LCD vs. Plasma TVs

Μήπως σ' ένα ξεχωριστό νήμα να μαζεύαμε τα ανέκδοτα για την ''πεθαμένη'' τεχνολογία?? Που ξέρετε, μπορεί να είναι και περισσότερα από αυτά με τον Τοτό.....:idea::idea:

Εγώ σήμερα είπα σε ένα συνάδελφο ότι πήρα plasma και με κοίταξε με ένα περίλυπο ύφος γεμάτο συμπόνοια και κατανόηση...

ΓΙΑΤΙ; με ρώτησε με φωνή που έτρεμε...(σαν να μου έδινε συλληπητήρια ένα πράγμα!)

Brainwash HAS WORKED !!!

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαληθευθούν οι Κασσάνδρες, γιατί η έλλειψη ανταγωνισμού μόνο καλό δεν κάνει. Και οι εποχές είναι δύσκολες. Εδώ ανακοινώθηκε το απίστευτο, ότι DFI & ASUS αποχωρούν από την κατασκευή μητρικών για τελικούς χρήστες... :frown:

Έχεις ενδείξεις ότι δεν θα τα καταφέρουν οι LCD/LED στη χαμηλή κατηγορία τιμής?

Νομίζω ότι θα ενδιαφερόμασταν να μάθουμε όσοι σκεφτόμαστε την αναβολή αγοράς εν αναμονή των εξελίξεων. Ή μήπως οι Panasonic Kuro θα στοιχίζουν κάτω από 2000Ε?

:nounder:

Έχεις ενδείξεις ότι δεν θα τα καταφέρουν οι LCD/LED στη χαμηλή κατηγορία τιμής?

Νομίζω ότι θα ενδιαφερόμασταν να μάθουμε όσοι σκεφτόμαστε την αναβολή αγοράς εν αναμονή των εξελίξεων. Ή μήπως οι Panasonic Kuro θα στοιχίζουν κάτω από 2000Ε?

:nounder:

οι σκέψεις μου:

1. ακόμα και οι entry level plasma απεκτησαν 42" άρια fullhd panel (το πιο εμπορικό μέγεθος)
2. έχουν λύσει προβλήματα - blockers για πολλούς όπως η αυξημένη κατανάλωση, θερμοκρασία, retention και σαφώς η επόμενη σειρά kuro-panasonic θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένη. (η u10 είναι fanless πχ και ζεσταίνεται όσο η 40άρα lcd που είχα)
3. οι LCD λόγω τις τεχνολογίας τους δεν θα μπορεσουν ποτε να αποκτήσουν κάποια απο τα χαρακτηριστικά των (αυτοφωτιζόμενων) plasma όπως είναι οι πραγματικές 170 μ. γωνία θέασης, η απόκριση του panel, ομοιομορφία panel κτλ.
4. ..ταρτο και σημαντικό... παρατηρώ πως οι πωλητές έχουν σταματήσει το θάψιμο της τεχνολογίας των πλάσμα ενώ μάλιστα πχ. στα saturn με ενθάρρυναν 2 από αυτούς.

δεν ισχυρίζομαι οτι οι Plasma θα "φάνε" τις LCD, προς θεου... αλλα σίγουρα βλέπω ένα πολύ θαρραλέο come back ;)

Και η δική μου άποψη.

Δυστυχώς και θα το ξαναπώ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι Plasma δεν έχουν παρά ελάχιστο μέλλον και αυτό αμφίβολο. Και ο λόγος είναι εντελώς αντιφατικός αλλά και πάλι δυστυχώς εντελώς ρεαλιστικός.
Το κατασκευαστικό κόστος των LCD δεδομένης της απλοικής κατασκευής τους, η υπερδιαθεσιμότητα panels επίσης χαμηλού κόστους αν και επι το πλείστον ευτελούς ποιότητας, τα φτηνά και απλοϊκά driving κυκλώματα και οι μικρές απαιτήσεις σε ποιοτική και στιβαρή μηχανική κατασκευή, καθώς και ο πρακτικά σχεδόν μηδενισμός των αγοραστικών ποιοτικών κριτηρίων δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιβίωσης στις Plasma, τουλάχιστον στο επίπεδο των ευρείας κατανάλωσης συσκευών.

Δεν μου αρέσει που ενδεχομένως να συμβεί αυτό, ούτε ποτέ θεώρησα τα μέχρι σήμερα LCD αξιόλογη τεχνολογία (και όχι μόνο σε τηλεοράσεις), αλλά δεν έχω δει σχεδόν καμιά περίπτωση που πραγματικά ανώτερη ποιοτικά τεχνολογία να καταφέρνει να αντισταθεί στο πτωτικό κατασκευαστικό κόστος και στην γενίκευση της χρήσης μιας επερχόμενης. Σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, κατασκευαστές, ηλεκτρονικός και έντυπος τύπος αλλά και χρήστες fans του οτιδήποτε οι ίδιοι αγόρασαν, καταφέρνουν να πείσουν ακόμα και τους πλέον "πιστούς" της παλαιότερης τεχνολογίας πως η επερχόμενη είναι καλύτερη αν και τις περισσότερες φορές δεν είναι. :frown:

Last edited:
Είναι διαπιστωμένα αυτά που γράφετε και οι δύο.
Να πώ μόνο ότι στο θέμα κόστους οι plasma έχουν "σκίσει" τις LCD.

Tα παραδείγματα των U10 και G10 σας περιμένουν στα καταστήματα...

Για να δούμε πώς θα καταλήξει αυτός ο "πόλεμος"´

Πάντως αφού μεγάλοι κατασκευαστές παράγουν και τις δύο τεχνολογίες δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί μία εκ των δύο.

Καλημέρα

Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

Να πώ μόνο ότι στο θέμα κόστους οι plasma έχουν "σκίσει" τις LCD.

Δεν είναι μόνο θέμα κόστους, είναι θέμα κόστους προς ποιότητα εικόνας, όπου η panasonic τουλάχιστον έχει πιάσει την οροφή. Οι πλάσμα της δεν είναι μόνο προσιτές, αλλά παίζουν και πολύ καλά. Γιατί φθηνές υπάρχουν πολλές, αλλά δείχνουν... απελπισία σκέτη...

Ξέρετε τι με προβληματίζει;

Με δεδομένο το υψηλότερο κόστος κατασκευής μιας τηλεόρασης με τεχνολογία plasma (panel, driving hardware κλπ) πως έχει αναστραφεί έτσι κατάσταση στις τελικές τιμές (καταναλωτή);;;

Έχουμε plasma σε καλύτερες τιμές από τις ανάλογες LCD που σαφώς κατασκευαστικά είναι πιο φτηνή τεχνολογία!

Το πλεονέκτημα κόστους είναι υπέρ των πλάσμα στα μεγάλα πάνελ για κατασκευαστικούς λόγους απ' ότι ξέρω. Το ίδιο ισχύει και σε επιδόσεις λόγω της άριστης ομοιομορφίας τους.

Δεδομένης της αύξησης κάθε χρόνο των "εμπορικών" ιντσών και της βελτίωσης των πηγών (BR, DTV), βλέπω πολύ δυνατές χρονιές για τις πλάσμα μέχρι την έλευση των OLED με το μέτρο.

Να βγάλω συμπέρασμα;

Μου δίνεται η εντύπωση πως το μεγάλο όφελος προκύπτει για όσους αγοράζουν plasma σε μικρό ιντσάζ μιας και (συμπερασματικά) οι εταιρίες για να "κερδίσουν" κομμάτι της αγοράς σε αυτό το σημαντικότατο επίπεδο φαίνεται να έχουν συμπιέσει το κέρδος ενώ προσφέρουν ποιότητα αδιανόητα υψηλή 3-4 χρόνια πριν...

Μου δίνεται η εντύπωση πως το μεγάλο όφελος προκύπτει για όσους αγοράζουν plasma σε μικρό ιντσάζ μιας και (συμπερασματικά) οι εταιρίες για να "κερδίσουν" κομμάτι της αγοράς σε αυτό το σημαντικότατο επίπεδο φαίνεται να έχουν συμπιέσει το κέρδος ενώ προσφέρουν ποιότητα αδιανόητα υψηλή 3-4 χρόνια πριν...

Μεσα εισαι...-bye-

Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά εσύ τι γνώμη έχεις σχηματίσει???

Τεσπα, όντως η Pioneer σταμάτησε την παραγωγή plasma οπότε ότι KURO είχε παραχθεί μέσα στο 2009 και υπήρχε στις αποθήκες πουλήθηκε, παραγωγή και διάθεση plasma στην αγορά, υπάρχει κανονικά από τις Panasonic, Samsung και LG με τα μοντέλα του 2009, χωρίς να υπάρχει κάποια αναφορά για μελλοντική εγκατάλειψη της τεχνολογίας (αν έχουν καμιά άλλη πληροφορία οι φίλοι σου, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να την μοιραστούν μαζί μας).

Συνήθως οι νέες κυκλοφορίες μοντέλων για το νέο έτος (2010) ξεκινάν από Μάρτιο - Απρίλιο.

Εγώ, για να είμαι ειλικρινείς, πριν ξεκινήσω διάβασμα στο (ΥΠΕΡΟΧΟ) site του avclub, ήμουν "τυφλά" υπέρ της LCD τεχνολογίας και ειδικότερα της LED. Στο group των φίλων μου που συζητάμε τέτοια θέματα μόνο θετικά είχαμε να λέμε για τις LCD και απαξιώναμε τελείως την πλάσμα ως ξεπερασμένη, γηρασμένη, τελειωμένη αν θέλετε. Έχω 2 LCD στο σπίτι μου, οθόνη Η/Υ και 23άρα Υ/Δ. Ούτε συζήτηση ότι για την νέα TV που ετοιμάζομαι να πάρω για το σαλόνι ότι θα είναι plasma (την SAMSUNG UE40B8000 ήθελα σαν τρελός). Και όμως μετά από διάβασμα και ψάξιμο διαπίστωσα έκπληκτος ότι η Plasma τεχνολογία ζει και βασιλεύει. και φυσικά, όσο το ψάχνει κανείς τόσο πιο πολύ γέρνει προς πλάσμα. Έτσι τώρα μιλάω στους ίδιους φίλους μου για την πλάσμα, με επιχειρήματα και με κοιτάνε σαν εξωγήινο (τώρα θέλω την PANASONIC P50V10E Που κοστίζει περίπου στα ίδια λεφτά με την LED SAMSUNG!!!).
Σας διαβεβαιώ ότι έτσι σκέφτεται (δυστυχώς) ο πολύς κόσμος.
Έτσι, στην ερώτηση που μου έκανε ο czoun εγώ τι σκέφτομαι για το θάνατο των πλάσμα έχω να πω ότι το είχα σίγουρο ότι "είναι θέμα χρόνου να συμβεί". Όμως τώρα λέω ότι με τα ίδια euro πέρνεις καλύτερη τηλεόραση αν αφήσεις τους εγωισμούς και διαβάσεις / ψάξεις λίγο την πλάσμα τεχνολογία. Και συμφωνώ απόλυτα με τους παραπάνω ότι συνέχεια βγαίνουν καλύτερα και πιο φτηνά μοντέλα σε πλάσμα. ΠΩΣ ειναι δυνατόν να πεθάνει???

Και ο Elvis πέθανε, και πιο πρόσφατα ο Michael Jackson για τους νεότερους...

Ε και;;;

Βασιλιάδες θεωρούνται ακόμα!

Long Live the (Dead) King!

Απάντηση: Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

..... Έτσι τώρα μιλάω στους ίδιους φίλους μου για την πλάσμα, με επιχειρήματα και με κοιτάνε σαν εξωγήινο ....

Απ' ότι φαίνεται, τώρα ξέρεις περισσότερα από αυτούς....:a0210:

...δεν είναι τίποτα, πες τους να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να διαβάσουν και να ενημερωθούν, ενημέρωση δεν είναι μόνο τα περιοδικά και τα διαφημιστικά φυλλάδια... ;)

Να πειστεί ή ακόμα και να μεταπειστεί ο έστω ελάχιστα ενημερωμένος αγοραστής είναι σχετικά εύκολο, καθώς οι σημερινές plasma έχουν τεράστιο ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι των LCD. Δυστυχώς όμως τις αγορές και τις τάσεις τις διαμορφώνει η μεγάλη πλειοψηφία των αδαών κατά βάση καταναλωτών. Αυτών που αγοράζουν buzz-names της εποχής όπως LED κλπ, αδιαφορώντας για το γεγονός πως αυτά δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως.

Και καθώς η καταναλωτική μάζα ως γνωστόν προσανατολίζεται στις λιγότερο από 40" η απόλυτη κυριαρχία των LCD σε αυτές τις διαστάσεις "χτίζει" σιγά-σιγά το μύθο των LCD σε βάρος κάθε άλλης εναλλακτικής τεχνολογίας. Η μαζική επίσης ζήτηση φέρνει την αφοσίωση των κατασκευαστών σε αυτές αφού σημαίνει χαμηλότερο κόστος και υψηλότερες πωλήσεις. Και καθώς κανέναν κατασκευαστή δεν εξυπηρετεί η παράλληλη εξέλιξη δυο εντελώς διαφορετικών αρχιτεκτονικών, ούτε κοστολογικά ούτε παραγωγικά, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσουν την πεπατημένη της μιας "ενιαίας" πλατφόρμας που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα είναι η Plasma.

Εύχομαι ολόψυχα να κάνω λάθος αλλά πολύ φοβούμαι πως μια τέτοια εξέλιξη είναι αναπόφευκτη.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: LCD vs. Plasma TVs

Απ' ότι φαίνεται, τώρα ξέρεις περισσότερα από αυτούς....:a0210:

...δεν είναι τίποτα, πες τους να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να διαβάσουν και να ενημερωθούν, ενημέρωση δεν είναι μόνο τα περιοδικά και τα διαφημιστικά φυλλάδια... ;)

περιοδικά = διαφημιστικά φυλλάδια...