Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Εντάξει αυτοί αφορμή ψάχνουν. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις έχει σκοπό την πλήξη των συμφερόντων των εργαζομένων...

Πάντως επιμένω οτι η κίνηση αυτή μόνο ακραία δεν είναι. Ακραίο είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα, ακραίο θα ήταν η ολική απαγόρευση παντού και πάντα όπως είναι με κάτι άλλες ουσίες (δικαίως η αδίκως δεν είναι το θέμα).

Είναι ένας τρόπος να διασφαλιστεί και η υγεία όσων δεν το γουστάρουν βρε παιδί μου αυτό. Και να είναι υποχρεωμένοι να το υποστούν ή να μείνουν μέσα.

Τις βρίσκω υπερβολικές τις αντιδράσεις. Το κάπνισμα εξακολουθεί να επιτρέπεται σε ένα σωρό χώρους. Στους εξωτερικούς για παράδειγμα. Απλά θα απαγορεύεται εκεί που είναι κλειστοί και δημιουργούν συμφόρηση. Δλδ δεν μπορώ να καταλάβω πού είναι το παράλογο...
Γιατί να πρέπει να αναπνέω και εγώ τον καπνό σου? Γιατί να κάνεις εσύ αυτήν την επιλογή για μένα?

Και το ρώτησα και πρίν αλλα δεν μπορώ να το καταλάβω. Τόσο αδύνατο και βάσανο είναι να μην καπνίσεις για 1-2 ώρες? Για ένα ποτό?
Δλδ τί είναι πιό λογικό? Να καταπιέσει για λίγο ο καπνιστής την ανάγκη του για καπνό, ή να καταπιέσουν οι άλλοι την επιθυμία τους για υγεία και καθαρό αέρα?

Και προσωπικά αν είχα μία εξάρτηση τέτοια που δεν μπορώ να κάνω πάνω απο 1 ώρα χωρίς τσιγάρο, ο νόμος περι απαγόρευσης θα ήταν το τελευταίο που θα με ενδιέφερε. Αλλα έτσι είμαι εγώ, μου αρέσει να έχω τον έλεγχο του εαυτού μου.

Τι λέει η ΓΣΕΕ ρε Αιμίλιε που είναι απαράδεκτο; Να υπάρχει ειδικός χώρος για τους καπνιστές λέει. Είναι απαράδεκτο αυτό;

Εγώ λυπάμαι αυτούς που κατασκευάζουν τασάκια... Έχει να πέσει πολλή αναδουλειά... :flipout: :flipout: :flipout:

Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Τι λέει η ΓΣΕΕ ρε Αιμίλιε που είναι απαράδεκτο; Να υπάρχει ειδικός χώρος για τους καπνιστές λέει. Είναι απαράδεκτο αυτό;

Νόμιζα ότι είχε καλυφθεί το θέμα με αυτό...

Ο ειδικός χώρος για κάπνισμα θα πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερο μέρος του καταστήματος και η επιφάνειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος. Θα πρέπει να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που θα εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή του καταστήματος. Στα καταστήματα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και στα καζίνο εμβαδού άνω των 300 τ.μ. οι ειδικοί χώροι θα μπορεί να φθάσουν στο 40% της συνολικής επιφάνειας.

Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

οσοι εχουμε μαγαζια θα τα κλεισουμε για τον νομο αυτο ή θα μαλωνουμε με τον κοσμο?

Να μαλώνουμε με τον κόσμο...

Η τραγικη ΓΣΕΕ που εχει εξαφανισθει, που ανεχεται κατωτερο μισθο πεινας και που θα ανεχθει πιθανον ανασφαλιστη εργασια αυριο, που κανει κινητοποιησεις αναλογα με την ανταποδωση βολεματος των εργατοπατερων, εκανε εμφανιση για το δικαιωμα στο καπνισμα. Σαν δε ντρεπονται λεω εγω....

Νομιζω οτι γινεται πολυ κουβεντα χωρις λογο... κανεις δεν εχει δικαιωμα να επιβαλλει σε εναν καπνιστη να μην καπνιζει. Κανεις δεν εχει δικαιωμα να επιβαλλει στον οποιοδηποτε να καπνιζει παρα την θεληση του.
Οι ακριβοτερες καφετεριες του πλανητη, οι ελληνικες, που οι ιδιοκτητες τους κυκλοφορουν με πορσε σαν να ειναι εργοστασιαρχες εχουν την οικονομικη δυνατοτητα για τα καλυτερα συστηματα εξαερισμου (και το αυτο ισχυει για ολων των ειδων τα μαγαζια). Δεν χρειαζονται μονο προτζεκτορες, ντιζαινατα επιπλα κλπ αλλα πρωτιστως το καλυτερο συστημα εξαερισμου.

Και παλι, αν εγω εχω μια οποιαδηποτε συνηθεια, ειναι αυτονοητο οτι θα σεβονται ολοι τη συνηθεια μου.

Το σεβασμο ομως δεν τον απαιτεις, οπως δεν απαιτεις ο αλλος να τροποποιησει την επιχειρηση του, για να σε εχει υπαλληλο και να εξασκεις τη συνηθεια σου. Το οτι ειναι μια συνηθεια που την εχουν πολλοι, δεν αλλαζει κατι.

Με ποια λογικη, θα πρεπει να υποχρεωθει !!! ο εργοδοτης μου, να κανει εργασιες εσωτερικης διαρρυθμισης, για να καπνιζουν καποιοι?

Αν εγω ειχα συνηθεια να δουλευω ξαπλωτος, θα ηταν υποχρεωμενος να μου παρεχει κρεβατι? Και αν οχι, θα καταπιεζε την ελευθερια και την προσωπικοτητα μου?

Και παλι, αν εγω εχω μια οποιαδηποτε συνηθεια, ειναι αυτονοητο οτι θα σεβονται ολοι τη συνηθεια μου.

Το σεβασμο ομως δεν τον απαιτεις, οπως δεν απαιτεις ο αλλος να τροποποιησει την επιχειρηση του, για να σε εχει υπαλληλο και να εξασκεις τη συνηθεια σου. Το οτι ειναι μια συνηθεια που την εχουν πολλοι, δεν αλλαζει κατι.

Με ποια λογικη, θα πρεπει να υποχρεωθει !!! ο εργοδοτης μου, να κανει εργασιες εσωτερικης διαρρυθμισης, για να καπνιζουν καποιοι?

Με την υποχρέωση που σου επιβάλλει ο νόμος....(έστω στην Ελλάδα).

Την συνήθεια σου την σέβομαι απόλυτα και μέχρι τώρα την εκμεταλευόσουν, ελπίζω από την 1 Ιουλίου να γίνει και το αντίστροφο(όσο αφορά τον σεβασμό).

Να μαλώνουμε με τον κόσμο...

Οπως θα επρεπε και ο ταξιτζης να μην ξεκιναει αν ο επιβατης δεν φορεσει ζωνη. Ειναι παρομιοα περιπτωση. Και η ζωνη εγινε συνειδηση οταν αυξηθηκαν τα προστιμα και εγινε τακτικη η επιβολη τους.

Σιγα σιγα θα γινουν ολα. Αυτος ειναι ο σκοπος των νομων.

Αρκει να σκεφτει κανεις το ποσο αυτονοητο ειναι.

cgon412l.jpg

Με την υποχρέωση που σου επιβάλλει ο νόμος....(έστω στην Ελλάδα).

Την συνήθεια σου την σέβομαι απόλυτα και μέχρι τώρα την εκμεταλευόσουν, ελπίζω από την 1 Ιουλίου να γίνει και το αντίστροφο(όσο αφορά τον σεβασμό).

Απο 1η Ιουλιου συγκεκριμενα δεν θα αλλαξει κατι.

Παντως δεν θα διστασω να καλεσω και την Αστυνομια, αν χρειαστει. Πλεον θα ειναι και ο νομος μαζι μου, ωστε να μη χρειαζεται να ανεχομαι αλλες μαγκιες και γαιδουριες.

Ασε που μπορει να γινει μεθοδος να βγαζουμε χαρτζιλικι. Σημερα μου ειπε συναδελφος οτι μερος του προστιμου, εισπρατεται απο τον καταγγελλοντα. Δεν πιστευω να ισχυει, αλλα πλακα θα ειχε...

Ευτυχως ζουμε σε μια χωρα με πολυ καλο καιρο για τουλαχιστον 7-8 μηνες το χρονο και με ωραιους εξωτερικους χωρους κλειστους με ναυλον και σομπα για το χειμωνα. Οι οποιοι επειδη ειναι περιπου νομιμοι ειμαι σιγουρος οτι το μαγαζι τους εχει σαν εξωτερικους
Και ευτυχως θα καθομαστε εξω, οσα μαγαζια δεν εχουν εξω... ας κλεισουν... δεν πειραζει.
Και ευτυχως, επειδη θα υπαρχει ο νομος, οταν θα καθομαι εξω δεν θα μπορει κανεις να μου πει να μην καπνισω. Και φυσικα ουτε οτι τον ενοχλει ακομα και αν ειμαι διπλα του με ενα πουρο... νομιμος δεν θα ειμαι?
Και ερωτω εγω τωρα, πρεπει εγω να σκεφτω αυτον που καθεται διπλα μου και δεν φταιει σε τιποτα? Ή να τον σκεφτω και εγω οσο με σκεφτεται και αυτος το χειμωνα με το κρυο...

Θα μπορει να καθεται μεσα, χειμωνα καλοκαιρι... αν φυσικα ενοχλειται, οπως και εγω θα καθομαι εξω... (αν και στα μαγαζια που πηγαινω μαλλον τιποτα δεν θα αλλαξει, ευτυχως)

Οσο για τους εργατοπατερες τι να πω... ανουσιες κορωνες...

Ωραια τα καταφεραμε γενικα...

Στέλιο όπως τα λες είναι.Αλλά ως γνωστόν εδω οι μόδες και οι υστερίες χτυπάνε peak πολύ εύκολα.Είναι η ιδιοσυγκρασία του έλληνα ετσι.

Η ΓΣΕΕ (την οποια δεν συμπαθω... συμπαθατε με!) αλλο εχει στο νου της: με την πληρη απαγορευση στον εργασιακο χωρο, φοβαται πως παμε σε πογκρομ εναντιων των καπνιστων, αφου πολλοί λίγοι εργοδότες θα αποδεχθούν οι εργαζομενοι τους να βγαινουν εξω καθε 1-2 ωρες να καπνισουν. Εδω δεν ισχυει το διαλλειμα γαι φαγητο, θα ισχυσει 5λεπτο διαλλειμα καθε 1-2 ωρες για τσιγαρο?

Οποτε πιθανόν βλεπει την κατηγοριοποίηση ως κριτηριο (άμμεσο ή μελλοντικο) για προσληψη. Κατι εντελώς αναξιοκρατικο και μαλλον επικίνδυνο...

Συνεπώς (αν και εμενα με ξενισε η σπουδη της ΓΣΕΕ στην αρχή) δε μου φαίνεται παραλογη η αντιδραση της παρηκμαζουσας μεγαλύτερης συνδικαλιστικης οργάνωσης της χωρας...

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Το ότι υπάρχουν βιομηχανίες που μολύνουν την ατμόσφαιρα είναι γεγονός, αλλά καμία βιομηχανία δεν ήρθε στη μούρη σου να σου πει "καπνίζω επειδή γουστάρω και στα @@ μου αν σ'ενοχλεί..." Όσο περνάει απ'το χέρι μου.................. τους οποίους με μεγάλη ευχαρίστηση θα καρφώνω αν συνεχίσουν το ίδιο βιολί...

Οι Βιομηχανίες δέν έρχονται στην Μούρη σου,έρχονται στίς Μούρες Ολων..
Γιά την αύξηση τών Θανάτων από τά διάφορα Σωματίδια που αιωρούνται στην Ατμόσφαιρα δέν άκουσες τίποτα?
Πολύ ξώφαλτσα έφυγε το θέμα τών Βιομηχανιών.

Υ.Γ.
Υποθέτω πώς θα καρφώνεις και τον Γείτονα πού δέν σκούπισε πλήρως τά παπούτσια του στο χαλάκι τής Πολυκατοικίας.:D:D
Θά βγάλετε και αφίσσες Wanted μέ φάτσες Καπνιστών??-bye--bye-

Με συγχωρείς αλλά δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει το αν θα σκουπίζει τα πόδια του ο γείτονας με το αν θα κάνει μια πράξη που αφενός με ενοχλεί, αφετέρου με βλάπτει.. γι'αυτό άλλωστε και έγινε αξιόποινη... Έχω συνυπάρξει με πολύ προβληματικούς γείτονες από άποψη φασαρίας και γενικότερων τρόπων, αλλά ποτέ δεν έφτασα στο σημείο να καλέσω την αστυνομία, ακόμα και εποχές που διάβαζα για εξεταστική και άκουγα ΛεΠα να παίζει στα 120dB στις 4 το πρωί....

Αυτό όμως είναι διαφορετικό. ΛεΠα μπορεί να ακούει επειδή μεράκλωσε για κάτι, και απλά μες στη χαρά του ξέχασε ότι ίσως σε ενοχλεί. Το να επιμένει να καπνίζει στη μούρη σου όμως είναι απλά ασέβεια στο πρόσωπό σου, ειδικά όταν γίνει αφού του γίνει παράκληση να σταματήσει. Και η ασέβεια για μένα είναι ο,τι χειρότερο σ'έναν άνθρωπο... Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί θα πρέπει να κάνω τα στραβά μάτια σε κάποιον ο οποίος δε σέβεται τίποτα, και επιπλέον μου δημιουργεί πρόβλημα.

Για τις βιομηχανίες είπα και πριν ότι με ενοχλεί ό,τι συμβαίνει, και κάνω ό,τι περνάει απ'το χέρι μου. Έχω γράψει άρθρο για τον Ασωπό, έχω διαμαρτυρηθεί όσο μου αναλογεί και με υπογραφές και σε κάποιες συγκεντρώσεις, καθημερινά προσπαθώ να πείσω τους γύρω μου να μην αγοράσουν Cayenne γιατί είναι απλά μ@λ@κία, από κει και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εφόσον οι βιομηχανίες παραμένουν ελεύθερες και οι νεοέλληνες χρειάζονται 4x4 για να παρκάρουν στο κολωνάκι, γιατί να πρέπει να τρώω και το τσιγαράκι του κάθε τυχάρπαστου στη μούρη μου.. Και επειδή είσαι ο ν-οστός σήμερα που μου το λέει αυτό, δεν καταλαβαίνω τι παραπάνω έχετε κάνει όλοι εσείς ενάντια στις βιομηχανίες, που να με καθιστά εμένα άβουλο ον...

Δεν λύνεται το πρόβλημα γενικά, ωστόσο λύνεται ένα μέρος της καθημερινότητάς μας.

Last edited:
Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Απο 1η Ιουλιου συγκεκριμενα δεν θα αλλαξει κατι.

Παντως δεν θα διστασω να καλεσω και την Αστυνομια, αν χρειαστει. Πλεον θα ειναι και ο νομος μαζι μου, ωστε να μη χρειαζεται να ανεχομαι αλλες μαγκιες και γαιδουριες.

Ασε που μπορει να γινει μεθοδος να βγαζουμε χαρτζιλικι. Σημερα μου ειπε συναδελφος οτι μερος του προστιμου, εισπρατεται απο τον καταγγελλοντα. Δεν πιστευω να ισχυει, αλλα πλακα θα ειχε...

Συνάδελφος ; τι συνάδελφος ; Χαφιές ;