Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου α

Όταν στο νόμο υπάρχουν νούμερα δεν υπάρχει "γράμμα" και "πνεύμα", μόνο νομιμότητα και παρανομία. Ένας χώρος θα είναι είτε μικρότερος ή ίσος με 70 τ.μ. είτε μεγαλύτερος από 70 τ.μ. Τρίτον τι δεν χωρεί.

Μην το λες......

Εδώ μαθαίνουμε από τους δημοσιογράφους πως θα εφαρμοστεί το μέτρο

''Σημειώνεται πως τα καταστήματα άνω των 70 τ.μ. θα πρέπει να διαχωρίζουν ένα τμήμα για τους καπνίζοντες, που δεν θα ξεπερνά το 30%, το οποίο οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται να κλείσουν με γυαλί και να διαθέτει ανεξάρτητο σύστημα εξαερισμού''

από το αρμόδιο ''μέτωπο'', πάντως, ουδέν νεώτερον....

Είμαι καπνιστής...
Δυστυχώς όμως το μέτρο - με τον τρόπο που προσπαθούν να το επιβάλουν - θα γυρίσει εις βάρος των μη-καπνιστών... Είναι καθαρά διχαστικό μέτρο
Και εξηγούμαι...

α) Συσπειρώνει τους καπνιστές. Κι αυτό, μόνο και μόνο γιατί έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά... Η εικόνα του καπνιστή έξω στο κρύο και στην βροχή ενώ θα μπορούσε να κάτσει σε μια γωνία σε ένα κλειστό χώρο μακριά από τους μη καπνίζοντες, δρα συσπειρωτικά σε όλους τους καπνιστές.
Αποδυναμώνει τους μη-καπνιστές οι οποίοι από "ταλαιπωρημένεςς ψυχές", φαίνονται τώρα να έχουν το πάνω χέρι και χάνουν όποια άλλα ερείσματα υποστήριξης είχαν ακόμα κι από τούς ίδιους τους καπνιστές.
β) Δημιουργεί πιό "cool" εικόνα στα παιδιά που εκ φύσεως έχουν την τάση να έρχονται σε σύγκρουση με οποιαδήποτε εξουσία και απαγόρευση. Σαν αποτέλεσμα πισεύω θα έχουμε περισσότερους νέους καπνιστές ανα μονάδα χρόνου.
γ) Είναι θέμα χρόνου όλα τα μικρά μαγαζιά να γίνουν "χώροι για καπνίζοντες". Είναι πολύ πιό εύκολο ενας μη καπνιστής να παραμείνει σε ένα περιβάλλον καπνιστών, παρά ένας καπνιστής να μείνει σε ένα χώρο που απαγορεύεται το τσιγάρο. Και φυσικά η ζήτηση είναι που καθορίζει την Αγορά κι όχι η προσφορά...
δ) Μέχρι τώρα στα μπαράκια, όταν κάποιος "σου την έλεγε" - φίλε αν θέλεις πάρε το τσιγάρο λίγο πιό πέρα - ή - φίλε, φύσα τον καπνό από την άλλη, οι περισσότεροι καπνιστές είτε έτσι είτε αλλοιώς, συμμαζεύονταν λίγο... Τώρα όμως ? θα σου πεί - αν σ'ενοχλεί πήγαινε στα "δικά σας' τα μπαράκια. Αφου δεν σε ενοχλεί όταν εγώ ξεπαγιάζω έξω γιατι να με νοιάζει εμένα αν σε ενοχλεί εσένα ο καπνός εδώ...

Και άλλα πολλά... Λάθος... πολύ μεγάλο λάθος αυτό το μέτρο με τον τρόπο που φαίνεται οτι θα εφαρμοστεί... Και να φανταστεί κανείς οτι τα τελυταία χρόνια είχε περάσει για τα καλά το σύνθημα "οχι στο τσιγάρο" στον νεαρόκοσμο τουλάχιστον... Τώρα, με την εικόνα του καπνιστή από διώκτης να γίνεται διωκόμενος, ίσως και αυτό να αλλάξει...

γ) Γιατί είναι πιο εύκολο; Ρώτησε τί τραβούσαν μέχρι τώρα όσοι δεν κάπνιζαν; και γιατί να υπερισχύει ο νόμος της αγοράς στο θέμα υγεία;

δ) Εγώ έχω διαφορετικές εμπειρίες. Πέρυσι κατέθεσα μήνυση εναντίον κάποιου που κάπνιζε και του οποίου ο καπνός ενοχλούσε. Στην παρατήρηση της κόρης μου ότι ο καπνός του την ενοχλούσε πολύ (είμασταν μαζί όλη η οικογένεια), έσβησε το τσιγάρο του πάνω στη μπλούζα της. Να αναφέρω και πάλι ότι αναγκάστηκα να αλλάξω εργασία και πόλη επειδή το προσωπικό αρνούνταν σε χώρο που υποτίθεται ότι ήταν ψώρος μη καπνιστών να πράξει το δεδομένο και όταν η μικρή μου κόρη τότε (το 1998-1999) νοσηλευόταν επί μήνες με αναπνευστικά προβλήματα; Ήταν τόσο δύσκολο να μην καπνίζουν στον ένα και μοναδικό χώρο που λέγαμε να μην καπνίζουμε, όταν στους υπόλοιπους 9 χώρους επιτρεπόταν;

Προσωπικά πιστεύω ότι γαιδούρια και περίεργοι υπάρχουν και καπνιστές και μη καπνιστές. Εσύ υποθέτεις ότι θα συναντήσεις μεγάλο πρόβλημα στο εξής, κι ίσως είναι έτσι. Όμως θα σε παρακαλούσα να δεις και την άλλη πλευρά. Σκέψου πόσοι άνθρωποι δεχθήκαμε μέχρι τώρα προσβολές κλπ. γιατί ζητούσαμε την άνεση να αναπνέουμε. Και φυσικά σκέψου ότι μέχρι τώρα υπήρχαν άτομα που απλώς δεν μπορούσαν να πάνε σε καφετέριες, εστιατόρια, κλπ. γιατί είχαν αναπνευστικά προβλήματα (οι γιατροί του φόρουμ φαντάζομαι ότι μπορούν να το βεβαιώσουν).

Εκείνο που βλέπω και με προβληματίζει είναι ότι πάλι θα την πληρώσουν τα μικρά παιδιά, αυτά που μέχρι τώρα δεν τα πηγαίναμε σε πολλά μέρη για να μην είναι μέσα στον καπνό. Τώρα όλοι οι καταστηματάρχες δηλώνουν τους χώρους τους ως χώρους καπνιστών, άρα τα παιδιά θα μένουν απέξω. Κι όχι μόνο τα δικά μου αλλά και τα δικά σου και όλων μας αφού απαγορεύεται ρητώς η παρουσία ανήλικων σε χώρους καπνιστών.

γ) Γιατί είναι πιο εύκολο; Ρώτησε τί τραβούσαν μέχρι τώρα όσοι δεν κάπνιζαν; και γιατί να υπερισχύει ο νόμος της αγοράς στο θέμα υγεία;

δ) Εγώ έχω διαφορετικές εμπειρίες. Πέρυσι κατέθεσα μήνυση εναντίον κάποιου που κάπνιζε και του οποίου ο καπνός ενοχλούσε. Στην παρατήρηση της κόρης μου ότι ο καπνός του την ενοχλούσε πολύ (είμασταν μαζί όλη η οικογένεια), έσβησε το τσιγάρο του πάνω στη μπλούζα της. Να αναφέρω και πάλι ότι αναγκάστηκα να αλλάξω εργασία και πόλη επειδή το προσωπικό αρνούνταν σε χώρο που υποτίθεται ότι ήταν ψώρος μη καπνιστών να πράξει το δεδομένο και όταν η μικρή μου κόρη τότε (το 1998-1999) νοσηλευόταν επί μήνες με αναπνευστικά προβλήματα; Ήταν τόσο δύσκολο να μην καπνίζουν στον ένα και μοναδικό χώρο που λέγαμε να μην καπνίζουμε, όταν στους υπόλοιπους 9 χώρους επιτρεπόταν;

Προσωπικά πιστεύω ότι γαιδούρια και περίεργοι υπάρχουν και καπνιστές και μη καπνιστές. Εσύ υποθέτεις ότι θα συναντήσεις μεγάλο πρόβλημα στο εξής, κι ίσως είναι έτσι. Όμως θα σε παρακαλούσα να δεις και την άλλη πλευρά. Σκέψου πόσοι άνθρωποι δεχθήκαμε μέχρι τώρα προσβολές κλπ. γιατί ζητούσαμε την άνεση να αναπνέουμε. Και φυσικά σκέψου ότι μέχρι τώρα υπήρχαν άτομα που απλώς δεν μπορούσαν να πάνε σε καφετέριες, εστιατόρια, κλπ. γιατί είχαν αναπνευστικά προβλήματα (οι γιατροί του φόρουμ φαντάζομαι ότι μπορούν να το βεβαιώσουν).

Εκείνο που βλέπω και με προβληματίζει είναι ότι πάλι θα την πληρώσουν τα μικρά παιδιά, αυτά που μέχρι τώρα δεν τα πηγαίναμε σε πολλά μέρη για να μην είναι μέσα στον καπνό. Τώρα όλοι οι καταστηματάρχες δηλώνουν τους χώρους τους ως χώρους καπνιστών, άρα τα παιδιά θα μένουν απέξω. Κι όχι μόνο τα δικά μου αλλά και τα δικά σου και όλων μας αφού απαγορεύεται ρητώς η παρουσία ανήλικων σε χώρους καπνιστών.
Σ' ευχαριστώ που έγραψες αυτά Ακριβώς που ήθελα να πω και γω στο φίλο μας.

Είμαι καπνιστής...
Δυστυχώς όμως το μέτρο..... Είναι καθαρά διχαστικό μέτρο
Και εξηγούμαι...

α) Συσπειρώνει τους καπνιστές. Κι αυτό, μόνο και μόνο γιατί έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά... Η εικόνα του καπνιστή έξω στο κρύο και στην βροχή ενώ θα μπορούσε να κάτσει σε μια γωνία σε ένα κλειστό χώρο μακριά από τους μη καπνίζοντες, δρα συσπειρωτικά σε όλους τους καπνιστές.

β) Δημιουργεί πιό "cool" εικόνα στα παιδιά που εκ φύσεως έχουν την τάση να έρχονται σε σύγκρουση με οποιαδήποτε εξουσία και απαγόρευση. Σαν αποτέλεσμα πισεύω θα έχουμε περισσότερους νέους καπνιστές ανα μονάδα χρόνου.

γ) Είναι θέμα χρόνου όλα τα μικρά μαγαζιά να γίνουν "χώροι για καπνίζοντες". Είναι πολύ πιό εύκολο ενας μη καπνιστής να παραμείνει σε ένα περιβάλλον καπνιστών, παρά ένας καπνιστής να μείνει σε ένα χώρο που απαγορεύεται το τσιγάρο. Και φυσικά η ζήτηση είναι που καθορίζει την Αγορά κι όχι η προσφορά...
δ) Μέχρι τώρα στα μπαράκια.... Αφου δεν σε ενοχλεί όταν εγώ ξεπαγιάζω έξω γιατι να με νοιάζει εμένα αν σε ενοχλεί εσένα ο καπνός εδώ...

Τώρα, με την εικόνα του καπνιστή από διώκτης να γίνεται διωκόμενος, ίσως και αυτό να αλλάξει...

Ειναι διαχαστικο ΜΟΝΟ γιατι δεν εφαρμοζεται πληρως αλλα μπαινουν οροι για να βολευτουν οι καπνιστες (ειναι πολλοι βλεπεις, και πληρωνουν και ψηφιζουν).

Το προβλημα ειναι ακριβως αυτο. Ενω σε ολο τον πολιτισμενο κοσμο, απλα απαγορευεται το καπνισμα σε ολους τους κλειστους δημοσιους - κοινοχρηστους χωρους, εδω βαζουμε παραθυρακια που στην ουσια κανουν λαστιχο το νομο, για να μην πω οτι τον καταργουν. Για τα μεγαλα καταστηματα, προβλεπεται χωρος με τζαμι μεχρι τα 2 μετρα και ανεξαρτητο συστημα εξαερισμου. Αν αυτο θα δουλεψει σωστα δεν προκειται να το εξετασει κανεις. Λες και ο καπνος απο τα 2 μετρα μεχρι την οροφη που μπορει να ειναι και 5 μετρα, θα σεβαστει το νομο και θα παει προς τα μεσα μονος του.

α) Τι διαφορετικο θα προτεινες? Εκτος απο αυτο που γινεται μεχρι σημερα.

attachment.php

attachment.php

Στο Λονδινο 11/2008 εξω απο εστιατοριο.

Σου φαινεται πολυ ρατσιστικο?

β) Πολυ παιδικη σκεψη. Και η κλοπη απαγορευεται αλλα δεν ξερω πολλους που να το θεωρουν μαγκια επειδη απαγορευεται.

Στην ουσια δεν μιλαμε για ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Ειναι θεμα αξιοπρεπειας και σεβασμου το να μην αναβεις τσιγαρο οταν προκειται να ενοχλησεις. Κανονικα δεν θα επρεπε να χρειαζεσαι νομο για να σου το μαθει αυτο...

Η Αγγλιδα γυναικα φιλου μου, με την οποια βρεθηκαμε για γαμο το προηγουμενο ΣΚ, ρωτησε πριν αναψει τσιγαρο. Την πρωτη φορα και καθε φορα. Ακομα και αν καθομασταν εξω. Ετσι εχουν μαθει.

Αλλα αυτοι ειναι κουτοφραγκοι και ξενερωτοι.

Εμεις που ειμαστε μαγκες Ελληναρες, θα παραβουμε και το νομο αν χρειαστει. Εκτος απο το οτι εχουμε γραμμενο το διπλανο μας.

Οι νομοι τετοιου τυπου εχουν εκπαιδευτικο χαρακτηρα. Οπως οι νομοι για την οδικη ασφαλεια.

Με τον καιρο θα γινει συνηθεια. Παλιοτερα καπνιζαν μεχρι και στο αεροπλανο. Εδω απλως γουσταρουμε να αντιδρουμε.

Last edited:
Πάντως όπως βλέπω τις φωτογραφίες, μια χαρά αφορμή για γνωριμίες είναι η κατάσταση. Για να κάναμε ένα μοντάζ να βάζαμε τη Λίλα Πάουζε με τον Σίντνεϋ Πουατιέ μαζί... :p

Μα τι μπαχαλο ειναι αυτο?
Δεν μπορω να καταλαβω........πως δινη την δυνατοτητα το κρατος να δηλωσεις οτι θελεις??????
Η επιτρεπετε το καπνισμα η απαγορευετε!!!!!!!!
Απλα τα πραγματα.....μα τη χωρα ειμαστε?
Γινετε και αλλου (αλλη χωρα) αυτο?
Ακους εκει, το δηλωσε για καπνιστες!!!
Τοτε πως απαγορευετε!!!!
Τι παει να πει μεχρι 70τμ.?
Ολα τοσο ειναι.......:bird:
Ειμαι καπνιστης...:smokin:

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Επειδη υπηρξα φανατικος καπνιστης σημερα που απεξαρτικοποιηθηκα και βλεπω ποσο σκλαβος της νικοτινης υπηρξα καθημερινα ζηταω συγνωμμη απο αυτους που αναγκασα να υπομεινουν τον καπνο μου.

Δεν λέω όχι σ'αυτά που λές... Δεν αγνοώ το τι έχουν τραβήξει οι μη-καπνιστές, ούτε υπερασπίζομαι τους καπνιστές... Απλά παρατηρήσεις κάνω και προσπαθώντας (οσο γίνεται) να το δω σαν εξωτερικός παρατηρητής με (υποκειμενική) γνώση του τι εστι έλληνας, να προβλέψω το μέλλον.

γ) Γιατι τον επιχειρηματία δεν τον νοιάζει η υγεία μας αλλά η τσέπη του.
δ) Ναι όντως υπήρχαν πολλά τέτοια φαινόμενα... ομως τώρα θα επιδεινωθεί αντι να βελτιωθεί η κατάσταση. Πρακτικά θα βελτιωθεί στους δημόσιους κλειστούς χώρους και θα επιδεινωθει στους ιδιωτικούς που θα χαρακτηριστούν "για καπνίζοντες"

γ) Γιατι τον επιχειρηματία δεν τον νοιάζει η υγεία μας αλλά η τσέπη του.
δ) Ναι όντως υπήρχαν πολλά τέτοια φαινόμενα... ομως τώρα θα επιδεινωθεί αντι να βελτιωθεί η κατάσταση. Πρακτικά θα βελτιωθεί στους δημόσιους κλειστούς χώρους και θα επιδεινωθει στους ιδιωτικούς που θα χαρακτηριστούν "για καπνίζοντες"

Το μεγαλο προβλημα δεν ειναι στα μπουζουκια και στις καφετεριες. Ουτε φυσικα στα καζινο.

Το μεγαλο προβλημα ειναι σε χωρους που περναμε πολλες ωρες τη μερα. Στους χωρους εργασιας και σε υπηρεσιες. Ας μεινουν αυτοι οι χωροι καθαροι και ας ειναι τα μπουζουκια και τα μικρα μαγαζια τεκεδες.

Για μια συνηθισμενη καφετερια, αν παρολα αυτα υπαρχει προβλημα μια απλη διαμαρτυρια πιστευω θα πιασει τοπο ευκολα. Συνηθεια ειναι ολα, οποτε αυτο που χρειαζεται ειναι λιγος καιρος.

Το οτι χρειαζεται καιρος για να γινει το αυτονοητο, φυσικα ειναι προβλημα, αλλα ζουμε χρονια με αυτο.

α) Τι διαφορετικο θα προτεινες? Εκτος απο αυτο που γινεται μεχρι σημερα.

[

Πενταπλασιασμό της αξίας του τσιγάρου... Με 15Ε το πακέτο να δεις για πότε το κόβουν οι περισσότεροι...

ΩΣ συνήθως σε αυτή τη χώρα ο κόσμος καίγεται , συντάξεις κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες τα νοσοκομεία χρεοκοπούν , εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο , οι τράπεζες δεν προλαβαίνουν να κατάσχουν , τα σχολεία υπολειτουργούν , κλπ κλπ κλπ ......

και το αιδοίο κάνει περμανάντ

ΕΛΕΟΣ !!!

Για μια συνηθισμενη καφετερια, αν παρολα αυτα υπαρχει προβλημα μια απλη διαμαρτυρια πιστευω θα πιασει τοπο ευκολα. Συνηθεια ειναι ολα, οποτε αυτο που χρειαζεται ειναι λιγος καιρος.

Μην ορκίζεσαι γι αυτό. Έμαθα από συμμαθητή της μεγάλης μου κόρης, του οποίου ο πατέρας διατηρεί μεγάλη καφετέρια στην Αρετσού της Θεσ/νίκης (κάτι σαν τη Γλυφάδα) ότι οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών μαζεύτηκαν για να δουν τί θα κάνουν. Η λύση που πρότειναν οι περισσότεροι ήταν η αντικατάσταση της μιας πορτιέρισας (έχουν σταθερά όλοι δυο) από έναν μπράβο, έτσι ώστε αν κάποιοι αντικαπνιστές κάνουν παράπονα να εξωπεταχθούν για άλλο λόγο.

Τελικά επειδή είναι καλοκαίρι, δεν πήραν απόφαση, βλέποντας και κάνοντας θα πάνε κι ελπίζουν ότι ο δήμαρχος θα κάνει στραβά μάτια στα πρώτα πρόστιμα το φθινόπωρο.

Στα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης όμως η κατάσταση μάλλον θα είναι διαφορετική. Εκεί οι μπράβοι είναι πλέον παρόντες και το δείχνουν. Βέβαια τα συγκεκριμένα μαγαζιά περνούν την απολύτως μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας και ίσως είναι μέτρα σπασμωδικά.

θα δούμε !!!!

Πενταπλασιασμό της αξίας του τσιγάρου... Με 15Ε το πακέτο να δεις για πότε το κόβουν οι περισσότεροι...

Αυτο θα ηταν ενα μετρο, οχι ομως λυση.

Αλλα απλα, θα περιοριζε λιγο το προβλημα.
Και πάλι όποιος είχε την άνεση θα συνέχιζε να ενοχλεί.