Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Εγώ παιδιά ειλικρινά να το κόψω το μαμημένο αλλά για δύο πράγματα είμαι σίγουρος

1.Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω ότι ξαφνικά ο νόμος με αγάπησε και νοιάζεται για την υγεία την δική μου και για τα δικαιώματα των αντικαπνιστών

Και δεύτερο, παρατηρώ ένα μένος από την πλευρά πολλών αντικαπνιστών που τείνουν να κάνουν εμάς τους καπνιστές το πρόβλημα της ζωής τους. Τις προάλλες συνάδελφος αντικαπνιστής είχε πάρει ειρωνικό ύφος και έλεγε κουνώντας ρυθμικά το δαχτυλάκι “από την πρώτη του μήνα”….
Εγώ ήμουν λοιπόν το πρόβλημα του σύγχρονου εργαζόμενου….

Ο νομος ποτε δεν θα σε αγαπησει we fought the law but the law won που ελεγαν και τα ιερα τερατα οι Clash.:music-smiley-005:

Πόσοι θάνατοι υπάρχουν από πνιγμό και από ατυχήματα στις παραλίες ??? Να απαγορευτεί το κολύμπι σε όσους δεν έχουν πάει κολυμβητήριο και να έχουν πάρει χαρτί κολυμβητικής δεινότητας , για να μη πω και ναυαγοσώστη ....

Το ίδιο και για την οδήγηση, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να οδηγάμε σε δημόσιους δρόμους εάν δεν έχουμε πάει στη σχολή του Σουμάχερ .....

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οι παχύσαρκοι

κ.ο.κ.

μη δω κανέναν το καλοκαίρι να κολυμπάει χωρίς χαρτί .............. σούμπιτο στο τμήμα θα τον πάω ......:flipout::flipout:

Last edited:

δωσε δωσε:Banane0::Banane0:

Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματ

Οποιος χρησιμοποιει το κοστος νοσηλειας ως επιχειρημα ειναι πολυ λαθος γιατι μπαινει σε ασχημα μονοπατια...

Eγω το εκανα, και αυτο μονο και μονο, ως απαντηση στο λεγομενο "ειναι προσωπικη μου υποθεση το αν καπνιζω".

Δεν ειπα οτι καποιοι δεν αξιζουν περιθαλψη οπως ολοι, απλα οτι η περιθαλψη ειναι θεμα κοινωνικο και οχι προσωπικο. Ειναι εγωιστικο να λες παρολα αυτα "εγω θα κανω ο,τι γουσταρω", δε νομιζεις?

Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματ

Eγω το εκανα, και αυτο μονο και μονο, ως απαντηση στο λεγομενο "ειναι προσωπικη μου υποθεση το αν καπνιζω".

Δεν ειπα οτι καποιοι δεν αξιζουν περιθαλψη οπως ολοι, απλα οτι η περιθαλψη ειναι θεμα κοινωνικο και οχι προσωπικο. Ειναι εγωιστικο να λες παρολα αυτα "εγω θα κανω ο,τι γουσταρω", δε νομιζεις?

Δεν ειναι οτι δεν εχει λογικη το επιχειρημα απλα ανοιγουμε ασχημες πορτες ετσι...

Ευτυχως ζουμε σε μια χωρα με πολυ καλο καιρο για τουλαχιστον 7-8 μηνες το χρονο και με ωραιους εξωτερικους χωρους κλειστους με ναυλον και σομπα για το χειμωνα. Οι οποιοι επειδη ειναι περιπου νομιμοι ειμαι σιγουρος οτι το μαγαζι τους εχει σαν εξωτερικους
Και ευτυχως θα καθομαστε εξω, οσα μαγαζια δεν εχουν εξω... ας κλεισουν... δεν πειραζει.
Και ευτυχως, επειδη θα υπαρχει ο νομος, οταν θα καθομαι εξω δεν θα μπορει κανεις να μου πει να μην καπνισω. Και φυσικα ουτε οτι τον ενοχλει ακομα και αν ειμαι διπλα του με ενα πουρο... νομιμος δεν θα ειμαι?
Και ερωτω εγω τωρα, πρεπει εγω να σκεφτω αυτον που καθεται διπλα μου και δεν φταιει σε τιποτα? Ή να τον σκεφτω και εγω οσο με σκεφτεται και αυτος το χειμωνα με το κρυο...

Θα μπορει να καθεται μεσα, χειμωνα καλοκαιρι... αν φυσικα ενοχλειται, οπως και εγω θα καθομαι εξω... (αν και στα μαγαζια που πηγαινω μαλλον τιποτα δεν θα αλλαξει, ευτυχως)

Οσο για τους εργατοπατερες τι να πω... ανουσιες κορωνες...

Ωραια τα καταφεραμε γενικα...

Πολύ νηφάλια τοποθέτηση την οποία επικροτώ. Πράγματι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας επικρατούν πολύ καιρικές συνθήκες 7 μήνες το χρόνο, άρα το κάπνισμα είναι εύκολο σε όλα τα καταστήματα. Και δεν διανοούμαι προσωπικά να κάνω παρατήρηση σε καπνιστή σε ανοιχτό χώρο.

Αλλά και οι θερμάστρες κάνουν σοβαρή δουλειά, επομένως οι υπαίθριοι χώροι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τους υπόλοιπους μήνες. Φυσικά αν σφαρίσουν οι νάιλον πόρτες γίνεται πάλι τεκές.. αλλα´δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.

Το μεγάλο πρόβλημα θα αποτελέσουν τα νυχτερινά κέντρα με τους μπράβους, που έχουν ήδη ειδοποιήσει τους ελεγκτές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν χωρίς συνέπειες ελέγχους στο χώρο τους. Αλήθεια δεν είναι αυτό;

Με συγχωρείς αλλά δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει το αν θα σκουπίζει τα πόδια του ο γείτονας με το αν θα κάνει μια πράξη που αφενός με ενοχλεί, αφετέρου με βλάπτει.. γι'αυτό άλλωστε και έγινε αξιόποινη... Έχω συνυπάρξει με πολύ προβληματικούς γείτονες από άποψη φασαρίας και γενικότερων τρόπων, αλλά ποτέ δεν έφτασα στο σημείο να καλέσω την αστυνομία, ακόμα και εποχές που διάβαζα για εξεταστική και άκουγα ΛεΠα να παίζει στα 120dB στις 4 το πρωί....

Αυτό όμως είναι διαφορετικό. ΛεΠα μπορεί να ακούει επειδή μεράκλωσε για κάτι, και απλά μες στη χαρά του ξέχασε ότι ίσως σε ενοχλεί. Το να επιμένει να καπνίζει στη μούρη σου όμως είναι απλά ασέβεια στο πρόσωπό σου, ειδικά όταν γίνει αφού του γίνει παράκληση να σταματήσει. Και η ασέβεια για μένα είναι ο,τι χειρότερο σ'έναν άνθρωπο... Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί θα πρέπει να κάνω τα στραβά μάτια σε κάποιον ο οποίος δε σέβεται τίποτα, και επιπλέον μου δημιουργεί πρόβλημα.

Για τις βιομηχανίες είπα και πριν ότι με ενοχλεί ό,τι συμβαίνει, και κάνω ό,τι περνάει απ'το χέρι μου. Έχω γράψει άρθρο για τον Ασωπό, έχω διαμαρτυρηθεί όσο μου αναλογεί και με υπογραφές και σε κάποιες συγκεντρώσεις, καθημερινά προσπαθώ να πείσω τους γύρω μου να μην αγοράσουν Cayenne γιατί είναι απλά μ@λ@κία, από κει και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εφόσον οι βιομηχανίες παραμένουν ελεύθερες και οι νεοέλληνες χρειάζονται 4x4 για να παρκάρουν στο κολωνάκι, γιατί να πρέπει να τρώω και το τσιγαράκι του κάθε τυχάρπαστου στη μούρη μου.. Και επειδή είσαι ο ν-οστός σήμερα που μου το λέει αυτό, δεν καταλαβαίνω τι παραπάνω έχετε κάνει όλοι εσείς ενάντια στις βιομηχανίες, που να με καθιστά εμένα άβουλο ον...

Δεν λύνεται το πρόβλημα γενικά, ωστόσο λύνεται ένα μέρος της καθημερινότητάς μας.

Ξερω ενα πολυ καλο μαγαζι με κουκουλες παντως ...θα κανει την δουλεια σου πιο ευκολη :flipout::flipout::flipout:

Και τελικα εσεις πιστευετε οτι το μετρο εχει ερθει στην ευρωπη για την προστασια μας?
Εγω πιστευω οτι το μετρο εφαρμοστηκε για να μην ενοχλουνται οι Αμερικανοι τουριστες (99,99 μη καπνιστες) που ερχονται στην Ευρωπη ,διαμαρτυρηθηκαν στους Γερουσιαστες τους και ξεκινησαν την ιστορια με τις απαγορευσεις (εκαστος στο ειδος του που λεμε) ολα τα αλλα περι ενδιαφεροντος για την δημοσια υγεια ειναι "Λογια της πλωρης" (Καρκαβιτσας Ανδρεας)

Το μεγάλο πρόβλημα θα αποτελέσουν τα νυχτερινά κέντρα με τους μπράβους, που έχουν ήδη ειδοποιήσει τους ελεγκτές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν χωρίς συνέπειες ελέγχους στο χώρο τους. Αλήθεια δεν είναι αυτό;

Στα νυχτερινα κεντρα πηγαινουν οσοι πηγαινουν μια φορα στο τοσο.

Το μεγαλο προβλημα ειναι στην καθημερινοτητα, σε χωρους εργασιας και υπηρεσιες.

Aν απ'όλα αυτά που διάβασες να γράφω σου έμεινε αυτό, απλά :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Ειμαι καπνιστης

Συμφωνω με το μετρο (μεγαλωνω 2 παιδια και με βολευει ισως) ,εδω φαγαμε τοσα και τοσα αυτο θα μας πειραξει

Οποιον με ενοχλει το λεω στον ιδιο οτι με ενοχλει δεν τον "δινω" στις αρχες ισως σου φανει περιεργο αλλα οι περισσοτεροι ανθρωποι αν τους προσεγγισεις σωστα καταλαβαινουν

Aυτός είναι ο βασικός λόγος που χαίρομαι για το μέτρο... Επειδή πλέον θα είναι στα χέρια των πολιτών το αν θα κάνουν καταγγελία, και όχι στους αστυνομικούς που θα φοβούνται να πάνε εκεί μόνοι τους ή στους αρχιμαφιόζους ιδιοκτήτες. Μετά από 5-10 καταγγελίες από πολίτες, η Αστυνομία θα είναι υποχρεωμένη να πάει... Το πολύ πολύ να γίνει και κάνα τζέρτζελο (να πλακωθούν με μπράβους), οπότε αναγκαστικά το σκυλάδικο την άλλη μερα θα σφραγιστεί, Ο,ΤΙ μέσο και να'χει ο ιδιοκτήτης.:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Ξερω ενα πολυ καλο μαγαζι με κουκουλες παντως ...θα κανει την δουλεια σου πιο ευκολη :flipout::flipout::flipout:

Και τελικα εσεις πιστευετε οτι το μετρο εχει ερθει στην ευρωπη για την προστασια μας?
Εγω πιστευω οτι το μετρο εφαρμοστηκε για να μην ενοχλουνται οι Αμερικανοι τουριστες (99,99 μη καπνιστες) που ερχονται στην Ευρωπη ,διαμαρτυρηθηκαν στους Γερουσιαστες τους και ξεκινησαν την ιστορια με τις απαγορευσεις (εκαστος στο ειδος του που λεμε) ολα τα αλλα περι ενδιαφεροντος για την δημοσια υγεια ειναι "Λογια της πλωρης" (Καρκαβιτσας Ανδρεας)

Μηπως εισαι η Παπαρηγα? Γιατι αν και γι αυτο φταινε οι Αμερικανοι τοτε τι να πω.

Και σε καθε περιπτωση δεν εξεταζουμε το γιατι επιβαλεται ο νομος, ουτε αν καποιος αλλος ευνοειται.

Ουτε προκειται περι ευνοιας, αλλα περι προστασιας.

Πιστευεις οτι κακως δημιουργηθηκε ενας τετοιος νομος? Αν ναι, αυτο εχει σημασια και οχι ποιος και γιατι το σκεφτηκε. Επειδη δεν υπαρχει ουτε ενα επιχειρημα εναντιον της αναγκαιοτητας και της ορθοτητας του νομου, δε χρειαζεται να στρεφουμε τη συζητηση αλλου, ουτε να μιλαμε για καταδοτες.

Ειμαι καπνιστης

Συμφωνω με το μετρο (μεγαλωνω 2 παιδια και με βολευει ισως) ,εδω φαγαμε τοσα και τοσα αυτο θα μας πειραξει

Οποιον με ενοχλει το λεω στον ιδιο οτι με ενοχλει δεν τον "δινω" στις αρχες ισως σου φανει περιεργο αλλα οι περισσοτεροι ανθρωποι αν τους προσεγγισεις σωστα καταλαβαινουν

Το ίδιο έγραψα πολλές φορές παραπάνω. Μίλησα επανειλημμένα νομίζω για τα γαϊδούρια, που τους παρακαλάς να σταματήσουν και σε χλευάζουν συνεχίζοντας. Δεν είπα ποτέ ότι θα βγω στο δρόμο και θα παίρνω τηλέφωνα την αστυνομία για καθέναν που κρατάει τσιγάρο. Αυτό το είπαν άλλοι, που είναι συνηθισμένοι στο να αλλάζουν τα λόγια κάποιου για να αποδείξουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους.

Μηπως εισαι η Παπαρηγα? Γιατι αν και γι αυτο φταινε οι Αμερικανοι τοτε τι να πω.

Και σε καθε περιπτωση δεν εξεταζουμε το γιατι επιβαλεται ο νομος, ουτε αν καποιος αλλος ευνοειται.

Ουτε προκειται περι ευνοιας, αλλα περι προστασιας.

Πιστευεις οτι κακως δημιουργηθηκε ενας τετοιος νομος? Αν ναι, αυτο εχει σημασια και οχι ποιος και γιατι το σκεφτηκε. Επειδη δεν υπαρχει ουτε ενα επιχειρημα εναντιον της αναγκαιοτητας και της ορθοτητας του νομου, δε χρειαζεται να στρεφουμε τη συζητηση αλλου, ουτε να μιλαμε για καταδοτες.

Υπηρχαν σοβοροτερα πραγματα για το οποια θα επρεπε να νομοθετησουν εαν και εφοσον τους ενδιεφερε η υγεια μας η καθημερινοτητα μας και η ποιοτητα ζωης μας .
Δεν πιστευω για παραδειγμα οτι καποιον που ζει στην Πειραιως το πρωτο που τον απασχολει ειναι ο καπνος του διπλανου του
Απλα ναχουμε κατι να λεμε

Υ.Γ στηριζω και θα στηριζω καθε προσπαθεια προς αυτη την κατευθυνση

Και θυμίζω την παράγραφο για μή πρόστιμο στον καταστηματάρχη χωρίς καταγγελία απο πελάτη η εργαζόμενο που επισημένω απο την αρχή... Κάνε καταγγελία με τους Μπράβους απο πάνω σου

Τα περι point system στο ασφαλιστικό αποδυναμώνουν τα ορθά επιχειρήματα υπέρ του μέτρου και αποπροσανατολίζουν την συζήτηση απο το θέμα της. Ας μην την συνεχίσουμε προτείνω και να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχει σημασία.

Προσωπικά προβλέπω μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου. Πήραν το μέτρο γιατί ήταν υποχρεωμένοι αλλα δεν έχουν μεριμνήσει ούτε στο ελάχιστο για τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή του. και πώς θα μπορούσαν αλλωστε αφού καθημερινά αποδεικνύουν την ανικανότητα τους να εκτελέσουν απλές εργασίες...

Αν ήμουν σε άλλη χώρα θα είχα την επλίδα οτι μεγάλο μέρος των καπνιστών θα αποφασίσει απο μόνο του να σεβαστεί το δικαίωμα αυτων που δεν το επιθυμούν στους κλειστούς χώρους (γιατί ΜΟΝΟ εκεί θα απαγορεύεται). Οτι δεν θα βασιστεί στην χαλαρότητα του θα επικρατεί για να κάνει το κέφι του όπου γουστάρει...
Αλλα βρισκόμαστε στην χώρα που καπνίζουν ακόμα μέσα στα νοσοκομεία οπότε δεν τρέφω και πολλές ελπίδες

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Πολύ νηφάλια τοποθέτηση την οποία επικροτώ. Πράγματι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας επικρατούν πολύ καιρικές συνθήκες 7 μήνες το χρόνο, άρα το κάπνισμα είναι εύκολο σε όλα τα καταστήματα...

Ωραία όλα αυτά, αλλά αφορούν τις ελεύθερες ώρες μας (πολλοί βέβαια δεν έχουν τέτοιο πράγμα).
Το θέμα είναι τι γίνεται (ας πούμε) στον χώρο εργασίας. Με αφορμή αυτήν την απαγόρευση οι όποιες αντιπαλότητες που είχα κατά καιρούς με συναδέλφους μεταστράφηκαν σαυτό που είπε ο Γιώργος
Τις προάλλες συνάδελφος αντικαπνιστής είχε πάρει ειρωνικό ύφος και έλεγε κουνώντας ρυθμικά το δαχτυλάκι “από την πρώτη του μήνα”….Εδώ είναι το ζουμί του ελληνάρα

Επίσης, αντί ο νομοθέτης να απευθύνεται στους καπνιστές δείχνοντάς τους το ψαλίδι, θα μπορούσε να τον πείσει με το καλό και με αντικαπνιστική υποστήριξη.
Γιατί ο Έλληνας και φιλότιμο έχει και την υγεία του νοιάζεται

Υπηρχαν σοβοροτερα πραγματα για το οποια θα επρεπε να νομοθετησουν εαν και εφοσον τους ενδιεφερε η υγεια μας η καθημερινοτητα μας και η ποιοτητα ζωης μας .
Δεν πιστευω για παραδειγμα οτι καποιον που ζει στην Πειραιως το πρωτο που τον απασχολει ειναι ο καπνος του διπλανου του
Απλα ναχουμε κατι να λεμε

Υ.Γ στηριζω και θα στηριζω καθε προσπαθεια προς αυτη την κατευθυνση

Για την ποιοτητα ζωης, εννοειται οτι δεν εξαρταται μονο απο αυτο. Ομως δεν ειναι σωστο να στρεφουμε τη συζητηση αλλου.

Για εμενα που ζω στην Κορινθο και δεν εχει ρυπανση, το βασικο προβλημα ειναι τα τσιγαρα που αναπνεω καθημερινα επι 8ωρο.

Και η αδιαφορια που εισπρατω οταν διαμαρτυρομαι, μπορει και να σταματησει σε λιγο καιρο. Και αυτο δε θα γινει επειδη θα καλεσω την αστυνομια στο γραφειο, αλλα επειδη ελπιζω οτι θα αρχισουν να καταλαβαινουν οι συναδελφοι.

Αλλιως μπορει να γινω και "καταδοτης".

Alex όπως είπα παραπάνω, θεωρώ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δε θα υπήρχε καν λόγος να υπάρχει τέτοιο μέτρο, γιατί οι καπνιστές πάντα είναι διακριτικοί. Δεν είναι τυχαίο νομίζω ότι σε πάρα πολλά ταξίδια μου στην Ευρώπη δε με ενόχλησε ποτέ καπνός. Τι να κάνουμε, επειδή οι νεοέλληνες είμαστε φύσει λαμόγια, ο μόνος τρόπος να σεβαστεί ο ένας τον άλλον, είναι η απειλή του νόμου. Κατάντια μεν, γεγονός δε.

Τα περί point system είναι πράγματι τελείως αστεία.... Με την ίδια λογική θα'πρεπε να "τιμωρείται" αυτός που τρώει περισσότερες από μια φορά το μήνα παϊδάκια, αυτός που πίνει συχνά, αυτός που αλλάζει ερωτικές συντρόφους συχνά, κλπ κλπ κλπ .... Και καταλήγουμε σε κάτι σαν το THX1138...

Το οικονομικό/ασφαλιστικό μέρος της συζήτησης είναι κουβέντα με αρκετά προβλήματα, αλλά, όπως παραδέχονται αρκετοί, δεν αποτελεί ουσιαστικό επιχείρημα για την ύπαρξη και την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Ας μην χρησιμοποιείται ως σημαία εναντίον του.

Όπως δεν πρέπει να αποτελέσει και επιχείρημα η ύπαρξη άλλων βλαβερών παραγόντων. Δεν μπορείς να λύσεις ταυτόχρονα το παθητικό κάπνισμα, τη μόλυνση του Ασωπού, τα ατυχήματα λόγω μέθης και... την οικονομική κρίση. Τα προβλήματα αναγκαστικά αντιμετωπίζονται ένα-ένα, ανάλογα με τη σημασία και τη δυσκολία αντιμετώπισης του καθενός. Και τα προβλήματα του καπνίσματος δεν είναι διόλου αμελητέα. Οπότε καλώς τίθεται το θέμα και προτείνεται νόμος.

Σχετικά με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, κατ' εμέ είναι ανυπόστατη. Είτε θεωρήσουμε το κάπνισμα απόλαυση, είτε εθισμό, καμία επιχείρηση δεν υποχρεούται να βρει μεθόδους να το εξυπηρετήσει. Ως αντίστοιχη περίπτωση μπορεί να αναφερθεί και η ακρόαση μουσικής, μία καθαρά απολαυστική, ενίοτε και εθιστική συνήθεια: είναι ευπρόσδεκτη μόνο εφόσον οι παρευρισκόμενοι στον ίδιο χώρο δεν ενοχλούνται στη δουλειά τους.

Τώρα, η επιτυχία του μέτρου θα εξαρτηθεί από το αν υπάρξει εγκαίρως μια κρίσιμη μάζα μη καπνιστών που θα πείσει τους καπνιστές φίλους τους να επιλέξουν το κατάστημα ή τον χώρο των μη καπνιζόντων. Αν η λογική του μη καπνίσματος παραμείνει βιώσιμη για λίγο καιρό, θα αρχίσουν οι καπνιστές να μειώνουν το τσιγάρο από επίπεδα εθισμού σε επίπεδα πραγματικής απόλαυσης και οι υστερίες ένθεν και ένθεν θα γίνουν παρελθόν.

Τις προάλλες συνάδελφος αντικαπνιστής είχε πάρει ειρωνικό ύφος και έλεγε κουνώντας ρυθμικά το δαχτυλάκι “από την πρώτη του μήνα”….Εδώ είναι το ζουμί του ελληνάρα

Αν καποιοι εχουν διαθεση ειρωνιας και εκδικησης, μπορει να ειναι γιατι επι χρονια, εχουν υποστει καταπιεση.

Κι αν καποιος τωρα κουναει το δαχτυλακι, μπορει να ειναι επειδη τοσα χρονια εβλεπε να του κουνουν επιδεικτικα το τσιγαρο.