Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

το δεν βγαίνω έξω επειδή δεν μπορώ να καπνίσω, θα το δεχθώ μόνο γι αυτούς που δεν πηγαίνουν κινηματογράφο, επειδή δεν μπορούν να καπνίσουν . Αλήθεια , θυμάστε ότι κάποτε κάπνιζαν και στους κινηματογράφους ; Και στο αεροπλάνο ;

Εξαλλου δεν ειναι λιγες οι φορες που εχουμε φυγει νωριτερα απο καφετερια, επειδη ειχε πολλη καπνα...

δεν είμαι υπέρ της ολικής απαγόρευσης. Το αντίθετο μάλιστα. Φυσικά στο κυλικείο του θεάτρου ή του κινηματογράφου να καπνίσεις...

Ειλικρινα χαιρομαι που το καταλαβαινεις, αλλα δυστυχως θα απαγορευεται... οποτε μονο θερινα πια...

και στο εστιατόριο θα καπνίσεις. Δεν απαγορεύεται, ούτε θα απαγορευτεί. Εστιατόρια κάτω από 70 (και 90 λέω εγώ) τ.μ. θα επιτρέπουν κανονικό καπνό. Το ίδιο στα μπαράκια, και στα καφέ.

Ξερεις παρα πολλα τετοια μικρα μαγαζακια (γιατι ο χωρος ειναι ο μεικτος οχι ο ωφελιμος...)

Και στα μεγαλύτερα καταστήματα πάλι θα μπορείς να καπνίζεις, αλλά εκεί που δεν θα ενοχλεί τους υπόλοιπους ο καπνός σου.

Αν ειναι να με χωριζει κανενα παραξενο τζαμι λες και ειμαι σε γυαλα μαλλον δεν θα παρω...
Στους χωρους συναυλιων ξερει κανεις τι θα γινει? Γιατι αλλιως παλι μονο καλοκαιρι θα βλεπω συναυλια...

Και φυσικά στο ύπαιθρο (υπαίθρια καταστήματα) δεν θα μπορεί να σου πει κανείς τίποτε, έτσι δεν είναι;

Ναι φυσικα σε αυτο εχεις δικιο.

Για τα τρένα τώρα... το κάπνισμα (απαγόρευση ή όχι) ήταν από τα κύρια παράπονα των επιβατών τα τελευταία χρόνια. Κυρίως από αυτούς που ανέβαιναν στις ενδιάμεσες στάσεις χωρίς εισίτήριο και άρχιζαν το καβγά όταν έβλεπαν ότι ήταν σε λάθος βαγόνι (και στις δυο περιπτώσεις). Επίσης ήταν πιο δύσκολο να βγάλεις την τελευταία στιγμή εισιτήριο σε καπνιστών, διότι τελείωναν πιο γρήγορα ειδικά στα ιντεσιτυ.

Δεν το ηξερα αυτο, εχει μια λογικη. Αλλα τα κριτηρια πια δεν ξερω ποσο ειναι για την ικανοποιηση των επιβατων, δυστυχως...

Last edited:
Γιατί δλδ θεωρείς τόσο αυτονόητο το να θέλει να συνοδεύσει ο καπνιστής όλα αυτά με το τσιγάρο αλλα ο μη καπνιστής να έχει την ευκαιρία να τα απολάυσει χωρίς?
Δλδ αυτό που γίνεται τώρα δεν είναι μία επιβολή του καπνού για όλους? Γιατί έχει ο καπνιστής μεγαλύτερο δικαίωμα στην ψυχαγωγία απο τον μή καπνιστή? Γιατί να κάτσει σπίτι του αυτός δλδ?
Η μήπως ο μη καπνιστής είναι υποχρεωμένος να συμβιβαστεί ενό ο καπνιστής όχι... Στο κάτω κάτω ο καπνιστής είναι αυτός που θα έπρεπε να έχει το βάρος της συνέπειας που είναι και δική του επιλογή το να καπνίζει.

Και ποιά είναι η συνέπεια? Οτι θα πρέπει αν πάει έξω να καταπιέσει λίγο την επιθυμια του και είτε να πάει λίγο έξω ή να πάει στους ειδικούς χώρους. Και όπως λέει και ο Βλασσης, δεν δέχομαι οτι δεν είναι αυτό δυνατόν. Να αντέξεις δλδ 1-2 ώρες χωρίς... Δλδ σινεμά τον χειμώνα πάνε μόνο οι μή καπνιστές? Με αεροπλάνο επίσης?

Μερικές φορές οι αντιδράσεις αυτές μου θυμίζουν ζευγάρι που έχει σπρώξει η γυναίκα τον άντρα στην άκρη του κρεβατιού και είναι έτοιμος να πέσει, και παραπονιέται οτι τις τρώει και τον χώρο... Μερικοί κάνουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου.

Φιλε Αlex με καταλαβες λαθος. Φυσικα ολοι εχουν το ιδιο δικαιωμα. Αλλα προσεξε, μια πολυ σημαντικη λεξη ειναι το ΙΔΙΟ. Εδω πηγαμε απο το ενα ακρο στο αλλο. Αν ελεγαν για μαγαζια καπνιστων και μη καπνιστων, δε νομιζω να ελεγε κανεις κατι.

Επισης πρεπει να σου πω οτι προτιμω τα σινεμα με διαλειμα (μαλλον οχι τα προτιμω, ειναι τα μονα που επιλεγω) Και ενας απο τους λογους που τα εχω επιλεξει ειναι και το τσιγαρακι και 2ο ποτακι στο διαλειμα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης

Το περίμενα, δυό συναδέλφησες πήγαν γιά καιρό και κοκορευόταν γιά το πόσο εύκολο τελικά ήταν, αλλά πάνω στον μήνα και οι δύο ντουμάνιαζαν κανονικότατα. Υπάρχει στ'αλήθεια κάποιοα σοβαρή στατιστική γιά τα αποτελέσματα αυτής της υποστήριξης?

Μπουζούκια και πετρέλαια δεν έχει την δυνατότητα να "απολαύσει" ο μεροκαματιάρης.

Δεν ξέρω τι λένε οι στατιστικές, ωστόσο δε μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει. Αν έχεις καμιά ιδέα θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Ο μεροκαματιάρης και μπουζούκια απολαμβάνει και πετρέλαια, δεν είναι τυχαίο το ότι αυτοί είναι και το target group τέτοιων μαγαζιών. Ο μεροκαματιάρης έλληνας δεν έχει λεφτά για πολλά πράγματα, για την οικογένειά του, για το σπίτι του, για την υγεία του.... Όμως για τα μπουζούκια έχει, γιατί αυτή είναι η πιο ιερή στιγμή στη ζωή του... έτσι ζούνε οι κάρτες άλλωστε, από κάτι τέτοια...

Αν ειναι να με χωριζει κανενα παραξενο τζαμι λες και ειμαι σε γυαλα μαλλον δεν θα παρω...
Στους χωρους συναυλιων ξερει κανεις τι θα γινει? Γιατι αλλιως παλι μονο καλοκαιρι θα βλεπω συναυλια...

Χωρις αυτο το τζαμι ειναι ενα και μοναδικο το ενδεχομενο.

Αν καπνισεις, καποιον θα ενοχλεις.

Οσο για τις συναυλιες, ενας λογος που δεν πηγαινω σε χειμερινες ειναι οτι η ατμοσφαιρα ειναι αποπνικτικη (οχι φυσικα μονο απο το τσιγαρο).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου α

Δεν ξέρω τι λένε οι στατιστικές, ωστόσο δε μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει...
Ήμουν σίγουρος
και το κράτος το ίδιο ισχυρίζεται! Εξ'άλλου, όλη η φαιά ουσία του πάει αλλού

Ο μεροκαματιάρης και μπουζούκια απολαμβάνει και πετρέλαια, δεν είναι τυχαίο το ότι αυτοί είναι και το target group τέτοιων μαγαζιών. Ο μεροκαματιάρης έλληνας δεν έχει λεφτά για πολλά πράγματα, για την οικογένειά του, για το σπίτι του, για την υγεία του.... Όμως για τα μπουζούκια έχει, γιατί αυτή είναι η πιο ιερή στιγμή στη ζωή του... έτσι ζούνε οι κάρτες άλλωστε, από κάτι τέτοια...

Θα μπορούσε να βοηθήσει στην συζήτηση κάποιος που τα επισκέπτεται, εγώ σόρρυ δεν...

Ήρθε η ώρα μου, κλείνω, καλό μεσιμέρι

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμ

Ήμουν σίγουρος
και το κράτος το ίδιο ισχυρίζεται! Εξ'άλλου, όλη η φαιά ουσία του πάει αλλού

Κοίτα, το επόμενο βήμα μετά από όλη την αντικαπνιστική πολιτική που ισχύει σήμερα θα ήταν να απαγορευτεί η πώληση τσιγάρου. Κάτι τέτοιο θα ήταν όμως ΟΝΤΩΣ φασιστικό. Γιατί θα αφαιρούσε από όσους το θέλουν το ελεύθερο της επιλογής τους. Άρα ο νόμος στη μορφή που (υποτίθεται ότι) θα εφαρμοστεί είναι ό,τι καλύτερο σαν μέση λύση.

Δε μου είπες όμως εσύ τι θα πρότεινες ως αντικαπνιστική δράση...

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

δεν είμαι υπέρ της ολικής απαγόρευσης. Το αντίθετο μάλιστα. Φυσικά στο κυλικείο του θεάτρου ή του κινηματογράφου να καπνίσεις...Και στα κυλικεία απαγορεύεται, Βλάση. Άρθρο 3 παρ. στ.

και στο εστιατόριο θα καπνίσεις. Δεν απαγορεύεται, ούτε θα απαγορευτεί. Εστιατόρια κάτω από 70 (και 90 λέω εγώ) τ.μ. θα επιτρέπουν κανονικό καπνό. Το ίδιο στα μπαράκια, και στα καφέ.

Και στα μεγαλύτερα καταστήματα πάλι θα μπορείς να καπνίζεις, αλλά εκεί που δεν θα ενοχλεί τους υπόλοιπους ο καπνός σου. Και φυσικά στο ύπαιθρο (υπαίθρια καταστήματα) δεν θα μπορεί να σου πει κανείς τίποτε, έτσι δεν είναι;

Ο Νόμος θέλει σίγουρα ρετουσάρισμα. Διότι προβλέπει πάνω από τα 70 τ.μ., συνολικού εμβαδού, ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ κάτω από τα 70τ.μ. παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο Δήμο, πως επιθυμούν να δουλέψει το κατάστημά τους, καπνιστών ή μη, αναρτώντας το ειδικό σήμα. Τώρα, ποιο είναι το πρόβλημα?

Το πρόβλημα είναι ότι αν ένα κατάστημα κάτω των 70τ.μ. συνολικής επιφάνειας δηλωθεί ως ''καπνιζόντων'', δεν θα πατάνε μέσα ούτε οι ίδιοι οι καπνιστές διότι θα έχει γίνει τεκές, λόγω του πολύ μικρότερου από τα 70τ.μ. ωφέλιμου χώρου. Φανταστείτε, ωφέλιμο χώρο 40-50 τ.μ. με 20 άτομα μέσα να καπνίζουν....

Πάμε στα μεγάλα. Και 'δω υπάρχει πρόβλημα, διότι ο Νόμος θεωρεί μεγάλα όλα τα πάνω των 70 τ.μ. Δηλαδή, και τα 71τ.μ. και 371τ.μ. Στην δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι καλύτερα. Όμως, για σκεφθείτε λίγο την πρώτη. Ας, υποθέσουμε ότι έχει πάλι ωφέλιμο χώρο 50τ.μ. Ο Νόμος τον υποχρεώνει εώς 30% να είναι η ζώνη καπνιστών. Το 30%, όμως, υπολογίζεται βάσει των 71τ.μ. και όχι του ωφέλιμου χώρου. Οπότε, αυτός μπορεί να δώσει 21,3τ.μ. στους καπνιστές και 29,7τ.μ. στους αντικαπνιστές...Δεν έβαλα και μέσα στην εξίσωση τον τρόπο χωρισμού των ζωνών ώστε να μην υποφέρουν οι αντικαπνιστές...

Πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και χωρίς παρενέργειες μια τέτοια κατάσταση? Προσωπικά, πολύ αμφιβάλλω.....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης

Δεν ξέρω τι λένε οι στατιστικές, ωστόσο δε μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει. Αν έχεις καμιά ιδέα θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Μάλλον τον αδικείς τον μεροκαματιάρη
Οι “ασπιρίνες” και οι “τσούλες” από κάτι αυτοκινητάρες μας τρώνε τα αυτιά

Και να σου πω και κάτι, οι ρουφιάνοι του τσιγάρου εκεί θα τα τρώνε επίσης
Μην σου πω κιόλας ότι μπορεί και να καπνίζουν και κανένα στα κρυφά

Τέλος πάντων κάπου εδώ το κλείνω το θέμα
Με το μέτρο δεν διαφωνώ. Ενδεχομένως να αποτελεί και πάτημα για κάποιους που θα ήθελαν να απαλλαγούν από την βλαβερή αυτή συνήθεια. Η όλη φιλοσοφία όμως γύρω από το μέτρο μου προκαλεί μεγάλη δύσπνοια, και αυτή δεν είναι από το τσιγάρο:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματ

Ο Νόμος θέλει σίγουρα ρετουσάρισμα. Διότι προβλέπει πάνω από τα 70 τ.μ., συνολικού εμβαδού, ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ κάτω από τα 70τ.μ. παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο Δήμο, πως επιθυμούν να δουλέψει το κατάστημά τους, καπνιστών ή μη, αναρτώντας το ειδικό σήμα. Τώρα, ποιο είναι το πρόβλημα?

...Δεν έβαλα και μέσα στην εξίσωση τον τρόπο χωρισμού των ζωνών ώστε να μην υποφέρουν οι αντικαπνιστές...

Πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και χωρίς παρενέργειες μια τέτοια κατάσταση? Προσωπικά, πολύ αμφιβάλλω.....

Η κατασταση ειναι οντως δυσκολη. Τα περισσοτερα καταστηματα εχουν ηδη αρκετες ελλειψεις και παραβασεις. Ειδικα για χωρους συναθροισης κοινου, υπαρχουν αρκετων ειδων απαιτησεις και ειδικες εγκαταστασεις που κοστιζουν, ας πουμε για πυρασφαλεια. Μια καλη εγκατασταση εξαερισμου στο χωρο καπνιστων ειναι ευκολο να λυσει το προβλημα.

Το κοστος θα ειναι ενα θεμα, αλλα οχι κατι απαγορευτικο.

Δεν μπορώ παρά να ομολογήσω, αν και δεν καπνίζω, πως ο επίμαχος νόμος είναι τουλάχιστον υπερβολικός. Κυρώσεις και μόνο κυρώσεις, με το που ανάβει κάποιος το πρώτο τσιγάρο σε απαγορευμένο χώρο.

Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι το ένα τσιγάρο, αλλά το ντουμάνι. Κανονικά η καθαρότητα του αέρα μέσα στα καταστήματα θα έπρεπε να ελέγχεται. Φαντάζομαι θα υπάρχουν ή μπορούν να κατασκευαστούν τα ανάλογα μετρητικά όργανα. Δηλαδή δεν έγινε και τίποτα εάν σε καλά αεριζόμενη αίθουσα 200 τμ καπνιστούν μέσα σε μία ώρα καμιά 50ρια τσιγάρα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι, εάν υποθέσουμε πως σε τέτοιο χώρο βρίσκονται 100 θαμώνες εκ των οποίων μόνο οι μισοί είναι καπνιστές, θα πρέπει να κάνει έκαστος μόνο 1 τσιγάρο.
Φυσικά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια σχετική αυτοσυγκράτηση εκ μέρους των καπνιστών. Αλλά όλα ανάγονται στο μέτρο του λογικού. Ενώ δέχομαι εύκολα τις αντιρρήσεις ενός καπνιστή, γιατί να στερηθεί το τσιγάρο του έστω για μία ώρα, δεν μπορώ να δεχθώ κανένα δικαίωμα να αδειάσει στα μούτρα μου μισό πακέτο γιατί έτσι του αρέσει.

Το έχω κόψει εδώ και 2,5 χρόνια.
Μέχρι τότε κάπνιζα 2 τουλάχιστον πακέτα τις κανονικές ημέρες.
Σε ειδικές περιπτώσεις μπορούσα να ξεπεράσω και τα τρία.
Αν καμιά φορά ξυπνούσα στο μέσον της νύχτας και αντιλαμβανόμουνα ότι δεν είχα τσιγάρα, δεν υπήρχε περίπτωση να ξανακοιμηθώ. Έφυγα μια φορά από το Γαλάτσι και έφθασα με το πόδια μέχρι την Ομόνοια για να βρω διανυκτερεύον περίπτερο.
Να πω μερικές διαπιστώσεις, όχι για να κάνω μάθημα, αλλά να ευκολύνω αυτούς που σκέφτονται να το κάψουν και νομίζουν ότι δεν μπορούν.
Όλα είναι θέμα ψυχολογίας.
Αν πείσεις τον εαυτό σου ότι θα είσαι πιο ευτυχισμένος όταν θα το έχεις κόψει, όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα.
Έκανα μεγάλο διαλογισμό και έθεσα μια ημερομηνία έξι μήνες πρωτύτερα για το πότε θα το κόψω. Δεν πείρα την απόφαση εν θερμό.
Έχουμε και λέμε:
Μύθος ότι δεν μπορείς να απολαύσεις καφέ χωριά τσιγάρο.
Είναι σα να λες ότι δεν μπορείς να απολαύσεις μια γυναίκα που ποθείς και σου δίνεται, επειδή δεν έχεις τη μουσική που ακούς σε αυτές τις περιπτώσεις.
Πίνω όπως και πριν περισσότερο καφέ παρά νερό και χωρίς τσιγάρο και τον απολαμβάνω καλλίτερα διότι δεν στερούμαι την γεύση του.
Μύθος ότι δεν μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου χωρίς τσιγάρο.
Μπορώ, όπως και πριν, με μία παρέα να πιω μόνος μου όσο πίνουν όλοι οι άλλοι μαζί και το τσιγάρο να μη μου λείπει καθόλου.
Έχω μάλιστα γίνει πολύ εκλεκτικός στο κρασί διότι απέκτησα μια γευσιγνωσία που προηγούμενα που το στόμα μου ήταν σα τσαρούχι από τον καπνό, δεν την διέθετα καθόλου.
Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι με βοήθησαν και οι τσίχλες νικοτίνης που όμως μετά το πρώτο διάστημα τις αντικαταστώ και με κοινές τσίχλες.
Όλα είναι θέμα συνήθειας. Παλιά, όταν οδηγώντας έπεφτα σε κάποιο μποτιλιάρισμα και τύχαινε εκείνη τη στιγμή να μην καπνίζω, άναβα αυτόματα τσιγάρο. Τώρα σε τέτοια περίπτωση μπουκώνομαι μια τσίχλα. Και αν τύχει και την μασάω ήδη, την πετάω στο τασάκι και παίρνω μια καινούργια. Το ίδιο κάνω όταν παρακολουθώ μια ταινία και η υπόθεση γίνεται αγωνιώδης.
Αλήθεια πόσοι από σας τους ακόμα καπνιστές, ακούγοντας κάτι συνταρακτικό και ενώ έχετε ήδη αναμμένο τσιγάρο, δεν πάει μηχανικά το χέρι σας στο πακέτο για να ανάψετε κι άλλο;
Όλα είναι μια συνήθεια και χρειάζεται άσκηση με αυθυποβολή.

Να υπενθυμίσω ότι άλλαξα εργασία (και πόλη αφού απομακρύνθηκα 200 χλμ) διότι στο χώρο εργασίας μου οι συνάδελφοι έκαναν περισσότερα από 130 πακέτα τσιγάρα καθημερινά και παρά τις οχλήσεις, παρακλήσεις, κλπ. κανείς δεν ελάττωσε το ρυθμό καπνίσματος, ούτε καν στο ένα πακέτο το 8ωρο. Ούτε κσν όταν είχα παιδί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Δεν μπορώ παρά να ομολογήσω, αν και δεν καπνίζω, πως ο επίμαχος νόμος είναι τουλάχιστον υπερβολικός. Κυρώσεις και μόνο κυρώσεις, με το που ανάβει κάποιος το πρώτο τσιγάρο σε απαγορευμένο χώρο.

Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι το ένα τσιγάρο, αλλά το ντουμάνι. Κανονικά η καθαρότητα του αέρα μέσα στα καταστήματα θα έπρεπε να ελέγχεται. Φαντάζομαι θα υπάρχουν ή μπορούν να κατασκευαστούν τα ανάλογα μετρητικά όργανα. Δηλαδή δεν έγινε και τίποτα εάν σε καλά αεριζόμενη αίθουσα 200 τμ καπνιστούν μέσα σε μία ώρα καμιά 50ρια τσιγάρα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι, εάν υποθέσουμε πως σε τέτοιο χώρο βρίσκονται 100 θαμώνες εκ των οποίων μόνο οι μισοί είναι καπνιστές, θα πρέπει να κάνει έκαστος μόνο 1 τσιγάρο.
Φυσικά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια σχετική αυτοσυγκράτηση εκ μέρους των καπνιστών. Αλλά όλα ανάγονται στο μέτρο του λογικού. Ενώ δέχομαι εύκολα τις αντιρρήσεις ενός καπνιστή, γιατί να στερηθεί το τσιγάρο του έστω για μία ώρα, δεν μπορώ να δεχθώ κανένα δικαίωμα να αδειάσει στα μούτρα μου μισό πακέτο γιατί έτσι του αρέσει.

50 τσιγαρα σε μια ωρα σε 200τμ δεν ειναι λιγα. Αν αναψει και δευτερο ο καθενας...

Ολα ομως ειναι σχετικα. Η αισθηση που θα εχεις εξαρταται απο το υψος και τον εξαερισμο. Αν ο αερας ανανεωνεται, ο χωρος θα παραμεινει σχετικα καθαρος.

Για να ανανεωνεται ο αερας, χρειαζεσαι (καλο) συστημα εξαερισμου. Αν εχεις πολλες εναλλαγες ανα ωρα χρειαζεσαι πολυ πιο ισχυρο συστημα θερμανσης -ψυξης. Αν εχεις μεγαλο υψος, δηλαδη μεγαλο ογκο, τα πραγματα γινονται ακομα πιο δυσκολα.

Το προβλημα απλοποιειται αν οριστει με τζαμι ο χωρος των καπνιζοντων. Τοτε με απλη αναρροφηση απο αυτο το χωρο και προσαγωγη νωπου αερα στο χωρο των μη, δημιουργειται αυτοματα ρευμα, απο τους μη καπνιζοντες προς τους καπνιζοντες και ο καπνος δεν διαχεεται.

Last edited:
Να υπενθυμίσω ότι άλλαξα εργασία (και πόλη αφού απομακρύνθηκα 200 χλμ) διότι στο χώρο εργασίας μου οι συνάδελφοι έκαναν περισσότερα από 130 πακέτα τσιγάρα καθημερινά και παρά τις οχλήσεις, παρακλήσεις, κλπ. κανείς δεν ελάττωσε το ρυθμό καπνίσματος, ούτε καν στο ένα πακέτο το 8ωρο. Ούτε κσν όταν είχα παιδί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σε αντιστοιχη περιπτωση μετα την 1/7 με το νομο εν ισχυι, τι θα εκανες?

σε κλειστούς χώρους ο καπνός πάει παντού, στα πνευμόνια, κολλάει στα ρούχα, παντού.
αν καπνίζω τσιγαράκια, δίπλα στην κυρία με το παιδί της, που κι αυτή καπνίζει, αλλά τσιγάρα, τι πρόβλημα υπάρχει; Κι αν καλέσει την αστυνομία, εγώ δεν έχω δικαίωμα να καλέσω την αστυνομία γιατί καπνίζει κάποιος κανονικά τσιγάρα μέσα στο μαγαζί;
Νόμος ο ένας, νόμος και ο άλλος. Καλός ή κακός είναι άλλη ιστορία, μην κάνουμε διακρίσεις όμως.

ο καπνός είναι καπνός! Και συνήθως πάει όπου φυσάει ο άνεμος!
σε ανοιχτούς χώρους πχ καφετέρειες, πάει ως δια μαγείας πάνω σε άτομα που δεν καπνίζουν...

Υπάρχουν μαγαζιά που ακόμα και εγώ που καπνίζω
σαν «φουγάρο» με ενοχλεί ο καπνός
υπάρχουν άλλα μαγαζιά που νομίζεις ότι δεν καπνίζει
κανένας…..
Θα μπορούσαν πολύ απλά να υποχρεώσουν όλους τους
καταστηματάρχες να έχουν καλό , μα πάρα πολύ καλό
εξαερισμό………
Μήπως τελικά το θέμα είναι οι εισπράξεις ??

Κώστας

Φιλε Αlex με καταλαβες λαθος. Φυσικα ολοι εχουν το ιδιο δικαιωμα. Αλλα προσεξε, μια πολυ σημαντικη λεξη ειναι το ΙΔΙΟ. Εδω πηγαμε απο το ενα ακρο στο αλλο. Αν ελεγαν για μαγαζια καπνιστων και μη καπνιστων, δε νομιζω να ελεγε κανεις κατι.

Επισης πρεπει να σου πω οτι προτιμω τα σινεμα με διαλειμα (μαλλον οχι τα προτιμω, ειναι τα μονα που επιλεγω) Και ενας απο τους λογους που τα εχω επιλεξει ειναι και το τσιγαρακι και 2ο ποτακι στο διαλειμα.

Καταρχήν να τονίσω οτι όσα λέω δεν απευθύνονται σε εσένα (ή κάποιον) προσωπικά. Συζήτηση κάνουμε και απλά το δεύτερο ενικό διευκολύνει στην επιχειρηματολογία...

Η διαφορά μας είναι οτι αυτό που ορίζεις εσύ ως άκρο θεωρώ εγώ οτι είναι η μέση λύση. Το να απαγορεύσεις την χρήση του σε ορισμένους χώρους ώστε αυτοί να μπορούν να είναι άνετα επισκέψιμοι και απο τους μή καπνιστές. Η λύση του χώρου μη ερμητικά κλειστού και του εξαερισμού θυμίζω οτι δοκιμάστηκε και δεν είχε καμία επιτυχία...

Βρίσκω υπερβολικές τις αντιδράσεις και με την έννοια οτι και αλλού στην Ευρώπη που εφαρμόστηκε το μέτρο δεν ήρθε το τέλος του κόσμου...

50 τσιγαρα σε μια ωρα σε 200τμ δεν ειναι λιγα. Αν αναψει και δευτερο ο καθενας...

Παράδειγμα έφερα, αλλά έχω την εντύπωση πως 50 τσιγάρα/ώρα σε απλώς καλά αεριζόμενο χώρο 200 τμ δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Απλώς σημαίνει ότι οι 50 καπνιστές θαμώνες θα κάνουν μόνο από 1 τσιγάρο την ώρα, όχι 4-5 όπως έχω την εντύπωση πως κατά μέσο όρο κάνουν.