Κύπρος, 1821, Μικρασία - υποκατηγορία του "Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας"

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Νομίζω ότι ή εσύ έχεις μπερδέψει πολλά πράγματα ή εγώ τα εκλαμβάνω με λανθασμένο τρόπο....

Τί θα πει νιώθει περισσότερο Κερυνιώτης ένας τούρκος από σένα που την έχεις δει μόνο σε φωτογραφία???? Είναι τοπικιστικό το θέμα ή εθνικό????

Σε τι θα διέφερε αυτό που μας έκαναν αυτοί στη Σμύρνη?????????? Μήπως θα μπορούσες να το εξηγήσεις καλύτερα αυτό??

Ίσως έκανα το λάθος και θεώρησα δεδομένο το γεγονός ότι όλοι μπορούν να φανταστούν τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Αν ξέρεις τί είναι αυτό μπορείς να καταλάβεις και τί λέω. Δεν λέω να το δεχτείς γιατί αναγνωρίζω ότι η άποψή μου είναι αρκετά "περίεργη". Ίσως ανεκτική και πασιφιστική πέραν του δέοντος. Αν δεν έχεις βιώσει προσφυγιά όμως, είναι πράγματι δύσκολο να με καταλάβεις γιατί μιλάω πρακτικά και μιλάς θεωρητικά. Εγώ μπορεί να γεννήθηκα εδώ αλλά τα απόνερα της εισβολής τα έζησα και τα θυμάμαι. Θυμάμαι κυριολεκτικά 100άδες Κερυνιώτες να περνάνε από το σπίτι της μάνας μου στην Αθήνα στο δρόμο προς την ξενιτιά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ξενιτεύτηκα ο ίδιος σε πολύ αφιλόξενο τόπο στα πρώτα μου χρόνια για να ορθοποδήσει οικονομικά η οικογένεια. Μου την έσπαγε πάντα στο σχολείο που δεν μπορούσα να πάω και εγώ "διακοπές στο χωριό", ενώ κάθε φορά που επισκεπτόμουν την Κύπρο ένιωθα την εμπόλεμη κατάσταση εκεί. Δεν είμαι πρόσφυγας 3ης ή 4ης γεννεάς για να τα ξέρω από διηγήσεις του παππού και της γιαγιάς. Τα έχω εν μέρει ζήσει ο ίδιος. Ξέρωντας λοιπόν πως είναι, ξέρω και πως θα είναι και για εκείνον τον συνομίληκο έποικο που λέγαμε. Και όχι, δεν θέλω να περάσει τα ίδια. Δεν γουστάρω να έχω αυτό το κρίμα στο λαιμό μου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Ο καθείς και οι απόψεις του.Τον καημένο τον εποικο τον Γκρίζο Λύκο

Σωστό Δημήτρη.Ο εποικος το κέρδισε το σπίτι σε κλήρωση τής Εργατικής Κατοικίας...

Ρε συ, μην τα ισοπεδώνεις όλα και μην ειρωνεύεσαι την άλλη άποψη. Αυτό είπα?

Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Φωτη οι έποικοι δεν είναι πρόσφυγες.Ειναι καταπατητές πού οι εισβολείς στούς έφεραν στό νησί.Και ήθελαν και ήρθαν.Και πολλοί είναι και παρακρατικοί....

Ρε συ, μην τα ισοπεδώνεις όλα και μην ειρωνεύεσαι την άλλη άποψη. Αυτό είπα?

Δεν ειρωνέυομαι.Αλλά βιαστής και θύμα το ίδιο??.Και να λυπάμαι και τον βιαστή??
Δεν είμαι τόσο Χριστιανός.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Για την προδοσία τής Ελληνικής χούντας μαζί σου,εννοείται..

Παρεξήγησες. Μιλούσα συγκερκιμένα για τη 15η Ιουλίου. Δεν τα φορτώνω μόνο στους Έλληνες (sorry το ελλαδίτες μου τη σπάει) αυτά. Φταίμε πρωτίστως εμείς.

Αυτό που λες για να βρεθεί άλλη στέγη πάλι στο νησί είναι και η λύση που εγώ έχω στο νού μου. Και αυτό κυρίως για μια ηθική ικανοποίηση των προσφύγων, ότι δηλαδή θα πάρουν πίσω τις πατρογονικές εστίες. Όσες τελος πάντων στέκουν όρθιες ακόμα. Επί τοις ουσίας λοιπον στα λογια μου έρχεσαι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημο

Παρεξήγησες. Μιλούσα συγκερκιμένα για τη 15η Ιουλίου. Δεν τα φορτώνω μόνο στους Έλληνες (sorry το ελλαδίτες μου τη σπάει) αυτά. Φταίμε πρωτίστως εμείς.

Αυτό που λες για να βρεθεί άλλη στέγη πάλι στο νησί είναι και η λύση που εγώ έχω στο νού μου. Και αυτό κυρίως για μια ηθική ικανοποίηση των προσφύγων, ότι δηλαδή θα πάρουν πίσω τις πατρογονικές εστίες. Όσες τελος πάντων στέκουν όρθιες ακόμα. Επί τοις ουσίας λοιπον στα λογια μου έρχεσαι.

Βρέ φίλε μου δεν είπα να τούς εξανδραποδίσουν,πρός Θεού.Αλλά και εσύ πάς στην απέναντι όχθη..
Αλλά και αυτή η κατάσταση με την κυρία Μπλαίρ που πουλάει γή σε Βρεττανούς στην κατεχόμενη Κύπρο ,πώς ακούγεται??
Δυστυχώς άκουσα ότι ενδιαφέρθηκαν και Ελληνοκύπριοι.

Re: Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Φωτη οι έποικοι δεν είναι πρόσφυγες.Ειναι καταπατητές πού οι εισβολείς στούς έφεραν στό νησί.Και ήθελαν και ήρθαν.Και πολλοί είναι και παρακρατικοί....

Οι πρώτοι έποικοι ήταν κάτι ψωριάρηδες Κούρδοι από την ανατολία που έπιναν τα ούρα τους για να ζήσουν. Ούτε συνείδηση είχαν που τους πήγαιναν, ούτε στον ήλιο μοίρα. Κάποια σπίτια μοιράστηκαν και σε παρακρατικούς, κάποια τα πήραν οι τουρκοκύπριοι πρόσφυγες από τις νότιες περιοχές με την ανταλλαγή πληθυσμού, και στη συνέχεια το κύμα των εποίκων διαμορφώθηκε ποικιλοτρόπως. Για εμένα πιο κατάπτυστοι είναι οι Βρετανοί που πήραν σπίτια εκεί παρά οι τούρκοι.

Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

ρε θα μας ξενυχτησετε παλι??

Κι αυριο μερα ειναι ......λυπηθειτε μας

που να διαβασουμε 10 σελιδες το πρωι....

ποστάραμε μαζί για τους βρετανούς οπότε έχεις την απάντησή μου. Το θέμα με τους εποίκους όμως έχει ουσία όπως το θέτω γιατί η άποψή σου θεωρείται εξίσου ακραία με τη δική μου από πολλούς "πατριώτες" και εδώ και στο νησί. Οι περισσότεροι θέλουν να εκδιωχθούν τελείως από το νησί. Ακόμα και αυτοί που γεννήθηκαν εκεί.

Ο έποικος να χάσει το σπίτι πού ο εισβολέας το πήρε απο μένα με βίαιο τρόπο.
Γιατί εκεί έχω την ρίζα μου .Και εκεί έζησε ο πατέρας μου.Δεν το πούλησα με την θέλησή μου στον έποικο...Σκέψου το και εσύ πώς το λέω.

Σωστό κι αυτό αλλά και ο έποικος μπορεί να ξεριζώθηκε και να ήρθε με το ζόρι στο νησί. Ε και τι φταίμε εμείς γι αυτό θα μου πεις; Το τούρκικο κατεστημένο τον χρησιμοποίησε για να κάνει το επεκτατικό του παιχνίδι. Σ´αυτές τις περιπτώσεις πάντα κάποιοι την πληρώνουν. Το ζήτημα και το σωστό από την πλευρά του καθένα είναι να μην την πληρώσει αυτός. Και προς το παρόν φαίνεται οτι την πλήρωσαν οι ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.

Και να μεριμνήσουν αυτοί που τον έφεραν να βρεί σπίτι αλλού,στο νησί.

Κι αυτό σωστό!

Αλήθεια πόσοι έποικοι είναι γκρίζοι λύκοι??

Γκρίζοι είναι; Μα γιατί! Να τους βάψουμε ...πράσινους ρε παιδιά!

Για την προδοσία τής Ελληνικής χούντας μαζί σου,εννοείται..

Αν φταίμε κι "εμείς" λέει!......

Απάντηση: Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

ποστάραμε μαζί για τους βρετανούς οπότε έχεις την απάντησή μου. Το θέμα με τους εποίκους όμως έχει ουσία όπως το θέτω γιατί η άποψή σου θεωρείται εξίσου ακραία με τη δική μου από πολλούς "πατριώτες" και εδώ και στο νησί. Οι περισσότεροι θέλουν να εκδιωχθούν τελείως από το νησί. Ακόμα και αυτοί που γεννήθηκαν εκεί.
Το είδα για Μπλαιρίτσα...
Δεν το διανοούμαι αυτό.Την εκδίωξη εννοώ.
Παρ´ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο είναι σαν να ζητάω να φύγει Αλβανός που μπήκε στην Ελλάδα παράνομα και δουλεύει εδώ.Παρ´ότι δεν θεωρώ τον Αλβανό εισβολέα ασφαλώς..
Αλλά η επιστροφή στίς πατρογονικές εστίες ,ακόμα και ανέφικτο ,θα πρεπει να παραμένει σαν αίτημα..
Οχι εκδίκησης,αλλά δικαίωσης.

Απάντηση: Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Φώτη εντελώς ειλικρινά θα ήθελα και την γνώμη τών Τουρκοκυπρίων.
Απ´όσα λίγα γνωρίζω είχαν αντιδράσει και αυτοί στήν αρχή.Δεν ξέρω όμως πώς είναι η κατάσταση τωρα,εννοώ στην σχέση τους με τούς εποίκους.

Re: Απάντηση: Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Φώτη εντελώς ειλικρινά θα ήθελα και την γνώμη τών Τουρκοκυπρίων.
Απ´όσα λίγα γνωρίζω είχαν αντιδράσει και αυτοί στήν αρχή.Δεν ξέρω όμως πώς είναι η κατάσταση τωρα,εννοώ στην σχέση τους με τούς εποίκους.

Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν θεωρώ ότι υπάρχει ενιαία γραμμή στις τάξεις των τουρκοκυπρίων για κανένα θέμα. Μπορεί στην αρχή να αντιδράσανε γιατί ήθελαν να πάρουν περισσότερα σπίτια και οι έποικοι ήταν εμπόδιο. Πρέπει επίσης να πούμε ότι το 1974 υπήρχαν πολλές διαφορετικές στάσεις των τουρκοκυπρίων απόρροιες των καταστάσεων. Για παράδειγμα οι τουρκοκύπριοι του θύλακα-γκέτο της Λευκωσίας ένιωθαν ελευθερωμένοι. Οι τουρκοκύπριοι της Κερύνειας δεν είχαν πρόβλημα με τους ελληνοκύπριους αλλά καλοείδαν την προοπτική να πάρουν την περιουσία τους. Οι τουρκοκύπριοι της Πάφου όμως -που ήταν και αρκετοί σε αριθμό- άφησαν πίσω το σπίτι τους και τα χωράφια τους και ανταλλάχθηκαν με ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους. Αυτοί δεν ξέρω τι στάσεις μπορεί να είχαν διαμορφώσει για την κατάσταση και για τους εποίκους. Δεν μπορώ όμως να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν ενιαία γραμμή. Σίγουρα θεωρούν το στρατό εγγυητή της ελευθερίας τους αλλά κατά καιρούς βγάζουν και άλλο πρόσωπο προς τα έξω. Το ενωτικό προφίλ ας πούμε δεν νομίζω να υπήρχε αν δεν έπεφτε στο τραπέζι το σχέδιο Αναν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν θεωρώ ότι υπάρχει ενιαία γραμμή στις τάξεις των τουρκοκυπρίων για κανένα θέμα. Μπορεί στην αρχή να αντιδράσανε γιατί ήθελαν να πάρουν περισσότερα σπίτια και οι έποικοι ήταν εμπόδιο. Πρέπει επίσης να πούμε ότι το 1974 υπήρχαν πολλές διαφορετικές στάσεις των τουρκοκυπρίων απόρροιες των καταστάσεων. Για παράδειγμα οι τουρκοκύπριοι του θύλακα-γκέτο της Λευκωσίας ένιωθαν ελευθερωμένοι. Οι τουρκοκύπριοι της Κερύνειας δεν είχαν πρόβλημα με τους ελληνοκύπριους αλλά καλοείδαν την προοπτική να πάρουν την περιουσία τους. Οι τουρκοκύπριοι της Πάφου όμως -που ήταν και αρκετοί σε αριθμό- άφησαν πίσω το σπίτι τους και τα χωράφια τους και ανταλλάχθηκαν με ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους. Αυτοί δεν ξέρω τι στάσεις μπορεί να είχαν διαμορφώσει για την κατάσταση και για τους εποίκους. Δεν μπορώ όμως να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν ενιαία γραμμή. Σίγουρα θεωρούν το στρατό εγγυητή της ελευθερίας τους αλλά κατά καιρούς βγάζουν και άλλο πρόσωπο προς τα έξω. Το ενωτικό προφίλ ας πούμε δεν νομίζω να υπήρχε αν δεν έπεφτε στο τραπέζι το σχέδιο Αναν.

Ευχαριστώ πολύ.Ιδιαίτερα διαφωτιστικές οι πληροφορίες σου.

Δεν είναι όμως και τόσο διαφωτιστικές στην πραγματικότητα όσον αφορά το ερώτημα που έθεσες. Νομίζω ότι μόνο άνθρωποι που έχουν ζήσει μαζί τους μπορούν να τους καταλάβουν καλύτερα.

ΝΑ σου πώ όμως πως είναι να ζεις στην Κύπρο με τους Ρωσοπόντιους και τους γεωργιανούς που φέραμε εμείς. Πίστεψέ με οι άνθρωποί αυτοί σε συνδυασμό με την έλλειψη αποχετευτικού συστήματος είναι εφιαλτικός συνδυασμός... Ο πατέρας μου που δουλευει αρκετά μεγάλο διάστημα του χρόνου στην Πάφο, τους έζησε γιατί στο οικοδομικό τετράγωνο που έμενε, ξαφνικά παραχωρήθηκαν τα περισσότερα σπίτια σε αυτούς. Μέσα σε 1 χρόνο η περιοχή υποβαθμίστηκε τραγικά. Πολλή βρωμιά, ακαταστασία και καμία διάθεση για συνεννόηση εκ μέρους τους, ακόμα και μεταξύ τους. Εγώ πιστεύω ότι έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής τους στις περιοχές από όπου κατάγονται. Καθώς και με την αδυναμία προσαρμογής τους σε πιο ζεστό και υγρό κλίμα. Εριστικούς δεν θα τους έλεγα, ενώ κάποιοι είναι και καλλιεργημένοι. Η πλάκα είναι ότι επειδή ο πατέρας ακούει τους κλασσικούς ανατολικούς συνθέτες, είχε πιάσει φιλίες με ένα δύο γεωργιανούς που του ζήτησαν να τους γράψει μερικά CD. Και σε κάποια ζητήματα που αφορούσαν δημόσιες υπηρεσίας και έγγραφα, όλο στον πατέρα μου τρέχανε. Ήταν κατά κάποιο τρόπο ο σύμβουλός τους. Αλλά η βρωμιά, βρωμιά. Πολλή βρωμιά. Ο πατέρας ίσα που άντεχε. Μέχρι που του παραχωρήσαν από την εταιρία του μια μεζονέττα με πισίνα και βρήκε την υγειά του (κι εμείς την πισίνα).:D

Σπύρο όταν σκοτώνεις άντρες γυναίκες και παιδιά βάση φυλής μέχρι να εκλείψουν από μία περιοχή τότε πως το ονομάζεις;

Η γενοκτονία δεν ταυτίζεται με εκκαθάριση πληθυσμών, ούτε ε μαζικές δολοφονίες, πόσο μάλλον με σφαγές εν θερμώ.

Για να έχουμε γενοκτονία χρειαζόμαστε:
1. Οργανωμένο σχέδιο εκκαθάρισης πληθυσμών με χρονοδιαγράματα, στόχους, ομάδες με συγκεκριμένα καθήκοντα, κλπ. Κάτι που έγινε στη ναζιστική Γερμανία, στη Βοσνία, δεν πρόλαβε να γίνει στο Κόσσοβο, έγινε στη Ρουάντα, στην Καμπότζη, κλπ.
2. Λόγο πολιτικό για να περάσεις από τις σφαγές στην γενοκτονία (η τελική λύση)

Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Τρίπολης. Για να δικαιολογούνταν η περίπτωση της γενοκτονίας θα έπρεπε οι Έλληνες να εφάρμοζαν σχέδιο μαζικής σφαγής των Τούρκων σε κάθε (επαναλμβάνω σε κάθε περιοχή που καταλάμβαναν). Αντίθετα στις περισσότερες περιπτώσεις είτε τους έδιωχναν με πλοία, είτε έρχονταν πλοία να τους πάρουν (και δεν συνωστίζονταν στα λιμάνια της πελοποννήσου, όπως στη Σμύρνη). Βλ. περιπτώσεις στην Καλαμάτα, Ναύπλιο, Κόρινθο.

Στην περίπτωση της Κύπρου δεν είναι παντού έτσι. Ο μεγαλύτερος εποικισμός υπάρχει στην περιοχή της Αμμοχώστου. Κι εκεί όμως λειτούργησε η βαλκανική πραγματικότητα. Οι Τούρκοι εθελοντές έποικοι πήραν τα σπίτια γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης (δηλ. βορείως των Βαροσίων) και δυτικά, ενώ οι έποικοι που ήλθαν κατά καιρούς στο νησί παρά τη θέλησή τους (υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις) εγκαταστάθηκαν νοτίως των Βαροσίω, σε χωράφια, όπου οι περισσότεροι έχτισαν τις παράγκες τους χωρίς καμιά βοήθεια του κράτους.

Για την περίπτωση της Μόρφου στα δυτικά της Κύπρου δεν έχω προσωπική άποψη. Λέγεται ότι και εκεί υπήρχαν διακρίσεις μεταξύ των εθελοντών Τούρκων εποίκων και των υπολοίπων (Αλεβιτών, Γκαγκαούζων, Κούρδων).

Στα Κατεχόμενα θα ξαναπάω το επόμενο καλοκαίρι. Βλέπετε η μεγάλη μου κόρη θα βαφτίσει παιδί παλιννοστούντος (από Θεσσαλονίκη σε Λευκωσία) και με την ευκαιρία έχω καταστρώσει σχέδιο φωτογράφησης των χριστιανικών νεκροταφείων στα Κατεχόμενα και επίσκεψης μέχρι και στην Καρπασία.

Re: Απάντηση: Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Στη Λάρνακα και στη Λεμεσσό υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιοχές που ανήκαν σε Τουρκοκυπρίους και ρημάζουν. Η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) αρνείται να αποδεχθεί την πρόταση για να τα χαρακτηρίσει ως ανταλλαξιμα, διότι με αυτό τον τρόπο θα νομιμοποιήσει την κατοχή. Φυσικά υπάρχουν και οι πολιτικοί φίλοι, που πήραν κάποια από τα ρημάδια και τα έκαναν κατοικίες, αλλά ξέρουν ότι έχουν την νομή και όχι την κατοχή και τη ιδιοκτησία.

Απάντηση: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Πάντως υπήρξαν και εθελοντές έποικοι.
Δεν τούς πήραν όλους τούς καημένους με το ζόρι.
Εδώ που τα λέμε και εμένα να μέ παίρνανε απο τα Αδανα μιά χαρά θά μού έπεφτε,γιατί και το επίπεδο τών Τουρκοκυπρίων είναι πολύ υψηλότερο απο αυτούς πού προέρχονται απο τα βάθη τής ανατολίας.