Laser Engravers/Cutters & CNC -Κατασκευές.

Μια ιδιαίτερα δυσκολη και απαιτητικη τεχνικη επιτραπεζιας σεγας λεγεται fretwork.
Σχεδια με απιστευτη λεπτομερεια που φυσικα ποτε δεν το δοκιμασα ...μεχρι που εκανα αυτο το σχεδιο στον Laser.

Διασταση γατου ~70χ100εκ. απο οξια 2μμ, πανω σε καδρο κοντρα πλακε 4μμ βαμμενο με μαυρο σπρευ.
70Χ100 εκατοστα???

Εισαι βεβαιος? Σε τι λειζερ?

Πρώτη μέρα στην Αθήνα σήμερα και είπα να τελειώνω με μια υποχρέωση που είχα αναλάβει.
Ήταν μια πινακίδα για την πρόσοψη του μηχανουργείου του φίλου μου.
Μια πινακίδα σε ανοξείδωτη λαμαρίνα 1mm διαστάσεων 20Χ30 cm.
Την ανέλαβα με κάθε επιφύλαξη αφού δεν ήξερα πως θα συμπεριφερθεί το Κ40 σε συνδυασμό με το spray ΜarkSolid 114.

Ξεκινώντας περάστηκε το spray…

IMG_7078.jpeg

…και μετά από λίγα λεπτά που στέγνωσε ανέλαβε το Κ40.

IMG_7084.jpeg

Όταν τελείωσε λίγο πλύσιμο….

IMG_7085.jpeg

Κι έτοιμο, αυτό είναι το αποτέλεσμα!

IMG_7086.jpeg

Εμένα σαν αποτέλεσμα με ικανοποίησε πλήρως!!!!

Όταν πήγα να το βγάλω απ’ το Κ40 η λαμαρίνα ζεμάταγε!
Τη κοιτάζω στο πλάι και είχε παραμορφωθεί, στράβωσε :oops:

IMG_7087.jpeg

Εντυπωσιακο και σωστο το καψιμο στη λαμαρινα!! Ισως θα μπορουσε να γινει στην μιση ενταση για να μην στραβωσει, αλλα αν βιδωθει η κολληθει καπου δεν θα εχει κανενα προβλημα.

Ειναι αληθεια οτι οσο πιο ισχυρο το laser τοσο χανει λιγο απο ευκρινεια και ειναι λογικο. Οταν δοκιμασεις τον γατουλη με 10αρι η 20αρι laser (καλως να το δεχτεις:)), οι κοπες θα ειναι εξαιρετικα λεπτες/λεπτομερεις.
ax6vm0P.jpg

Ειναι αληθεια οτι οσο πιο ισχυρο το laser τοσο χανει λιγο απο ευκρινεια και ειναι λογικο. Οταν δοκιμασεις τον γατουλη με 10αρι η 20αρι laser (καλως να το δεχτεις:)), οι κοπες θα ειναι εξαιρετικα λεπτες/λεπτομερεις.
ax6vm0P.jpg

Σωστό είναι αυτό κι έχει να κάνει με τη σύγκλιση στα lasers διόδου και με τη σωστή ευθυγράμμιση της ακτίνας στα CO2.
Τετάστιο ρόλο παίζει βεβαίως και η σωστή εστίαση.
Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν μπορείς να βγάλεις σωστά συμπεράσματα βλέποντας τις δύο κοπές γιατί εγώ ποτέ δεν κάνω λεπτομερές και άρα ακριβές νετάρισμα στο Κ40 αφού για τέτοιου πάχους ξύλα δεν είναι και τόσο απαραίτητη.
Κακώς βέβαια αλλά γίνεται.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ύψος είχε ρυθμιστεί για λαμαρίνα 1mm κι έτσι ήταν 3mm εκτός νεταρίσματος.

Τελικα αλλαξα γνωμη και θεωρω πλεον οτι ο Laser engraver σου δινει μεγαλυτερη χαρα απο τον 3D printer!

Εδω καποια Χριστουγεννιατικα στολιδια
nhTrpNdh.jpg

Αυτα τα δυο αποτελουνται απο 4 διαφορετικα επιπεδα, το ενα πανω απο το αλλο. Ειναι απο κ/π οκουμε των 4μμ.
ZKq3yuoh.jpg

Εαν μπει και λιγο χρωματακι θα γινουν πιο ομορφα, οπως φαινεται στη φωτο εδω κατω.
1700986803christmasdome.jpg

..και τα κλασσικα στολιδακια του δεντρου απο οξια παχους 2μμ.
nS8WFq7h.jpg

Σχεδια.
Πρωτη κατασκευη
Δευτερη κατασκευη
Χριστουγεννιατικα στολιδια.

Τελικα αλλαξα γνωμη και θεωρω πλεον οτι ο Laser engraver σου δινει μεγαλυτερη χαρα απο τον 3D printer!
Μέχρι να αρχίσεις να σχεδιάζεις δικές σου ιδέες και να τις βλέπεις τυπωμένες και σε χρήση :) Και με έναν engraver μπορεί να έχει εφαρμογή αυτό, αλλά ασύγκριτα πιο περιορισμένη.

Ναι, δεν διαφωνω, ενας 3D printer εξακολουθει να ειναι πιο δημιουργικο μηχανημα, οποτε αυτο το χαρακτηριστικο δεν αλλαζει και δυσκολα θα αλλαξει.
Ομως βλεποντας τον χρονο χρησης των δυο μηχανηματων να ειναι πλεον 90 προς 10, καταληγω στο συμπερασμα οτι το laser με ευχαριστει περισσοτερο.

Αυτο αλλαξε μετα την αγορα του προγραμματος lightburn που ανεβαζει κατακορυφα τις κατασκευαστικες επιλογες του χρηστη και φτανει στα ορια την αποδοση και τις δυνατοτητες του laser.

• Like
Reactions: vagos08
Καλημέρα συντρόφια, καλο Σ/Κ.

Η σαχλαμαρίτσα της ημέρας.
Ήθελα να πάρω αυτό το μοτίβο…
IMG_7131.jpeg
…αλλά δεν ήθελα ούτε να το ζωγραφίσω ούτε να το κόψω, το ήθελα ανάγλυφο.
Πήρα λοιπόν ένα ρεταλάκι πεύκο που είχα για να κάνω τη δοκιμή.
IMG_7118.jpeg

Σε πολύ λίγο ήταν έτοιμο. Αλλά…
Το σκάψιμο όμως δεν ήταν αυτό που περίμενα, μου βγήκε με περσίδες. :D
IMG_7130.jpegIMG_7129.jpeg

Ωραίο είναι βέβαια, πλάκα έχει, αλλά δεν το περίμενα να φαίνεται τόσο έντονα.
Για να δείτε τι κάνουν τα νερά του ξύλου και πόση σημασία έχει η σωστή τοποθέτηση/προσανατολισκός.
IMG_7127.jpeg

Power paint που βρίσκουμε; Επχουν τα χρωματοπωλεία;

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μετα απο δε ξερω και εγω ποσο καιρο χρησιμοποιησα το TS2 μου για κοπη!!!!

4 χιλιοστα ελια στα 200mm/min 100% ενταση σε δυο περασματα.

IMG20231209103642.jpg

Νομίζω ειναι καλα για 10αρι λειζερ.

Το αριστερο ηταν σε 150mm/min και φανηκε απο πισω οταν το ειδα.
Με εκοψε ο αισθητηρας φωτιας και το σταματησα επειδή εβγαινε πιο μεγαλο απο οτι ηθελα.

Πιθανον στα 100mm/min να το εκοβε με ενα περασμα.

Μπηκε στο εργαστηρι να ομορφυνει με υγρο γυαλι αφηνοντας στην θεση του το πανω απο τα τρια εσωτερικα κομματια.
IMG20231209114930.jpg

Πρωτη αποπειρα ...

Το τελικο αποτελεσμα ... αυτα εγιναν εγχαραξη στα δειγματα που ηταν μεσα στη συσκευασια του Sculpfun ... στα παιδια αρεσανε πολυ :)

Attachments

• 400372996_393862916490534_5943854773244564844_n.jpg
    400372996_393862916490534_5943854773244564844_n.jpg
    140.6 KB · Views: 26
  • mario.jpg
    mario.jpg
    223.1 KB · Views: 26
  • zelda.jpg
    zelda.jpg
    225.7 KB · Views: 25
Εορταστικο καδρακι με δωρεαν σχεδιο του Steve.

Σμικρυνση του σχεδιο και κοπη σε 2μμ οξια.
kpGwLAFh.jpg

Ταχυτητα 500mm/m, 100% power με τον laser των 10w.

Eδω το καδρακι. Βαμμενη κοκκινη με ακρυλικο χρωμα μονο η βαση.
uXTTnPPh.jpg

Υψος ~10εκ.