Είμαι καπνιστής...
Δυστυχώς όμως το μέτρο..... Είναι καθαρά διχαστικό μέτρο
Και εξηγούμαι...
α) Συσπειρώνει τους καπνιστές. Κι αυτό, μόνο και μόνο γιατί έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά... Η εικόνα του καπνιστή έξω στο κρύο και στην βροχή ενώ θα μπορούσε να κάτσει σε μια γωνία σε ένα κλειστό χώρο μακριά από τους μη καπνίζοντες, δρα συσπειρωτικά σε όλους τους καπνιστές.
β) Δημιουργεί πιό "cool" εικόνα στα παιδιά που εκ φύσεως έχουν την τάση να έρχονται σε σύγκρουση με οποιαδήποτε εξουσία και απαγόρευση. Σαν αποτέλεσμα πισεύω θα έχουμε περισσότερους νέους καπνιστές ανα μονάδα χρόνου.
γ) Είναι θέμα χρόνου όλα τα μικρά μαγαζιά να γίνουν "χώροι για καπνίζοντες". Είναι πολύ πιό εύκολο ενας μη καπνιστής να παραμείνει σε ένα περιβάλλον καπνιστών, παρά ένας καπνιστής να μείνει σε ένα χώρο που απαγορεύεται το τσιγάρο. Και φυσικά η ζήτηση είναι που καθορίζει την Αγορά κι όχι η προσφορά...
δ) Μέχρι τώρα στα μπαράκια.... Αφου δεν σε ενοχλεί όταν εγώ ξεπαγιάζω έξω γιατι να με νοιάζει εμένα αν σε ενοχλεί εσένα ο καπνός εδώ...
Τώρα, με την εικόνα του καπνιστή από διώκτης να γίνεται διωκόμενος, ίσως και αυτό να αλλάξει...
Ειναι διαχαστικο ΜΟΝΟ γιατι δεν εφαρμοζεται πληρως αλλα μπαινουν οροι για να βολευτουν οι καπνιστες (ειναι πολλοι βλεπεις, και πληρωνουν και ψηφιζουν).
Το προβλημα ειναι ακριβως αυτο. Ενω σε ολο τον πολιτισμενο κοσμο, απλα
απαγορευεται το καπνισμα σε ολους τους κλειστους δημοσιους - κοινοχρηστους χωρους, εδω βαζουμε παραθυρακια που στην ουσια κανουν λαστιχο το νομο, για να μην πω οτι τον καταργουν. Για τα μεγαλα καταστηματα, προβλεπεται χωρος με τζαμι μεχρι τα 2 μετρα και ανεξαρτητο συστημα εξαερισμου.
Αν αυτο θα δουλεψει σωστα δεν προκειται να το εξετασει κανεις. Λες και ο καπνος απο τα 2 μετρα μεχρι την οροφη που μπορει να ειναι και 5 μετρα, θα σεβαστει το νομο και θα παει προς τα μεσα μονος του.
α) Τι διαφορετικο θα προτεινες? Εκτος απο αυτο που γινεται μεχρι σημερα.
Στο Λονδινο 11/2008 εξω απο εστιατοριο.
Σου φαινεται πολυ ρατσιστικο?
β) Πολυ παιδικη σκεψη. Και η κλοπη απαγορευεται αλλα δεν ξερω πολλους που να το θεωρουν μαγκια επειδη απαγορευεται.
Στην ουσια δεν μιλαμε για ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Ειναι θεμα αξιοπρεπειας και σεβασμου το να μην αναβεις τσιγαρο οταν προκειται να ενοχλησεις.
Κανονικα δεν θα επρεπε να χρειαζεσαι νομο για να σου το μαθει αυτο...
Η Αγγλιδα γυναικα φιλου μου, με την οποια βρεθηκαμε για γαμο το προηγουμενο ΣΚ, ρωτησε πριν αναψει τσιγαρο. Την πρωτη φορα και καθε φορα. Ακομα και αν καθομασταν εξω. Ετσι εχουν μαθει.
Αλλα αυτοι ειναι κουτοφραγκοι και ξενερωτοι.
Εμεις που ειμαστε μαγκες Ελληναρες, θα παραβουμε και το νομο αν χρειαστει. Εκτος απο το οτι εχουμε γραμμενο το διπλανο μας.
Οι νομοι τετοιου τυπου εχουν εκπαιδευτικο χαρακτηρα. Οπως οι νομοι για την οδικη ασφαλεια.
Με τον καιρο θα γινει συνηθεια. Παλιοτερα καπνιζαν μεχρι και στο αεροπλανο. Εδω απλως γουσταρουμε να αντιδρουμε.