλοντος της πολης. Τελικως αυτο που ονομαστηκε (πολυ κακως) krautrock δεν ειναι το αποτελεσμα δημιουργιας μιας "γερμανικης" μουσικης σκηνης, αλλα η προσπαθεια για την απελευθερωση απο τις φορμες της εποχης με μοναδικο σκοπο την απολυτη ελευθερια εκφρασης.
Pastoral psychedelia that broke the tyranny of rock and blues (ή καπως ετσι) το χαρακτηριζει καπου ενας εκθαμβος Iggy Pop.

Δεν ειναι οτι εμαθα πραγματα που δεν ηξερα αλλα μπορω να πω οτι μου εκανε καταπληξη ο τροπος ομιλιας των πρωταγωνιστων και περισσοτερο του Holger Czukay και του Klaus Schulze. Αλλιως τους φανταζομουν, ειδικα αυτους. Τί εννοείς?
Πρωταγωνιστων ενος κινηματος που ο χρονος δεν εχει μπορεσει να το καταβαλει μεχρι σημερα ουτε ενα χιλιοστο. Οσο και να τους εχουν μελετησει, αντιγραψει και κατακλεψει ατελειωτα, εχουν μεινει ακομα εκει καλλιτεχνικα ανεγγιχτοι αλλα και σαν προσωπικοτητες ασυμβιβαστοι.
Αυτο καταγραφεται αριστα στο ντοκυμανταιρ που παρα τις αναποφευκτες παραλειψεις συνισταται ανεπιφυλακτα. Δεν βρισκεται στο εμποριο φυσικα, ειναι πολυ προσφατη παραγωγη, αλλα υπαρχει στα γνωστα μερη.
e

Επειδή δεν το έχω δει ακόμα το ντοκυμανταίρ θα ψάξω στα γνωστά μέρη ;)
Παιδιά πρέπει να φύγατε λιγάκι εκτός θέματος-bye--bye-

ecodrifτer σου αφιερωνω την δισκαρα που ακουω τωρα

ας υποκλιθουν ολοι μπροστα της !

με 5 ευρω απο το play !

23509.jpg

-bye-

ecodrifτer σου αφιερωνω την δισκαρα που ακουω τωρα

ας υποκλιθουν ολοι μπροστα της !
electr prog k.λ.π

με 5 ευρω απο το play !

23509.jpg

.