Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Προτιμώ ξεχωριστό στάδιο εξόδου παρά έτοιμο και μετά για να του αλλάξω τον ήχο να του βάλω buffer

Δημήτρη,εγώ δεν αντιλέγω,σαφώς και το 9018 οφείλει να είναι καλύτερο.
Τα θέματα όμως είναι με την υλοποίηση.
Να σου πω παράδειγμα;Κοίτα στο άλλο νήμα του 1704 που ζαχαρώνω,ο Δημήτρης λέει για κάποιες παραμέτρους του 9018 που ελάχιστοι ξέρουν να παραμετροποιήσουν αλλά κάνουν διαφορά στο ήχο.
Λοιπόν;

Το γενικό συμπέρασμα για το 9018 είναι ένα: Για να πάρεις το 100% πρέπει να ασχοληθείς σε βάθος με όλες τις παραμέτρους του. Τροφοδοσίες, στάδιο εξόδου, εισόδους, software.

Με το 9023 έχεις πολύ λιγότερα να κάνεις, αλλά κατ' αντιστοιχία και το "ταβάνι" στην υλοποίηση είναι πιο χαμηλά.

Χαιρετώς σας.

Η συζήτηση θα επαναλαμβάνεται όσα χρόνια και να περάσουν ξανά και ξανά με το ίδιο σθένος!

Με το 9023 η Sabre έφιταξε ένα dac chip τάσης, δηλ. ένα dac chip που είχε ενσωματωμένο το στάδιο εξόδου.
Η μεγάλη της επιτυχία ήταν ότι το έβγαλε δίχως dc και με τις γνωστές πατέντες της εταιρίας που την καθιέρωσαν όπως το anti-jitter.

Ο ήχος χαρακτηριστικός και με μικρή απαίτηση περιφερειακών, λιλιπούτειο μεν, αλλά ωραίο ως υλοποίηση και ως χαρακτήρας.

Ολοι γνωρίζουν ότι για να πάρεις την καλύτερη υλοποίηση από ένα i/v dac-chip, εκτός της άρτιας τροφοδοσίας και του σωστού σχεδιασμού θέλεις και άριστο στάδιο εξόδου, όχι μόνο για να δώσει τα μέγιστα αλλά και για να βάλεις τη δική σου υπογραφή στον ήχο.
Δεν είναι επομένως μειονέκτημα του 9018 ότι θέλει ψαγμένο στάδιο εξόδου, ούτε φυσικά είναι μειονέκτημα ότι ακόμη και μετά από τόσα χρόνια ακόμη το ψάχνουν.

Η υλοποίηση του Τζιμάρα δεν είναι σαφώς μπάφερ, αλλά μία ιδιόμορφη κατασκευή σταδίου με κέρδος όπου στο τέλος η τάση υποβιβάζεται και πάλι, πόσο είναι η τελική έξοδος άγνωστο εφόσον ακόμη δεν έχει μετρηθεί. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι ένα πάντρεμα dac με προενισχυτή χαμηλού κέρδους.

Το μπάφερ δεν το βάζεις στην τύχη, δηλ. δεν είναι ο πρωταρχικός του σκοπός να αλλάξει τις χροιές, η σωστή χρήση του είναι μόνο για προσαρμογή της εμπέδησης. Τώρα εάν ο χαρακτήρας του μπάφερ βάζει υπογραφή, δηλ. δεν είναι ουδέτερος και αυτό ταιριάξει στο υπόλοιπο σύστημα, who cares!

Οπότε σε πρώτη φάση είναι αδόκιμη η σύγκριση του 9018 με το 9023. Ίσως το μόνο που μετράει είναι το απαιτούμενο κόστος για να παίξει καλά το 9023 και το απαιτούμενο κόστος για να ξεπεράσει το 9018 το 9023 σε μια καλή υλοποίηση και μόνο σε αυτό γιατί όπως προείπαν τα λοιπά μέλη η τεχνολογία του 9018 είναι μακρά καλύτερη του 9023.

Σαν τσιπάκια το 9018 με το 9023 είναι no contest, δεν υπάρχει σύγκριση. Απλά το καλό (και κακό) του 9018 είναι ότι παίζει τεράστιο ρόλο το αναλογικό στάδιο, όπου πρέπει πραγματικά να ξέρεις τι κάνεις για να πάρεις το 100% (ή έστω κοντά στο 100%).

Για να μετρήσεις έξοδο πρέπει να ακούσεις για λίγα δευτερόλεπτα έναν τόνο στο 1ΚHz.. οπότε τυπικά δεν σταματάς να ακούς. :p

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με το λαμπάτο στάδιο εννοείς θα ακούσεις πολλά ακόμα βασισμένα στο 9023.. γιατί το 9018 με το συγκεκριμένο λαμπάτο δεν..
Δημητριε τι εξοδο βγαζουν τα 9018?

Ρεύματος, οπότε χρειάζεται άλλη τοπολογία σταδίου εξόδου (I/V)..

Μπορείς να τα "δουλέψεις" και σαν να είναι εξόδου τάσης, αλλά δεν είναι η καλύτερή τους. Επίσης σε τέτοια λειτουργία δίνουν και 1.65V DC.

Απάντηση: Re: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Ρεύματος, οπότε χρειάζεται άλλη τοπολογία σταδίου εξόδου (I/V)..

Μπορείς να τα "δουλέψεις" και σαν να είναι εξόδου τάσης, αλλά δεν είναι η καλύτερή τους. Επίσης σε τέτοια λειτουργία δίνουν και 1.65V DC.

Ετσι το δούλευε στην αρχή ο Τσάκωνας με τους 4 mudorf στην έξοδο

H μέγιστη τάση εξόδου ενός προενισχυτή (αν θεωρησω το μηχανημα τετοιο), δηλαδή λίγο πριν η παραμόρφωση φθάσει σε ενοχλητικά για το αυτί επίπεδα, συνήθως είναι 5 - 20 Vrms στη μη-ισορροπημένη (unbalanced) έξοδο και 16 - 42 Vrms στην ισορροπημένη (balanced) έξοδο. Σπανιότερα, συναντά κανείς προενισχυτές μέγιστης τάσης εξόδου μικρότερης από 1.5 Vrms (χαμηλής ευαισθησίας).
Στην εξοδο μετράω 4,2V τα πορίσματα δικά σας

Last edited by a moderator:
Δημήτρη με 4.2Vrms εξόδου, το στάδιο που έφτιαξες (συνολικά) δίνει ένα κέρδος 2.1

Στην ουσία το στάδιο έδωσε παραπάνω από 2.1 κέρδος το οποίο έφθασε να γίνει στο τέλος 4.2Vrms με την επίδραση του υποβιβασμού τάσης λόγω σχέσης των lundahl.
Τέτοια έξοδο βγάζουν και άλλα dac σε SE έξοδο, δεν είναι δηλαδή εκτός πραγματικότητας.

Στην ουσία έχεις διπλάσια έξοδο από την τυπική του 9023.

Τα λοιπά με τους προενισχυτές δεν είναι ακριβώς έτσι και είναι άλλο η ευαισθησία τους και άλλο η δυνατότητα εξόδου τους. Αλλά ας κρατήσουμε τη σωστή ροή της συζήτησης χωρίς να παρεκλίνουμε σε άλλου είδους διαξιφισμούς.

μμμμμ.....
20Vrms....
σε φορτιο 8Ω...δηλαδη....50Wrms
ουαου..!
προενισχυτης ειπαμε ειναι?
Σε παρακαλω αν δεν αντιλαμβανεσε τι γράφω μη γραφεις ασχετα.
Εκανα μια αναζητηση και βλεπω οτι το θέμα 9018 vs 9023 ειναι πολυ καυτό.
Δημήτριε βαζεις το χέρι στη φωτιά οτι τα εχτρα χρήματα που ζηταει ο κατασκευαστης δεν είναι για τις πολυκαναλες - δυνατότητες του 9018 που δεν μας απασχολούν καθόλου, αντιθετα υπαρχει πιθανότητα να μας χαλουν τον ήχο?
Επίσης συχνά πυκνά το --the simpler the better-- ειναι η σωστή λυση στον ηχο.

Απάντηση: Re: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Προτιμώ ξεχωριστό στάδιο εξόδου παρά έτοιμο και μετά για να του αλλάξω τον ήχο να του βάλω buffer

Σπύρο, γνωρίζεις πιστεύω ότι πολλά στάδια εξόδου συμπεριλαμβάνουν και στάδιο μπάφερ, οπότε δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο ή το παράξενο.

Εκτός του γνωστού της προσαρμογής της εμπέδησης, χρησιμοποιούνται ακόμη και για ευκολότερη οδήγηση περίεργων καλωδίων με υψηλή χωρητικότητα που προβληματίζουν μερικά τυπικά στάδια εξόδου δίχως μπάφερ.

Εκανα μια αναζητηση και βλεπω οτι το θέμα 9018 vs 9023 ειναι πολυ καυτό.
Δημήτριε βαζεις το χέρι στη φωτιά οτι τα εχτρα χρήματα που ζηταει ο κατασκευαστης δεν είναι για τις πολυκαναλες - δυνατότητες του 9018 που δεν μας απασχολούν καθόλου, αντιθετα υπαρχει πιθανότητα να μας χαλουν τον ήχο?
Επίσης συχνά πυκνά το --the simpler the better-- ειναι η σωστή λυση στον ηχο.

Φυσικά και τα έξτρα χρήματα είναι για τα έξτρα κανάλια αλλά και για τα άλλα καλούδια (differential outputs, DSD decoding, επιλέξιμα φίλτρα, πλήρη παραμετροποίηση της λειτουργίας του μέσω software, κτλ).

Αλλά κυρίως τα έξτρα κανάλια είναι που κάνουν την διαφορά στα specs αλλά και στον ήχο, γιατί όταν παίζεις δικάναλα το κάνεις παραλληλίζοντας 4 κανάλια DAC για να κάνεις ένα. Έτσι βελτιώνεται η δυναμική περιοχή, το SNR κτλ.

Οπότε τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο, ίσα ίσα.

Όσο για το the simpler the better, όσο αφορά τα DACs απλά δεν ισχύει. Βρες μου ένα πραγματικά κορυφαίο DAC που να είναι απλό σαν κύκλωμα.

Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Δημήτρη με 4.2Vrms εξόδου, το στάδιο που έφτιαξες (συνολικά) δίνει ένα κέρδος 2.1

Στην ουσία το στάδιο έδωσε παραπάνω από 2.1 κέρδος το οποίο έφθασε να γίνει στο τέλος 4.2Vrms με την επίδραση του υποβιβασμού τάσης λόγω σχέσης των lundahl.
Τέτοια έξοδο βγάζουν και άλλα dac σε SE έξοδο, δεν είναι δηλαδή εκτός πραγματικότητας.

Στην ουσία έχεις διπλάσια έξοδο από την τυπική του 9023.

Τα λοιπά με τους προενισχυτές δεν είναι ακριβώς έτσι και είναι άλλο η ευαισθησία τους και άλλο η δυνατότητα εξόδου τους. Αλλά ας κρατήσουμε τη σωστή ροή της συζήτησης χωρίς να παρεκλίνουμε σε άλλου είδους διαξιφισμούς.
Μάνολη καναμε κουβέντα για τις τάσεις εξοδου που ειναι και το σημείο ματσαρισματος του μηχανήματος

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Φυσικά και τα έξτρα χρήματα είναι για τα έξτρα κανάλια αλλά και για τα άλλα καλούδια (differential outputs, DSD decoding, επιλέξιμα φίλτρα, πλήρη παραμετροποίηση της λειτουργίας του μέσω software, κτλ).

Αλλά κυρίως τα έξτρα κανάλια είναι που κάνουν την διαφορά στα specs αλλά και στον ήχο, γιατί όταν παίζεις δικάναλα το κάνεις παραλληλίζοντας 4 κανάλια DAC για να κάνεις ένα. Έτσι βελτιώνεται η δυναμική περιοχή, το SNR κτλ.

Οπότε τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο, ίσα ίσα.

Όσο για το the simpler the better, όσο αφορά τα DACs απλά δεν ισχύει. Βρες μου ένα πραγματικά κορυφαίο DAC που να είναι απλό σαν κύκλωμα.
Το r2r :grinning-smiley-043

Προτείνω να καλμάρουμε, δεν υπάρχει λόγος να ανεβάζουμε τις θερμοκρασίες καλοκαιριάτικα - ήδη έξω καίει!

Τζιμάρα, το 9018 ήταν η κορυφή της Sabre. Όλες οι εταιρίες στο καλύτερο τους βάζουν ότι έχουν και δεν έχουν.
Η τιμολογιακή πολιτική του συγκεκριμένου τσιπ, έχει άμεση σχέση με το τι κουβαλάει και όχι κατά ανάγκη με το πόσες φορές είναι καλύτερο σε ποιότητα ήχου.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 9023 δεν περιορίζονται εξ' αιτίας του πυρήνα του dac chip, αλλά εξαιτίας του τελεστικού που έχει ενσωματωμένο.
Αντιθέτως το 9018 ως i/v πάει ταβάνι στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους αναλόγως του τι σταδίου εξόδου θα του φορεθεί.
Και φυσικά αυτό εκτοξεύει και το κόστος, μαζί φυσικά με την περισσότερη ανάκη σε διάφορες τάσεις που απαιτεί σε σύγκριση με τη μία που απαιτεί το 9023.

Όπως σου είπε ο άλλος Δημήτρης, δεν είναι εύκολο στην υλοποίηση, απαιτεί και διαχείριση μέσω λογισμικού και πολύ πιο προσεκτικό hw ταίριασμα για να δουλέψει σωστά.
Υπήρξαν υλοποιήσεις με 9018 που ήταν για κλάματα, δεν έπιαναν μία μπροστά σε ένα σωστά υλοποιημένο 9023.
Αλλά εάν φτιαχτεί ένα άρτιο 9018 δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεπεράσει το 9023 το οποίο εξ´αιτίας του ενσωματωμένου σταδίου εξόδου έχει όριο το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Για μένα φυσικά όλα αυτά είναι τεχνολογίες και μπορώ να ζήσω και με τις δύο υλοποιήσεις. Και το 9023 σωστά υλοποιημένο μου αρέσει και το 9018 σε σωστή υλοποίηση εξίσου.
Εάν πάμε τώρα σε επίπεδο κόντρας, εμένα δεν με νοιάζει καθόλου το τεχνικό μέρος αλλά μόνο το τελικό ακουστικό στάδιο αρκεί να μην έχει λανθασμένη υλοποίηση (+μετρητική).

Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Βρε παιδιά νομιζω είναι ώρα να αναφαίρω οτι οι ακουστικές μου εντυπώσεις με οδηγούν σε εντελός αντίθετο δρόμο. Το soekris μου ακούστηκε πολυ καλυτερο απο το 9018 και το 9023 καλύτερο απο το soekris.
Εδω να αναφαίρω οτι 9023 ειχε το cmedia onboard και οχι σε ξεχωριστό board οπως τα αλλα.
Δημήτριε να γραψω κι εγω τωρα το κόστος του FPGA. :singer:
Καλα καταπληκτικό είναι σαν ιδεα, αλλα απο ηχο? με κερασαν τσάι τα σαυρακια και το εδωσα.
Μανο δεν διαφωνουμε κανουμε μια πολυ ωραια κουβέντα. (οι πιο πολλοι τουλαχιστον)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Βρε παιδιά νομιζω είναι ώρα να αναφαίρω οτι οι ακουστικές μου εντυπώσεις με οδηγούν σε εντελός αντίθετο δρόμο. Το soekris μου ακούστηκε πολυ καλυτερο απο το 9018 και το 9023 καλύτερο απο το soekris.
Εδω να αναφαίρω οτι 9023 ειχε το cmedia onboard και οχι σε ξεχωριστό board οπως τα αλλα.
Δημήτριε να γραψω κι εγω τωρα το κόστος του FPGA. :singer:
Καλα καταπληκτικό είναι σαν ιδεα, αλλα απο ηχο? με κερασαν τσάι τα σαυρακια και το εδωσα.
Μανο δεν διαφωνουμε κανουμε μια πολυ ωραια κουβέντα. (οι πιο πολλοι τουλαχιστον)

Οι προσωπικές προτιμήσεις είναι άλλο κεφάλαιο και σε αυτό τον τομέα δεν χρειάζεται κανείς μας να επιμένει.
Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε όλοι και γιατί έχουμε διαφορετικά γούστα και γιατί τα μηχανήματά μας έχουν άλλες διαφορετικές ανάγκες.

Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα της μονοδιάστατης άποψης είτε από ελλειπή πληροφόρηση είτε από παραπληροφόρηση λόγων λανθασμένων εμπειριών.
Στην πιάτσα των φόρουμ, τα σαβράκια έπιασαν τόπο και μπορώ να πω ότι δέχθηκαν τις πιο πολλές ντιούικες κατασκευές.
Στα ντιούικα όμως συναντάς διαμάντια αλλά συναντάς και άνθρακες.
Παλιότερα είχα εμπειρία από βουβάλι 1ης γενιάς και μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά.
Στην πορεία ξανάκουσα βουβάλι από το φίλο Νίκο (more peers) σε μια εξελιγμένη μορφή του και δεν μου άρεσε καθόλου, αποδεδειγμένα δεν έπαιζε καλά. Ένα καλοφτιαγμένο μάμπο2 το άφηνε χαλαρά πίσω.

Στην πορεία αυτό το 9018 εξελίχθηκε σε τροφοδοσίες και διαχείριση, βελτιώσεις υπήρχαν αλλά ακόμη δεν είχε κάνει τη διαφορά....μέχρι που στο τέλος δέχθηκε τη διαχείριση του λογισμικού μέσω arduino με απομονωτές και τα σχετικά. Μια αλλαγή στο φίλτρο του και 2-3 παιχνίδια στις επιλογές της διαχείρισης μέσω sw το απογείωσε!
Δεν έχει γίνει ακόμη το απόλυτο dac, αλλά εάν θυμηθώ πως ακουγόταν στην αρχή...μιλάμε για άλματα.

Οπότε γιατί τα γράφω όλα αυτά...πάντα παίζει ρόλο το τι υλοποίηση σε ντιούικο έχεις ακούσει. Πιθανώς να άκουσες μέτρια υλοποίηση οπότε μοιραία το 9023 ως πιο ολοκληρωμένο απέδωσε σαφώς καλύτερα.
Προσωπικά πλέον έχω μεγαλύτερη εμπειρία και αποφεύγω να χαρακτηρίζω εύκολα τα πράγματα και κυρίως με βάση μόνο από τεχνικά χαρακτηριστικά.

Μην παρεξηγηθώ δεν κατηγορώ το 9023, απεναντίας το dac μου είναι πάνω σε αυτό, άλλωστε δεν είναι για πέταμα και η Sabre το έχει ως Premiere dac chip.

Για μένα είναι ένα όμορφο dac chip, όπου με προσεγμένη υλοποίηση μπορείς δίχως την ανάγκη να εμβαθύνεις στα άδυτα του sw και στις πολύ προσεγμένες υλοποιήσεις σταδίων εξόδου, να φτιάξεις ένα αξιοσέβαστο dac για το σύστημά σου.

Αλλά για να μην το κάνουμε το νήμα σε flame btw 9023-9018, το επίκεντρο της συζήτησης είναι το στάδιο που έφτιαξες και το πως άλλαξε ο χαρακτήρας του ήχου ενός 9023 με προσεγμένη σχεδίαση.
Προτείνω να το ακούσεις και σε άλλα συστήματα, τουλάχιστον να διαπιστώσεις εάν οι αλλαγές είναι γενικές και σταθερές και όχι μόνο προσαρμοζόμενες στις απαιτήσεις του δικού σου συστήματος (και αυτό το έχω δει, να παίζει σε μένα άριστα και σε άλλο σύστημα να παρουσιάζονται "αδυναμίες").

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λαμπάτο στάδιο εξόδου για το Dac

Προς στιγμήν αναλογικός ξανά, τα ρολογακια μου έφυγαν σε ενα Γερμανό, εγω σημερα - (ελπίζω) αναμένω τα νεα ρολογάκια απο mouser που σε specs σκοτωνουν.
http://gr.mouser.com/Search/Product...tualkey54920000virtualkey549-CCHD-957-25-45.1
και
http://gr.mouser.com/Search/Product...tualkey54920000virtualkey549-CCHD-957-25-49.1
Να ξεκουραστεί λιγο το μωρό μου που εγραψε 60 ωρες σχεδον σερι.