Laser Engravers/Cutters & CNC -Κατασκευές.

Το νερο της ξυλοκολλας κανει τις επιφανειες, ειδικα τις λεπτες, να πετσικαρουν εκτος εαν υπαρχει η δυνατοτητα να πιεστουν γερα οι επιφανειες στο συνολο τους.
Με την βενζινοκολλα δεν υπαρχει κανενα θεμα, ουτε εχω καποια αστοχια μεχρι στιγμης.

Πριν κανα μηνα ειχα κολλησει με titebond δυο μικρα ρεταλια οξιας 15χ15εκ., 2 και 4μμ παχους, και κυρτωσαν πολυ καθως τα ειχα πιασει μονο στις ακρες με σφικτηρες.

Στο διαδικτυο οταν εψαχνα για το θεμα υπηρχαν διφορουμενες αποψεις για την βενζινοκολλα σε καπλαμα αλλα οι περισσοτερες ειναι υπερ της βενζινοκολλας.
Αν θελει καποιος να το ψαξει παραπανω, οι λεξεις κλειδια ειναι contact cement (βενζινοκολλα) and veneer (καπλαμας).

…..
…και engraving σε ανοξείδωτο.
View attachment 220687

Έχουν ατέλειες αλλά με λίγο τριμάρισμα στις λεπτομέρειες θα τη βρώ την άκρη.
Είμαστε σε καλό δρόμο.

Πρίν λίγο καιρό είχα κάνει διάφορες δοκιμές για χάραξη σε ανοξείδωτο χρησιμοποιώντας σαν masking υλικά όπως μαρκαδόρο μελάνι κλπ
Το καλύτερο αποτέλεσμα το πήρα με μελάνι σημαδέματος μηχανουργείου και είναι το παραπάνω.
Σήμερα είπα να δοκιμάσω το νέο και πολλά υποσχόμενο spray markSolid 114 το οποίο είναι και ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ 😟

IMG_6791.jpeg

Ένα ελαφρύ ψέκασμα στην αρχή που σε λίγα δευτερόλεπτα στεγνώνει…

IMG_6789.jpeg

…και μετά χάραξη.

IMG_6790.jpeg

Η παλιά χάραξη πάνω αριστερά που έγινε με το μελάνι σημαδέματος και τα υπόλοιπα με το markSolid 114.
Η διαφορά νομιπζω είναι πολύ μεγάλη.
Το markSolid φαίνεται οτι κάνει πολύ καλή δουλειά και το καλό είναι και ανθεκτική.
Δεν ξέρω τι θα γίνει σε βάθος χρόνου αλλά δοκιμάζοντας να δω αν σβήνει και χάνεται η χάραξη, δοκίμασα μέχρι και Scotch Bright, μου φάνηκε πολύ καλό.
Μου άρεσε πάρα πολύ αλλά η τιμή του είναι μάλλον απαγορευτική. :(
Ελπίζω τουλάχιστον να κρατάει για πάρα πολλές χαράξεις.

Πολυ ενδιαφερον το σπρευ, σε τι ισχυ ειχες το λεϊζερ και ποσες περασιές.

Βλεπω οτι το σπρεϋ ειναι καταλληλο μονο για inrrared and CO2 lasers, δεν ειναι καταλληλο για το μηκος κυμματος των diode lasers.

Ναί, έτσι φαίνεται.
Βέβαια ο τύπος πιο κάτω σε 50-άρι Co2 laser χρησιμοποιεί δύναμη 75% :rolleyes:, και δεν καταλαβαίνω γιατί.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ντενεκέ;
Σε λίγο δεν θα πουλιέται ούτε το λάδι σε τενεκέ.
Δες συσκευασίες που βρήκα στη Γερμανία από λαδάκι Τροιζινίας.
18€ το μισό λίτρο, σε λίγο θα πουλιέται κι αυτό στην τιμή του markSolid. 😀

IMG_6712.jpegIMG_6713.jpeg

Κόλλησα λοιπόν ένα κομμάτι καπλαμά Τικ πάνω στο φτηνό κόντρα πλακέ των 3mm με βενζινόκολλα και αφού στέγνωσε 2 μέρες, "έκαψα" στον laser αυτό το ωραίο κουτάκι. Μετά από λίγη ώρα καψίματος στα 300mm στο 100% της ισχύος, οι κοπές ήταν έτοιμες.

Image7183916739105232097.jpg

Μου πήρε λίγη ώρα να ξεκολλήσω όλα αυτά τα υπολείμματα που ειδικά σε μερικά σημεία δεν έβγαιναν εύκολα (ίσως ο laser ήθελε λίγο πιο αργή ταχύτητα) αλλά τελικά ... έτοιμα τα κομμάτια.

Image1119576772385659322.jpg

Τα αρχεία είχαν σχέδια για 3, 3.2 και 4mm, αλλά ο καπλαμάς με το ΚΠ ήταν συνολικά στα 3.8mm. Τύπωσα αυτό των 4mm και βγήκε μια ιδέα χαλαρό, αλλά ΟΚ, με λίγη κόλλα σταθεροποιήθηκε.
Είναι το κουτί και τρία καπάκια, οπότε διαλέγεις όποιο θέλεις, ή τα αλλάζεις κατά καιρούς για να μην το βαριέσαι :-p

Image5684647724685395051.jpg

Χάρηκε η σύζυγος, το κατοχύρωσε αμέσως για τα κοσμηματάκια της :)

Image3121661019661317801.jpg

κόστος = ουτε 2€

Ήθελα να κάνω ένα δωράκι σε μια φίλη που γιόρταζε και είπα να φτιάξω ένα ρολογάκι.
Δεν πήγε και πολύ καλά η πρώτη προσπάθεια, αλλά θα το ξανακάνω. Το βάζω εδώ γιατί μου φάνηκε ενδιαφέρον.

100.jpg

Πήρα με 1,5€ ένα ωραίο σχεδιάκι και σκέφτηκα να κάψω τα σχέδια σε σκέτα φύλλα καπλαμά.
Ο σχεδιαστής λέει πως μπορείς να το κάνεις με ένα, δυο ή τρία layers.

Έκανα διάφορες δοκιμές και κατάλαβα πως, τόσο περίπλοκα σχέδια, θέλουν σκληρό και συμπαγή καπλαμά (παντούκ, καρυδιά κλπ) και όχι κάτι πιο σαθρούς όπως ο Δρυς που διαλυόταν σε κομμάτια.
Δεν είχα τα χρώματα (τα είδη ξύλων καπλαμά) που ήθελα, αλλά δοκίμασα με ό,τι είχα.

102.jpg

Μόνα τους ωραία ήταν.

103.jpg

Έκοψα και ένα κύκλο για βάση από το φτηνό ΚΠ 3mm και μοντάρισα το ένα πάνω στο άλλο, αλλά οπτικά το αποτέλεσμα ήταν τόσο μπλεγμένο o_O ... που κράτησα μόνο το ένα layer, αυτό του παντούκ.

104.jpg

Αντί για κόλλα, χρησιμοποίησα ακρυλικό βερνίκι σε σπρέι που δούλεψε μια χαρά.
Έριξα και από πάνω βερνίκι.
Έβαλα και ένα ρολογάκι με μηχανισμό Συνεχούς Ροής (που έμαθα πρόσφατα εδώ :) ) και έτοιμο. :)

101.jpg

Είπαμε, πρώτη προσπάθεια. Δεν θα το κάνω δώρο. Θα φτιάξω ένα καλύτερο.

Κατάλαβα πάντως πως η ιδέα να βάλω σκέτους καπλαμάδες αντί για λεπτά κόντρα πλακέ που θα είχα κολλήσει πάνω τους τον καπλαμά δεν ήταν καλή, γιατί χάθηκε η 3D αίσθηση. Από την άλλη, τόσο περίτεχνα κοψίματα, δύσκολο να γίνουν στο φτηνό ΚΠ..... :unsure:
εντωμεταξύ, το να δεις την ώρα σε αυτό το ρολόι είναι ... κάπως δύσκολο :LOL:

Είναι ενδιαφέρον πρότζεκτ πάντως, θα το δοκιμάσω και πάλι. :)

Μια τρισδιαστατη κατασκευουλα απο τον Steve.
1557471343lovebirdcage.jpg

2 ερωτευμενα πτηνα στο κλουβακι τους!
MH2QbbOh.jpg

Tα σχεδια κοπηκαν σε κανα δεκαλεπτο καθως η πρωτη υλη ηταν κ/π λευκας παχους 3μμ.
gq8DoZnh.jpg

Επειδη η επιλογη χρωματων ειναι ο διαολος μου, τυπωσα εξτρα πουλερικα και τα εβαφα για να δω τι συνδυασμος παει καλυτερα.
L3ArGIoh.jpg

Τα λεπτα τεμαχια βαφτηκα με ανιλινες της CLOU σε χρωματα τικ για την βαση, κιτρινο, κροκι για τα ωδικα πτηνα και γκρι για το κλουβι.
eBCovRuh.jpg

Πραγματικα βγηκε πολυ συμπαθητικο και σε ενα δευτερο κλουβι που εφτιαξα χτες προσθεσα 2 ακομα ενθετα και εδειξε ακομα καλυτερο/μεγαλυτερο το κλουβι.
4Z5UMcXh.jpg

Άλλο ένα ρολόι τοίχου, σε ένα χαρούμενο και απλό σχέδιο. :)

Image6014265364170349335.jpg

Χρησιμοποίησα 4mm κόντρα πλακέ από Leroy και το έκοψα στον Laser (180mm / 100 %)

01.jpg

Έκοψα και ένα έξτρα ... πουλάκι :giggle: ... για να γίνει λίγο πιο παιχνιδιάρικο το σχέδιο.
Το έβαψα με ανιλίνη της Clou και το πέρασα με βερνίκια νερού για παρκέ

02.jpg

Έβαλα και έναν ρολογάκι με μηχανισμό συνεχούς ροής και ... έτοιμο.

Image2314301598418954155.jpg

Πολύ ευχάριστο στο μάτι μου φαίνεται. :)

20231101_193611.jpg

ΥΓ. Αν αποφασίσετε να το κάνετε, προσέξτε γιατί ο σχεδιαστής έχει κάνει κάτι περίεργα και οι αριθμοί μένουν στον αέρα αντί να κολλήσουν στο κυρίως κομμάτι.
Θέλει μια μικρή τροποποίηση. Το ίδιο έγινε και με το "6", αλλά το μπάλωσα.

Πολυ ωραιο σχεδιο!(y)

Η ανιλινη δεν σου ξεβαψε κατα τοπους οταν περασες το βερνικι?

Όχι, δεν ξέβαψε (ή ξέβαψε ελάχιστα). Πέρασα πρώτα το primer.
Όμως πάνω στο πινέλο η αλήθεια είναι πως έμενε μπογιά, αλλά όχι υπερβολικά.

Εγώ την ξέβαψα (γιατί βγήκε πολύ σκούρο το χρώμα) μετά από καμιά ώρα, με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι.
Και σήμερα έτριψα ελαφρά για να ξεβάψει λίγο ακόμα.

Πολυ ωραιο σχεδιο!(y)

Η ανιλινη δεν σου ξεβαψε κατα τοπους οταν περασες το βερνικι?
Η ανήλικη είναι το ίδιο πράγμα με την κάσια...εάν περάσεις αστάρι από πάνω και στεγνώσει καλά επειδή εμποτιζει γίνεται ένα με την ανιλινη....μετα ότι και να περάσεις δεν το σηκώνει/ξεβαφει...

• Like
Reactions: nikfor