LCD vs. Plasma TVs

"...η συσκευή ήταν σε μέσα επίπεδα, με μέτρια απόδοση του μαύρου και παστελωτή χροιά χρωμάτων, τα γνωστά δηλαδή προβλήματα των οθονών πλάσματος..."


Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι... :D

Τότε η σύγκριση των Plasma TV γινόταν με αναφορά τις καλές CRT. Με την εξαφάνιση των CRT από το προσκήνιο γνώρισε ο κόσμος τα χάλια των LCD, οπότε ήταν λογικό να αναβαθμιστούν στην συνείδησή του οι Plasma. Γιατί όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας, "το μη χείρον βέλτιστον". -bye-
 
Last edited:
Τότε η σύγκριση των Plasma TV γινόταν με αναφορά τις καλές CRT. Με την εξαφάνιση των CRT από το προσκήνιο γνώρισε ο κόσμος τα χάλια των LCD, οπότε ήταν λογικό να αναβαθμιστούν στην συνείδησή του οι Plasma. Γιατί όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας, "το μη χείρον βέλτιστον". -bye-

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, απλώς η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι συνεχής και αδιάκοπη... -bye-

Οι Plasma της εποχής, ήταν όντως μέτριες στην ποιότητα εικόνας και με κακό μαύρο, με απόλυτα κριτήρια κι όχι απλώς συγκριτικά με τις καλές CRT.

Άλλωστε, καλές CRT υπάρχουν ακόμα σε πολλά σπιτιά, για να γίνουν συγκρίσεις και σήμερα... ;)
 
Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, απλώς η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι συνεχής και αδιάκοπη...

Καμμιά αντίρρηση πως υπάρχει εξέλιξη, αλλά θα μου επιτρέψεις να επιμείνω πως επήλθε και αλλαγή των μέτρων σύγκρισης. Σίγουρα οι plasma μιας δεκαετίας και πλέον πριν δεν ήταν οι σημερινές, αλλά ας μην ξεχνούμε πως τότε είχαν να αντιμετωπίσουν την τελευταία καλή γενιά Trinitron και των tubes της NEC που είχαν αναγάγει σε τέχνη την αναπαραγωγή μαύρου και την χρωματική απόδοση. Σήμερα ο ανταγωνισμός σε αυτό τουλάχιστον το επίπεδο δεν υπάρχει, παρόλο που το marketing σπρώχνει τους καταναλωτές στις συγκριτικά πολύ κατώτερες LCD.

Άλλωστε, καλές CRT υπάρχουν ακόμα σε πολλά σπιτιά, για να γίνουν συγκρίσεις και σήμερα... ;)
Μόνο που εξακολουθούν να υπάρχουν κυρίως σε σπίτια ανθρώπων που ελάχιστα τους απασχολούν οι συγκρίσεις, και ακόμα και αυτές οι CRT έχουν προ πολλού περάσει την χρυσή εποχή της νεότητάς τους όπου απέδιδαν τα μέγιστα, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν πια και τόσο καλή αναφορά σύγκρισης. ;)
 
Last edited:
Ας μην υπερβάλλουμε, μέχρι και το 2005 μπορούσε κανείς να αγοράσει κορυφαία CRT και δεν υπάρχει περίπτωση να έχει πέσει τόσο η απόδοσή της μέχρι σήμερα... Η Plasma όμως του 2000 δεν έχει καμμία μα καμμία σχέση με την Plasma του 2009 όπως και οι LCD του 2009 απέχουν παρασάγγας από τις υλοποιήσεις του 2002-3.

Αν επιθυμείς να συνεχίσουμε την συζήτηση περί CRT, φίλε foxx, υπάρχει σχετικό νήμα, καθώς εδώ βγαίνουμε λίγο off-topic...
 
Samsung B8000 (αριστερα και δεξια η ιδια εικονα ακινητη)...

0723_samsung_ue46b8000xw_8.jpg


Panasonic G10...

0417_pana_42g10e_rt.jpg


http://www.geeks.hu/tesztek/090724_samsung_ue46b8000_teszt
 
Δεν ξερω εσεις να μου πειτε...αραγε βλεπει την διαφορα το ανθρωπινο ματι?

Εγώ σε υλικό video (50/60 Hz) βλέπω ένα μικρό προβάδισμα των πλάσμα (όχι από τις φωτογραφίες, αλλά από την δοκιμή που κάναμε με τον Χρήστο και τον Γιώργο στο συγκριτικό του Avclub). Σε υλικό 24p προτιμώ το interpolation (με ενοχλούν τα σπασίματα του 24p) και προτιμώ τις LCD που έχουν καλύτερους αλγορίθμους interpolation.

Αν και απαντάτε στην ερώτηση με ερώτηση, :flipout:, από την εικόνα της Β8000, όπως δείχνει αυτό το (μη-ρεαλιστικό) benchmark, εγώ βλέπω ότι το interpolation σε σήμα video δημιούργησε περισσότερα ενδιάμεσα frames, τα οποία φαίνονται ταυτόχρονα στην οθόνη, και ίσως τελικά θολώνει περισσότερο την εικόνα. Ενώ όταν απενεργοποιηθεί και δούμε αυτούσιο το video (στα 50/60Hz), η εικόνα μοιάζει περισσότερο με την πλάσμα, μόνο που το είδωλο από το προηγούμενο frame αργεί περισσότερο να σβήσει.
Επίσης, τα ASV της Sharp δείχνουν λίγο καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τα SPVA (το είδωλο είναι σαφώς πιο αχνό...)

Τελικά Γιάννη έλεγες ότι οι φωτογραφίες που τράβηξα στο συγκριτικό δεν έδειχναν ένα μόνο frame, αλλά βλέπω βάζεις και εσύ παρόμοιες... :a0210:
 
σαφώς.. είναι το γνωστό θόλωμα στην κίνηση των LCD.

Δεν ειναι θολωμα , μαλλον τεχνουργηματα απο τον αλγοριθμο ειναι...


Τελικά Γιάννη έλεγες ότι οι φωτογραφίες που τράβηξα στο συγκριτικό δεν έδειχναν ένα μόνο frame, αλλά βλέπω βάζεις και εσύ παρόμοιες... :a0210:

Eνα frame ειναι απλως ειναι το γνωστο motion blur στα 60 Hz που εχει αντικατασταθει απο interpolation artifacts στα 200 Hz...
 
"Τι συμπεράσματα βγαίνουν από αυτά που βλέπουμε;"

Οτι αντι για lcd μονιτορ για pc πρεπει να παρουμε PLASMA .Υπαρχουν plasma 24" ? :BDGBGDB55:
 
Eνα frame ειναι απλως ειναι το γνωστο motion blur στα 60 Hz που εχει αντικατασταθει απο interpolation artifacts στα 200 Hz...

Μα έχεις τα αποτυπώματα από περισσότερα του ενός interpolated frames...
Εγώ μετράω τουλάχιστον 4 στην Β8000, και το "όχημα" έχει διανύσει και μικρότερη απόσταση από την δίπλα πλάσμα:

0723_samsung_ue46b8000xw_9.jpg
 
Μα έχεις τα αποτυπώματα από περισσότερα του ενός interpolated frames...

Δεν τα εχω εγω καταρχην ειναι απο site με δοκιμες τηλεορασεων , σκοπος του κινουμενου αυτοκινητου ειναι λαμβανοντας στιγμιότυπα να δουμε ποσο "καθαρη" ειναι η κινηση...

Σε ενα αλλο site διαβασα οτι παιρνουν φωτογραφιες με χρονο εκθεσης 1/160 sec...

We used a Nikon D90 D-SLR to photograph the moving test patterns and photographs. The screenshots were taken with a shutter speed of 1/160th second, which is less than the refresh cycle time. These screenshots objectively measure the LCD display's own hardware blur, artifacts, and response time, and are consistent with what a human observer actually sees.

http://www.extremetech.com/article2/0,2845,2356409,00.asp
 
Last edited:
Οι τεχνολογίες που κυκλοφορούν ευρέως είναι βασικά 2:Οι LCD και οι Plasma

Οι LCD χρησιμοποιούν πάνελ (οθόνη) με υγρούς κρυστάλους, ενώ οι plasma παράγουν την εικόνα με τη διέγερση αερίου που έχουν σε κάθε pixel τoυ panel τους.
Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι οι LED είναι και αυτές LCD τεχνολογίας όπως και οι CCFL.
Οι CCFL προβάλουν το φώς πίσω από την panel (oθόνη) χρησιμοποιώντας λάμπες CFL (Compact Fluorescent Light, όπως οι οικονομικές που κυκλοφορούν για φωτισμό δωματίου, όχι αυτές με την αντίσταση... οι άλλες), ενώ οι LED χρησιμοποιούν όπως λέει και το όνομά τους μικρά LED τα οποία τοποθετούνται είτε περιμετρικά στο κάδρο (edge light) είτε πίσω από to panel (direct light).

Λίγο σε ενδιαφέρουν αυτά νομίζω, όμως τα pros και cons που ακολουθούν πιστεύω θα σε ενδιαφέρουν περισσότερο...

Οι LCD:
+1. έχουν αρκετά σταθερή εικόνα (συνήθως με ελάχιστο flickerin που δεν θα ενοχλήσει).
+2. Οξύτητα εικόνας (τόσο μεγάλη που τό αντίστοιχο ρυθμιστικό συνήθως το μηδενίζουμε!)
+3. Φωτεινότητα (όλες οι LCD ακόμα και οι φνηνότερες έχουν επαρκή φωτεινότητα που δεν προβληματίζει κανένα)
(Τα 2 και 3 τις κάνουν ιδανικές για συνθήκες θέασης κατά την ημέρα ή με πολύ φώς γενικότερα)
+4. Oι καινούργιες είναι eco friendly (δηλ. Με χαμηλή κατανάλωση)
+5. Τα χρώματα είναι έντονα και τσιταρισμένα, τόσο που είναι πραγματικά εντυπωσιακά με τη πρώτη ματιά.
- - -
-1. Έχουν μειωμένη αντίθεση (πράγμα που θα γίνει εύκολα αντιληπτό κατά τη θέαση σε σκοτεινό περιβάλλον και σκοτεινές σκηνές ΗD υλικού).
-2. Έχουν περιορισμένη γωνία θέασης (περίπου 20-30 μοίρες ΑΡ/ΔΕ)
-3. Στη γρήγορη κίνηση χάνεται λίγο η ευκρίνεια των αντικειμένων σαν να θολώνει δηλαδή (motion blur το λένε). Σε HD υλικό «θα σου τη σπάσει» μερικές φορές αλλά μπορούμε να ζήσουμε και με αυτό.
-4. Τα χρώματα είναι έντονα και τσιταρισμένα τόσο που με τη δεύτερη ματιά φαίνονται μη φυσικά (τουλάχιστον!).
-5. Στις μεγάλες ίντσες (από 46 και πάνω) γίνονται αισθητά προβλήματα στη κατανομή του φωτός (όπως το clouding, light bleeding, ανομοιομορφία του panel). Στην πράξη αυτά μεταφράζονται ώς κατά τόπους διαφορετική φωτεινότητα στο panel ή και τοπικό θόλωμα, πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό ιδιαίτερα σε απαιτητικές σκηνές.
- 6. Οι νέες LCD-LED έχουν πολλές ανακλάσεις. Χτενίζεσαι εύκολα! Σε συνθήκες με χαμηλό φώς δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά την ημέρα, ακόμα και αν το φώς δεν χτυπάει απευθείας στην οθόνη γίνεται ενοχλητικό (προσωπική γνώμη).
-7. Oι νέες LCD-LED πάσχουν από έλλειψη ευκρίνειας στις σκοτεινές σκηνές. Τα LED σβήνουν εντελώς ώστε να επιτευχθεί πραγματικό μαύρο, αλλά μαζί "σβήνει" και η πληροφορία της εικόνας.

Οι Plasma:
+1. Πολύ καλή και φυσική κίνηση
+2. Πολύ καλή αντίθεση και επίπεδο μαύρου χωρίς να προβληματίζει το επίπεδο του λευκού. (πρακτικά σου λέω ότι οι σκοτεινές σκηνές φτάνουν πλέον στο μαύρο και όχι στο σκούρο γκρί)
+3. Χρωματικό εύρος που αγγίζει το άριστο. Τα χρώματα που θα βλέπεις θα είναι πολύ κοντά σε αυτά που βλέπεις στη φύση και γύρω σου)
+4. Γωνία θέασης που φθάνει τις 60-70 μοίρες ΑΡ/ΔΕ.
- - -
-1. Image retention/burn in Όταν θα αφήνεις μια στατική εικόνα στη οθόνη για 30 λεπτά ας πόυμε (αν και αυτό παίζει από τηλεόραση σε τηλεόραση) αυτή η εικόνα θα παραμένει μέχρι να την ξεπλύνεις. Πρακτικά το φαινόμενο γίνεται εμφανές σε μαύρη οθόνη και συσκότιση, αλλά αν κάνεις υπερβολές (για παράδειγμα συγκεκριμένη στατική εικόνα όπως pc desktop ή έντονο, λευκό, λογότυπο καναλιού για ημέρες) τότε κινδυνεύεις με burn in, να γίνει το προσωρινό αποτύπωμα (Image Retention) μόνιμο (burn in). Φαντάσου ότι θα βλέπεις DVD και φαίνεται και το λογότυπο του ΜΕGA, ένα πράμα... Άρα χρειάζεται λίγο προσοχή μετά από προβολή περιορισμένου χρόνου στατικών εικόνων (ας πούμε 3 ώρες για ασφάλεια), να ξεπλένεις το IR λίγη ώρα (ας πούμε το πολύ 30 λεπτά) με θόρυβο (το γνωστό χιόνι).
-2 Πολλές ανακλάσεις. Οι τελευταίας γενιάς plasma ενσωματώνουν κάποια τεχνολογία αντι-αντανακλάσεων αλλά δεν τα καταφέρνουν και πάλι καλά (ούτε καν μέτρια...).Χτενίζεσαι εύκολα! Σε συνθήκες με χαμηλό φώς δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά την ημέρα, ακόμα και αν το φώς δεν χτυπάει απευθείας στην οθόνη γίνεται ενοχλητικό (προσωπική γνώμη).
-3. Συνθήκες φωτισμού. Χάνουν πολύ από την εξαιρετική αντίθεσή τους αλλά και τα χρώματά τους κάτω από έντονες συνθήκες φωτός. Προσωπικά δεν βλέπω στην plasma μου ταινίες την ημέρα και ποτέ με αναμμένες λάμπες 40-50Wt σε 11 τμ δωμάτιο ή 100Wt σε 25 τμ.
-4. Κατανάλωση ρεύματος. «Καίνε» κάτι παραπάνω αλλά σε συνδυασμό με την χαμηλότερη τιμή τους είναι μια ή άλλη με το να αγοράζεις LCD-LED για κατανάλωση 7-8 ετών (παραπάνω δεν πρόκειται να κρατήσεις τηλεόραση πίστεψέ με...).

Πολυ χρησιμο ποστ και για εδω...
 
Ευχαριστώ Γιάννη!

Είχα γράψει και δυο φορές για τις ανακλάσεις των plasma και το διόρθωσες, να σαι καλά!

:ernaehrung004:
 
Όχι και τόσο φιλικές προς το περιβάλλον οι LCD...?

"Τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν ότι το ελκυόμενο NF3 (φλορίδιο του αζώτου) – το οποίο απαντάται και στις επιστρώσεις των LCD οθονών όπως αυτές των τηλεοράσεων, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών – είναι 17.000 φορές πιο ρυπογόνο από το διοξείδιο του άνθρακα."
πηγή