Laser Engravers/Cutters & CNC

Σε αναμονή για τα tests και τις εντυπώσεις των παιδιών από τα καινούρια εργαλεία, το Mecpow x5 22w και, κυρίως, το 33-άρι ACMER είπα να δοκιμάσω το δικό Sculpfun S30 pro Max.
Δεν είναι καινούριο, το έχω σχεδόν είναι χρόνο αλλά στην ουσία είναι σαν καινούριο, εντελώς αδούλευτο, τόσο καιρό ζει στη σκιά του Κ40 που με βολεύει περισσότερο αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.
Το S30 όπως είπα, το έχω χρησιμοποιήσει σπάνια και μόνο όταν είχα κάποια κατασκευή μεγαλύτερη από το πολύ μικρό 30Χ20 του Κ40, ποτέ όμως δεν τεστάρισα τις δυνατότητες του.
Σήμερα είχα χρόνο, είχε και ήλιο το πρωί, και λέω «ευκαιρία είναι».
Το test έγινε με μαλακό ξύλο, με πεύκο που είναι και εύκολο στην κοπή.

Πρώτη δοκιμή με ξύλο πάχους 15mm.

IMG_3182.jpeg

Ταχύτητα 180 mm/m και power max στο 100%
Το έκοψε κανονικά σε 3 περάσματα.
Αλλάζω τις ρυθμίσεις και βάζω ταχύτητα 250mm/m.
Πάλι επιτυχία.
Αλλάζω τα περάσματα και τα κάνω 2
Ξανά επιτυχία.
Άρχισα να εντυπωσιάζομαι. Αλλάζω ξανά ρυθμίσεις και βάζω ταχύτητα 180 mm/m αλλά αφήνω τα περάσματα στα 2.
Αποτυχία… στο «τσάκ» όμως, δείτε το πόσο λίγο ακόμα ήθελε.

IMG_3181.jpeg
IMG_3183.jpeg

Αλλάζω ξύλο, πάω στα 18,5 mm
Ταχύτητα 180mm/m power max 100% και 3 περάσματα.
Μια χαρά 👍🏻

IMG_3186.jpegIMG_3187.jpeg

Κι ενώ μου είχε ανοίξει η όρεξη για περισσότερες δοκιμές ο καιρός μου τα χάλασε. Άρχισαν να μαζεύονται επικίνδυνα σύνεφα και δεν ήθελα να το ρισκάρω. Αυτά είναι τα κακά του να μην έχεις εργαστήριο.
Απολαμβάνεις τη θέα όμως :)

IMG_3189.jpeg

Σαν αρχικό συμπέρασμα το S30 ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, περίμενα οτι θα κόψει τα 15cm, άντε και τα 19cm αλλά με αρκετά περισσότερα περάσματα, άρα και χειρότερα αποτελέσματα στο ξύλο. Περίμενα οτι από ένα σημείο και κάτω θα το καρβουνιάσει.
Ευτυχώς διαψεύστηκα!
Και μια λεπτομέρεια.
Νετάρισα το laser κανονικά στις δοκιμές των 15cm αλλά στα 19cm άφησα την ίδια ρύθμιση, δηλαδή 3,5mm off.
Εκ του αποτελέσματος μια χαρά δούλεψε και χωρίς άσχημο κάψιμο στην επιφάνεια.

IMG_3183.jpeg

Last edited:
Χρησιμες αυτες οι δοκιμες, καταλαβαινουμε καλυτερα τις δυνατοτητες των μηχανηματων μας (y)

Aν νεταριζες 3μμ πιο χαμηλα και στα 15μμ, ειμαι σιγουρος οτι θα το εκοβε και καλυτερα και πιο γρηγορα.

Στο δικο μου 10αρι laser ο,τιδηποτε πανω απο 6μμ παχος ξυλου, το νεταρω παντα 2μμ πιο χαμηλα απο το κανονικο με πολυ καλυτερα αποτελεσματα.

Λετε αυτη η "μπογια" να καταργησει τα λειχερ για χαραξη.
Λινκ απο facebook καθως εκει μου το βγαζει τελευταία.

Και εδω η σελιδα του προϊόντος.

Βεβαια βλεπω μέχρι στο αλιεξπρες διαφορες παραλλαγες και μαλιστα σημαντικα οικονομικότερες.

Last edited:
Δε νομίζω οτι έχει καμία σχέση με το laser, αυτή η μπογιά, δεν μπορείς να δημιουργήσεις μ’αυτή, για να δουλέψει χρειάζεται να έχεις το κατάλληλο στένσιλ.
Τη μόνη χρησιμότητα που βλέπω είναι να τη χρησιμοποιείς με στέναιλς που δημιουργείς εσύ ο ίδιος με το laser.

Εγώ δεν έχω κάνει πολλές δοκιμές με το mecpow .
Έφαγα 3 ώρες να το διορθώσω και το αφησα. Πάντως όπως έγραψα κόβει άνετα το 4μμ οκουμε του leroy με ένα πέρασμα στα 400mm. Το ίδιο στολίδι που το s9 5.5w θέλει 12 λεπτά να το κόψει το mecpow το κόβει σε 2.5.

Αν υπήρχε οικονομικός τρόπος να μπουν γραμμικά ρουλεμαν και στον Υ θα ήταν τέλειο μηχάνημα. Εκεί είναι και η διαφορά τιμής με τα ακριβοτερα acmer και sculpfun στα ίδια watt. Μάλιστα το ακριβό acmer λειτουργεί με σύστημα corexy όπως τους εκτυπωτές 3d.

9a8c47a1b623005744aa16c3fd953f34.jpg
8e842007369288aa9ac9aaafb58fd084.jpg
2e2b8e55b44fab771e704bcd9a9081cf.jpg
1c9d7cee30a7b97ce8e0bd7e5cc79141.jpg

Πρίν τη διόρθωση, που το βελτίωσε σημαντικά, το αποτέλεσμα ήταν απαράδεκτο.
Θέλει και αλλο διόρθωση. Αλλά στην αρχή έβαλα να κοψει ένα κυκλικό στολίδι χωρις να έχω δει το πρόβλημα και τρόμαξα.

Ειναι πολύ δύσκολη η ρύθμιση του γιατί έχει δυο έκκεντρα σε κάθε πλευρά και συνολικα 4 ροδακια . Στο sculpfun έχει μόνο ένα εκκεντρο και 3 ροδακια σε κάθε πλευρά οπότε ξέρεις τι να πειράξεις.

Η διόρθωση πάντως άρχισε να ειναι εμφανής όταν "ακύρωσα " το ένα εκκεντρο σε κάθε πλευρά χαλαρωνοντας το τελείως ώστε να ρυθμίσω μόνο το ένα. Μετά το έσφιξα τόσο όσο ώστε να κάνει επαφή.

• Like
Reactions: Babis K.