Κύπρος, Ιούλιος-Αύγουστος 1974

Όχι, και αν άκουσα κάτι μπορεί να μην έδωσα και ιδιαίτερη σημασία, για λέγε να μάθουμε και εμείς..

Υπαρχουν παντου σε ολα τα μεσα ενημερωσης,οποιος ενδιαφερεται ας τις διαβασει απο πρωτο χερι,ειναι παντα πιο εγκυρο

Re: Απάντηση: Κύπρος, Ιούλιος-Αύγουστος 1974

Υπαρχουν παντου σε ολα τα μεσα ενημερωσης,οποιος ενδιαφερεται ας τις διαβασει απο πρωτο χερι,ειναι παντα πιο εγκυρο

Ψάχνω ψάχνω αλλά μάταια, το μόνο που μου βγάζει σήμερα το google είναι το Αίτημα αποφυλάκισης Ιωαννίδη.

Αίτημα αποφυλάκισης Ιωαννίδη

Δευτέρα, 21.07.08
Να βγει από τη φυλακή, όπου κρατείται από το 1975, ζητά, με αίτησή του προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ο πραξικοπηματίας Δημήτρης Ιωαννίδης, ο οποίος εκτίει ποινής ισόβιας κάθειρξης για «εσχάτη προδοσία και στάση».

Ο 86χρονος πλέον κατάδικος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 33,5 χρόνια και από τις 27 Μαΐου του 2008 νοσηλεύεται κρατούμενος, με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμονας».

«Χωρίς να γνωρίζουμε το πλαίσιο στο οποίο έγινε η αίτηση αποφυλάκισης και για ποιο λόγο έγινε, έχουμε να πούμε ότι η Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει και ο ελληνικός λαός θυμάται και μπορεί να ανακαλέσει στην μνήμη του τους υπεύθυνους τόσο για το πραξικόπημα όσο και για το πραξικόπημα στην Κύπρο και την κυπριακή τραγωδία» σχολίασε, ερωτηθείσα σχετικά, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη.

Για την αίτηση αποφυλάκισης ρωτήθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος υπογράμμισε: «Ο "αόρατος δικτάτορας" έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί προ πολλού, κάτω από τον περιοριστικό όρο να ζήσει το υπόλοιπο του βίου του στα κατεχόμενα, ώστε να διαπιστώσει πόσο μεγάλη ζημιά έχει κάνει στον ελληνισμό, τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/22/1542106.htm

Ποια η δική σου άποψη, η δημοκρατία πρέπει να δείξει το ανθρωπιστικό τις πρόσωπο και να τον αποφυλακίσει?

Προσωπικώς θεωρώ το να κρατείται, κατ' αρχήν, ένας ανήμπορος άνθρωπος που αγγίζει τα 90 στη φυλακή όχι λιγότερο βάρβαρο και από την ίδια τη θανατική ποινή.

Πλέον κυρίαρχος, συντριπτικώς κυρίαρχος, χαρακτήρας στην ποινή είναι η εκδίκηση. Για εμένα αποτελεί αντίφαση κάποιος, πολέμιος κατά τα λοιπά της θανατικής ποινής, να επιθυμεί στην ουσία να ψοφήσει ένας σχεδόν ενενηκοντούτης γέρος στη φυλακή. Το λέω, γιατί έχω συναντήσει σε ανθρώπους τις δύο παραπάνω θέσεις να συνυπάρχουν. Και για μεν τη θανατική ποινή να μιλάει ο πολιτισμός και η λογική, για δε τους πραξικοπηματίες -δεν θα πω φυσικά αδίκως- το συναίσθημα.

Τι σχεση ο Ιωαννιδης με τον σημερινο προεδρο της Κυπρου?μηπως επιρρεαζει τις εξελιξεις στις συνομιλιες? Προσωπικα εμμενω στην αποψη του αειμνηστου Καραμανλη,οταν λεμε ισοβια ,εννουμε ισοβια.Απο την αλλη πλευρα η Ελληνικη Δημοκρατια δεν εχει να φοβιθει τιποτε απο κανεναν Ιωαννιδη,ειτε ειναι καλα στην υγεια του,ειτε οχι Τωρα αυτα που <δεν ειπωθηκαν> βρισκονται στον χθεσινο η προχθεσινο e-typo ,απο οτι θυμαμαι Αληθεια με αφορμη τις δηλωσεις του κ Καρατζαφερη, η Κυπριακη Δημοκρατια ζητησε ποτε την εκδοση και την παραπομπη σε δικη για τα οσα εκαναν εναντιον της ο Ιωαννιδης κλπ?,ειλικρινα δεν το ξερω ,δεν ηταν δικαιωμα της?

Last edited:
O κ Χριστοφιας ειπε <η ομοσπονδια θα ειναι επωδυνη>,οι δηλωσεις του,πολυ προσεκτικες,θελουν και την αναλογη προσεκτικη αναγνωση

Ολο αυτο το νεο καθεστως που θα δημιουργηθει με την <λυση>,θα ειναι καλλιτερο απο το σημερινο υπαρχον?Θετικο ειναι η μερικη επιστροφη στα κατεχομενα καποιων προσφυγων και η επανακτησις των περιουσιων τους,αλλα απο την αλλη το βαρυδιο των Τουρκοκυπριων αδελφων και κυριως των εποικων μπορει και θελει η σημερινη κυπριακη κοινωνια να το σηκωσει?Διοτι περι προσπαθειας μιλησε ο κ Χριστοφιας επιστροφης των εποικων,προσπαθειας αποστρατικοποιησης{εδω γελανε},οι βασεις του Ακρωτηριου δεν ειναι στρατιωτικες,ειναι ανθρωπιστικες,εναλλαγης Ελληνοκυπριων -Τουρκοκυπριων στην Προεδρια.Δικη μου,ταπεινη αποψη,ειναι οτι παει να στηθει ενα κρατος μαριονετα,που θα ειναι ερμαιο του καθενος και επιρρεαζομενο απο χιλιους -μυριους παραγοντες.Παντως θα ηθελα να δω και τις αποψεις των Κυπριων στις διαφαινομενες λυσεις

Re: Απάντηση: Κύπρος, Ιούλιος-Αύγουστος 1974

Ολο αυτο το νεο καθεστως που θα δημιουργηθει με την <λυση>,θα ειναι καλλιτερο απο το σημερινο υπαρχον?Θετικο ειναι η μερικη επιστροφη στα κατεχομενα καποιων προσφυγων και η επανακτησις των περιουσιων τους,αλλα απο την αλλη το βαρυδιο των Τουρκοκυπριων αδελφων και κυριως των εποικων μπορει και θελει η σημερινη κυπριακη κοινωνια να το σηκωσει?Διοτι περι προσπαθειας μιλησε ο κ Χριστοφιας επιστροφης των εποικων,προσπαθειας αποστρατικοποιησης{εδω γελανε},οι βασεις του Ακρωτηριου δεν ειναι στρατιωτικες,ειναι ανθρωπιστικες,εναλλαγης Ελληνοκυπριων -Τουρκοκυπριων στην Προεδρια.Δικη μου,ταπεινη αποψη,ειναι οτι παει να στηθει ενα κρατος μαριονετα,που θα ειναι ερμαιο του καθενος και επιρρεαζομενο απο χιλιους -μυριους παραγοντες.Παντως θα ηθελα να δω και τις αποψεις των Κυπριων στις διαφαινομενες λυσεις

Κανένας πρόεδρος δεν είπε δεν θέλει λύση. Όλοι ψάχνουν την επώδυνη λύση. Και ο λόγος είναι ότι με την επώδυνη λύση που ψάχνουμε δεν υπογράφουμε και δεν παγιώνουμε με τις πράξεις μας την διχοτόμηση.

Όπως και εσύ λες το καθεστώς δεν θα είναι καλύτερο από το σημερινό. Όμως το σημερινό είναι ένα παράνομο καθεστώς. Μήπως πρέπει να το νομιμοποιήσουμε κιόλας λέγοντας δεν θέλουμε την οποία επώδυνη λύση?

Τα πιο πάνω είναι γραμμένα για να απαντήσω στο δικό σου σκεπτικό. Δεν θα απαντούσα όμως το ίδιο σε έναν κύπριο όμως που θα μου έλεγε καλά δεν βολεύτηκες εδώ? γιατί θέλεις να επιστρέψεις στην Αμμόχωστο…

Aγαπητε Αντωνη,προφανως δεν ειμαι Κυπριος,αλλα αυτα που διαφαινονται με την λυση του ενιαιου κρατους ,ειναι οχι απλως επωδυνα ,αλλα κατι πολυ χειροτερο.Μηπως δημιουργειται μια τετοια κατασταση που φθασετε να δεχθειτε το χασιμο των κατεχομενων?Απλα θετω το ερωτημα ποσα χρονια πηγε πισω η Δ Γερμανια με την ενωση της με την Ανατολικη?και επροκειτο για ανθρωπους της ιδιας φυλης με κοινα εθιμα,γλωσσα,θρησκεια,εσεις οταν θα ενωθειτε με τα κατεχομενα τι κοινο θα εχετε?και με τον παραγοντα εποικοι?Θα αποτελουν οχι απλως βαρυδιο,αλλα ερμα που θα συρει προς τα κατω το ευνομουμενο και συμπαγες σημερινο κρατος?Θελει ψυχραιμια και πολυ σκεψη η οποια αποφαση,γιατι <φοβου τους Δαναους και δωρα φεροντες>,η αλλαγη της τουρκικης πλευρας με προβληματιζει,μηπως η λυση δεν επωδυνη,αλλα οδυνηρη για τους Ελληνοκυπριους και για τα οσα καταφεραν απο 74 και επειτα?

Εγώ έχω την ιδέα ότι η ένωση της Κύπρου θα φέρει μόνο προβλήματα κ εξηγώ τι εννοώ : έζησα στην Κύπρο 1,5 χρόνο κ το 90% των ανθρώπων που γνώρισα δεν ήθελαν την ένωση με τον τρόπο που την συζητούν, δλδ να υπάρχουν δύο συνομοσπονδίες κτλ. κτλ.... Μάλιστα, γνώρισα πολλούς να τους διακατέχει το μίσος κ η εκδίκηση, άνθρωποι όχι τυχαίοι αλλά με οικογένεια, θέση σε κάποια καλή εταιρεία, μορφωμένοι. Δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο να συνυρπάξεις με κάποιον που τον θεωρούσες εχθρό σου μέχρι χθες. Μακάρι να βγω ψεύτης κ λάθος κ όλα να κυλλήσουν αρμονικά κ ομαλά, το θεωρώ όμως πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο...προσωπικά το καταλαβαίνω λίγο, η μητέρα μου έφυγε το '65 από την Κωνσταντινούπολη με τους διωγμούς κ έχω ένα συναίσθημα που βγαίνει στην επιφάνεια για τους Τούρκους...κάτι παρόμοιο κ ισχυρότερο θεωρώ κ πιστεύω ότι η πλειοψηφία αισθάνεται κ στην Κύπρο...

Ίσως μην έγινα ιδιαίτερα κατανοητός, είναι καθήκον μας να διαπραγματευόμαστε οδυνηρές και άσχημες λύσεις για να μην νομιμοποιήσουμε με την απάθεια μας το παράνομο καθεστώς τον κατεχομένων καταπιέζοντας τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Το αν μπορούμε να συνυπάρξουμε με τους τουρκοκυπρίους εγώ και οι απλοί πολίτες το ξέρουμε και όχι οι πολιτικοί που άλλοι τα πιστεύουν και άλλοι τα λεν για εξωτερική κατανάλωση.

Απάντηση: Re: Κύπρος, Ιούλιος-Αύγουστος 1974

Ίσως μην έγινα ιδιαίτερα κατανοητός, είναι καθήκον μας να διαπραγματευόμαστε οδυνηρές και άσχημες λύσεις για να μην νομιμοποιήσουμε με την απάθεια μας το παράνομο καθεστώς τον κατεχομένων καταπιέζοντας τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Το αν μπορούμε να συνυπάρξουμε με τους τουρκοκυπρίους εγώ και οι απλοί πολίτες το ξέρουμε και όχι οι πολιτικοί που άλλοι τα πιστεύουν και άλλοι τα λεν για εξωτερική κατανάλωση.

Ομως ο Ταλάτ θέτει ´κόκκινη γραμμή ´στίς διαπραγματεύσεις τήν μή αποχώρηση τών Τουρκικών στρατευμάτων,παρά τίς προσπάθειες Χριστόφια..Με αυτό τι γίνεται??
Η συμβίωση με τούς γηγενείς. Τουρκοκυπρίους σαφώς και είναι εφικτή.
Μέ αυτούς πού έφεραν οι Τούρκοι απο τά Αδανα,πώς τά βλέπεις τά πράγματα?

σήμερα που λέτε, γυρνώντας σπίτι η τηλεόραση ήταν συντονισμένη στο κανάλι του alter..

και είχαν συνέντευξη τον Παττακό !!

ο οποίος Παττακός, 97 χρονών πλέον, με το ίδιο χουντικό ύφος, επέμενε με φωνή και σθένος, οτι όλα όσα έγιναν τότε βασιζόταν στους νόμους του κράτους. .......

πραγματικά, αν και τον σιχάθηκα για ακόμα μια φορά, μου έκανε καλό που τον είδα..
θεωρούσα μέχρι στιγμής οτι η χούντα έκανε σε μερικά πράγματα καλό στην χώρα.

η σημερινή εμφάνιση του κυρίου, με έκανε να σιχαθώ όλους τους υποστηρικτές..

μιλώντας με ύφος χιλίων καρδιναλίων, θεωρούσε τα πάντα όσα έπραξε η χούντα σωστά και τις ευθύνες τις έριχνε μια απο δω και μια απο κει ..

θα μου πεις, τι περιμένεις απο έναν άνθρωπο 97 χρόνων?
θα περίμενα να πει έστω και την ύστατη στιγμή οτι έκανε λάθος...

όχι φυσικά για να δικαιωθούν τόσες χαμένες ψυχές... όχι για να δοξαστούν όλοι οι αγνοούμενοι.. ούτε για να αναπαυθούν όλοι όσοι βασανίστηκαν και συνεχίζουν να βασανίζονται απο τα λάθη άλλων........
φυσικά όλοι οι ήρωες για τους οποίους γίνεται λόγος, ουδεμία ανάγκη έχουν τον κάθε Παττακό για να δικαιωθούν για να δοξαστούν και για να αναπαυθούν.

έχουν περάσει στην ιστορία όλοι εκείνοι που έχυσαν αίμα .

όμως την ύστατη στιγμή, καθότι δεν του μένουν και πολλά ακόμα χρόνια, όφειλε σαν υπεύθυνος μιας απο τις πιο μαύρες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας να παραδεχθεί και να απολογηθεί !

κι όμως, μέσα απο το σκοτείνο του βλέμμα με τα μάτια του να γυαλίζουν απο περηφάνια αλλά τις λέξεις να βγαίνουν με δυσκολία, χαμογελούσε ειρωνικά και έβριζε την δημοκρατία της χώρας...

ναι η δημοκρατία έχει προβλήματα κύριε Παττακέ και μάλιστα μεγάλα, όμως δεν πρόδωσε .. δεν σκότωσε .. δεν βασάνισε.. δεν πούλησε !!! (τουλάχιστον όχι σε αυτόν τον βαθμό)

υ.γ ας τον αφήσουν να βγεί, η δημοκρατία μας του το επιτρέπει...
κι ας πάρει μαζί του όλους τους υποστηρικτές του στο ταξίδι που δεν έχει γυρισμό.
δεν χρειάζεται τέτοιους προδότες η χώρα.

υ.γ Δώρε συγχώρεσε με για το εμβόλιμο post στο θέμα σου

υ.γ2 ένα link .............................................

Re: Απάντηση: Re: Κύπρος, Ιούλιος-Αύγουστος 1974

Ομως ο Ταλάτ θέτει ´κόκκινη γραμμή ´στίς διαπραγματεύσεις τήν μή αποχώρηση τών Τουρκικών στρατευμάτων,παρά τίς προσπάθειες Χριστόφια..Με αυτό τι γίνεται??
Η συμβίωση με τούς γηγενείς. Τουρκοκυπρίους σαφώς και είναι εφικτή.
Μέ αυτούς πού έφεραν οι Τούρκοι απο τά Αδανα,πώς τά βλέπεις τά πράγματα?

Αυτές είναι οι τελευταίες τοποθετήσεις Ερντογάν-Ταλάτ οι οποίες παραπέμπουν στην λογική τον δύο κρατών. Η κοινή θέση της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, είναι πως δεν βοηθούν ποσώς τις νέες προσπάθειες την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφορικά με την συμβίωση με τούς γηγενείς Τουρκοκυπρίους σε προσωπικό επίπεδο πάντα δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως αυτή είναι εφικτή για τον λόγο ότι ποτέ δεν θυμάμαι να είχα σχέσεις τυπικές η φιλίας με αυτό που ονομάζουμε σύνοικο στοιχείο και με αυτό πιστεύω ότι εκφράζω όλους τους ελληνοκύπριους τις ηλικίας μου. Οι παλαιότεροι μπορεί να ισχυρίζονται ότι είναι εφικτή μια συμβίωση από την άλλη όμως δεν θυμάμαι παλαιοτέρα η οικογένεια μου να είχε καλύτερες σχέσεις από τις τυπικές με τους τουρκοκύπριους.

Σχετικά με τους έποικους από τα βάθη τις Ανατολίας, μαζί τους δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι ίδιοι οι τουρκοκύπριοι πόσο μάλλον οι ελληνοκύπριοι.

Αν υπολογιζω σωστα μονον οσοι ειναι πανω απο 50 χρονων στην Κυπρο μπορει να εχουν καποιες εμπειριες απο την συμβιωση τους με το τουρκοκυπριακο στοχειο,για τους νεωτερους δεν υπαρχει καμμια εμπειρια.Πως λοιπον μπορεις να ζησης με ανθρωπους αγνωστους διαφορετικης φυλης,θρησκειας ,εθιμων,κλπ?Νομιζω οτι η διαφορα που χωριζει τις δυο κοινοτητες δεν ειναι απλως μεγαλη,ειναι χαωδης και ηπροσπαθεια που γινεται δεν νομιζω οτι θα ωφελησει το ελληνοκυπριακο στοιχειο,παρα μονον για λογους τακτικης

Η δηλώσεις Χριστόφια γενικά με βρίσκουν σύμφωνο. Δείχνει λίγο βέβαια ένα πρόσωπο σαν αυτό που τον κατηγορούν (και του το λέει ο δημοσιογράφος), σαν να θέλει ντε και σόνι λύση. Παρόλαυτα, όντως τα φαινόμενα δείχνουν πως είμαστε λίγο πιο κοντά πλέον σε κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι πως ενώ έχουμε συμφωνήσει και οι 2 πλευρές για τη μορφή του νέου κράτους, η κάθε πλευρά δίνει μάλλον την ερμηνεία που τη βολεύει, οι τουρκοκύπριοι δεν δείχνουν να κατανοούν πλήρως τον όρο ομοσπονδία και να βλέπουν κάτι πιο χαλαρό, σαν μια χαλαρή συνομοσπονδία. Υπάρχει και ο Ερντογάν που χαλάει το κλίμα...

Λύση χωρίς ξεβόλεμα δεν γίνεται. Λύση χωρίς συμβιβασμούς δε γίνεται. Δυστυχώς είμαστε οι χαμένοι σε έναν άδικο πόλεμο. Ότι και να λέμε, οι συζητήσεις αρχίζουν αύριο. Θα δούμε. Μην είναι κάτι πάλι σαν ΑΝΑΝ το όλο θέμα και βλέπουμε...

Υ.Γ. Σήμερα γιορτάζουμε εδώ στην Ελλάδα τη δημοκρατία. Πριν 34 χρόνια...

Και να πω και κάτι για τους Άγγλους (Δεν ξέρω αν συμφωνεί ο Αντώνης). Τους Άγγλους τους είδαμε στην Κύπρο σαν τους σωτήρες μας, σαν ένα βήμα πριν την ένωση με την Ελλάδα (επειδή κάτι αντίστοιχο είχε γίνει λίγα χρόνια πριν με τα Επτάνησα νομίζω - τα παραχώρησε η Αγγλία στην Ελλάδα). Τα πράγματα όμως ήταν πολύ διαφορετικά τελικά. Έδειξαν πολύ σκληρό πρόσωπο, μας έκαναν αποικία τους, δεν έδειξαν καμία διάθεση για να μας αφήσουν να ενωθούμε με την Ελλάδα. Υπάρχει κόσμος που τους θεωρεί χειρότερους από τους Τούρκους. Τουλάχιστον οι Τούρκοι δεν μας πλάσαραν έναν πολιτισμένο- εξευρωπαϊσμένο χαρακτήρα. Γι' αυτό και δημιουργήθηκε η ΕΟΚΑ...