Laser Engravers/Cutters & CNC

Αυτο το σχεδιο γινεται με laser engraver με οπτικη ισχυ 7 η 10w για να μπορει να κοψει επισης το κ/π των 3-4μμ που βλεπουμε.
Δηλαδη πρωτα χαραζει την φωτο με την οικογενεια και μετα κοβει το περιγραμμα. Στο τελος βαφεται με το χερι το ασπρομαυρο χαραγμα.

Κατι παρομοιο, με τις τρυπες για το κρεμασμα, εκανα χτες για ενα φιλο με τον laser engraver και το προγραμμα lightburn.
2eWMjO8h.jpg

• Like
Reactions: vagos08
Οταν εκανα την παραγγελια για το laser ειχα σκεφτει αυτο το ενδεχομενο οποτε δεν πηρα μονο ενα κυψελωτο. Ψαχνω τροπο εαν αξιζει η αποσυναρμολογηση του για να κατασκευη νεου πλαισιου και να μπουν μεσα δυο, το πιιθανοτερο ειναι να μπουν δυο, ετσι οπως ειναι, το ενα διπλα στο αλλο.

Οταν εκανα την παραγγελια για το laser ειχα σκεφτει αυτο το ενδεχομενο οποτε δεν πηρα μονο ενα κυψελωτο. Ψαχνω τροπο εαν αξιζει η αποσυναρμολογηση του για να κατασκευη νεου πλαισιου και να μπουν μεσα δυο, το πιιθανοτερο ειναι να μπουν δυο, ετσι οπως ειναι, το ενα διπλα στο αλλο.
Και όμως το είχα σκεφτεί για δύο αλλά δεν βολεύει . Το πλαίσιο είναι πιο σηκωμένο από το εσωτερικό. Οποτε κομμάτια πάνω από 45 εκατοστά δεν θα πατάνε σωστά στην μέση.

Οπότε αργότερα ίσως πάρω ένα δεύτερο laser από τα νέα με 600x600 με ανάλογο honeycomb ή να φτιάξω ένα με καρφιά καθώς θα το έχω για κόψιμο. Το 5.5 ζοριζεται στο κόψιμο αλλά στην χάραξη ειναι αστέρι επειδή έχει μικρή δέσμη.

• Like
Reactions: nikfor
Αυτο με τα καρφια τι ακριβως ειναι; Περνεις ενα ξυλο και αρχιζεις να καρφωνεις παντου; Δεν ειναι καθολου κακη ιδεα.
Το μονο προβλημα που βλεπω ειναι οτι το καρφι κατα 99% θα εχει γαλβανισμα. Απο την ηλεκτοκολληση εχω ακουσει οτι οταν καποιο γαλβανιζε υλικο θερμανθει ελκυει τοξικα.
Και το λειζερ με αυτον τον τροπο δουλευει, θερμαινει πολυ τα αντικειμενα.

Last edited:
Αυτο με τα καρφια τι ακριβως ειναι; Περνεις ενα ξυλο και αρχιζεις να καρφωνεις παντου; Δεν ειναι καθολου κακη ιδεα.
Το μονο προβλημα που βλεπω ειναι οτι το καρφι κατα 99% θα εχει γαλβανισμα. Απο την ηλεκτοκολληση εχω ακουσει οτι οταν καποιο γαλβανιζε υλικο θερμανθει ελκυει τοξικα.
Και το λειζερ με αυτον τον τροπο δουλευει, θερμαινει πολυ τα αντικειμενα.
Δεν θέλεις απλά ξυλο αλλά μια μεταλλικη επιφάνεια. Όσο απόσταση και να έχει η δέσμη θα στην κάψει. Η λύση που είχα σκεφτεί ήταν ξύλινη επιφάνεια, από πάνω μεταλλικό φύλλο και πολλές τρύπες που θα έβαζα πριτσινια ανάποδα για να μπορώ να τα βγάζω για να καθαρίζω την επιφάνεια. Απλά δεν κάθισα να βγάλω το κόστος . Αν το μεταλλικό φύλλο βγαίνει 50€+ τότε καλύτερα να πάρω μια έτοιμη λύση.

Εχω δει το καλυτερο. Πλεγμα σαν και αυτο που εχουν οι φουρνοι ανοξειδωτο ραφι συρματινο
Η τα συρματινα ραφια που βαζουν στις κουζινες. Γιατι να μην κανει; Το κυψελωτο τι καλυτερο εχει;

Δεν κάνουν αυτά.
Το κυψελωτό έχει σχεδόν μηδενική επιφάνεια αντανάκλασης, αυτό είναι το καλύτερο.
Τα συρμάτινα ράφια της κουζίνας πχ έχουν χοντρά σύρματα πάνω στα οποία αντανακλά η ακτίνα του laser και επιστρέφει στο ξύλο κάνοντας του ζημιά.

Το παχος των κυψελων ειναι 0.3 χιλιοστα ενω το παχος των ραφιων/σχαρας (βεργες) ειναι απο 3 εως 5 χιλιστα πραγμα που σημαινει οτι υπαρχει πολυ μεγαλυτερη αντανακλαση της ακτινας που θα μαυριζει το ξυλο.
Επισης πρεπει να βρεθει τροπος να στερεωνονται στο πλεγμα τα λεπτα -και οχι μονο- κομματια ξυλου για να μην μετακινουνται με τους κραδασμους και με την αντλια αερος.

Στο μικροτερο laser που ειχα εκανα την δουλεια μου με ενα πλακακι τοποθετημενο αναποδα και με μια μικρη ανοξειδωτη σχαρα απο φουρνακι με μικρο παχος βεργας.
Την περισσοτερη δουλεια την εκανα τοποθετωντας το ξυλο κατ΄ευθειαν πανω στο πλακακι με μικρη ζημια απο καπνα στο ξυλο λογω του αναγλυφου στο πισω μερος του πλακιδιου.

Επιτέλους σήμερα ασχολήθηκα με το laser που έχω παραλάβει εδώ και τόσο καιρό :D

Μου πήρε πάνω από μια ώρα! Αλλά "έχω καεί στο χυλό" του προηγούμενου 2Trees που το έλυσα και το έφτιαξα όλο από την αρχή από τις απροσεξίες μου, οπότε τώρα το πήγα με ευλάβεια.
Αλλά, καλύτερες οδηγίες δεν έχω δει πράγματι. Μπράβο τους. (y)

s10_1.jpg

Όμως μετά το μοντάρισμα είχα και άλλη δουλειά να κάνω. Είχα να μοντάρω και τα limit switch. Αν και ο Songless και ο Θανάσης είχαν πει πως τα βρίσκεις με λίγα ευρώ και τυπώνεις τις βάσεις στο 3d printer, προτίμησα (λόγω ανασφάλειας) να πάρω το έτοιμο κιτ της Sculpfun (γύρω στα 20€)
Τα άξιζε πάντως. Προσεγμένο το κιτάκι με όλα τα απαραίτητα και κυρίως με αναλυτικότατες οδηγίες

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μου πήρε και αυτό καμιά ώρα περίπου.
Όλα έτοιμα όμως σε ό,τι αφορά το hardware.
Τώρα πρέπει να περάσω νέο firmware στη motherboard για να δει τα limit switch (έτσι τουλάχιστον λέει το video). Θα ασχοληθώ αύριο, κουράστηκα τώρα. 😛

s10_2.jpg

Μια ερώτηση:
Αυτές οι βιδουλες που "κρατάνε" το κόκκινο πλαστικό κάλυμμα πάνω στην κεφαλή, έτσι χαλαρές είναι και σε σας; Δεν βιδώνουν καθόλου, παίζουν.

s10_3.jpg

Πραγματικα, οι οδηγιες συναρμολογησης του sculpfun ειναι οι καλυτερες και πιο αναλυτικες που εχω δει ποτε!!

Tο βιδακι στο laser δεν σφιγγει καθως εκτιμω οτι το καλυμμα πρεπει να ανεβοκατεβαινει ευκολα και γρηγορα (χωρις να σφιγγεις/ξεσφιγγεις βιδακια) για να τσεκαρεις την εστιαση, την θεση και το framing.

To πλαστικο καλυμμα το εχω κοψει λιγο για να μπορει να μετριεται η εστιαση ευκολοτερα με τον αποστατη. Ξεφευγει ομως λιγο η αντανακλση του laser.

• Like
Δεν χρειάζεται να περάσεις firmware για να δει τα limit switch . Ακόλουθα τις οδηγίες από το lightburn . Μερικές εντολές αλλαζεις στο grbl . Προσοχή στο σημείο που ορίζεις τις πραγματικές συντεταγμένες.

YΓ. Σήμερα κοιτούσα λίγο τις προσφορές που είχαν βγει για sculpfun ... Έκλαψα... Μετά την προσφορά που πήρατε το s10 είχε βγει προσφορά για s10 και s9 για λίγα κομμάτια στα 45€... Ναι ναι...
1ac50e5b7ca3292e1a3c4a3a064a359c.jpg

Last edited:
Επιτέλους σήμερα ασχολήθηκα με το laser που έχω παραλάβει εδώ και τόσο καιρό :D

Μου πήρε πάνω από μια ώρα! Αλλά "έχω καεί στο χυλό" του προηγούμενου 2Trees που το έλυσα και το έφτιαξα όλο από την αρχή από τις απροσεξίες μου, οπότε τώρα το πήγα με ευλάβεια.
Αλλά, καλύτερες οδηγίες δεν έχω δει πράγματι. Μπράβο τους. (y)

View attachment 216821

Όμως μετά το μοντάρισμα είχα και άλλη δουλειά να κάνω. Είχα να μοντάρω και τα limit switch. Αν και ο Songless και ο Θανάσης είχαν πει πως τα βρίσκεις με λίγα ευρώ και τυπώνεις τις βάσεις στο 3d printer, προτίμησα (λόγω ανασφάλειας) να πάρω το έτοιμο κιτ της Sculpfun (γύρω στα 20€)
Τα άξιζε πάντως. Προσεγμένο το κιτάκι με όλα τα απαραίτητα και κυρίως με αναλυτικότατες οδηγίες

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μου πήρε και αυτό καμιά ώρα περίπου.
Όλα έτοιμα όμως σε ό,τι αφορά το hardware.
Τώρα πρέπει να περάσω νέο firmware στη motherboard για να δει τα limit switch (έτσι τουλάχιστον λέει το video). Θα ασχοληθώ αύριο, κουράστηκα τώρα. 😛

View attachment 216820

Μια ερώτηση:
Αυτές οι βιδουλες που "κρατάνε" το κόκκινο πλαστικό κάλυμμα πάνω στην κεφαλή, έτσι χαλαρές είναι και σε σας; Δεν βιδώνουν καθόλου, παίζουν.

View attachment 216822

Αυτο που δεν μου αρεσει στα μαμα διακοπτακια ειναι οτι δεν εχει καν το LED επανω.
Πηρα απο εδω https://grobotronics.com/ramps-endstop-switch-with-cable.html#group_9379648d1951404c7 το παρακατω διακοπτακι με 1,2€ εχει και καλωδιο και ειναι πληρες η πλακετα με το LED.
Καθε φορα που θα τερματιζει θα το βλεπεις και οπτικα.

1686968739370.png

• Like
Reactions: anastasg and nikfor
Νικο, τα 2 βιδακια στην κεφαλη πρεπει να σφιγκουν το πλαστικο στο υψος που θες, αφου πρωτα εχεις νεταρει

Τα limit με προβληματισαν γιατι εγω θελω home δεξια. Αφου εφτιαξα 4 διαφορετικα σετ βασουλες για διακοπτακια, κατεληξα σε αυτα που με βολευουν, αλλά εδω και 2 εβδομαδες δεν εχω αξιωθει να ασχοληθω και να το θεσω σε λειτουργια. Καποια στιγμη θα τα παρουσιασω.

Μια ωραια ιδεα που εχω για homade honeycomb ειναι να τοποθετηθει μεταλλικο τσερκι (που ειναι πολυ λεπτο και διπλωνει ευκολα) σε σχημα φιδακι και μπορει να τελαρωθει με ξυλο ή να μπουν οριζοντιες και καθετες λωριδες δηλαδη τριλιζα ... κατι σε γκρινιαρη δεν εχω :cool:

Last edited:
  • Like
Εαν θελω να αλλαξω τον σωληνα για τον αερα γιατι σε καποια σημεια κανει καπως αποτομη τσακιση η οποια δεν βλεπω να φευγει τι σωληνα μπορω να αγορασω; Διαμετρο μεσα/εξω και υλικο ψαχνω.
Σαν σιλικονης τον βλεπω