Laser Engravers/Cutters & CNC -Κατασκευές.

Ε μα ετσι ειναι δυστυχως.

Απο τη μια η απαστραπτουσα αρχοντια και απαραμιλλη φινετσα του δαφνοστεφανωμενου εφηβου και απο την αλλη το πτωχο πλην τσιπικο τριφυλι.
Δεν υπαρχει συγκριση στα σηματα των ομαδων.

Ενας αγριος σκελετοσαυρος.

cPrPg5eh.jpg

Οξια 2μμ.

Ητανε ενα μικρο καραβι..🎹🥁

Xj0Op5ah.jpg

Eιχα κανει ενα παρομοισ στη σεγα αλλα οι 30+ μικρες εσωτερικες κοπες ηταν εξαιρετικα κουραστικες, χρονοβορες και απαιτητικες λογω μικρου μεγεθους.
Στο λείζεράκι ομως ολα αυτα εγιναν σε 10 λεπτα!!
EqUXc9jh.jpg

Ξυλο οξιας παχους 2μμ.

Διαστασεις: περιπου 10εκ. μηκος και 15 εκατοστα υψος.
amMozyah.jpg

Η κολληση των τεμαχιων εγινε με κολλα στιγμης gel που δινει ενα μικρο περιθωρειο για ευθυγραμμιση σε σχεση με την ρευστη.

Κυριακάτικες δοκιμές… πρίν τη ψησταριά.

Φωτογραφία σε ακρυλικό…
IMG_6464.jpeg

…και engraving σε ανοξείδωτο.
IMG_6465.jpeg

Έχουν ατέλειες αλλά με λίγο τριμάρισμα στις λεπτομέρειες θα τη βρώ την άκρη.
Είμαστε σε καλό δρόμο.

Τίποτα σπουδαίο, απλώς κάποιες ιδέες:

Έφτιαχνα κάτι σουβέρ από το φτηνό κόντρα πλακέ λεύκας που πήρα το Σάββατο και μου φάνηκε τελείως αδιάφορο σαν αποτέλεσμα. (Πάνω δεξιά στη φωτογραφία)

01.jpg

Όποτε, έβαψα το ΚΠ με ένα ωραίο χρωματιστό βερνίκι και μετά έκοψα τα σουβέρ στο Laser

02.jpg

Και, έβαψα κάποια χρώματα στο ίδιο ΚΠ και έκοψα κύκλους ίδιας διαμέτρου για βάσεις του σουβέρ. Έκανα το ίδιο και με μαύρο plexi

03.jpg

Τα έβαλα λοιπόν σαν βάση (κόλλησα με κόλλα στιγμής) και νομίζω έγιναν πιο ενδιαφέροντα.
Ειδικά αυτά που έχουν σαν βάση το plexi, έγιναν και πιο βαριά, που είναι πιο σωστό για σουβέρ

04.jpg

:)

Να πάρεις και ανιλίνες… ;)

Σωστός! Έχω ένα σωρό, αλλά δεν το σκέφτηκα. Θα το κάνω ... :)

(Αυτό κανονικά πάει στο νήμα των 3d printers, αλλά αφορά μόνο όσους έχουν laser με honeycomb)

Για όσους είχαμε πάρει την προσφορά με το Honeycomb της Geekcreit

20231002_184633.jpg

Επειδή κανένα από τα hold down pins δεν με ικανοποίησε απόλυτα, τροποποίησα κάποια σχέδια που είχα, έτσι ώστε να κάθονται και να σφηνώνουν καλύτερα στο honeycomb γιατί με τα λεπτά σκεβρωμένα ξύλα, η κατάσταση είναι δύσκολη.

Έφτιαξα 2 σετάκια .stl , ένα των 7,5mm που είναι και το σωστό και ένα των 8mm που είναι για τα κελιά που είναι πιο χαλαρά.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πιο κάτω zipάκι :)

Attachments

Last edited by a moderator:
Ειδα το εντυπωσιακο 3D printed ψηφιακο ηλιακο ρολοι στο αλλο νημα και θυμηθηκα οτι ειχα κανει κατι παρομοιο προσφατα στον λεϊζερ.
Ομως δεν το ανεβασα επειδη το αρχειο απο το Τhinginverse ειναι ημιτελες και δεν τυπωνει τις ωρες. Ομως το ρολογακι τυπωνεται μια χαρα.

Τυπωνεται σε δυο κομματια που αν θες τα κολλας με κολλα. Τις ωρες τις εγραψα με το χερι και τελικα βαρεθηκα να φτιαξω το αρχειο με τους λατινικους αριθμους.
L0GfjRQh.jpg

Οχι μονο τυπωνεται μια χαρα, αλλα δειχνει και μια χαρα την ωρα αρκει να το προσανατολισεις σωστα στον Βορρά.
AoxIXDQh.jpg

Αν θελει κανεις να τυπωσει το ρολοι με τις ωρες οπως φαινεται στο αρχειο του thinkinverse, ας μου πει μπας και αξιωθω και τις φτιαξω και το αναρτησω.

Mπορει, αλλα τις 6μμ που το ειχα τσεκαρει, μου εδειξε σωστα την ωρα ετσι οπως το εχω βαλει στη φωτο.

Μιας που το ειπες ομως θα το τσεκαρω αυριο.

Mπορει, αλλα τις 6μμ που το ειχα τσεκαρει, μου εδειξε σωστα την ωρα ετσι οπως το εχω βαλει στη φωτο.

Μιας που το ειπες ομως θα το τσεκαρω αυριο.
Ετσι το ηξερα . Οτι πρέπει να κοιταει Βορεια με την γωνια να ανταποκρινεται στο γεωγραφικό πλάτος της περιοχής.
Αν ειναι αυτό το σχέδιο σου
d83a34925d60f76ddbf60d05352fa64a.jpg

Πραγματι το τσεκαρα πριν λιγο, περιπου στη μια η ωρα το μεσημερι, και η σωστη θεση του δεικτη πρεπει να ειναι οπως στην παραπανω φωτογραφια.

K3jV7Wcl.jpg

Οταν το εβαλα αναποδα, δεν εδειχνε σωστα.
Παραδοξως, τις προαλλες που το ειχα βαλει αναποδα, εδειχνε σωστα την ωρα στις 6 το απογευμα!!

• Like
Reactions: songless_bird
Το πρόβλημα με τα έτοιμα σχέδια είναι ότι ο γνώμονας είναι fix σε γωνία που σχεδίασε ο δημιουργός για τις δικές του ανάγκες.
Κανονικα θέλει να ανταποκρίνεται στις μοίρες της περιοχής που θα χρησιμοποιηθεί.
1-2 μοίρες μπορεί να μην δημιουργούν πρόβλημα όταν η σκιά είναι κοντά στις 12 αλλά να είναι ορατό το σφάλμα όσο πλησιάζει στις 6.

Έκανα μια δοκιμή:

Κόλλησα με βενζινόκολλα δυο κομμάτια καπλαμά που είχα πάρει από τον Καλλιγά πάνω στο φτηνό ΚΠ 3mm λεύκας που αγόρασα πρόσφατα. Τα πίεσα με σκληρό ρολό και τους έβαλα απο πάνω ένα βάρος.

Κόλλησα Τικ και Παντούκ
Τα άφησα μια μέρα να στεγνώσουν και σήμερα τα "έκαψα" με το Material Test του Light Burn.

Image3842985809933753090.jpg

Το αποτέλεσμα όπως βλέπετε είναι πολύ ωραίο με τέλεια κοψίματα και μπορεί να μεταμορφώσει την ταπεινή λεύκα σε μια πολύ ωραία επιφάνεια μιας κατασκευής με το Laser. Μοιάζει σαν μασίφ ξύλο που κόπηκε τέλεια. :)
Σας βάζω και την πίσω όψη για να καταλάβετε καλύτερα. Σκληρό καρύδι το παντούκ (δεξιά), αλλά και τόσο όμορφο :)

Image1794483395491594103.jpg

Οπότε, μπαίνει στο πρόγραμμα και αυτό (y)

Σημείωση. Δοκίμασα - από περιέργεια, αλλά και επειδή κάποιος είχε ρωτήσει εδώ - να κολλήσω τον καπλαμά με Titebond και το αποτέλεσμα ήταν απαράδεκτο. Από την υγρασία της κόλλας (μάλλον) ο καπλαμάς στέγνωσε μεν, αλλά δεν ήταν ίσιος, αλλά κυματιστός. Ίσως, ήθελε κάποια πρέσα, αλλά δεν αξίζει τον κόπο, η βενζινόκολλα είναι τέλεια.

Το έκανα πέρσι το πείραμα… Καπλαμάδες από Καλλιγά κι εγώ με κόντρα πλακέ 3mm.
Χρησιμοποίησα Titebond και σφιχτήρες αλλά η πρώτη προσπάθεια ήταν τα κύματα του Δουνάβεως. :(
Στη δεύτερη προσπάθεια χρησιμοποίησα χοντρή οξιά για καπάκι, σαν πρέσα, και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.
Η βενζινόκολλα δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη, φοβάμαι οτι μελλοντικά θα δημιουργήσει πρόβλημα.

IMG_6644.jpegIMG_6643.jpeg

Last edited:
  • Like
Reactions: nikfor
.......
Η βενζινόκολλα δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη, φοβάμαι οτι μελλοντικά θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Πάντως, αυτό που είχα φτιάξει τον Ιανουάριο που το είχα κολλήσει με βενζινόκολλα και το χρησιμοποιούμε καθημερινά (και καθόλου προσεκτικά, ακουμπάμε ζεστά πιάτα κλπ), δεν έχει πάθει το παραμικρό. Ούτε καν φθορά στα σόκορα.

Αν χαλάσει κάποια στιγμή, θα ενημερώσω :)

• Like
Reactions: Babis K.