Laser Engravers/Cutters & CNC

Τελικά ο χρόνος είναι πολύ πιο πολύτιμος απ´ ότι νομίζαμε... Κι όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται «κάθε πέρσι και καλύτερα», δυστυχώς.
Τουλάχιστον βλέπω οτι δεν τα γράφω στο βρόντο, όλο και κάποιοι παρακολουθούν. -bye-

Last edited:
Ερώτηση τώρα...
Παρακάτω είναι ένας πίνακας με αντιστοιχίες που μου έστειλε ο Κωστής (Wolfegolas).
Οι τιμές όμως που παίρνω εγώ είναι πολύ διαφορετικές.
Πχ στο 10% εγώ απ’το όργανο παίρνω 5 mA, στο 20% παίρνω 10mA και στο 30% παίρνω 15mA.
Γιατί συμβαίνει αυτό;

Attachments

• CFFA005D-3A2C-4D7E-84E6-6D6F1AABCE44.jpg
    CFFA005D-3A2C-4D7E-84E6-6D6F1AABCE44.jpg
    74.1 KB · Views: 165
σε κατασταση ηρεμιας, κοιτωντας καθετα την βελονα, βρισκεται στο μηδεν ?
Εαν οχι γυρνα ελαφρα το κεντρικο βιδακι για να μηδενισει.

Επισης, εαν μπορεις να μετρησεις μΑ με ενα καλο πολυμετρο για να δεις τι παιζει.

Η βελόνα είναι κανονικά στο μηδέν...
Τώρα που καίω ένα μοτίβο για κουτάκι (αυτό στη φωτογραφία) και η ένταση είναι στο 8% μόλις που κουνιέται, δείχνει ελάχιστα πάνω από 1mA.
Στο κόψιμο (πάλι το κομμάτι της φωτογραφίας) με την ένταση στο 25% το όργανο είναι καρφωμένο στα 12,5mA. Σύμφωνα με τον πίνακα αυτό θα έπρεπε να γίνεται στο 40%.
Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει αλλά είμαστε σίγουροι οτι το ψηφιακό όργανο δείχνει σωστά; Κι άν όταν αυτό μου δείχνει 25% ο σωλήνας δίνει το 40% της έντασής του; Αποκλείεται;
Όπως και νάχει πάντως, το οτι με ένταση (βάσει ψηφιακού οργάνου) 25% κόβω άνετα κόντρα πλακέ 4mm σε δύο περάσματα εμένα μου αρκεί.

Τώρα για τα υπόλοιπα, πολύμετρα κλπ, δεν θα σε ευχαριστήσω... Δεν τα πάω και πολύ καλά μ´αυτά.

Attachments

• 55A2B10E-B5B1-41D0-9900-FAB071D36B23.jpg
    55A2B10E-B5B1-41D0-9900-FAB071D36B23.jpg
    103.2 KB · Views: 112
Last edited:
Re: Απάντηση: 3D Printers, CNC & Laser Engravers.

Η βελόνα είναι κανονικά στο μηδέν...
Τώρα που καίω ένα μοτίβο για κουτάκι (αυτό στη φωτογραφία) και η ένταση είναι στο 8% μόλις που κουνιέται, δείχνει ελάχιστα πάνω από 1mA.
Στο κόψιμο (πάλι το κομμάτι της φωτογραφίας) με την ένταση στο 25% το όργανο είναι καρφωμένο στα 12,5mA. Σύμφωνα με τον πίνακα αυτό θα έπρεπε να γίνεται στο 40%.
Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει αλλά είμαστε σίγουροι οτι το ψηφιακό όργανο δείχνει σωστά; Κι άν όταν αυτό μου δείχνει 25% ο σωλήνας δίνει το 40% της έντασής του; Αποκλείεται;
Όπως και νάχει πάντως, το οτι με ένταση (βάσει ψηφιακού οργάνου) 25% κόβω άνετα κόντρα πλακέ 4mm σε δύο περάσματα εμένα μου αρκεί.

Τώρα για τα υπόλοιπα, πολύμετρα κλπ, δεν θα σε ευχαριστήσω... Δεν τα πάω και πολύ καλά μ´αυτά.

Το ψηφιακο δεν ειναι συνδεδεμενο με 2 πιν σε σειρα καπου? Βγαλε το ψηφιακο και συνδεσε τις ακιδες του πολυμετρου. Κανε μια κοπη για 10 δευτερα και δες τι θα δειξει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: 3D Printers, CNC & Laser Engravers.

Το ψηφιακο δεν ειναι συνδεδεμενο με 2 πιν σε σειρα καπου? Βγαλε το ψηφιακο και συνδεσε τις ακιδες του πολυμετρου. Κανε μια κοπη για 10 δευτερα και δες τι θα δειξει.

ΟΚ...
Θα το κάνω αύριο αλλά έστω οτι το πολύμετρο δείχνει τα ίδια mA με το αναλογικό. Τι συμπέρασμα βγάλαμε;

γιατι προτρεχεις
μετρα με το πολυμετρο και βλεπουμε

εαν δεις ιδια μετρηση με το αναλογικο ετοιμασου ...

.
.
.
.
.

σιγα σιγα ερχεται το μπαμ .... χαχαχαχααα

Δοκίμασα δύο διαφορετικά αναλογικά και έδειχναν αμριβωλς τα ίδια... Σου λέει κάτι αυτό;

ε αν και τα 3 εχουν ιδιες ενδειξεις τοτε εχεις περιορισει το ποσοστο λαθους

δεν μπορω να καταλαβω γιατι εξακολουθεις να αρνησε να βαλεις ενα καλο πολυμετρο :flipout:

δεν μπορω να καταλαβω γιατι εξακολουθεις να αρνησε να βαλεις ενα καλο πολυμετρο :flipout:

Γιατί είναι περασμένα μεσάνυχτα ίσως... -bye-
Είπαμε, θα δοκιμάσω αύριο.
Δεν βλέπω όμως το νόημα, αυτό προσπαθώ να πώ. Πιστεύω οτι θα δείχνει το ίδιο με τα αναλογικά όργανα, και σ´ αυτή τη περίπτωση είναι λάθος ή ο πίνακας ή το ψηφιακό όργανο/ποντεσιόμετρο του μηχανήματος.
Για μένα πιο σημαντική πληροφορία είναι το πόσα mA θα έπρεπε να δείχνει θεωρητικά στο 100% της ισχύος του. Απο κει και πέρα βλέπουμε πιο είναι το 10%, το 20%, το 30% και γενικώς όλες οι ποσοστώσεις.

Για μένα πιο σημαντική πληροφορία είναι το πόσα mA θα έπρεπε να δείχνει θεωρητικά στο 100% της ισχύος του. Απο κει και πέρα βλέπουμε πιο είναι το 10%, το 20%, το 30% και γενικωλς όλες οι ποσοστώσεις.

πολυ σωστο το σκεπτικο σου

οι ενδειξεις του Κωστη συμβαδιζουν με τον πινακα?

Ο Κωστής δεν έχει βάλει ακόμα αναλογικό, το δεύτερο που δοκίμασα είναι το δικό του.

Όπως το φανταζόμουν...
Η δοκιμή έγινε και το πολύμετρο συμφωνούσε απόλυτα με το αναλογικό όργανο.

Re: Απάντηση: 3D Printers, CNC & Laser Engravers.

Εδώ αρχίζει και ξεκαθαρίζει λίγο το τοπίο.

Αρα απο οτι καταλαβαινω το ψηφιακο δειχνει το ποσοστο ρευματος επι του συνολικου που ομως δεν το ξερεις και που σε αυτο το μηχανημα θα επρεπε να ειναι 40mA.

Απο οτι καταλαβαινω ομως εσυ εχεις ενα ρυθμιστη % και ενα ψηφιακο που μετραει καθαρα mA.

Και αφου δοκιμασες 2-3 που δειχνουν το ίδιο, θεωρω οτι η αναντιστοιχεια ποσοστου - mA του πίνακα με το δικο σου, δεν εχει καμμια σημασια.

Επομενως θα πρεπει να ρυθμιζεις το % σαν να μην εχει κλιμακα και ασχετα με το νουμερο που λεει και μεχρι απλα να πετυχεις τα mA που θελεις στο αμπερόμετρο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: 3D Printers, CNC & Laser Engravers.

Αρα απο οτι καταλαβαινω το ψηφιακο δειχνει το ποσοστο ρευματος επι του συνολικου που ομως δεν το ξερεις και που σε αυτο το μηχανημα θα επρεπε να ειναι 40mA.

Απο οτι καταλαβαινω ομως εσυ εχεις ενα ρυθμιστη % και ενα ψηφιακο που μετραει καθαρα mA.

Και αφου δοκιμασες 2-3 που δειχνουν το ίδιο, θεωρω οτι η αναντιστοιχεια ποσοστου - mA του πίνακα με το δικο σου, δεν εχει καμμια σημασια.

Επομενως θα πρεπει να ρυθμιζεις το % σαν να μην εχει κλιμακα και ασχετα με το νουμερο που λεει και μεχρι απλα να πετυχεις τα mA που θελεις στο αμπερόμετρο.

Με αναλογικό όργανο μετράω τα mA, όχι ψηφιακό.
Να'ι, τώρα αυτό θα κάνω, δεν έχω κι άλλη επιθλογή, θα δουλεύω μέχρι το 30% του ψηφιακού, μέχρι τα 16mA περίπου.
Όπως λέι κι οτύπος στο άρθρο του δεν μπορώ να ξέρω σε τι αντιστοιχεί το 35% πχ γιατί το μηχάνημά μου στο 100% μπορεί να βγάζει 20mA αλλά μπορεί να βγάζςι και 38mA.
Άρα πάμε στα σίγουρα με μπούσουλα το αναλογικό που, τσεκαρισμένα, δουλεύει σωστά.

Μπαμπη, ο πινακας λεει τα "μισα"
διαβασε εδω και κανε υπολογισμους για να βρεις τα ρευματα του δικου σου

Κοίτα τι λέει κάποιος...

Actually, there have been cases I have seen where 30% on the digital panel was 16mA, and as high as 90% on the panel being 16mA.
The only safe way to know is to add a mA meter to your machine if you have a digital panel.