Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Όταν έχω αυτά τα δυο παραδείγματα, αναρωτιέμαι κατά πόσο η ιατρική κοινότητα έχει σαφή στοιχεία για τους εργαζόμενους σε χώρους όπου ο καπνός είναι μόνιμη υπόθεση.

Απόσα γνωρίζω -μιάς και δεν είναι η Ειδικότητά μου ανάλογη-,έχω διαβάσει ή και έχω συζητήσει με πιό Ειδικούς(Nηφάλιους),θεωρώ βέβαιο πώς κατ´αρχήν επιδεινώνονται προϋπάρχουσες παθήσεις.
Ξέρω επίσης πώς έχουν γίνει μετρήσεις γιά τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις τού Καπνού σέ Χώρους πού αναφέρεις και τά αποτελέσματα είναι στατιστικώς σημαντικά ,μιλώντας πάντα γιά μή-καπνιστές.
Μακροχρόνιες έρευνες για την Ελλάδα δέν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου..

Υ.Γ.
Να προσθέσω επίσης κάτι σχετικά μέ την προοπτική να υπάρχουν Μαγαζιά (κάτω τών 70 τετραγωνικών)μόνον γιά Καπνιστές πού είναι Προσωπική μου θέση...
Μιά τετοια προοπτική θα κάνει καλό και σε εμένα σάν Καπνιστής πού είμαι..
Και εξηγούμαι..
Θα πηγαίνω οσο το δυνατόν λιγότερο γιατί θεωρώ πώς 70 τετραγωνικά ειναι ένας πολύ μικρός χώρος και δυσανάλογος μέ την συσσώρευση καπνού που υπάρχει..
Αλλά αυτό ειναι η Προσωπική μου στάση και θέση.

Να προσθέσω επίσης κάτι σχετικά μέ την προοπτική να υπάρχουν Μαγαζιά (κάτω τών 70 τετραγωνικών)μόνον γιά Καπνιστές πού είναι Προσωπική μου θέση...
Μιά τετοια προοπτική θα κάνει καλό και σε εμένα σάν Καπνιστής πού είμαι..
Και εξηγούμαι..
Θα πηγαίνω οσο το δυνατόν λιγότερο γιατί θεωρώ πώς 70 τετραγωνικά ειναι ένας πολύ μικρός χώρος και δυσανάλογος μέ την συσσώρευση καπνού που υπάρχει..
Αλλά αυτό ειναι η Προσωπική μου στάση και θέση.

Ο Νόμος θέλει σίγουρα ρετουσάρισμα. Διότι προβλέπει πάνω από τα 70 τ.μ., συνολικού εμβαδού, ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ κάτω από τα 70τ.μ. παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο Δήμο, πως επιθυμούν να δουλέψει το κατάστημά τους, καπνιστών ή μη, αναρτώντας το ειδικό σήμα. Τώρα, ποιο είναι το πρόβλημα?

Το πρόβλημα είναι ότι αν ένα κατάστημα κάτω των 70τ.μ. συνολικής επιφάνειας δηλωθεί ως ''καπνιζόντων'', δεν θα πατάνε μέσα ούτε οι ίδιοι οι καπνιστές διότι θα έχει γίνει τεκές, λόγω του πολύ μικρότερου από τα 70τ.μ. ωφέλιμου χώρου. Φανταστείτε, ωφέλιμο χώρο 40-50 τ.μ. με 20 άτομα μέσα να καπνίζουν....

That makes two of us.....-bye--bye-

That makes two of us.....-bye--bye-

Mίλησα γιά προσωπική μου στάση.
Αυτο δεν σημαίνει πώς επιθυμώ να καθορίσω την στάση ή τίς απόψεις και συμπεριφορές τών υπολοίπων καπνιστών.
Επομένως δεν ειναι θέμα Νόμου αλλά Στάσης.

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Νομίζω ότι η περίφημη είδηση για τα 323 από τα 330 καταστήματα είναι ολίγον παραπλανητική.

Δεν ξέρω εάν την άκουσα σωστά, αλλά η είδηση πήγαινε κάπως έτσι, ότι στη Θεσσαλονίκη οι επιχειρηματίες με μικρούς χώρους κάτω των 70 τμ υπέβαλαν συνολικώς 330 αιτήσεις, από τις οποίες οι 323 (συντριπτικό ποσοστό, περίπου 98%) ζητούσαν τον χαρακτηρισμό ως χώρου καπνιζόντων.

Όμως στο νόμο (την υπουργική απόφαση της 30.6) δεν προβλέπεται αίτηση για να δηλωθεί το κατάστημα ως χώρος μη καπνιζόντων! Λέει η υπουργική απόφαση: "Εφ' όσον η συνολική επιφάνεια του καταστήματος, όπως προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, έχει μικτό εμβαδόν μέχρι 70 τ.μ., (παρ. 3 αρθ. 3), η επιχείρηση δύναται να επιλέξει να λειτουργήσει αποκλειστικά, ως χώρος καπνιζόντων, με δήλωση του κατά νόμου υπευθύνου του καταστήματος στην αρμόδια για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας του Δημόσια Αρχή....... Τα καταστήματα τα οποία, δεν έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό ως καταστήματα καπνιζόντων, με την ανωτέρω διαδικασία υπόκεινται στην πλήρη απαγόρευση καπνίσματος,από την 1η Ιουλίου 2009.
"

Δηλαδή τον χαρακτηρισμό του καταστήματος ως χώρο μη καπνιζόντων δεν τον προβλέπει πουθενά ο νόμος. Απλά λέει πως για όσους χώρους δεν γίνει η παραπάνω διαδικασία, σε αυτούς θα απαγορεύεται το κάπνισμα.

Τι πιθανολογώ εγώ από την παραπάνω είδηση την οποία αναπαράγουν διαρκώς τα κανάλια; Ότι ανάμεσα στους 330 που υπέβαλαν αίτηση σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, βρέθηκαν και 7 που αγνοούσαν τον νόμο και πίστεψαν πως μπορούσαν να δηλώσουν τα καταστήματά τους ως χώρους μη καπνιζόντων.

Και να σου τα βαρύγδουπα συμπεράσματα από τους δημοσιογράφους. Θα έλεγα λοιπόν να μην δένουμε και σκοινί κορδόνι όσα ακούμε. Εφόσον θέλουν να καλούνται σοβαροί δημοσιογράφοι, ας μας πουν τον αριθμό των καταστημάτων κάτω των 70 τ.μ για τα οποία δεν υπεβλήθη καθόλου δήλωση.

Εγώ όταν άκουσα την είδηση έλεγε ότι από τα 330 καταστήματα με εμβαδό κάτων των 70 τμ , οι ιδιοκτήτες των 323 από αυτά υπέβαλλαν αίτηση για να χαραξτηρισθεί "καπνιστών" . Αρα είναι θέμα διατύπωσης ´και κατανόησης του ζητήματος από τον εκάστοτε δημοσιογράφο .

Κατ' ουσίαν πάντως , σήμερα πήγα να πιώ καφέ , στην βενιζέλου , σ' ενα μαγαζί που πηγαίνω σχεδον πάντα , γιατί είναι κοντά στο γραφείο . ( Πηγαίνω πάντα με ένα συνάδελφο που το έχει κόψει εδώ και 10 χρόνια . Μια χαρά συνυπάρχουμε - απλώς αλλάζουμε θέση ανάλογα με το που πάει ο καπνός ) .
Το μαγαζί είναι πάνω από 70 τμ .
"Τι γίνετε" λέω στο ιδιοκτήτη
"Τίποτα" μου λέει "περιμένω την εγκύκλιο"
"Ποιά εγκύλιο ;" Δεν έχουν τακτοποιηθεί τα θέματα" τον ρωτώ
"Οχι" μου λέει.
"Και εν πάσει περιπτώσει τώρα τι κάνετε "
"Την πρωτη μέρα εξαφανίσαμε τα τασάκια.Εξαφανίστηκε κι η πελατεία μας . Την επόμενη τα ξαναβάλαμε και βλέπουμε" .
Πράγματι όλοι κάπνιζαν , χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται .
Σημειωτέον ο ιδιοκτήτης δεν καπνίζει . "Αλλά αυτό είναι άσχετο" μου λέει. " Την πελατεία μου την θέλω. Κι αν χαρακτηρισθεί αποκλειστικά μη καπνιστών, θα την χάσω" .

αυτη ειναι η ουσια Δημητρη και την περιεγραψες σε δυο σειρες

αναμονη εγκυκλιου ενω εχει ηδη ξεκινησει το μετρο,χασιμο χρηματος μα και απο την αλλη αν θελουμε μπορουμε να συνυπαρχουν μια χαρα καπνιστες και μη,κοινος νους χρειαζεται......

"Τίποτα" μου λέει "περιμένω την εγκύκλιο"
"Ποιά εγκύλιο ;" Δεν έχουν τακτοποιηθεί τα θέματα" τον ρωτώ
"Οχι" μου λέει.

Γιατί περιμένει την εγκύκλιο….

Να, μερικά θέματα προς διευθέτηση:

2. Μετά τη θέση σε ισχύ της απαγόρευσης της προηγούμενης παραγράφου, στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περίπτωσης β´ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δύνανται να διαμορφωθούν χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εκδίδεται μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και Αλκοόλ του άρθρου 5 παράγραφος 1 του παρόντος, εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή, από την αρμόδια διεύθυνση του οικείου δήμου, της άδειας διαμόρφωσης και λειτουργίας χώρου καπνιζόντων, καθώς και την ανάκλησή της.

α. Το κατάστημα πρέπει να διαθέτει ή να εξοπλιστεί, με κατάλληλα και επαρκή μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

1. Ενώ ο Νόμος μιλάει καθαρά ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή καθορίζονται από την Υ.Α., η Υ.Α. μας αναφέρει ότι η καταλληλότητα κρίνεται από τις αδειοδοτούσες Αρχές χωρίς καμμία περαιτέρω διευκρίνιση.

2. Το έχω ξαναγράψει, δεν υπάρχει καμμιά αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου για τη χορήγηση άδειας διαμόρφωσης και λειτουργίας χώρου καπνιζόντων, αφού μέχρι τώρα δεν ίσχυε τέτοιο μέτρο.

3. Αδειοδοτούσα Αρχή για τις άδειες λειτουργίας και μουσικής των Κ.Υ.Ε. είναι οι Δήμοι. Για τους προελέγχους και ελέγχους της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των Κ.Υ.Ε. είναι το Υγειονομείο και η Αστυνομία. Οι Δήμοι αποφασίζουν κατά δεσμία αρμοδιότητα των γνωματεύσεων των δύο ανωτέρω Υπηρεσιών. Επομένως, η Αδειοδοτούσα Αρχή (Δήμος) δεν είναι δυνατόν να ελέγξει την καταλληλότητα των μηχανημάτων εξαερισμού ή τη διαμόρφωση του χώρου επειδή απλούστατα δεν έχει ούτε τα μέσα αλλά και ούτε την αρμοδιότητα να το κάνει.

4. Ούτε ο Νόμος αλλά ούτε η Υ.Α. ξεκαθαρίζουν ή έστω καθορίζουν πως θα είναι αυτό το ρημαδοδιαχωριστικό. Διαχωριστικό μπορεί να είναι και μια μεγάλη κουρτίνα. Επίσης, το «Να είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα» δεν λέει απολύτως τίποτα. Π.χ το πλήρως διαχωρισμένος για τα καταστήματα άνω των 300 τ.μ. θεωρείται ένα διαχωριστικό μίνιμουμ ύψους 2 μέτρων. Είναι ανάγκη να καθοριστεί το παραπάνω διότι:

ε. Για τη χορήγηση της αιτούμενης άδειας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων, πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, σχετική μελέτη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου καπνιζόντων, καθώς και πλήρης κάτοψη και τοπογραφικό του καταστήματος.

Υπάρχουν και αρκετά άλλα Δοικητικά θέματα που εκκρεμούν, αλλά, δεν είναι της παρούσης.

Για το θέμα που έγειρε ο Βλάσσης με τους εργαζόμενους, να αναφέρω την δικιά μου εμπειρία σε αυτό. Δούλευα για 2-3 χρόνια DJ σε πολύ δημοφιλές μπαράκι στο κέντρο της θεσσαλονίκης.
Η κάπνα που τρώγαμε εμείς ήταν πολλαπλάσια απο αυτή των θαμώνων. Ακόμα και παιδιά που καπνίζανε, στο κλείσιμο παραπονιόντουσαν οτι είχαν μπουχτίσει. Λόγω της ηχορύπανσης δεν μπορούσαμε να έχουμε ανοιχτές πορτες, και ο εξαερισμός (αν και δυνατός) δεν είχε την δυνατότητα να καθαρίσει τόσο πολύ καπνό. Και βέβαια όταν τον δυνάμωνα καμιά φορά που δεν αντέχαμε άλλο, μου κάναν παράπονα πελάτες οτι κρυώναν.

Μία αποπνικτική κατάσταση, που αδυνατώ να καταλάβω πως μερικοί την θεωρούν κέρδος τους που θα συνεχίσει να υφίσταται.
Δεν προσυπογράφω το αντικαπνιστικό μένος σε καμία περίπτωση. Αλλά απο την άλλη και αυτή η χαιρέκακη ειρωνία κατά των μη καπνιστών που εκφράστηκε σε μερικά πόστ την θεωρώ απαράδεκτη.

Ανεξάρτητα με το πόσα ακόμα προβλήματα υπάρχουν στην Ελλάδα (και στον κόσμο) και απειλούν την υγεία μας, το ανεξέλεγκτο κάπνισμα είναι ένα απο αυτά. Και η ρύθμισή του με κάποιο νόμο ήταν απαραίτητη. Ειδικά απο την στιγμή που η κοινωνία απο μόνη της δεν μπόρεσε να αυτορυθμιστεί. Αν το σύνολο των καπνιστών (πέραν εξαιρέσεων) δεν είχε καταχραστεί αυτήν την ελευθερία να καπνίζει παντού και πολύ, δεν θα είχε προκληθεί και τόσο έντονη αντίδραση απο την άλλη πλευρά.
Η αντίδραση του vasada ας πούμε είναι αποτέλεσμα χρόνων μαρτυρίου απο άτομα που δεν τον αφήναν να αναπνεύσει ελέυθερα.
Εδώ υπάρχουν ακόμα άτομα που καπνίζουν μέσα στα νοσοκομεία ενώ δίπλα τους νοσήλευονται άλλοι με πνευμονία, τί να πούμε δλδ.

Δεν μπορείς να επιβάλεις στον άλλο το "καλό" του, όπως πολύ σωστά γράφει το άρθρο που παρέθεσε ο Σπύρος. Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε κάτι που μας κάνει κακό. Αλλά αυτό πρέπει να σταματάει εκεί που αρχίζει να κάνει κακό και σε άλλους. Δεν μπορεί να απαγορευτεί γενικώς και παντού το κάπνισμα. Δεν μπορεί το κράτος να σου ορίσει τί θα κάνεις στο σπίτι σου. Τέρμα!
Αλλά είναι επιβεβλημένη για μένα η απαγόρευσή του σε κλειστούς χώρους δημόσιου ενδιαφέροντως.

Δεν προσυπογράφω το αντικαπνιστικό μένος σε καμία περίπτωση. Αλλά απο την άλλη και αυτή η χαιρέκακη ειρωνία κατά των μη καπνιστών που εκφράστηκε σε μερικά πόστ την θεωρώ απαράδεκτη.

....
Η αντίδραση του vasada ας πούμε είναι αποτέλεσμα χρόνων μαρτυρίου απο άτομα που δεν τον αφήναν να αναπνεύσει ελέυθερα.

Εδώ υπάρχουν ακόμα άτομα που καπνίζουν μέσα στα νοσοκομεία ενώ δίπλα τους νοσήλευονται άλλοι με πνευμονία, τί να πούμε δλδ.

Δεν μπορείς να επιβάλεις στον άλλο το "καλό" του, όπως πολύ σωστά γράφει το άρθρο που παρέθεσε ο Σπύρος. Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε κάτι που μας κάνει κακό. Αλλά αυτό πρέπει να σταματάει εκεί που αρχίζει να κάνει κακό και σε άλλους. Δεν μπορεί να απαγορευτεί γενικώς και παντού το κάπνισμα. Δεν μπορεί το κράτος να σου ορίσει τί θα κάνεις στο σπίτι σου. Τέρμα!
Αλλά είναι επιβεβλημένη για μένα η απαγόρευσή του σε κλειστούς χώρους δημόσιου ενδιαφέροντως.

Σημερα εχουμε 3/7. Στη δουλεια συνεχιζουν να καπνιζουν 5 απο τους 8, ακριβως οπως και πριν. Πες μου τι πρεπει να τους πω για να σταματησουν. Τι αλλο να πω?

Φιλη μου νοσηλευοταν στο ΚΑΤ πριν δυο χρονια (για 4 μηνες). Εκει λοιπον στο σαλονακι που υπαρχει στους οροφους στη μεση των διαδρομων ειναι κανονικο καπνιστηριο. Ολοι οι συγγενεις μαζευονται εκει για να πνιξουν τον πονο τους. Διπλα στα δωματια των ασθενων.

Απο την αλλη κατηγορουμε το κρατος γιατι δεν εχει ολοκληρωμενη αντικαπνιστικη στρατηγικη. Γιατι επιτρεπει τη διαφημιση, γιατι δεν παρεχει επιστημονικη υποστηριξη σε ατομα. Και πολλα αλλα.

Απο τη μια το κατηγορουμε γιστι δε μας βοηθαει να το κοψουμε και απο την αλλη το κατηγορουμε γιατι μας δυσκολευει οταν θελουμε να κανουμε τσιγαρο.

Αυτο ειναι αντιφατικο.

Το αν το κρατος θα μας παρει με το καλο ή με το αγριο ειναι αυτο που μας πειραζει.

Πραγματικά αρχίζω και χαίρομαι που βλέπω το τσαγανό του Μεσόγειου ανθρώπου να θερίευει , αλλά από την άλλη λυπούμαι που αφορμή είναι η απόλυτη απόλαυση της χρήσης καπνού , χρήση απόλυτα ΥΓΙΕΙΝΗ γιά τους χρήστες καί απλά ως μην γενόμενη κακών για τους άλλους

γεγονότα και αποδείξεις εκατοντάδων χρονών αναφέρω , δεν ανακαλύπτω τον τροχό

απλά μας τελειώσανε οι Αλβανοί σε λίγο θα μας τελειώσουν οι μετανάστες γενικά , κατόπιν θα εξαφανίσουμε τους τοξικομανείς ,

ε τι διάολο αργήσαμε πρέπει να την πέσουμε σε πιο θεμελιώδη πράγματα

ντου στους βρομύλους αχαΐρευτους τεμπέληδες σιχαμένους καπνιστές

αλλά οι αδερφές από τις Βρυξέλλες και οι εξαδέλφες απο την αμέρικα απέχουν τόσο από την καθημερινότητα του εργάτη που πεθαίνει σε καμιά σκαλωσιά η σε κανα μπ@ρδελογραφείο ( η κάνουν οτι δεν ξέρουν ) που βρήκανε το διάολο τω μεγίστων κακών στο άγιο τσιγαράκι

Last edited by a moderator:
μας σπάσατε τά νεύρα μα την ΠΑΝΑΓΊΑ !!!

ΠΑΝΤΕ ΡΕ ΑΛΛΟΥ

άμα δεν θέλετε

τραβάτε στα βουνά με τους οικολόγους

και αφήστε μας με τους τους τοξικομανείς και τους πακιστανους

που παρεμπιπτόντως είναι μιά χαρά παιδιά μπροστά στους σωστούς υγιεινούς καθώς πρέπει κλαιν μαιν ευρωΠΕΟΥΣ

ΑΙΝΤΕΕΕΕ ΡΕ ΔΡΟΜΟ

έχω στραβώσει χοντρά

πρωτιμώ ΦΑΣΙΣΜΟ στα ίσα τυπου μουσολίνι παρα π@@@ τυπου αμεριka way

Last edited by a moderator:
Τί σχέση έχουν τώρα αυτά ρε Βασίλη? Οι τοξικομανείς και οι ευρωπαίοι?

Δεν σου είπε κανένας να μην καπνίζεις αφου το θέλεις και πιστεύεις οτι είναι Υγιεινό. Εγώ που ξέρω οτι με βλάπτει γιατί να το αναπνέω παντού? Δεν σε υποχρέωσε κανένας να το κόψεις. Αλλά δεν θα με υποχρεώσεις και εσύ εμένα (και τον κάθε εμένα) να καπνίζω.

Ένας απλός συμβιβασμός είναι, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση αναστάτωση και μένος απο μερικούς καπνιστές (και μερικούς αντικαπνιστες έστω...). Πραγματικά δεν μπορώ, δεν αστειευομαι. Δλδ θεωρεί κάποιος οτι η κατάσταση ώς είχε τώρα ήταν σωστή και δίκαια προς όλους?

ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΠΙΖΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ απλα δεν έχεις εφεκτ καπνιστού !!!

απλά απλά απλά !!!

δεν είναι εξάτμιση το τσιγαρο ρε συς !!! ουτε βιομηχανία αμιαντου !!!

η απόλυτη απόλαυση της χρήσης καπνού , χρήση απόλυτα ΥΓΙΕΙΝΗ γιά τους χρήστες καί απλά ως μην γενόμενη κακών για τους άλλους!

Τώρα να τολμήσω να ρωτήσω από πού προκύπτει αυτό ή να μην τολμήσω...
:chinscratch:

Με εξαίρεση δυο τρεις ασθένειες στις οποίες οι καπνιστές έχουν μικρότερη προδιάθεση, τα προιόντα του καπνού έχουν είτε ξεκάθαρη σχέση αίτιου-αποτελέσματος, είτε δρά ώς προδιαθεσικός/επιβαρυντικός παράγοντας, είτε δεν έχει καμία άμεση σχέση. Έμμεση έχει σε αρκετές μέσω της κακής φυσικής κατάστασης που συνοδεύεται συνήθως.

Αλλά αυτά είναι γνωστά...

Που δηλαδη να μην ειχαμε και 9 μηνες το χρονο καλοκαιρι στην Ελλαδα, τι θα γινοτανε...:BDGBGDB55: