Κύπρος, 1821, Μικρασία - υποκατηγορία του "Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας"

Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Οσο για τον έποικο τής Κερύνειας τράβα πέστα σε αυτόν που τού πήρε το σπίτι ο Αττίλας.

Τα λέω στον πατέρα μου. Είμαι και εγώ πρόσφυγας μην νομίζεις. Ούτε και χάρηκε κανείς. Πίστεψέ με όμως, αν μια μέρα διωχθούν οι έποικοι με τρόπο ίδιο με αυτόν που διωχθήκαμε εμείς το 1974, δεν θα χαρώ καθόλου ούτε εγώ ούτε ο πατέρας μου. Γιατί μόνο εμείς θα ξέρουμε πως θα νιώθουν. Εύκολα μπορεί να πανηγυρίζει κανείς τέτοιες καταστάσεις αν δεν τις έχει υποστεί ο ίδιος. Και στη θεωρία όλα είναι καλά. Στην πράξη όμως πολλά αλλάζουν. Και είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί η απώλεια σε μίσος. Το δύσκολο είναι να μετατραπεί σε σκέψη.

Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Πάντως, στην Ελλάδα του 1821, υπήρχαν πάρα πολλοί Έλληνες Μουσουλμάνοι οι οποίοι θεωρήθηκαν από κάποιους Τούρκοι.
Και υπήρξαν σφαγές ακόμα και αμάχων.
Ας μου πει κάποιος έναν πόλεμο που δεν είχε και τέτοια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Τα λέω στον πατέρα μου. Είμαι και εγώ πρόσφυγας μην νομίζεις. Ούτε και χάρηκε κανείς. Πίστεψέ με όμως, αν μια μέρα διωχθούν οι έποικοι με τρόπο ίδιο με αυτόν που διωχθήκαμε εμείς το 1974, δεν θα χαρώ καθόλου ούτε εγώ ούτε ο πατέρας μου. Γιατί μόνο εμείς θα ξέρουμε πως θα νιώθουν. Εύκολα μπορεί να πανηγυρίζει κανείς τέτοιες καταστάσεις αν δεν τις έχει υποστεί ο ίδιος. Και στη θεωρία όλα είναι καλά. Στην πράξη όμως πολλά αλλάζουν. Και είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί η απώλεια σε μίσος. Το δύσκολο είναι να μετατραπεί σε σκέψη.

Δεν λέω αυτό Φωτη.Αλλά όταν κάποιοι μπαίνουν σπίτι μου μέ την βία δεν θα τον πολυσκεφτώ κιόλας.Εστω νομικά κάτι θα κάνω.Ο εποικος δεν θά θεωρηθεί και πρόσφυγας,εισβολέας είναι...
Και αυτός ας τα βάλει με την κυβέρνησή του που τον ξερίζωσε απο την γή του και τον έστειλε στούς Τουρκοκύπριους.
Αλήθεια γιατί οι Τουρκοκύπριοι δεν γουστάρουν τούς εποίκους??

Πάντως, στην Ελλάδα του 1821, υπήρχαν πάρα πολλοί Έλληνες Μουσουλμάνοι οι οποίοι θεωρήθηκαν από κάποιους Τούρκοι.
Και υπήρξαν σφαγές ακόμα και αμάχων.
Ας μου πει κάποιος έναν πόλεμο που δεν είχε και τέτοια.

Ολοι οι πόλεμοι είχαν.
Αλλά κάποιοι κύριοι ήσαν πιό ´προγραμματισμένοι´από άλλους.

Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Μάλιστα. Γνωρίζει κανείς την τύχη των αμάχων των πόλεων που ανακαταλάμβαναν οι Τούρκοι? Ότι για παράδειγμα η Λιβαδειά έχασε 1000 άμαχους νεκρούς και 2000 αιχμάλωτους όταν ανακαταλήφθηκε από τον Ομέρ Βρυώνη?

Πάντως και τής γιαγιάς μου πού τής πήραν το σπίτι οι Γερμανοί στην Πύλο και την έδιωξαν με την μάνα μου και την αδελφή της που ήσαν τότε 5και 6 χρονών,όταν έφυγαν οι φασίστες το πρώτο που σκέφτηκε η γιαγιά μου ήταν να σκεφτεί τα συναισθηματικά προβλήματα τών γερμανων που αποχωρίστηκαν το σπίτι.Ελεος............
Και μάλιστα απο την στενοχώρια τους φεύγοντας τόκαψαν κιόλας.
Αληθινή η ιστορία..

Απάντηση: Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Μάλιστα. Γνωρίζει κανείς την τύχη των αμάχων των πόλεων που ανακαταλάμβαναν οι Τούρκοι? Ότι για παράδειγμα η Λιβαδειά έχασε 1000 άμαχους νεκρούς και 2000 αιχμάλωτους όταν ανακαταλήφθηκε από τον Ομέρ Βρυώνη?

Είδες πουθενά κάποιον να λέει κάτι αντίθετο?

Απάντηση: Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Ρεπούσια ιστορία!
Γιαυτό η μαργιορή γιαννάκου και ο καλός πήγαν σπίτι τους.
Αδιάβαστοι και μετεξεταστέοι. Στα τσακίδια!
:violent-smiley-030:

Ξέχασες τον Μπίστη και τον κερκυραίο τον Γεωργιάδη επίσης...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Δεν ήταν μόνο πόλεμος εναντίον του κατακτητή. Δεν ήταν μόνο ο κατακτητής εκεί. Ή αν θες ο Κατακτητής ήταν τόσα χρόνια εκεί ώστε ζούσε εκεί δεν υπηρετούσε καμία θητεία. Δεν ήταν απλά μια φρουρά. Ζούσε. Και αυτό που έκαναν οι Έλληνες ήταν να ξεριζώσουν το τουρκικό στοιχείο από Πελλοπόνησο και Κρήτη με τη βία. Και πολύ θα ήθελα να μάθω πόσους πραγματικά φάγαμε και πόσους διώξαμε συνολικά.

Όσο για τον Αττίλα και τα γεγονότα του 1963-1974 (ποτέ δεν σταμάτησαν τα σκηνικά στο γκέτο της Λευκωσίας ένθεν και ένθεν) σαφώς και δεν εξισσώνονται. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να παραδεχτούμε τα αίσχη που κάναμε και εμείς, και όχι να τα φορτώνουμε πάντα μα πάντα όλα μα όλα στην άλλη πλευρά. Και να σου πω και κάτι. Ότι έκαναν στην Κρήτη, ήθελαν να κάνουν και στην Κύπρο. Από το 1955 ακόμα η συντριπτική πλειοψηφία του νησιού ήθελε να ξεφορτωθεί τους Τουρκοκύπριους. Και αν δεν ήταν τόσο μακρυά η Κύπρος και δεν τους είχε φάει και η φαγωμάρα για το αν θα ενώνονταν ή όχι με την Ελλάδα, και δεν υπήρχαν και οι Βρετανοί, μπορεί και να το κατάφερναν. Τί σημαίνει αυτό; Ότι έτσι έπρεπε να γίνει κι όλας; Εσύ μπορεί να πιστεύεις πως ναι, έτσι έπρεπε να γίνει. Αλλά σε τι θα διέφερε αυτό από ότι μας έκαναν εκείνοι στη Σμύρνη; Εγώ πάλι θεωρώ ότι ο συνομήλικός μου τούρκος έποικος που έχει γεννηθεί στην Κερύνεια το 1975, είναι σήμερα πιο Κερυνειώτης από εμένα που την έχω δει μόνο στη φωτογραφία. Άποψή μου αυτή. Και δεν έχει να κάνει με καμία έλλειψη πατριωτισμού. Έχει να κάνει καθαρά με την κατάσταση που βιώνουμε εγώ και ο έποικος. Σε τι θα διέφερε νομίζεις το να πάω εγώ σήμερα και να τον πετάξω έξω από το "σπίτι του" που κάποτε ήταν του πατέρα μου, από αυτό που έκανε ο πατέρας του στον δικό μου; Σαν πράξη, λίγη διαφορά θα είχε. Απλά η δική μου πράξη είναι πιο δικαιολογημένη τόσο νομικά όσο και ηθικά. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι το ίδιο. Και επειδή το αποτέλεσμα το έχουμε νιώσει σαν οικογένεια στο πετσί μας, θα το σκεφτόμασταν δύο φορές πριν αρχίσουμε τις επιθέσεις.

Νομίζω ότι ή εσύ έχεις μπερδέψει πολλά πράγματα ή εγώ τα εκλαμβάνω με λανθασμένο τρόπο....

Τί θα πει νιώθει περισσότερο Κερυνιώτης ένας τούρκος από σένα που την έχεις δει μόνο σε φωτογραφία???? Είναι τοπικιστικό το θέμα ή εθνικό????

Σε τι θα διέφερε αυτό που μας έκαναν αυτοί στη Σμύρνη?????????? Μήπως θα μπορούσες να το εξηγήσεις καλύτερα αυτό??

Νομίζω ότι ή εσύ έχεις μπερδέψει πολλά πράγματα ή εγώ τα εκλαμβάνω με λανθασμένο τρόπο....

Τί θα πει νιώθει περισσότερο Κερυνιώτης ένας τούρκος από σένα που την έχεις δει μόνο σε φωτογραφία???? Είναι τοπικιστικό το θέμα ή εθνικό????

Σε τι θα διέφερε αυτό που μας έκαναν αυτοί στη Σμύρνη?????????? Μήπως θα μπορούσες να το εξηγήσεις καλύτερα αυτό??

Γιατί ρε σύ??
Το πάν είναι η άνευ όρων ειρήνη.
Να μείνει ο βιαστής στο σπίτι και ο βιασθείς νά ζητήσει και συγνώμη.

Να θυμίσω τι έκαναν οι Ελληνάρες στους Μικρασιάτες πρόσφυγες?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Δεν λέω αυτό Φωτη.Αλλά όταν κάποιοι μπαίνουν σπίτι μου μέ την βία δεν θα τον πολυσκεφτώ κιόλας.Εστω νομικά κάτι θα κάνω.Ο εποικος δεν θά θεωρηθεί και πρόσφυγας,εισβολέας είναι...
Και αυτός ας τα βάλει με την κυβέρνησή του που τον ξερίζωσε απο την γή του και τον έστειλε στούς Τουρκοκύπριους.
Αλήθεια γιατί οι Τουρκοκύπριοι δεν γουστάρουν τούς εποίκους??

Να σου πω την αλήθεια δεν γνωρίζω γιατί δεν τους γουστάρουνε. Μάλλον για τον ίδιο λόγο που και οι Ελληνοκύπριοι δεν γουστάρουν τους δικούς μας εποίκους, τους Ρωσοπόντιους. Μάλλον γιατί πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν κανένα σοβαρό βιοτικό επίπεδο εκεί από όπου καταγόντουσαν, και ερχόμενοι στην Κύπρο έφεραν μαζί και τις κακές τους συνήθειες. Αλλά δεν θα κάτσω να σκεφτώ και πολύ αυτά που μου τσαμπουνάνε οι Τουρκοκύπριοι. Τη μία λένε έτσι και την άλλη γιουβέτσι. Μην ξεχνάς ότι και ο Ντεκτάς Τουρκοκύπριος -και μπατζανάκης του Κληρίδη- είναι. Πάντως ο έποικος δεν είναι εισβολέας όπως λες. Μετακινούμενος πληθυσμός είναι. Και σε μερικές περιπτώσεις αυτούς ιστορικά τους έχουμε θεωρήσει και πρόσφυγες (θυμήσου τους πόντιους που μετακινούσε ο Στάλιν).

Τώρα για το άλλο που λες. Σαφώς και θα υπερασπιστείς το σπίτι σου. Όπως μπορείς. Ο πατέρας μου το έχασε γιατί ήταν στα 800 μέτρα από το πέντε μίλι. Τι να υπερασπιστεί με τα σώβρακα; Πήρε τη μάνα μου με τη νυχτικιά και φύγανε να γλυτώσουν. Αυτό έγινε. Μετά από μια εβδομάδα κατάφερε να παρουσιαστεί για να πολεμήσει (μέχρι τότε κρύβοταν γιατί ήταν πίσω από τις γραμμές των τούρκων), και του είπαν να πάει να πάρει όπλο από τους σκοτωμένους. Τα όπλα βέβαια τα είχαν κλειδώσει οι πραξικοπηματίες στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Οι μόνοι που είχαν όπλα να πολεμήσουν ήταν η φρουρά του Μακαρίου (την οποία και δεν κατάφεραν να αφοπλίσουν οι χουντικοί), η ΕΛΔΥΚ και η Αστυνομία.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά. Και δεν χρειάζομαι καμία ιστορική μαρτυρία για να τα πιστέψω γιατί έγιναν μπροστά στα μάτια ανθρώπων που ξέρω και έχω μιλήσει. Δεν περιμένω κανένα βιβλίο για να μου τα επιβεβαιώσει. Και για τα δικά μας τα χάλια το ίδιο ισχύει. Θες να σου πω ότι ακόμα και συγγενείς μου υποψιάζομαι ότι συμμετείχαν σε τέτοιες "ομάδες κρούσης"; Τουλάχιστον έτσι τους έχω ακούσει και υπερηφανεύονται... Τι να λέμε τώρα.

Αλλά είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αν εμένα με πετάξεις έξω από την Αθήνα, θα πονέσω. Γιατί εδώ γεννήθηκα και αυτόν τον τόπο θεωρώ σπίτι μου πια. Αν τον έποικο που γεννήθηκε στην Κύπρο τον πετάξεις έξω από το σπίτι που γεννήθηκε δεν θα τον ξεριζώσεις; Προσπάθησε να το σκεφτείς λίγο. Ούτε γι αυτόν πρόκειται για το κτήμα στην Καλαμάτα που έχει 20 χρόνια να το καλλιεργήσει.

Μαζί σου.Να θυμίσω ποιοί φώναζαν τότε για πτωχή και τιμία Ελλάδα??Και ποιοί δημιούρηγσαν τέτοιο κλίμα στην Ελλάδα??
Πάντως είναι άσχετο με εποίκους και εισβολές.

Αλλά είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αν εμένα με πετάξεις έξω από την Αθήνα, θα πονέσω. Γιατί εδώ γεννήθηκα και αυτόν τον τόπο θεωρώ σπίτι μου πια. Αν τον έποικο που γεννήθηκε στην Κύπρο τον πετάξεις έξω από το σπίτι που γεννήθηκε δεν θα τον ξεριζώσεις; Προσπάθησε να το σκεφτείς λίγο. Ούτε γι αυτόν πρόκειται για το κτήμα στην Καλαμάτα που έχει 20 χρόνια να το καλλιεργήσει.
:aktion033::aktion033::aktion033:

Να σου πω την αλήθεια δεν γνωρίζω γιατί δεν τους γουστάρουνε. Μάλλον για τον ίδιο λόγο που και οι Ελληνοκύπριοι δεν γουστάρουν τους δικούς μας εποίκους, τους Ρωσοπόντιους. Μάλλον γιατί πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν κανένα σοβαρό βιοτικό επίπεδο εκεί από όπου καταγόντουσαν, και ερχόμενοι στην Κύπρο έφεραν μαζί και τις κακές τους συνήθειες. Αλλά δεν θα κάτσω να σκεφτώ και πολύ αυτά που μου τσαμπουνάνε οι Τουρκοκύπριοι. Τη μία λένε έτσι και την άλλη γιουβέτσι. Μην ξεχνάς ότι και ο Ντεκτάς Τουρκοκύπριος -και μπατζανάκης του Κληρίδη- είναι. Πάντως ο έποικος δεν είναι εισβολέας όπως λες. Μετακινούμενος πληθυσμός είναι. Και σε μερικές περιπτώσεις αυτούς ιστορικά τους έχουμε θεωρήσει και πρόσφυγες (θυμήσου τους πόντιους που μετακινούσε ο Στάλιν).

Τώρα για το άλλο που λες. Σαφώς και θα υπερασπιστείς το σπίτι σου. Όπως μπορείς. Ο πατέρας μου το έχασε γιατί ήταν στα 800 μέτρα από το πέντε μίλι. Τι να υπερασπιστεί με τα σώβρακα; Πήρε τη μάνα μου με τη νυχτικιά και φύγανε να γλυτώσουν. Αυτό έγινε. Μετά από μια εβδομάδα κατάφερε να παρουσιαστεί για να πολεμήσει (μέχρι τότε κρύβοταν γιατί ήταν πίσω από τις γραμμές των τούρκων), και του είπαν να πάει να πάρει όπλο από τους σκοτωμένους. Τα όπλα βέβαια τα είχαν κλειδώσει οι πραξικοπηματίες στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Οι μόνοι που είχαν όπλα να πολεμήσουν ήταν η φρουρά του Μακαρίου (την οποία και δεν κατάφεραν να αφοπλίσουν οι χουντικοί), η ΕΛΔΥΚ και η Αστυνομία.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά. Και δεν χρειάζομαι καμία ιστορική μαρτυρία για να τα πιστέψω γιατί έγιναν μπροστά στα μάτια ανθρώπων που ξέρω και έχω μιλήσει. Δεν περιμένω κανένα βιβλίο για να μου τα επιβεβαιώσει. Και για τα δικά μας τα χάλια το ίδιο ισχύει. Θες να σου πω ότι ακόμα και συγγενείς μου υποψιάζομαι ότι συμμετείχαν σε τέτοιες "ομάδες κρούσης"; Τουλάχιστον έτσι τους έχω ακούσει και υπερηφανεύονται... Τι να λέμε τώρα.

Ο έποικος να χάσει το σπίτι πού ο εισβολέας το πήρε απο μένα με βίαιο τρόπο.
Γιατί εκεί έχω την ρίζα μου .Και εκεί έζησε ο πατέρας μου.Δεν το πούλησα με την θέλησή μου στον έποικο...Σκέψου το και εσύ πώς το λέω.
Και να μεριμνήσουν αυτοί που τον έφεραν να βρεί σπίτι αλλού,στο νησί.
Αλήθεια πόσοι έποικοι είναι γκρίζοι λύκοι??
Για την προδοσία τής Ελληνικής χούντας μαζί σου,εννοείται..

Τι συγκρίνεις, βρε Δημήτρη, και 'συ βραδυάτικα??????

Την επανάσταση του '21 με το πως υποδέχθηκαν οι έλληνες της ηπειρωτικής χώρας τους μικρασιάτες έλληνες??????:eek::eek:

Δεν περιγράφω άλλο.........

Πάω να δω το γαύρο!!!!!!!!!:smash::smash:

Μαζί σου.Να θυμίσω ποιοί φώναζαν τότε για πτωχή και τιμία Ελλάδα??Και ποιοί δημιούρηγσαν τέτοιο κλίμα στην Ελλάδα??
Πάντως είναι άσχετο με εποίκους και εισβολές.
Στο θέμα των εποίκων, συμφωνώ πάντως με τον Photis, Σπύρε μου.
Δεν είναι ο έποικος υπεύθυνος....

Στο θέμα των εποίκων, συμφωνώ πάντως με τον Photis, Σπύρε μου.
Δεν είναι ο έποικος υπεύθυνος....

Ο καθείς και οι απόψεις του.Τον καημένο τον εποικο τον Γκρίζο Λύκο