LCD vs. Plasma TVs

Για μένα πάντως ένα βασικό πλεονέκτημα των lcd έναντι των Plasma είναι το σχεδόν μηδενικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που ´παρουσιάζουν και κατά συνέπεια σχεδόν μηδενική ακτινοβολία.

Σόρυ Ιάκωβε αλλά έχουμε φάει τόση ακτινοβολία τόσες δεκαετίες με τις CRT που αυτή των plasma μάλλον περνάει απαρατήρητη :D

Σωστό και αυτο .
Τουλάχιστον όμως να γλιτώσουμε λίγο τα παιδιά μας γιατί έχουν και το κακό συνήθειο να πηγαίνουν ακριβώς μπροστα στην τηλεόραση

Σωστό και αυτο .
Τουλάχιστον όμως να γλιτώσουμε λίγο τα παιδιά μας γιατί έχουν και το κακό συνήθειο να πηγαίνουν ακριβώς μπροστα στην τηλεόραση

Καποιο μελος ειχε γραψει οτι αν μια CRT εχει ακτινοβολια Α , τοτε μια πλασμα εχει 3/10 του Α και μια LCD 3/100 του Α.
Δεν εχω κατορθωσει ομως να τσεκαρω αν ισχυει η αναλογια αυτη.

Παντως οι CRT εχουν ενοχοποιηθει ως και για αποβολες σε εγκυους αφου εκπεμπουν ως και ακτινες Χ!!!

Ομολογώ πως δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου το πρόβλημα με τα παιδιά που κάθονται μπροστα στην τηλεόραση. Μάλλον θα φταίει το γεγονός πως είμαι εργένης :silly:

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρων πάντως ένας συγκριτικός πίνακας που εκτός από τις τηλεοράσεις θα είχε και λοιπές οικιακές και μη συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

Ομολογώ πως δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου το πρόβλημα με τα παιδιά που κάθονται μπροστα στην τηλεόραση. Μάλλον θα φταίει το γεγονός πως είμαι εργένης :silly:

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρων πάντως ένας συγκριτικός πίνακας που εκτός από τις τηλεοράσεις θα είχε και λοιπές οικιακές και μη συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

ολα τα αλλα ειναι καθαρα η τηλεοραση μας πειραξε!

αλλα μιας και μιλαμε για αυτην θα συμφωνησω και εγω μεχρι καποιοι να αποδειξουν το αντιθετο.

Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

Σόρυ Ιάκωβε αλλά έχουμε φάει τόση ακτινοβολία τόσες δεκαετίες με τις CRT που αυτή των plasma μάλλον περνάει απαρατήρητη :D

Δεν στέκει αυτό καθόσον η ακτινοβολία σε «φυσιολογικά» επίπεδα αποβάλλεται... αλλιώς θα είχε σβήσει το ανθρώπινο είδος προ πολλού!!! :grandpa:

Re: Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

Δεν στέκει αυτό καθόσον η ακτινοβολία σε «φυσιολογικά» επίπεδα αποβάλλεται... αλλιώς θα είχε σβήσει το ανθρώπινο είδος προ πολλού!!! :grandpa:
Δεν συμφωνώ μαζί σου.
Μάλλον συσσωρευτικά λειτουργεί η επίδραση της ακτινοβολίας.

Όσο για το ανθρώπινο είδος, το μέλλον θα δείξει τα απότελέσματα των ακτινοβολιών που τρώμε γιατί μην ξεχνάς ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυτή η έξαρση.

Re: Απάντηση: Re: LCD vs. Plasma TVs

Νομίζω το ίδιο πράγμα λέμε. Αυτό που εννοούσα είναι πως αφού την βγάλαμε καθαρή με τις CRT τότε λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα και με τις plasma.

Δεν κατάφερα να βρω κάπου τιμές για υπέρυθρες-υπεριώδεις ακτινοβολίες που διαφεύγουν της οθόνης αλλά κάπου διάβασα πως σε μια CRT έχουν εμβέλεια μέχρι και 12", σε μια plasma 1", ενώ σε μια LCD η εμβέλεια είναι μηδενική. Άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένα διεθνή στάνταρντς που πρέπει να τηρούνται όσον αφορά την εκπομπή αυτών των ακτινοβολιών από μια τηλεόραση (υπάρχουν σίγουρα σε Αμερική-Καναδά και υποθέτω το ίδιο ισχύει και για Ε.U).

Η εκπομπή ακτινών-Χ από CRT ισχύει, αλλά στο σύνολο τους παρακρατούνται στην οθόνη.

Η 40D3000 εχει καλυτερο contrast ratio (πραγματικο οχι dynamic) απο την 42PX70 (501:1 εναντι 415:1) συμφωνα με το Hi tech που μετραει το contrast ratio κατα ANSI (chessboard)

Μήπως υπάρχουν και μετρήσεις φωτεινότητας σε nits στο συγκεκριμένο test ? Θα ήταν ενδιαφέρων να δούμε πόσο χαμηλά μπορεί να κατέβει στο μαύρο η D3000 σε σχέση με την Panasonic.

273 ειναι τα nits της sony, H px70 δε θυμαμαι αυτη τη στιγμη αλλα η pv70 εχει 133.

(Ασχετο με τα προηγουμενα,εχω ομως να πω το εξης οσον αφορα την 40D3000: επιτελους μια lcd που μπορεις να δεις κανονικοτατα εναν ποδοσφαιρικο αγωνα!!!-αυτο φυσικα συνεπαγεται την γενικοτερη αναβαθμισμενη της εικονα σε ολους τους τομεις σε σχεση με πολλες αλλες lcd)

Last edited:
Θα μου λύσετε μια απορία?

Παντου διαβάζω για real black και τρομερά contrast για τις plasma. Εγω πάλι όσες plasma έχω δεί, εχουν στην καλύτερη περίπτωση ενα midtone grey!
(Πάντα σε ψιλοσκοτάδι, την ημέρα όλα είναι μιά χαρά). Στην sony που έχω, με λίγο μειωμένο το backlight παρα πολυ καλό μαύρο ακόμα και σε σχεδόν εντελώς σκοτάδι. Διαφωτίστε με!

273 ειναι τα nits της sony, H px70 δε θυμαμαι αυτη τη στιγμη αλλα η pv70 εχει 133.

Αν ισχύουν οι παραπάνω τιμές τότε η Panasonic υπερέχει στον συγκεκριμένο τομέα. Η Sony έχει περίπου 20% μεγαλύτερη αντίθεση αλλά είναι δύο φορές πιο φωτεινή.

Παντου διαβάζω για real black και τρομερά contrast για τις plasma. Εγω πάλι όσες plasma έχω δεί, εχουν στην καλύτερη περίπτωση ενα midtone grey!
(Πάντα σε ψιλοσκοτάδι, την ημέρα όλα είναι μιά χαρά). Στην sony που έχω, με λίγο μειωμένο το backlight παρα πολυ καλό μαύρο ακόμα και σε σχεδόν εντελώς σκοτάδι. Διαφωτίστε με!

Αν είναι όντως όπως τα λες, και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως η Sony σου είναι καλύτερα ρυθμισμένη. Πάντως την διαφορά στο μαύρο δεν νομίζω πως μπορείς να την παρατηρήσεις σε φωτεινό περιβάλλον. Αυτός είναι και κατά την γνώμη μου ο κύριος λόγος επιλογής LCD. Οι "σκοτεινοί τύποι" προτιμούν plasma :D

Αν ισχύουν οι παραπάνω τιμές τότε η Panasonic υπερέχει στον συγκεκριμένο τομέα. Η Sony έχει περίπου 20% μεγαλύτερη αντίθεση αλλά είναι δύο φορές πιο φωτεινή.

H τιμη ηταν για την pv70....η pv600 εχει 180nits,η παρα πολυ καλη και ακριβη kdl52x2000 εχει 218....κτλπ
Τα πολλα nits δε σημαινουν απαραιτητα και "ασχημο μαυρο".Το ιδανικοτερο (και σιγουρα ποιο δυσκολο "κατασκευαστικα") ειναι να καταφερνεις να εχεις πολλα nits και καλο μαυρο.

H τιμη ηταν για την pv70....η pv600 εχει 180nits,η παρα πολυ καλη και ακριβη kdl52x2000 εχει 218....κτλπ
Τα πολλα nits δε σημαινουν απαραιτητα και "ασχημο μαυρο".Το ιδανικοτερο (και σιγουρα ποιο δυσκολο "κατασκευαστικα") ειναι να καταφερνεις να εχεις πολλα nits και καλο μαυρο.

Φυσικά και η φωτεινότητα από μόνη της δεν λέει τίποτα. Αν υπάρχουν όμως και μετρήσεις του λόγου αντίθεσης, μπορείς να βγάλεις ένα συμπέρασμα κάνοντας μια απλή διαίρεση. Αντιγράφω από guide του avmentor :

"Πως γνωρίζουμε πόσο χαμηλά μπορεί να κατέβει ένα σύστημα προβολής στα μαύρα όταν γνωρίζουμε τον λόγο αντίθεσης; Δεν γνωρίζουμε! Το μαθαίνουμε, όμως, όταν δίνεται μαζί του και η φωτεινότητα του. Ενα σύστημα των 300Nits με λόγο αντίθεσης 1000:1 αποδίδει θεωρητικώς μαύρες εικόνες 0.3Nits, αν ο χώρος προβολής είναι πλήρως σκοτεινός. Εδώ υπάρχει και η σχετική παγίδα: Αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ένα καλό μαύρο (δηλαδή φωτεινότητα όσο το δυνατόν κοντά στο μηδέν) ο λόγος αντίθεσης δεν μας λέει τίποτε "σκέτος". Για παράδειγμα ένα σύστημα με λόγο 1200:1 και φωτεινότητα 500 Nits είναι χειρότερο από το αρχικό σύστημα μας των 300 Νits/1000:1 παρά το γεγονός ότι τα νούμερά του είναι καλύτερα και στις δύο παραμέτρους. Κάντε τις πράξεις: Τα 500 Nits με λόγο 1200:1 προσφέρουν θεωρητικό μαύρο 0.4 Νits!"

http://www.avmentor.gr/tech/video_basics_0.htm

Eκανα μια λιστα με θετικα και αρνητικα των δυο τεχνολογιων στο AVforums πριν λιγες μερες και την δημοσιευω και εδω:

Plasma advantages:

-Excellent real contrast ratios and black levels
-Excellent color reproduction
-Excellent viewing angle with no real loss of color or contrast

Plasma disadvantages:

-Burn in/image retention
-Shorter life span
-Phosphor Trails
-Screen Reflections
-Power consumption
-Lower Peak brightness
-Low resolution for some models (1024x768)
-False contouring/posterisation (in some cheaper/older models)
-Weight
-Electromagnetic field emmision
-Flicker (when there is no 100 Hz refresh rate)

LCD advantages:

-Very thin and lightweight
-Excellent sharpness at native resolution
-Excellent longevity
-Among the brightest direct view displays
-Highest resolutions possible (1080p and higher possible)
-No practical screen burn-in effect
-Silent with no moving parts or fans

LCD disadvantages:

-Not very deep blacks (not the case for some LCDs like Sammy M86)
-Expensive cost-to-size ratio
-Viewing angles
-Bluring during fast motion (problem almost solved in 100 Hz LCDs)
-Not accurate color reproduction

Με αυτό εννοείς το κόστος παραγωγής τους? Αν ναι ξέρουμε περίπου την διαφορα?

Με αυτό εννοείς το κόστος παραγωγής τους? Αν ναι ξέρουμε περίπου την διαφορα?

Πριν ενα χρονο το κοστος για την παραγωση μιας μεσης πλασμα 42" ηταν περιπου 750 ευρω αν θυμαμαι καλα ενω μια μεση LCD 42" ειχε 50 ευρω παραπανω. Οπως καταλαβαινεις πλεον οι τιμες θα ειναι ακομη πιο χαμηλα.

Παραπανω ομως μιλαμε για μεγαλα μεγεθη (50+) οπου οι πλασμα ειναι πολυ πιο εικονομικες στην κατασκευη. Υπαρχουν LG και Samsung πλασμα 50" με αρκετα κατω απο 2,000 ευρω.

Re: Κριτικες τηλεορασεων LCD και Plasma.

Σωστός ο Rivers... Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα... Αν και έχουν πολύ καλή ποιότητα εικόνας οι Plasma(πήγα σε κατάστημα και τσέκαρα αρκετά μοντέλα τηλεοράσεων), δυστηχώς είναι αρκετά τα μειονεκτήματά τους...

Με αφορμή το πρώτο διαθέσιμο review της Sony XBR4 ή Χ3000 που υπάρχει στο αντίστοιχο thread είπα να κάνω μία επισήμανση και στην εδώ "διαμάχη".

Οι plasma έχουν μπει στο περιθώριο σε αγορές που έχουν επικρατήσει τα μικρομεσαία μεγέθη (32-42") σε τηλεοράσεις (όπως η Ελλάδα). Δεν έχουν μπει στο περιθώριο παγκοσμίως. Μια ματιά στην αγορά της Αμερικής είναι αρκετή για να πειστεί κανείς.

Σε κάποιους από εμάς, φάνηκε παράξενο που η καλύτερη Sony που κυκλοφόρησε ποτέ (βάσει specs) θεωρείται χειρότερη από τις αντίστοιχες plasma. Σε μία αγορά όμως που οι 46"+ είναι συνηθισμένες δεν είναι καθόλου παράξενο. Σε αυτά τα μεγέθη οι plasma είναι το κατεστημένο και οι LCD τώρα αρχίζουν να πέρνουν κομμάτι από την πίτα, ενώ και οι προβολικές είναι αρκετά διαδεδομένες.

Αυτά για όποιον από εσάς πέσει πάνω σε πωλητή μεγαλοκαταστήματος που θα του πει "έλα μωρέ τι να την κάνεις την plasma, αυτές είναι ξεπερασμένες". Εκτός κι αν είμαστε μπροστά από την Αμερική και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι.