Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Για το ψάρεμα; Αρκετοί, καίτοι όχι εδώ μέσα.
Ιδίως για το ψαροντούφεκο. Δεν αναφέρομαι στους τύπους που πηγαίνουν πχ στις ΗΠΑ με οδηγούς και μεγάλα ταχύπλοα για ψάρια ανοικτής θαλάσσης, αυτούς κι εγώ θα τους θεωρούσα ως κυνηγούς.
Όλα τα παραπάνω όμως εμπίπτουν στον γενικό όρο "ψάρεμα".

Σημειωτέον ότι την καταστροφή στο οικοσύστημα και την υπεραλίευση που προαναφέρθηκε την προξενούν όχι τόσο οι ερασιτέχνες ψαράδες (φυσικά αθροιστικώς όλα σωρεύονται) όσο τα αλιευτικά ιδίως οι τράτες.

Re: Απάντηση: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Για το ψάρεμα; Αρκετοί, καίτοι όχι εδώ μέσα.
Ιδίως για το ψαροντούφεκο. Δεν αναφέρομαι στους τύπους που πηγαίνουν πχ στις ΗΠΑ με οδηγούς και μεγάλα ταχύπλοα για ψάρια ανοικτής θαλάσσης, αυτούς κι εγώ θα τους θεωρούσα ως κυνηγούς.
Όλα τα παραπάνω όμως εμπίπτουν στον γενικό όρο "ψάρεμα".

Σημειωτέον ότι την καταστροφή στο οικοσύστημα και την υπεραλίευση που προαναφέρθηκε την προξενούν όχι τόσο οι ερασιτέχνες ψαράδες (φυσικά αθροιστικώς όλα σωρεύονται) όσο τα αλιευτικά ιδίως οι τράτες.

Ε τώρα τι θα πει ο ένας και ο άλλος, δεν χρειάζεται να σε νοιάζει.

Στα πάντα μπορεί να μπει ο παραλογισμός.

Και συνήθως σε αυτόν καταφεύγουν όσοι δεν έχουν επιχειρήματα, οπότε παίζουν με τα κλισέ.

Μη σκας καθόλου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για κάποιον με βαρύτατα διαταραγμένο ψυχισμό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

1) η έλλειψη αντίστοιχης ευαισθησίας (γενικά γιατί δεν αφορούν όλους) δεν οφείλεται σε παράγοντες όπως η συγκατοίκηση, η οπτική και την επικοινωνία που μεταφέρεται ασυνείδητα και στα άγρια ζώα.

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που σου διαφεύγει: η ταύτιση με τα ζώα. Τα ζώα βλέπεις είναι θηλαστικά σαν εμάς και ακόμη και αν δεν έχει διαβάσει κάποιος Δαρβίνο, υπάρχει άμεση αναγνώριση της συγγένειας και της ομοιότητας. Είναι δεδομένη η ενσυναίσθηση με κάτι που σου μοιάζει πολύ.

Όσον αφορά τα "ψάρια" αυτό δεν υπάρχει. Δεν είναι αυτόματη η ενσυναίσθηση με ένα χταπόδι γιατί δύσκολα μπορεί να ταυτιστεί (να μπει στη θέση του κοινώς) με αυτό.
Με κάποια "ψάρια" όμως, όπως τα δελφίνια, δεν είναι το ίδιο και βλέπει κανείς από την αρχαιότητα ότι ο άνθρωπος τα έχει ξεχωρίσει και τα έχει περιλάβει σε μύθους του. Παρότι δεν γνωρίζανε ότι είναι θηλαστικά, εντστικτωδώς γινόταν η αναγνώριση της ομοιότητας με εμάς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μύθοι για τον Ορφέα αναφέρουν δελφίνι και όχι ροφό.

2) ο πόνος ιδιαίτερα ενός θηλαστικού είναι άμεσα αναγνωρίσιμος για τους λόγους που ανέφερα πριν. Ίσως για τους ίδιους λόγους υπήρχε και η ενστικτώδης αντίληψη ότι τα ψάρια δεν αισθάνονται πόνο (σίγουρα όχι όπως τα θηλαστικά), ίσως όμως και γιατί σε αντίθεση με τα θηλαστικά και τα πτηνά έχουν εντελώς άλλες συμπεριφορές.
Για παράδειγμα όλα τα θηλαστικά και τα πτηνά, φροντίζουν τα μικρά τους, δημιουργούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές στην ανθρώπινη οικογένεια, δείχνουν αγωνία για αυτά, μάχονται για αυτά.
Σε αντίθεση τα ψάρια δεν δείχνουν τέτοιες συμπεριφορές φροντίδας.

Αυτά όλα βέβαια αφορούν κάποιους γενικά που δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Αυτοί που έχουν ασχοληθεί αναπτύσσουν ενσυναίσθηση και έγνοια για κάθε τι που είναι ζωντανό.

Ναι, τα μυνηματα μας εχουν το ιδιο νοημα. Και ειπες την καταλληλη λεξη (ταυτιση) που εμενα μου διεφυγε. Αν αυτο δεν το λαβουμε υποψη (σκεφτουμε τελειως αντικειμενικα και οχι συναισθηματικα), εχω την αποψη οτι η κουλτουρα του κυνηγου ειναι η ιδια με αυτη του ερασιτεχνη ψαρα, ασχετα αν απο μεγαλη μεριδα κοσμου κατακριτεα ειναι μονο η πρωτη.

Αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω up αυτό εδώ.

Και να πει κανείς ότι έχουν ισχυριστεί όσοι είναι ενάντια στο κυνήγι ότι δεν τίθεται ηθικό θέμα με την κρεατοφαγία, να πω πάσταδιάλα. Εδώ όμως η κουβέντα έχει ξεφύγει σε δυσθεώρητα ύψη προσπάθειας δημιουργίας τύψεων. Whataboutism στο θεό...

Λες και όταν κάποιος λέει ότι το κυνήγι είναι βάρβαρο και δολοφονικό, ακυρώνεται το επιχείρημα επειδή υποφέρουν ζώα στα εκτροφεία. Βασικά το επιχείρημα είναι solid και firm που λένε και τα ζώα που υποφέρουν στα εκτροφεία είναι και αυτό λάθος κατάσταση και βάρβαρη!

Και να προσθέσω ότι ηθικό ζήτημα τίθεται γενικότερα με τη θανάτωση όλων των έμβιων όντων. Οπότε τι κάνουμε; Προσπαθούμε να πούμε ναι αλλά για το ψάρεμα δεν λέτε τίποτε; Φοβερό!

Λοιπόν, το θέμα είναι το κυνήγι, όχι το ψάρεμα. Σε ό,τι με αφορά παραδέχομαι την ενοχή μου και προσπαθώ να μειώσω το κρέας όσο μπορώ. Και συνεχίζω να δηλώνω ένοχος χωρίς να δικαιολογώ τον εαυτό μου και αν χρειαστεί να απολογηθώ κάποια στιγμή γι' αυτό θα είναι δίκαιο να υποστώ τις συνέπειες.

Όμως ξέρετε... να... είναι κάπως δύσκολο να χωνέψω ότι μπορεί κάτι άλλο στραβό που ενδεχομένως να είναι περισσότερο ή λιγότερο στραβό από κάτι άλλο, μπορεί να αποτελέσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για ένα διαφορετικό θέμα στραβό μέχρι εκεί που δεν παίρνει όπως είναι το κυνήγι.

Αυτά.

ΔΕΝ μπορεις να κοψεις το κρεας, παντως.
Δηλαδη, την ζωικης προελευσης πρωτεινη.
Μπορεις να την μειωσεις αλλα οχι να την κοψεις.
Ο ανθρωπος, μεχρι στιγμης, ειναι παμφαγο ζωο.
Αν θελει να διαθετει ισορροπημενη υγεια.
Αν θελει ...

Αυτοι που λενε οτι εγιναν αποκλεστικα φυτοφαγοι
γιατι δεν εκοψαν ΕΝΤΕΛΩΣ το κρεας και στα παιδια τους ?
Δυο μετρα και δυο σταθμα ? Αφου ζουν μονο με φυτικες ουσιες !
Γιατι δεν το καναν ?

Ο πατέρας μου, κάπου πριν την εφηβεία μας, το είχε γυρίσει σε σόγιες, αλφαάλφα, κλπ. Ξέρετε. Κοντά 35 χρόνια πριν. Αυτά που βγήκαν τώρα, τα ζούσαμε πριν 35 χρόνια. Πηγαίναμε δίπλα στης γιαγιάς μου να φάμε κρυφά κανένα σαλαμάκι, και η δόλια θυμάμαι μας έτριβε το στόμα με πορτοκάλι μετά για να μη μυρίζει. Και εγώ και ο αδερφός μου (εγώ οριακώς) βγήκαμε πιο κοντοί από εκείνον. Χωρίς να έχουμε κοντή μητέρα. Φουντ φορ θότ.

Γάλα εντελώς όχι, πάντως η ζωϊκή πρωτεΐνη είχε περιοριστεί σοβαρά. Οχι ότι δεν πίναμε και γάλα σόγιας. Και τέτοιο πίναμε! Μπορεί βέβαια αυτά να είναι συμπτωματικά, καθώς το στατιστικό δείγμα -δύο απόγονοι- προφανώς δεν επαρκεί για εξαγωγή συμπερασμάτων. Δεν μπορούσα όμως να μην κάνω τη σύγκριση με τους συμμαθητές μου, ιδίως με 3-4 που είχαν *πολύ* κοντύτερους γονείς όμως βγήκαν ψηλότεροι!

Άσχετα βέβαια τα παραπάνω με το κυνήγι -ή όχι και τόσο, καθώς δεν είναι ασυνήθης η σύνδεση ή κατάδειξη της αντίθεσής του με τον βίγκαν τρόπο ζωής.

Α ετσι λεγεται ? .... Βιγκαν ?

Ευτυχως που ξερω λιγα αγγλικα (vegan) και πιανω πουλια στον αερα :laugh:

Εχω μεινει (ως 16μπιτος :proud:) στο παλιο ... το βετζετεριαν !

Το υψος το δινουν τα γαλατα, γιαουρτια και τυροκομικα (κυριως, οχι αποκλειστικως).
Σας εκοψε και το γαλα ο νταντυ ?

To γάλα δεν κάνει απολύτως τίποτε. Μόνο θερμίδες προσφέρει.

Τα τυριά κάνουν ελάχιστα πράγματα.

Το ύψος έχει να κάνει με κληρονομικότητα η οποία πάει αρκετά πίσω.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είναι όλοι ή οι περισσότεροι πρόγονοί σου (9 γενεές) ψηλοί, είναι πιθανόν να μοιάσεις σε κάποιον που ήταν κοντύτερος.

Προσωπικά δεν έχω ούτε δυσανεξία στο γάλα, ούτε κάποιο πρόβλημα (ούτε στη γεύση ακόμη).

Το έκοψα αρκετά νωρίς (νωρίτερα από την εφηβεία).

Ήμουν πιο κοντός από τον αδερφό μου, αλλά κοντό δε με λες.

Α ετσι λεγεται ? .... Βιγκαν ?

Ευτυχως που ξερω λιγα αγγλικα (vegan) και πιανω πουλια στον αερα :laugh:

Nope!

Ο Vegan δεν τρώει ούτε γάλα, ούτε τυρί.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

To γάλα δεν κάνει απολύτως τίποτε. Μόνο θερμίδες προσφέρει.

Τα τυριά κάνουν ελάχιστα πράγματα.

Ειχα την εντυπωση οτι, για συγκεκριμενες ηλικιες, το γαλα αυξανει την οστικη πυκνοτητα.
Η εστω το τυρι ! Και αυτο κατεληξε μυθος ? Καποιο λινκ ?

Το ύψος έχει να κάνει με κληρονομικότητα η οποία πάει αρκετά πίσω.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είναι όλοι ή οι περισσότεροι πρόγονοί σου (9 γενεές) ψηλοί, είναι πιθανόν να μοιάσεις σε κάποιον που ήταν κοντύτερος.

Μπαμπας και παππους δεν ξεπερνουσαν το 1.75.
Εγω (στο 1.90 στην ηλικια των 20) απο που πηρα ?
Απο την μανα μου (η γιαγια μου) ? Ακομα πιο κοντες !

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κυνήγι. Υπέρ ή κατά;

Ειχα την εντυπωση οτι, για συγκεκριμενες ηλικιες, το γαλα αυξανει την οστικη πυκνοτητα.
Η εστω το τυρι ! Και αυτο κατεληξε μυθος ? Καποιο λινκ ?

Το γάλα σε όλα τα θηλαστικά σταματάει να προσφέρει σε λίγο πολύ συγκεκριμένες ηλικίες (νηπιακές).

Η κατανάλωση γάλακτος από ενήλικες δεν συμβαίνει σε κανένα θηλαστικό πλην του ανθρώπου.

Όλοι οι ενήλικες άνθρωποι έχουν δυσανεξία στο γάλα.

Εκτός από:
Ένα μικρό κομμάτι της ανθρωπότητας που ζούσε σε πολύ βόρειες περιοχές (Σκανδιναβία) με μετάλλαξη ανέπτυξε όχι μόνο ανοχή στο γάλα (οι υπόλοιποι είπαμε έχουν δυσανεξία) αλλά και την ικανότητα να παίρνουν από το γάλα περισσότερες θερμίδες.
Αυτό έγινε από περιβαντολογική πίεση. Δηλαδή ήταν βιολογικό πλεονέκτημα να παίρνουν και από το γάλα θερμίδες αφού οι υπόλοιπες τροφές στο περιβάλλον τους ήταν λίγες.

Το γάλα λοιπόν προσφέρει θερμίδες. Σημαντικό σε συνθήκες έλλειψης άλλων τροφών αλλά τίποτε ιδιαίτερο όταν δεν υπάρχει θερμιδική πενία.

Μπαμπας και παππους δεν ξεπερνουσαν το 1.75.
Εγω (στο 1.90 στην ηλικια των 20) απο που πηρα ?
Απο την μανα μου (η γιαγια μου) ? Ακομα πιο κοντες !

Μπορεί να είχαν την γενετική προδιάθεση να είναι ψηλοί, αλλά να μην βοηθήθηκε από τις συνθήκες που βιώσανε.
Επίσης δεν έχει γνώση για όλους τους προγόνους σου 9 γενεές πίσω.