Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Η λύση που πρότειναν οι περισσότεροι ήταν η αντικατάσταση της μιας πορτιέρισας (έχουν σταθερά όλοι δυο) από έναν μπράβο, έτσι ώστε αν κάποιοι αντικαπνιστές κάνουν παράπονα να εξωπεταχθούν για άλλο λόγο.

Στα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης όμως η κατάσταση μάλλον θα είναι διαφορετική.

Αυτο ειναι δυσκολο να γινει. Θα κατεστρεφε την εικονα του μαγαζιου, ακομα και στους καπνιζοντες.

Αργα η γρηγορα ο κοσμος θα ευαισθητοποιηθει και θα καταλαβουν ολοι οτι ειναι πολυ λογικο να τηρειται το μετρο.

Καλο μηνα συνφορουμιτες, καπνιστες , μη καπνιστες και αντι-καπνιστες.

Ευχομαι ολοι οσοι ειναι υπερ της απαγορευσης να νοιωθουν την αγαλιαση του καθαρου πια αερα (σαν το βουνο ενα πραγμα) στα καφε τα μπαρ και τα τσιπουραδικα πανω των 70 τ.μ. απο τους βδελυρους και αθλιους ντουμανιαζοντες καπνιστες. :BDGBGDB55:

Αυτο που ειπε ο φιλος BIOS (τι ονομα βρηκες και εσυ ρε αδερφε, δεν το εκανες BSOD καλυτερα ... lol ) εχει πολυ μεγαλη αληθεια.
Η συσπειρωση ειναι γεγονος, οπως επισης και καθε καλη θεληση για προστασια καποιου που δεν καπνιζει εχει παει... βολτα... (οχι απο ολους μας αλλα απο αρκετους)
Γιατι ο καπνος ενοχλει, ειναι η αληθεια, ειτε μεσα ειτε εξω, αν εισαι στο διπλανο τραπεζι... και τωρα δεν θα μπορει κανεις πια να πει κατι... υπαρχει και η νομικη καλυψη... :ernaehrung004:

Επισης ακουσα και μια αλλη "πατεντα" που δεν ξερω αν ισχυει.
Μπορει ενα μαγαζι να γινει "members club". Να ειναι μονο για "μελη" (δηλαδη για οποιον περασει την εισοδο θα του βγαζουν μια καρτα μελους, ετσι απλα) και μπορεις να το κανεις smokers club οσο μεγαλο και να ειναι...

Anyway αντε να δουμε τι θα γινει και με αυτο το μετρο...

A! Και για να μην το ξεχασω! Λευτερια στα αγωνιζομενα Καζινο! Α ρε πελατεια που θα εχει πια το "βουνο" και το Λουτρακι... lol :worshippy:

Με αγωνιστικους χαιρετισμους προς ολους, Στελιος.

Υ.Γ. Κανουμε και καμια πλακα να περασει και η μερα, και που ξερεις ισως το μετρο ειναι για καλο...

Πενταπλασιασμό της αξίας του τσιγάρου... Με 15Ε το πακέτο να δεις για πότε το κόβουν οι περισσότεροι...
Ούτε μέτρο , ούτε λύση είναι αυτό . Αν και είμαι μη καπνιστής και θέλω παντού στους δημόσιους χώρους την απαγόρευση χωρίς εξαιρέσεις κάτι τέτοιο το βρίσκω ΑΔΙΚΟ για όσους είναι καπνιστές άλλωστε είναι δικαίωμά τους να καπνίζουν .Το να ενοχλούν ΔΕΝ είναι.

Μπορει ενα μαγαζι να γινει "members club". Να ειναι μονο για "μελη" (δηλαδη για οποιον περασει την εισοδο θα του βγαζουν μια καρτα μελους, ετσι απλα) και μπορεις να το κανεις smokers club οσο μεγαλο και να ειναι...

Καταλαβαίνω τη λογική πίσω από αυτή την "ιδέα", αλλά μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να πω πως δεν ισχύει. Ο νόμος δεν μιλά για καταστήματα ανοικτά στο κοινό (και όχι σε κλειστή πελατεία μελών), αλλά γενικώς για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ούτε μέτρο , ούτε λύση είναι αυτό . Αν και είμαι μη καπνιστής και θέλω παντού στους δημόσιους χώρους την απαγόρευση χωρίς εξαιρέσεις κάτι τέτοιο το βρίσκω ΑΔΙΚΟ για όσους είναι καπνιστές άλλωστε είναι δικαίωμά τους να καπνίζουν .Το να ενοχλούν ΔΕΝ είναι.

Μα εγώ θέλω να το κόψω... αντε να το ελαττώσω... Ολοι οι συστηματικοί καπνιστές το θέλουμε αυτό άσχετα με το τι νομίζουν οι μη-καπνιστές και το τι παραδεχόμαστε εμείς οι ίδιοι... Το τσιγάρο το κόβει κανεις για έναν (ή περισσότερους) απο τους παρακάτω 3 λόγους
αισθητική-υγεία-οικον.κόστος
Η αισθητική είναι σχετική, συμβιβάζεται ή την συνηθίζει κανείς αργά ή γρήγορα και κατα καιρούς είναι θέμα μόδας, image κλπ
Η υγεία πάλι είναι ενας πολύ καλός λόγος ( ο βασικότερος) ο οποίος όμως δεν είναι αμεσα ορατός και γίνεται κατανοητός μόνο όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα του τσιγάρου πάνω σε άλλους καπνιστές. Το υποσυνείδητό μας αρνείται να δεχθεί οτι θα συμβεί αυτό σε εμάς. Και έτσι το κόψιμο του τσιγάρου αναβάλλεται για αργότερα γιατι δεν αφορά εμάς αλλά τους "αλλους".
Το οικονομικό κόστος όμως είναι εδώ και τώρα. Ξαφνικά πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη και να δώσεις 10-20 Ε για ενα πακέτο τσιγάρα. Και ο κόσμος έξω έχει ανάγκες, ολοι χρεωμένοι είναι. Τα 10-20 Ε αντιπροσωπεύουν ενα μεροκάματο σε κάποιες κατηγορίες πολιτών. Θα πονέσει ασχημα. Δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθούν 4 εκατομ. καπνίζοντες με λαθραία τσιγάρα. Αποτέλεσμα? το κόβεις...

Bέβαια για να ανακεφαλαιώσουμε, το μέτρο δεν εχει σκοπό να κόψουν το τσιγάροι οι καπνιστές - αλλά - να μην ενοχλούνται οι μη καπνιστές.

Last edited:
Καταλαβαίνω τη λογική πίσω από αυτή την "ιδέα", αλλά μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να πω πως δεν ισχύει. Ο νόμος δεν μιλά για καταστήματα ανοικτά στο κοινό (και όχι σε κλειστή πελατεία μελών), αλλά γενικώς για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Φιλε send εχεις δικιο, αλλα οπως ειδες ηδη τα καζινο εξαιρεθηκαν...

Μια τέτοια αύξηση στην τιμή ισοδυναμεί με απαγόρευση του προϊόντος, και μάλιστα με στοιχεία ταξικής ανισότητας.

Αυτό που πρέπει να περιοριστεί δεν είναι η ελευθερία του καθενός να καπνίζει (εάν ήταν να περιοριστεί αυτή θα έπρεπε να απαγορευτούν ένα σωρό πράγματα, από τα φαστ φουντ μέχρι το μπάντζι τζάμπινγκ) αλλά η επιβάρυνση των υπολοίπων από την εξάσκηση της ελευθερίας αυτής του καπνιστή, αυτή είναι η μόνη παραδεκτή φιλοσοφία τέτοιων μέτρων.

Φιλε send εχεις δικιο, αλλα οπως ειδες ηδη τα καζινο εξαιρεθηκαν...

Ναι, με ρητή ρύθμιση (άρθρο 4 της σχετικής υπουργικής απόφασης) και μόνο για τις αίθουσες παιχνιδιού, για τους λοιπούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα στα καζίνο ισχύουν τα ίδια. Και για τις αίθουσες παιχνιδιού "αναμένεται" κάποια ρύθμιση "κατόπιν διαβούλευσης".

Ναι, με ρητή ρύθμιση (άρθρο 4 της σχετικής υπουργικής απόφασης) και μόνο για τις αίθουσες παιχνιδιού, για τους λοιπούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα στα καζίνο ισχύουν τα ίδια. Και για τις αίθουσες παιχνιδιού "αναμένεται" κάποια ρύθμιση "κατόπιν διαβούλευσης".

είπαμε, είναι πολλά τα λεφτά Αρη......
2 μέτρα και 2 σταθμά !

Κωστας

Από το είδος των εξαιρέσεων νομίζω πως είναι σαφές πως οι πολιτικοί μας κατά βάση δεν θέλουν να εφαρμοστεί η απαγόρευση, απλώς ενεργούν σε συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές επιταγές. Και εκεί αρχίζει η κωμωδία. Όσες "εκλογικευμένες" εξαιρέσεις καταφέρουμε να χώσουμε.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μάθουμε στα παιδιά(είτε στα σχολεία, είτε μέσα στην οικογένεια) γιατί δεν πρέπει να καπνίζουν.

Μπορεί να καθυστερήσει για λίγο να δείξει αποτελέσματα, αλλά θα είναι πιο μόνιμα.

Ενας αντικαπνιστής που δεν μπορεί να βγεί σε μπαρ εδω και χρόνια, γιατί δεν αντέχει το τσιγάρο.Κι οποτε βγαίνω, είμαι σαν μαστουρωμένος για 2 μέρες.

Μα τί λες;;;;

Όταν ήμουν 14 χρονών, μας πήγαν με το σχολείο (2ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης) στο Νεκροτομείο στην Ιατρική Σχολή. και έκαναν μπροστά μας νεκροτομή ένα πτώμα καπνιστή. Θυμάμαι ακόμη την πίσσα να ξεχειλίζει, να ρέει αργά το παχύρευστο υγρό πάνω στο μαρμάρινο τραπέζι και να στάζει κάτω.

Μετά μας έδειξαν και (κομμένο) πνευμόνι ατόμου που δεν κάπνιζε. Η διαφορά ήταν φοβερή. Τρομάξαμε όλοι μας. Κι´όμως 10 άτομα πρώην συμμαθητές μου άρχισαν μετά να καπνίζουν. Τί άλλο μπορεί να κάνει κανείς στα παιδιά για να μην αρχίσουν το τσιγάρο;

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Μα τί λες;;;;

Όταν ήμουν 14 χρονών, μας πήγαν με το σχολείο (2ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης) στο Νεκροτομείο στην Ιατρική Σχολή. και έκαναν μπροστά μας νεκροτομή ένα πτώμα καπνιστή. Θυμάμαι ακόμη την πίσσα να ξεχειλίζει, να ρέει αργά το παχύρευστο υγρό πάνω στο μαρμάρινο τραπέζι και να στάζει κάτω.

Μετά μας έδειξαν και (κομμένο) πνευμόνι ατόμου που δεν κάπνιζε. Η διαφορά ήταν φοβερή. Τρομάξαμε όλοι μας. Κι´όμως 10 άτομα πρώην συμμαθητές μου άρχισαν μετά να καπνίζουν. Τί άλλο μπορεί να κάνει κανείς στα παιδιά για να μην αρχίσουν το τσιγάρο;

+1
(8ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης)

...και'γώ αμέσως μετά άρχισα να καπνίζω :damnyou:

Τα αποτελέσματα των απαγορεύσεων είναι πολλές φορές απρόβλεπτα.
ένα παράδειγμα:
Κάποιος που δεν έχει την οικ. άνεση να το ρίχνει έξω, όταν το κάνει το παρατραβάει.
Γιά να αποδείξει σε τρίτους πως δεν "μασάει". Και φυσικά στον ίδιο του τον εαυτό

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Μα τί λες;;;;

Βλάσση, πέρα απο αυτό που είδατε, υπήρξε κανενός άλλου είδους διαπαιδαγώγηση επι του θέματος, ή αυτή ήταν ολη κι ολη η εκπαίδευση ?

Εννοώ μια πιο οργανωμένη εκστρατεία κατά του καπνίσματος στα παιδιά, οσο είναι μικρά.
Στα 14 ήδη καπνίζουν πάρα πολλά παιδιά.Απο πιο νωρίς πρέπει να αρχίσει η ιστορία.

Από το είδος των εξαιρέσεων νομίζω πως είναι σαφές πως οι πολιτικοί μας κατά βάση δεν θέλουν να εφαρμοστεί η απαγόρευση, απλώς ενεργούν σε συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές επιταγές. Και εκεί αρχίζει η κωμωδία. Όσες "εκλογικευμένες" εξαιρέσεις καταφέρουμε να χώσουμε.

όπως ακριβός κάνανε και με τα επίπεδά ρύπανσης , τα παλιά αυτοκίνητα κ.λ.π

φαντάζομαι ότι το ίδιο θα κάνουν και με τους μισθούς , θα ακολουθήσουν
τις ευρωπαϊκές επιταγές ε?

Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματ

Βλάσση, πέρα απο αυτό που είδατε, υπήρξε κανενός άλλου είδους διαπαιδαγώγηση επι του θέματος, ή αυτή ήταν ολη κι ολη η εκπαίδευση ?

Εννοώ μια πιο οργανωμένη εκστρατεία κατά του καπνίσματος στα παιδιά, οσο είναι μικρά.
Στα 14 ήδη καπνίζουν πάρα πολλά παιδιά.Απο πιο νωρίς πρέπει να αρχίσει η ιστορία.

Φυσικά ήταν οργανωμένο. Επίσκεψη σχολείου στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων (κάποτε υπήρχαν τέτοιες κάθε εβδομάδα0 με σκοπό να δούμε τί σημαίνει κάπνισμα κι όχι μόνο τα ωραία της διαφήμισης.

Πιο νωρίς δεν γίνεται....Υπάρχουν κι όρια που εκθέτεις ένα παιδί σε τέτοια θεάματα.

Και τώρα πια δεν επιτρέπεται (εδώ και μια δεκαετία) η επίσκεψη στο νεκροτομείο.

ας αρχισει απο του δημοσιους χωρους και γραφεια υπουργεια ΙΚΑ ΤΕΒΕ που βλεπεις τους υπαλληλους κατω απο την πινακιδα να καπνιζουν σαν βαπορια και σιγα σιγα σε καμια 30 ρια χρονια ας πανε και στα μαγαζια

Στην ουσια δεν μιλαμε για ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Ειναι θεμα αξιοπρεπειας και σεβασμου το να μην αναβεις τσιγαρο οταν προκειται να ενοχλησεις. Κανονικα δεν θα επρεπε να χρειαζεσαι νομο για να σου το μαθει αυτο...

Αν και συμφωνώ 100% και έτσι θα πρεπε να ειναι, αντιθέτως στην πράξη βλέπεις κάτι περιπτώσεις που όχι μόνο δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις αλλά εύχεσαι το πρόστιμο να είναι 100,000 ευρώ/ανά τσιγάρο.

Καθόμασταν προχθές σε τραπέζι σε βάφτιση, και ήταν ένα 150κιλο κύτος (στην κυριολεξία) ξέρετε αυτές τις 40φεύγα γεροντοκόρες που το παίζουν γκόμενες με τα 10ποντα νύχια και με τα κολλητά ρούχα που δεν τις έφταναν τρεις καρέκλες να χωρέσουν τον απαυτό της...και μιλάμε πρέπει να κανε και 3 πακέτα όσην ώρα καθόμασταν στο τραπέζι. Από την μία μεριά δίπλα της καθόταν η μικρή κόρη μου και από την άλλη μεριά γνωστή της έγκυος στον 6ο μήνα. Οχι μόνο δεν είχε την παραμικρή ευαισθησία να ρωτήσει για να καπνισει, αλλά σας λέω μόνο μια φορά χρησιμοποίησε αναπτήρα-για να ανάψει το πρώτο τσιγάρο....

Τι να πεις τώρα σ´αυτό το βόδι και τι κουβέντα ν' ανοίξεις περί σεβασμού; :nounder: Δυστυχώς μόνο πρόστιμα μπορούν να φρενάρουν τέτοια άτομα.