Λάμπες με δύσκολα φορτία;

να τον παρης πανο αν εχεις την οικονομικη δυνατοτητα.

το θεμα ειναι να σου αρεση εσενα.αλωστε και εγω μη νομιζεις οτι δεν κανω τετοια.εχω φτιαξη ενα sub που ενω το μεγαφωνο θελη
70λιτρα bass reflex του εχω κανη 55 λιτρα κλειστο.

μπορη να μην κατεβαινη οσο θα μπορουσε αλλα εγω το γουσταρω τρελλα.

:flipout::ernaehrung004:

με λιγα λογια ισχυριζεται οτι δυο ενισχυτες ιδιας ισχυος θα επρεπε να ακουγονται το ιδιο.

ε τι να του πεις.

.....KAI ικανης σχεδιασης.

Και δεν ειναι μονον αυτος,η πλειοψηφια της ΕΕ κοινοτητας το ιδιο ισχυριζεται.

Για να υπάρχουν οι λαμπάτοι ενισχυτές εδώ και τόσα πολλά χρόνια κάτι πρέπει να σημαίνει αυτό. Άρα αρέσουν σε πολλούς και γι' αυτό παράγονται ακόμη.
Πιστεύω ότι αν ο φίλος που άνοιξε το θέμα είναι ικανοποιημένος από τον συγκεκριμένο Luxman, καλώς πράττει και το αναφέρει και αδιαφορεί αν είναι τεχνικά σωστό ή όχι να ογηγούνται τα ηχεία του από λαμπάτο ενισχυτή. Υπάρχουν ηχεία που δεν "ανοίγει" ο ήχος τους ακόμη κι αν ο ενισχυτής είναι 200W/ch, και μόλις τους βάλεις λάμπα κελαηδάνε κι ας είναι μόνο 30W/ch.
Πάνω απ' όλα η μουσική απόλαυση, η χαλάρωση, η συγκίνηση και το συναίσθημα, excitement όλα παίζουν. Αν ήμουν στη θέση του φίλου θα έπαιρνα τον Luxman αλλά θα κοίταζα να έχω κι έναν τρανζιστοράτο ικανό να οδηγεί τα ηχεία μου στα όριά τους κι ανάλογα τα κέφια μου θα άκουγα με τον έναν ή με τον άλλον.

Τελικά πέρα από τον παράγοντα ''τεχνικά ορθό'' που είναι πολύ σημαντικός υπάρχει κι ο παράγοντας ''προσωπικό γούστο'' που είναι κι αυτός εξίσου σημαντικός ειδικά σε ένα κομμάτι όπως το audio που έχει να κάνει με την ικανοποίηση μέσω ακρόασης της μουσικής. Μάλιστα ο δεύτερος παράγοντας τις περισσότερες φορές υπερισχύει, γιατί με κάτι που σου αρέσει ζεις αλλά με κάτι που δεν σε γεμίζει πλήρως, αλλά μπορεί να ''μετράει καλά'', πόσο ζεις;

Για να υπάρχουν οι λαμπάτοι ενισχυτές εδώ και τόσα πολλά χρόνια κάτι πρέπει να σημαίνει αυτό. Άρα αρέσουν σε πολλούς και γι' αυτό παράγονται ακόμη.
Πιστεύω ότι αν ο φίλος που άνοιξε το θέμα είναι ικανοποιημένος από τον συγκεκριμένο Luxman, καλώς πράττει και το αναφέρει και αδιαφορεί αν είναι τεχνικά σωστό ή όχι να ογηγούνται τα ηχεία του από λαμπάτο ενισχυτή. Υπάρχουν ηχεία που δεν "ανοίγει" ο ήχος τους ακόμη κι αν ο ενισχυτής είναι 200W/ch, και μόλις τους βάλεις λάμπα κελαηδάνε κι ας είναι μόνο 30W/ch.
Πάνω απ' όλα η μουσική απόλαυση, η χαλάρωση, η συγκίνηση και το συναίσθημα, excitement όλα παίζουν. Αν ήμουν στη θέση του φίλου θα έπαιρνα τον Luxman αλλά θα κοίταζα να έχω κι έναν τρανζιστοράτο ικανό να οδηγεί τα ηχεία μου στα όριά τους κι ανάλογα τα κέφια μου θα άκουγα με τον έναν ή με τον άλλον.

+100

Αυτό ένιωσα κι εγώ να γίνεται με τα δικά μου ηχεία.

Επίσης ποτέ ''δεν πήγαινα'' τις EL-34 επειδή όταν διάβαζα τα specs ενισχυτών με τέτοιες λυχνίες, δεν μου άρεσε η χαμηλή ισχύς. Μάλιστα σε μια πρόσφατη συνάντηση με ηχόφιλους τις αφόριζα.... Που να ήξερα ότι μετά από μία εβδομάδα θα έκανα το ακριβώς αντίθετο. Βέβαια παίζει σημασία και η υλοποίηση γύρω από την λάμπα.

τον τελευταίο unison s6 τον έχεις ακούσει...(το γουστάρω τρελά αυτό το μηχάνημα σε ομορφιά και παίζει για τα χρήματα του πολύ πολύ καλά) αν ναι τι διαφορές έχει με αυτό που άκουσες από τον luxman ?

Τελικά πέρα από τον παράγοντα ''τεχνικά ορθό''...... με κάτι που σου αρέσει ζεις αλλά με κάτι που δεν σε γεμίζει πλήρως, αλλά μπορεί να ''μετράει καλά'', πόσο ζεις;
"If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing."

Daniel von Recklinghausen

τον τελευταίο unison s6 τον έχεις ακούσει...(το γουστάρω τρελά αυτό το μηχάνημα σε ομορφιά και παίζει για τα χρήματα του πολύ πολύ καλά) αν ναι τι διαφορές έχει με αυτό που άκουσες από τον luxman ?

Εγώ έχω ακούσει τον παλιότερο με διάφορα ηχεία. Εξαιρετικό μηχάνημα αλλα ο LUXMAN παίζει απλά σε άλλη κατηγορία ηχητικά.. Είναι ο μόνος λαμπάτος εώς τώρα τουλάχιστον που με έκανε να τον ονειρεύομαι.. Όχι οτι δεν έχω ακούσει άλους εξαιρετικούς αλλα πάντα σε σχέση με τον δικόμου ss pure class A δεν άκουγα καμία διαφορά ενώ στην οφδήγηση πάντα υπήρχε έλειψη.
Με το συγκεκριμένο μηχάνημα και φυσικά σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα ηχεία το αποτέλεσμα ήταν απλά εξωτικό και η αδυναμία οδήγησης σε εκωφάντικές εντάσεις για εμένα τουλάχισον δικαιολογείται απολύτως σαν συμβιβιασμός.

Σε παρόμοια συμπεράσματα σε σχέση με το πόσο ξεχωριστό μηχάνημα είναι ο LUXMAN SQ 88U φαίνεται να κατέληξε και ο φίλος μου Πάνος μερικά posts πριν μετά απο σύγκριση με τον αντίστοιχης κατηγορίας COPLAND στον χώρο του με τα ηχεία του.

Βρε σείς...O Copland υποοδηγεί τα πολύ πιό εύκολα ATC SCM40... και λέτε έπαιξε καλά τα τρίδρομα και δύσκολα AΡ;

Θα με τρελλάνεται στο τέλος...:worshippy:

Last edited:
Βρε σείς...O Copland υποοδηγεί τα πολύ πιό εύκολα ATC SCM40... και λέτε έπαιξε καλά τα τρίδρομα και δύσκολα AΡ;

Για εμένα το φουσκωμένο η κατα τον ίδιο εντονότερο χαμηλό που περιέγραψε ο Πάνος στις εντυπώσες του απο τον Copland υποοδήγηση υποδηλώνει κάτι στο οποίο δυστυχώς έχουν εκπαιδευτεί τα αυτιά του απο τον πολυκάναλο που χρησιμοποιούσε. Η έλειψη χαμηλού που λέει οτι είχε ο Luxman ήταν κατα πάσα πιθανότητα έλειψη ξεχειλώματος σε αυτήν την περιοχή στην οποία ο LUXMAN ήταν υποδειγματκός (έλεγχος και ανάλυση) κάτι που μάλλον δεν σχύει με τον COPLAND.

Last edited by a moderator:
Εγώ έχω ακούσει τον παλιότερο με διάφορα ηχεία. Εξαιρετικό μηχάνημα αλλα ο LUXMAN παίζει απλά σε άλλη κατηγορία ηχητικά.. Είναι ο μόνος λαμπάτος εώς τώρα τουλάχιστον που με έκανε να τον ονειρεύομαι.. Όχι οτι δεν έχω ακούσει άλους εξαιρετικούς αλλα πάντα σε σχέση με τον δικόμου ss pure class A δεν άκουγα καμία διαφορά ενώ στην οφδήγηση πάντα υπήρχε έλειψη.
Με το συγκεκριμένο μηχάνημα και φυσικά σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα ηχεία το αποτέλεσμα ήταν απλά εξωτικό και η αδυναμία οδήγησης σε εκωφάντικές εντάσεις για εμένα τουλάχισον δικαιολογείται απολύτως σαν συμβιβιασμός.

Σε παρόμοια συμπεράσματα σε σχέση με το πόσο ξεχωριστό μηχάνημα είναι ο LUXMAN SQ 88U φαίνεται να κατέληξε και ο φίλος μου Πάνος μερικά posts πριν μετά απο σύγκριση με τον αντίστοιχης κατηγορίας COPLAND στον χώρο του με τα ηχεία του.

Ναι Πετρο ο Luxman sq38 u ειναι οντως εξαιρετικο μηχανημα. Η μουσικοτητα και η διαφάνεια που πήρα ήταν από άλλο πλανήτη. Εξεταστική υλοποίηση . Όσο για τις εντάσεις για μένα είναι μια χαρά και με καλύπτει.

Μην ξεχνας Διονυση οτι τα atc ειναι 83db στην πραξη! Τα physic παροτι 4 ωμα δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολα ηχεια και ειναι και αρκετα ευαισθητα. Το περισοτερο χαμηλο με τον copland ειναι φυσικο να υπαρχει, καθως εκει παραδοσιακα οι κτ88 τα πανε καλυτερα απο τις el34!

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Λάμπες με δύσκολα φορτία;

Μην ξεχνας Διονυση οτι τα atc ειναι 83db στην πραξη! Τα physic παροτι 4 ωμα δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολα ηχεια και ειναι και αρκετα ευαισθητα. Το περισοτερο χαμηλο με τον copland ειναι φυσικο να υπαρχει, καθως εκει παραδοσιακα οι κτ88 τα πανε καλυτερα απο τις el34!

Οχι δεν το ξεχνώ...Τα ATC SCM40 85db τα δίνει η εταιρεία...Ωστόσο,δεν πολυδίνω βάση σ' αυτές τις "αισιόδοξες" μετρήσεις των κατασκευαστών...Στις μετρήσεις των περιοδικών και στην πραγματικότητα,πάντα σχεδόν είναι χαμηλότερες 3-4 db...

Αλλά η ένσταση μου δεν έχει να κάνει μόνο ή κυρίως με εντάσεις.Το ΑΡ είναι 4ωμο...και δεν θα το έλεγα εύκολο για μικρούς λαμπάτους,με βάση τα παρακάτω.

Stereophile
Floor Loudspeaker Reviews
Audio Physic Scorpio loudspeaker Measurements
Sidebar 3: Measurements
The Audio Physic Scorpio has a high specified sensitivity of 91dB/W/m. However, measured on its tweeter axis without the grille, the speaker appeared to have just above average voltage sensitivity, at an estimated 88.5dB(B)/2.83V/m. Its impedance (fig.1) stays between 4 and 6 ohms over most of the audioband, with a minimum value of 3.6 ohms at 93.5Hz. There is also a combination of 5.2 ohms and a –41° electrical phase angle at 78Hz, which might be taxing for optimistically specified power amplifiers, given that many kinds of music tend to have a lot of energy at this frequency.

Υποθέτω,ότι λόγω του ήχου της Audio Physic με τον οποίο έχω ζήσει κι εγώ παλιότερα αρκετά,ο ογκώδης-μεγάλος-εντυπωσιακός ήχος της λάμπας σε αντίθεση με τα μικρομεσαία τρανζίστορ της ίδιας κατηγορίας τιμών που πάσχουν,είναι που εντυπωσιάζει σε συνδυασμό με τα ηχεία αυτά.Το έχω ζήσει και κατανοώ τι συμβαίνει...

Ωστόσο,η οδήγηση τους σίγουρα θα είναι προβληματική κι όπως είναι γνωστό ,ανεπαρκής οδήγηση δεν σημαίνει μόνο χαμηλότερες εντάσεις και κακό χαμηλό.Αυτό είναι το λιγότερο.Εξ άλλου κι η ίδια η εταιρεία συνιστά[TABLE="width: 388"]
[TR]
[TD="bgcolor: #efeff2, align: left"]Recommended amplifier power [/TD]
[TD="width: 84, bgcolor: #efeff2"]25-200 W[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

LUXMAN SQ 38U PRELIMINARY SPECIFICATIONS
Output: 30W +30 W (6Ω), 25W +25 W (8Ω, 4Ω)

Inputs: 1 phono (MM / MC high / MC low), 4 line inputs

Recording input and output: REC output, monitor

Speaker Outputs: A, B (independent switching, with simultaneous output)

Remote Control Functions: Volume up / down, mute

Tube Compilment EL34 x 4, ECC83 (12AX7) x 4, ECC82 (12AU7) x 3

Dimensions: 15.7" (400mm) W x 7.7" (196) H x 12.2" (310) D

Weight: 44 lbs. (20 KG) 55 lbs shipping

Supplied Accesories: Remote Control, JPA-10000 Power Cord

http://www.onahighernote.com/luxman/?c=5&id=45

Last edited:
Παιδιά ο καθένας μας έχει τα κριτήρια του
για κάποιον οδήγηση είναι το α για κάποιον αλλον το β
επειδη γνωρίζω τι εννοεί ο Διονύσης, έχει δίκιο
αλλά δικιο έχει και οποιος δεν ενδιαφέρεται για το τί γίνεται σε οριακές καταστάσεις, αν δεν φτάνει σχεδόν ποτέ εκει.
Με απολυτα κριτήρια...δεν είναι το ιδανικό ταίρι ενας μεσαίος λαμπάτος, αλλά αν παιζει μουσική στις συνθήκες που μας ενδιαφέρουν...τι το συζητάμε?

Υ.Γ. οταν βλέπουμε την ευαισθησία ενός ηχείου πρεπει να βάλουμε και τις συνθήκες
αν είναι στα 4ωμ η μέση του εμπέδηση και εχει μετρηθεί στα 2,83 βολτ στο 1 μετρο...η ευαισθησία έχει μετρηθεί στα 2W, oπότε πρέπει να αφαιρέσουμε 3dB για να έχουμε το ιδιο μετρικό συστημα με τα υπόλοιπα ηχεία που είναι μετρημένα στο 1W.

Προσωπικα, αν ειχα ενα συστημα που με ευχαριστει σχεδον απολυτα, και το μονο που θα του ελειπε ειναι η "απολυτη" οδηγηση του ηχειου σε οριακες καταστασεις,και αποφασιζα να το ψαξω, σιγουρα θα εψαχνα για εναν ενισχυτη που θα ειχε τις δυνατοτητες οδηγησης,ΑΛΛΑ δεν θα αλλαζε κατι απο αυτα που με ικανοποιουν στο συστημα.
Αυτο το δοκιμασα κατα καιρους και σε δικα μου συστηματα,αλλα και φιλοι.
Σε καμια περιπτωση δεν εγινε αυτο κατορθωτο.Καπου κερδιζεις,καπου χανεις.Και ενα συστημα που σε ικανοποιει , τελικα σε ικανοποιει γι'αυτο που ειναι. Οταν αλλαξεις κατι,παυει να ειναι αυτο που σε ικανοποιει.Ειναι κατι αλλο για το οποιο πρεπει απο την αρχη να δουλεψεις και να φερεις ξανα στο σημειο που σε ικανοποιει.
Η "οδηγηση" δεν ειναι ενα κουμπι που το πατας,την αποκτας και τιποτα αλλο στο συστημα σου δεν αλλαζει.
Συνεπως,οι επιλογες του καθενος αναφορικα με τους συμβιβασμους που ειναι σε θεση να δεκτει,ειναι καθαρα προσωπικο θεμα και αναγκες,και δεν αποτελει imo "ασχετοσυνη" απο πλευρας αυτου που κανει την επιλογη.
Για παραδειγμα,για μενα θα ηταν εντελως ασκοπο,να ψαχνω για ενισχυτη να οδηγησει ενα αναισθητο ηχειο σε σχημα και μεγεθος κουτιου παπουτσιων,για να ανακαλυψω στο τελος οτι οντως προκειται για ενα ηχειο,που παραμενει "κουτι παπουτσιων" με ολους τους περιορισμους που ενα τετοιο ηχειο κουβαλα απο την σχεδιαση του,αλλα οδηγειται "αψογα".

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Λάμπες με δύσκολα φορτία;

Οχι δεν το ξεχνώ...Τα ATC SCM40 85db τα δίνει η εταιρεία...Ωστόσο,δεν πολυδίνω βάση σ' αυτές τις "αισιόδοξες" μετρήσεις των κατασκευαστών...Στις μετρήσεις των περιοδικών και στην πραγματικότητα,πάντα σχεδόν είναι χαμηλότερες 3-4 db...

Αλλά η ένσταση μου δεν έχει να κάνει μόνο ή κυρίως με εντάσεις.Το ΑΡ είναι 4ωμο...και δεν θα το έλεγα εύκολο για μικρούς λαμπάτους,με βάση τα παρακάτω.

Stereophile
Floor Loudspeaker Reviews
Audio Physic Scorpio loudspeaker Measurements
Sidebar 3: Measurements
The Audio Physic Scorpio has a high specified sensitivity of 91dB/W/m. However, measured on its tweeter axis without the grille, the speaker appeared to have just above average voltage sensitivity, at an estimated 88.5dB(B)/2.83V/m. Its impedance (fig.1) stays between 4 and 6 ohms over most of the audioband, with a minimum value of 3.6 ohms at 93.5Hz. There is also a combination of 5.2 ohms and a –41° electrical phase angle at 78Hz, which might be taxing for optimistically specified power amplifiers, given that many kinds of music tend to have a lot of energy at this frequency.

Υποθέτω,ότι λόγω του ήχου της Audio Physic με τον οποίο έχω ζήσει κι εγώ παλιότερα αρκετά,ο ογκώδης-μεγάλος-εντυπωσιακός ήχος της λάμπας σε αντίθεση με τα μικρομεσαία τρανζίστορ της ίδιας κατηγορίας τιμών που πάσχουν,είναι που εντυπωσιάζει σε συνδυασμό με τα ηχεία αυτά.Το έχω ζήσει και κατανοώ τι συμβαίνει...

Ωστόσο,η οδήγηση τους σίγουρα θα είναι προβληματική κι όπως είναι γνωστό ,ανεπαρκής οδήγηση δεν σημαίνει μόνο χαμηλότερες εντάσεις και κακό χαμηλό.Αυτό είναι το λιγότερο.Εξ άλλου κι η ίδια η εταιρεία συνιστά[TABLE="width: 388"]
[TR]
[TD="bgcolor: #efeff2, align: left"]Recommended amplifier power [/TD]
[TD="width: 84, bgcolor: #efeff2"]25-200 W[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

LUXMAN SQ 38U PRELIMINARY SPECIFICATIONS
Output: 30W +30 W (6Ω), 25W +25 W (8Ω, 4Ω)

Inputs: 1 phono (MM / MC high / MC low), 4 line inputs

Recording input and output: REC output, monitor

Speaker Outputs: A, B (independent switching, with simultaneous output)

Remote Control Functions: Volume up / down, mute

Tube Compilment EL34 x 4, ECC83 (12AX7) x 4, ECC82 (12AU7) x 3

Dimensions: 15.7" (400mm) W x 7.7" (196) H x 12.2" (310) D

Weight: 44 lbs. (20 KG) 55 lbs shipping

Supplied Accesories: Remote Control, JPA-10000 Power Cord

http://www.onahighernote.com/luxman/?c=5&id=45

DIPIE Οι μετρήσεις που βάζεις για το scorpio είναι πολύ παλιές και αφορούν το πρώτο μοντέλο που είχε τελείως διαφορετικές μονάδες και στους τρείς δρόμους. Χάρτινα woofer και mid και διαφορετικό tweeter αλλά και crossover όπως και άλλα στοιχεία, δηλαδή λεπτότερη καμπίνα κατά 7 χιλιοστά διαφορετικά αποσβεστικά κ.λ.π.

Το SCORPIO II αποτελεί μία εξέλιξη του απλού μοντέλου σε όλους τους τομείς. Καινούριες μονάδες και crossover και πολύ καλύτερη απόδοση σε όλους τους τομείς. Οπότε το παράδειγμα που αναφέρεις με το stereophile οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.

Μάλιστα σε προηγούμενο μύνημά μου ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το διάγραμμα αλλά δεν το έκανα γι' αυτόν τον λόγο.

Last edited:
Προσωπικα, αν ειχα ενα συστημα που με ευχαριστει σχεδον απολυτα, και το μονο που θα του ελειπε ειναι η "απολυτη" οδηγηση του ηχειου σε οριακες καταστασεις,και αποφασιζα να το ψαξω, σιγουρα θα εψαχνα για εναν ενισχυτη που θα ειχε τις δυνατοτητες οδηγησης,ΑΛΛΑ δεν θα αλλαζε κατι απο αυτα που με ικανοποιουν στο συστημα.
Αυτο το δοκιμασα κατα καιρους και σε δικα μου συστηματα,αλλα και φιλοι.
Σε καμια περιπτωση δεν εγινε αυτο κατορθωτο.Καπου κερδιζεις,καπου χανεις.Και ενα συστημα που σε ικανοποιει , τελικα σε ικανοποιει γι'αυτο που ειναι. Οταν αλλαξεις κατι,παυει να ειναι αυτο που σε ικανοποιει.Ειναι κατι αλλο για το οποιο πρεπει απο την αρχη να δουλεψεις και να φερεις ξανα στο σημειο που σε ικανοποιει.
Η "οδηγηση" δεν ειναι ενα κουμπι που το πατας,την αποκτας και τιποτα αλλο στο συστημα σου δεν αλλαζει.
Συνεπως,οι επιλογες του καθενος αναφορικα με τους συμβιβασμους που ειναι σε θεση να δεκτει,ειναι καθαρα προσωπικο θεμα και αναγκες,και δεν αποτελει imo "ασχετοσυνη" απο πλευρας αυτου που κανει την επιλογη.
Για παραδειγμα,για μενα θα ηταν εντελως ασκοπο,να ψαχνω για ενισχυτη να οδηγησει ενα αναισθητο ηχειο σε σχημα και μεγεθος κουτιου παπουτσιων,για να ανακαλυψω στο τελος οτι οντως προκειται για ενα ηχειο,που παραμενει "κουτι παπουτσιων" με ολους τους περιορισμους που ενα τετοιο ηχειο κουβαλα απο την σχεδιαση του,αλλα οδηγειται "αψογα".

μονο που η υποοδηγηση δεν κανη αισθητη την παρουσια της μονο στα ορια.

χειροτερευη τι διακριτοτητα των οργανων,κανη τον ηχο πιο θολο και πιο ογκωδη.

αυτα σε αλλα κομματια μπορει να αρεσουν και σε αλλα οχι.

μονο που η υποοδηγηση δεν κανη αισθητη την παρουσια της μονο στα ορια.

χειροτερευη τι διακριτοτητα των οργανων,κανη τον ηχο πιο θολο και πιο ογκωδη.

αυτα σε αλλα κομματια μπορει να αρεσουν και σε αλλα οχι.

Αυτά τα στοιχεία που λες παρατήρησα με τον Copland με διαφορά μάλιστα σε σχάση με τον Luxman.