Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Υπάρχουν μαγαζιά που ακόμα και εγώ που καπνίζω
σαν «φουγάρο» με ενοχλεί ο καπνός
υπάρχουν άλλα μαγαζιά που νομίζεις ότι δεν καπνίζει
κανένας…..
Θα μπορούσαν πολύ απλά να υποχρεώσουν όλους τους
καταστηματάρχες να έχουν καλό , μα πάρα πολύ καλό
εξαερισμό………
Μήπως τελικά το θέμα είναι οι εισπράξεις ??

Κώστας

Εάν στα 100 άτομα και σε 50 καπνιστές βρεθούν έστω 4-5 που ανάβουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, δεν πιστεύω πως υπάρχει εξαερισμός που μπορεί να καθαρίζει αρκετά γρήγορα τον αέρα.

Βρίσκω υπερβολικές τις αντιδράσεις και με την έννοια οτι και αλλού στην Ευρώπη που εφαρμόστηκε το μέτρο δεν ήρθε το τέλος του κόσμου...

Σε ολες τις χωρες οπου απαγορευεται, υπαρχει νομοθεσια που το απαγορευει.

Και φυσικα δεν ηρθε το τελος του κοσμου. Επισης, σε αυτες τις χωρες που δεν καπνιζουν σε κλειστους χωρους, καποτε καπνιζαν.

Οπως κι εμεις καποτε δεν φορουσαμε ζωνη στο αυτοκινητο, αλλα τωρα σε πολυ μεγαλο ποσοστο το κανουμε. Με νομο επιβληθηκε κι αυτο.

Απλως εμεις ειμαστε πιο μαγκες και οι αλλοι Κουτοφραγκοι.

Οχι δεν το πηρα προσωπικα φιλε Alex, αλλα μου ειναι πιο οικειο το να μιλαω σε καποιον απο το να λεω γενικα, καταλαβαινεις. :ernaehrung004:

Πολλα εφαρμοζονται στην Ευρωπη... αυτο δεν τα κανει και εξ'ορισμου σωστα...
(μια καμερα ανα 4 κατοικους-Λονδινο 2009)

Τωρα αν θεωρειτε μεση λυση αυτου του ειδους την απαγορευση, δεν μπορω να πω κατι.

Πολλα εφαρμοζονται στην Ευρωπη... αυτο δεν τα κανει και εξ'ορισμου σωστα...
(μια καμερα ανα 4 κατοικους-Λονδινο 2009)

Τωρα αν θεωρειτε μεση λυση αυτου του ειδους την απαγορευση, δεν μπορω να πω κατι.

Εχεις να προτεινεις εναν αλλο τροπο με τον οποιο το τσιγαρο σου δεν θα φτανει σε μενα, σε χωρους εργασιας, στη δημοσια υπηρεσια ή σε χωρους διασκεδασης?

Εχεις να προτεινεις εναν αλλο τροπο με τον οποιο το τσιγαρο σου δεν θα φτανει σε μενα, σε χωρους εργασιας, στη δημοσια υπηρεσια ή σε χωρους διασκεδασης?

Σε δημοσια υπηρεσια, σε σημειο οπου υπαρχει επαφη με τον πελατη τουλαχιστον, το καπνισμα καλως και απαγορευεται. Αλλα πρεπει, οφειλει η υπηρεσια, να εχει ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ χωρο καπνιστων. Τουλαχιστον για τους υπαλληλους. Οπως φυσικα και στους υπολοιπους χωρους εργασιας (σημειωσε ομως το ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ).

Οι χωροι διασκεδασης τωρα, μπορουν να χωριστουν σε καπνιστων και μη. Τοσο απλα.

Σου φαινεται extreme η λυση αυτη ή αδικη?

Σε δημοσια υπηρεσια, σε σημειο οπου υπαρχει επαφη με τον πελατη τουλαχιστον, το καπνισμα καλως και απαγορευεται. Αλλα πρεπει, οφειλει η υπηρεσια, να εχει ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ χωρο καπνιστων. Τουλαχιστον για τους υπαλληλους. Οπως φυσικα και στους υπολοιπους χωρους εργασιας (σημειωσε ομως το ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ).

Οι χωροι διασκεδασης τωρα, μπορουν να χωριστουν σε καπνιστων και μη. Τοσο απλα.

Σου φαινεται extreme η λυση αυτη ή αδικη?

Θα διορθωνα το "οφειλει".

Πως θα υποχρεωσεις τον οποιοδηποτε εργοδοτη, να αναδιαμορφωσει τους χωρους του για να εξυπηρετησει την οποια συνηθεια των εργαζομενων?

Οπως αναφερθηκε νωριτερα, ως παρομοια συνηθεια μπορει να εκληφθει η ακροαση μουσικης.

Με την ιδια λογικη μπορω να ζητησω κι εγω ειδικο χωρο για να δουλευω ακουγοντας μουσικη (που με βοηθαει να συγκεντρωθω) και να μην ενοχλω αλλους (που τους αποσπα ή απλα δεν τους αρεσει η μουσικη που ακουω).

Αν ησουν εργοδοτης πως θα σου φαινοταν? Θα το εκανες?

Χωρια που ενας ειδικος χωρος - καπνιστηριο, αν υπηρχε θα μειωνε το χρονο εργασιας, μειωνοντας την παραγωγικοτητα.

Θα διορθωνα το "οφειλει".

Πως θα υποχρεωσεις τον οποιοδηποτε εργοδοτη, να αναδιαμορφωσει τους χωρους του για να εξυπηρετησει την οποια συνηθεια των εργαζομενων?

Οπως αναφερθηκε νωριτερα, ως παρομοια συνηθεια μπορει να εκληφθει η ακροαση μουσικης.

Με την ιδια λογικη μπορω να ζητησω κι εγω ειδικο χωρο για να δουλευω ακουγοντας μουσικη (που με βοηθαει να συγκεντρωθω) και να μην ενοχλω αλλους (που τους αποσπα ή απλα δεν τους αρεσει η μουσικη που ακουω).

Αν ησουν εργοδοτης πως θα σου φαινοταν? Θα το εκανες?

Χωρια που ενας ειδικος χωρος - καπνιστηριο, αν υπηρχε θα μειωνε το χρονο εργασιας, μειωνοντας την παραγωγικοτητα.

Με τον ιδιο τροπο που με υποχρεωνει εμενα να μην καπνιζω. Τοσο απλο.

Μουσικη μπορεις να ακους με ακουστικα και μαλιστα καλυτερα απ'οτι με ηχεια. Και δεν ενοχλεις τους γυρω σου.

Τωρα οσον αφορα την παραγωγικοτητα... η δικη μου, για παραδειγμα, χωρις τσιγαρο πεφτει κατακορυφα... Αρα φυσικα και θα πρεπει να με απολυσει...

Γενικα , καθολικα, σου φαινεται δυσκολη η λυση που προτεινα?

Και θελω να την δεις αντικειμενικα, οχι μονο με γνωμονα τα δικα σου θελω αλλα και των δυο πλευρων. Εγω, οπως ειδες, δεν βρηκα μια λυση που να ειναι υπερ καμιας πλευρας, πιστευω.
Και οπου εχω λαθος διορθωστε με.

Ειπώθηκε μία σωστή διαπίστωση νωρίτερα οτι το κάπνισμα δεν είναι υποχρέωση για την άσκηση της οποίας οφείλει κάποιος να μεριμνήσει έναντι του καπνιστή. Είναι μία προσωπική επιλογή του εκάστοτε πολίτη, για την οποία είναι αυτός και μόνο υπεύθυνος να εξασφαλίσει την άσκησή της.
Δλδ επειδή κάποιος επιθυμεί να καπνίζει δεν σημαίνει οτι ο κάθε εργοδότης οφείλει να του παρέχει ειδικό χώρο για να το κάνει.
Και είναι μία επιλογή που έφτασε να προκαλεί σημαντικά προβλήματα (και μεγάλη καταπίεση και εξαναγκασμό) σε όσους δεν την έκαναν. Σε όσους επέλεξαν να μην καπνίζουν αλλα παρόλα αυτά τους επιβαλλόταν αυτό.

Είναι η φύση του καπνίσματος τέτοια. Δεν ισχύει το έχω δικαίωμα να καπνίζω ελεύθερα είναι επιλογή μου, γιατί η επιλογή αυτή επιρεάζει και άλλους. Τραβηγμένη στις άμεσες συνέπειες (όχι στις μακροχρόνιες) αναλογία με την οδήγηση υπο την επήρρεια αλκοόλ. Και εκεί το είναι επιλογή μου δεν ισχύει γιατί επιρεάζει άμεσα και άλλους που δεν την έκαναν.

Αν το τσιγάρο δεν έβγαζε καπνό γύρω αλλα ήταν σαν το ποτό δεν θα ύπήρχε κανένα πρόβλημα. Αλλα απο την στιγμή που δεν είναι πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία αυτού που δεν καπνίζει. Αυτό που εσύ βλέπεις ώς περιορισμός του δικαιώματος σου είναι για μένα προστασία του δικού μου.

ΤΟ κάπνισμα δλδ δεν είναι δικαίωμα αλλα ελευθερη επιλογή. Και έχει μεγάλη διαφορα

Διαβάζοντας την συζήτηση μέχρι εδώ, αυτό που προκύπτει, είναι πως η νέμεσις των αντι-καπνιστών δεν διαφέρει σε τίποτα και είναι το ίδιο καταδικαστέα με τη γαϊδουριά των καπνιστών...

Μην ξεχνάμε όμως πως υπάρχουν και φυσιολογικοί άνθρωποι μη καπνίζοντες ή καπνιστές, μακριά από εμμονές του τύπου "ό,τι κάνω ΕΓΩ είναι το σωστό κι εσύ που διαφέρεις να πας να * γιατί είμαι πιο μάγκας/έχω το νόμο με το μέρος μου"...

Μα δεν νομίζω μπρε οτι λέει κανείς εδω κάτι τέτοιο... Συζήτηση κάνουμε δεν έχουμε καμία εμπάθεια.

Καλα ίσως μία μικρούλα μόνο λόγω της χρόνιας καταπίεσης...
:smokin::smokin::smokin:

Με τον ιδιο τροπο που με υποχρεωνει εμενα να μην καπνιζω. Τοσο απλο.

Γενικα , καθολικα, σου φαινεται δυσκολη η λυση που προτεινα?

Και θελω να την δεις αντικειμενικα, οχι μονο με γνωμονα τα δικα σου θελω αλλα και των δυο πλευρων. Εγω, οπως ειδες, δεν βρηκα μια λυση που να ειναι υπερ καμιας πλευρας, πιστευω.
Και οπου εχω λαθος διορθωστε με.

Εσυ εισαι ετσι κι αλλιως ηθικα δεσμευμενος να μην καπνιζεις αν διπλα σου υπαρχει καποιος που ενοχλειται. Αλλο που επι χρονια τον αγνοουσες και καπνιζες εις βαρος του. Τωρα ο νομος σου λεει το αυτονοητο, αλλα επειδη εχει παγιωθει ως τακτικη το να καπνιζει ο καθενας οπου και οταν θελει, φαινεται τοσο τρομερο.

Η λυση που προτεινες δεν ειναι δυσκολη, απλως δεν μπορει να υποχρεωθει ο καθε εργοδοτης να διαμορφωσει αλλιως τους χωρους. Κατι τετοιο εξαλλου μπορει να μην ειναι και εφικτο.

Αν ομως θελει και μπορει, φυσικα θα το κανει. Αν οχι, η ηθικη σου δεσμευση εξακολουθει να υπαρχει, απεναντι σε αυτον που ενοχλειται. Το οτι τωρα υπαρχει και καποιος νομος που λεει το ιδιο, δεν αλλαζει και τοσο τρομερα την κατασταση.

Ειναι δικη σου υποχρεωση να φροντισεις να μην ενοχλεις. Το αν δεν υπαρχει τροπος να προστατευτει αυτος που ενοχλειται, δεν δινει το ελευθερο σε καποιον να ενοχλει. Χωρια που εχουμε και επιπτωσεις στην υγεια, οποτε το θεμα παει αλλου.

Last edited:
Φιλε Vasada, εχεις απολυτο δικιο ως προς την ηθικη δεσμευση. Ολοι ενεξαιρετως εχουμε την ιδια δεσμευση απεναντι στον αλλο. Ολοι μας.

Και φυσικα καθε νοημων ον την σεβεται. Και τονιζω το νοημων.

Δεν διαφωνω οτι υπαρχουν καπνιστες ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ. Αυτο ομως θα πρεπει να καταδικαζει ολους τους καπνιστες συληβδην? Με τετοια μετρα?

Δηλαδη εμενα που με ενοχλει η βρωμα στα τραινα το πρωϊ, για να μην πω το μεσημερι, η οποία δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι δεν ειναι και βλαβερη συν τοις αλλοις, τι προτεινεις?
Να ποινικοποιησουμε την απλυσιά?
Γιατι και το πλυσιμο ηθικη επιλογη ειναι στην τελικη. (ειναι και θεμα υγειας αλλα αυτο οπως και στο τσιγαρο ειναι προσωπικη επιλογη, για τον εαυτο μας)

τα πράγματα είναι πολύ απλά. Συνήθως ανταλάσσω μουσικού χαρακτήρα επισκέψεις με τον supersonic. Ο supersonic δεν καπνίζει . Οταν πηγαίνω σπίτι του κάνω το πολύ ένα τσιγάρο δίπλα στο ανοιχτό παράθυρο ( Μάλιστα σκέφτομαι από δω και μπρος όταν πηγαίνω σπίτι του να μην παίρνω καν τσιγάρα μαζί μου ή να τα αφήνω στο αυτοκίνητο ). Οταν έρχεται σπίτι μου καπνίζω περισσότερα αλλά έχω ανοιχτά πάντοτε . Δεν νομίζω μέχρις στιγμής να υπάρχει πρόβλημα .
Αν είχα απέναντι μου τον vasada -και για λόγους που αυτή την στιγμή δεν μπορώ να διανοηθώ - είχαμε "φιλική" σχέση και μουλεγε όσα λέει εδώ και πάμπολλα ποστ , μα την παναγία , θα του φύσαγα τον καπνό στην μούρη ( και θάκανα και περισσότερα τσιγάρα από όσα θα ήθελα ) .

Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Αν είχα απέναντι μου τον vasada -και για λόγους που αυτή την στιγμή δεν μπορώ να διανοηθώ - είχαμε "φιλική" σχέση και μουλεγε όσα λέει εδώ και πάμπολλα ποστ , μα την παναγία , θα του φύσαγα τον καπνό στην μούρη ( και θάκανα και περισσότερα τσιγάρα από όσα θα ήθελα ) .

Σαν τιμωρια θα το εκανες αυτο?

Αλλιως μπορεις να μας εξηγησεις σε τι απο αυτα που εγραψα διαφωνεις. Αν θελεις φυσικα.

Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Άρα νομίζω μπορείς να καταλάβεις με ποιό πνεύμα έλεγα κι εγώ νωρίτερα πως με τεράστια ευχαρίστηση θα κάρφωνα αυτούς που είναι αποδεδειγμένα "γαϊδούρια" και αντιδρούν στην όποια παράκληση ή σύσταση χλευάζοντας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπ

Σαν τιμωρια θα το εκανες αυτο?

Αλλιως μπορεις να μας εξηγησεις σε τι απο αυτα που εγραψα διαφωνεις. Αν θελεις φυσικα.

Μου θυμίζεις ένα ξάδερφο μου . Οταν το επισκέφθηκα μια φορά προ ετών , μόλις άναψα τσιγάρο ( σημειωτέον στον κήπο του και όχι μέσα στο σπίτι - καλοκαίρι ήταν ) , μου έφερε ένα βιβλίο για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και , μετά αναγκάστηκα να υποστώ ένα ακατάσχετο λογύδριο περί αυτού . Φυσικά δεν επεδίωξα να τον ξαναδώ - ήταν και δεύτερος ξάδερφος άλλωστε .

Εν κατακλείδι , αυτά που έγραψα τα έγραψα , για να σου δείξω ότι δύο άνθρωποι - αν έχουν καλή διάθεση - μπορούν να συνεννοηθούν. Εσύ , από την αρχή του θρεντ δείχνεις ότι όχι μόνον δεν έχεις καλή διάθεση , αλλά εμφορείσαι από συναισθήματα εκδικήσεως προς τους καπνιστές και καταφρόνησης τους , και - κυρίως - από συναισθήματα αναλγησίας προς τον συνάνθρωπο σου . Το να σου φυσήξω τον καπνό λοιπόν στην μούρη , θα ήταν ένας ευγενικός και εύσχημος τρόπος για να σου δείξω ότι σε απορρίπτω ως άνθρωπο . Απλά πράγματα .

:flipout::flipout::flipout::flipout:

Δεν χρειάζεται να πω , ότι καίτοι καπνιστής , αν ξυπνήσει η γυναίκα μου πριν από μένα και ανάψει τσιγάρο η μυρωδιά με ενοχλεί αφάνταστα . Φαντάζομαι πολύ περισσότερο έναν μη καπνιστή

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του

Μου θυμίζεις ένα ξάδερφο μου .... Φυσικά δεν επεδίωξα να τον ξαναδώ - ήταν και δεύτερος ξάδερφος άλλωστε .

Εν κατακλείδι , αυτά που έγραψα τα έγραψα , για να σου δείξω ότι δύο άνθρωποι - αν έχουν καλή διάθεση - μπορούν να συνεννοηθούν. Εσύ , από την αρχή του θρεντ δείχνεις ότι όχι μόνον δεν έχεις καλή διάθεση , αλλά εμφορείσαι από συναισθήματα εκδικήσεως προς τους καπνιστές και καταφρόνησης τους , και - κυρίως - από συναισθήματα αναλγησίας προς τον συνάνθρωπο σου . Το να σου φυσήξω τον καπνό λοιπόν στην μούρη , θα ήταν ένας ευγενικός και εύσχημος τρόπος για να σου δείξω ότι σε απορρίπτω ως άνθρωπο . Απλά πράγματα .

Ακομα και αν εκλαβεις καποια απο αυτα που γραφω, ως ταση εκδικησης, μπορεις να μου δωσεις αδικο, οταν επι χρονια υποκειμαι στην ταλαιπωρια του να αναπνεω τον καπνο αλλων, χωρις τη θεληση μου και να αντιμετωπιζω την αδιαφορια τους?

Τελος παντων εχω γραψει συγκεκριμενα πραγματα, στα οποια μπορει να διαφωνεις. Αν σε κατι κανω λαθος μπορεις να μου το εξηγησεις.

Αλλιως φυσα μου τον καπνο στη μουρη, να φωναξω κι εγω την αστυνομια να τελειωνουμε.