Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπ

Kι εδώ πάντως, για μένα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Εγώ πχ το δίλημμα το βλέπω ως: "Καπνίζεις? Σταμάτα να το κάνεις μπροστά στον κόσμο."

Οχι . Δεν είναι θέμα οπτικής γωνίας . Αυτό που αναφέρει πιό πάνω ο Τουτούζας είναι σαφές . Είναι αυτονόητο ότι οι δάσκαλοι δεν μπορούν να καπνίσουν μέσα στην τάξη , ούτε οι γιατροί στα νοσοκομεία . Αρα ο έλεγχος περί του αν καπνίζουν ή όχι , εκτείνεται στην προσωπική τους ζωή . Ειδ' άλλως η παρατήρηση δεν είχε νόημα . Συνεπώς το δίλημμα παραμένει : Καπνίζεις εκτός εργασίας στην ιδιωτική σου ζωή ; Απολύεσαι .

Όπως με τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες θα απολυθεί ένας διευθυντής τράπεζας που την ώρα που έχει ραντεβού με κάποιον υψηλά ιστάμενο έχει απλώσει πιτόγυρα και τζατζίκια λέγοντας του να περιμένει, όπως ένας καθηγητής θα απολυθεί αν αποφασίσει να εμφανίζεται κάθε μέρα στην τάξη με μαγιό επειδή κάνει ζέστη, ένας σερβιτόρος θα απολυθεί αν διαπιστωθεί ότι φτύνει για πλάκα μέσα στις σούπες..

Υπάρχουν παντού κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Χαίρομαι λοιπόν που επιτέλους ψηφίστηκε και ένας ο οποίος αφορά σε κάτι ουσιαστικό. (Εμένα δε θα με ενοχλούσαν -κάποιες- καθηγήτριες με μαγιώ, ούτε ο διευθυντής μου να τρώει σουβλάκια. Ο καπνός όμως με ενοχλούσε, και θεωρώ ότι αυτό ήταν όντως κίνηση ματ στον εργασιακό χώρο.)

Δηλαδή αμα συναινούσαν και οι δυο να καπνίσουν , εσένα θα σε ενοχλούσε ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπ

Στις Η.Π.Α. εδώ και χρόνια μερικές εταιρείες ζητάνε εξετάσεις ούρων γιά να προσλάβουν εργαζομένους.
Το ίδιο και γονείς γιά να προσλάβουν baby-sitters...
Αυτό γινεται γιά να διαπιστώσουν εάν οι παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων καπνίζουν στά Σπίτια τους....
Εξετάσεις γιά Κοκαϊνη ή γιά Ικανότητες στην Σκοποβολή δεν γνωρίζω πάντως εάν ζητάνε.:D:D:D

Υ.Γ.
Αυτά πού λέει ο κύριος Τούτουζας αφορούν Ολοκληρωτικά Καθεστώτα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης

Οπως και νάχει Χάρτα Υποχρεώσεων Γονιού Κανένα Κράτος δέν μπορεί να βγάλει.Αυτό είναι Οργουελιανό τουλάχιστον.
Ούτε μπορεί κανένας ´Ειδικος´νά αποφανθεί μέσω Κυβερνητικής Επιτροπής γιά τούς Γονείς και τίς συνήθειές τους.
Αλλά το να κρίνεται ένας Γονιός απο το εάν καπνίζει ή οχι ξεπερνά τά ορια τού Σουρρεαλισμού.

Υ.Γ.
Η δουλειά μου ειναι ευαίσθητη και στην πρωινή μου απασχόληση ήταν προσωπική επιλογή νά μήν καπνίζω στον χώρο πού βρίσκομαι πολύ πρίν τίς απαγορεύσεις..Οταν έρχεσαι σε επαφή μέ συγκεκριμένο Κοινό οφείλεις να το σέβεσαι.
Το ίδιο είχα ζητήσει και απο τούς υφισταμένους μου και το τήρησαν όλοι.
Δεν σού κρύβω όμως πώς η Υστερία πού επικράτησε χτές μέ προβλημάτισε πολύ.

Το να μην καπνιζει ενας γονιος μπροστα στο παιδι του ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ.

Οφειλεις να σεβεσαι ΟΛΑ τα κοινα. Ακομα και τα ...μονομελη.
Ειναι αυτονοητο αυτο.

Η υστερια ειναι μια παρενεργεια ή αν θελεις μια αντιδραση. Υπερβολικη μεν, αλλα αντιδραση.

Στις Η.Π.Α. εδώ και χρόνια μερικές εταιρείες ζητάνε εξετάσεις ούρων γιά να προσλάβουν εργαζομένους.
Το ίδιο και γονείς γιά να προσλάβουν baby-sitters...
Αυτό γινεται γιά να διαπιστώσουν εάν οι παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων καπνίζουν στά Σπίτια τους....
Εξετάσεις γιά Κοκαϊνη ή γιά Ικανότητες στην Σκοποβολή δεν γνωρίζω πάντως εάν ζητάνε.:D:D:D

καλά εννοείται η κοκαϊνη δεν βλάπτει . Κι ο Ρίβερ Φοίνιξ ( ο γνωστός ηθοποιός ) άλλωστε που πέθανε από υπερβολική δόση, κατά τα άλλα έκανε υγιεινή ζωή , αθλείτο , δεν κάπνιζε φυσικά κ.ο.κ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου α

Ειναι αυτονοητο αυτο.

Η υστερια ειναι μια παρενεργεια ή αν θελεις μια αντιδραση. Υπερβολικη μεν, αλλα αντιδραση.

Δεν σταματάς καλύτερα την υστερία που θα μας πείς και πως θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας ; Δεν σου επιτρέπουμε . Αρκετά .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου α

Ειναι αυτονοητο αυτο.

Με την λογική περί ´Υποχρεώσεων´θα μπορούσα να αραδιάσω καμιά τριανταριά ,οπότε το 99% τών Γονιών θα κρίνονταν ´ανεπαρκείς´από αποστειρωμένες Οργουελιανές Εταιρείες.
Ως εκ τούτου αρνούμαι πλήρως τίς ´Υποχρεωτικές Υποχρεώσεις´.
Η Υστερία δεν ειναι αντίδραση...
Απλά ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν τά απωθημένα τους.
Το Κάπνισμα απλά τούς εδοσε μιά ψευτικη αφορμή..
Αυτοί πού σκούζουν Υστερικά για το Κάπνισμα πιθανότατα νάναι οι ίδιοι πού πλακώνονται με αλλους οδηγούς στον δρόμο γιά ασήμαντη αφορμή..Σιγά μήν εχουν και αυξημένη Κοινωνική ευθύνη.
Απωθημένα βγάζουν απο διάφορες Καταπιέσεις πού εχουν υποστεί στην Παιδική τους Ηλικία.
Μπορεί να μήν τούς αγοραζαν γλυφιτζούρια οι γονείς τους..Που ξέρεις...

Last edited:
Αυτό με τις στατιστικές κι εμένα με ξενίζει κάπως.. Μείωση καρδιακών επισοδείων τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου..
Δεν λέω ότι το τσιγάρο δεν έχει μεγάλο μερίδιο στα εμφράγματα, προς θεού, αλλά τόσο γρήγορα αποτελέσματα από τη διακοπή μιας συνήθειας που προκαλεί μακροχρόνιες, σωρευτικές βλάβες, είναι παράξενο, ή μου διαφεύγει κάτι (διόλου απίθανο, δεν είμαι και ειδικός).

Εκτός αν όλοι αυτοί ήταν στο τσακ για έμφραγμα και τα τσιγάρα που δεν κάπνισαν επέτρεψαν να μείνουν εκεί.

Σωστή η απαγόρευση. Μπας και απεξαρτηθώ κι εγώ επιτέλους.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμ

Δεν σταματάς καλύτερα την υστερία που θα μας πείς και πως θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας ; Δεν σου επιτρέπουμε . Αρκετά .

Σε καμια περιπτωση δεν απευθυνομαι προσωπικα σε κανεναν.

Ειναι μια γενικη αποψη που εχω και φυσικα δεν περιοριζεται μονο στο καπνισμα, απλως αυτο ειναι το θεμα μας τωρα.

Αν διαφωνεις πανω σε αυτη την αποψη, μπορεις να το γραψεις.

Πέρα από τα θέματα υγείας, υπάρχουν και τα θέματα αξιοπρέπειας.
Όταν σαν φανατικός καπνιστής βρισκόμουν σε χώρο που δεν έπρεπε να καπνίσω για 2 – 3 ώρες, προσπαθούσα να συμβιβαστώ με τα δεδομένα.
Βλέποντας όμως δίπλα μου συμπάσχοντες που θέλανε να πάρουνε φόρα και να χτυπήσουνε το κεφάλι τους στον τοίχο από το μαρτύριο της στέρησης, σκέφτηκα:

Θεέ μου! Ανήκω και εγώ στην κατηγορία αυτών των δυστυχισμένων;
Τότε με ποιο δικαίωμα μιλάω με αποστροφή για τα πρεζάκια;
Σε τι διαφέρω και εγώ από αυτά.

Αυτός ο λόγος ήταν που με οδήγησε στην απόφαση διακοπής του καπνίσματος και όχι η φιλοδοξία να ζήσω και καλά περισσότερα χρόνια.

Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Αυτη ειναι η λογικη.

Αν εισαι πολλες ωρες της μερας σε χωρο οπου δεν μπορεις να καπνισεις, αναγκαστικα θα καπνισεις συνολικα λιγοτερο.

Πάντως την χθεσινή πληροφορία επιβεβαίωσαν και άλλες πηγές . 323 από τα 330 μαγιαζιά , κάτω των 70 τμ , επέλεξαν να χαρακτηρισθούν ως "καπνιστών" στην Θεσσαλονίκη .

Ηδη βέβαια ένας άλλος υστερικός χθες στην τηλεόραση , πρόεδρος κάποιας από τις υστερικές οργανώσεις , απείλησε πως είναι προσωρινό αυτό και στο άμεσο μέλλον θα τροποποιηθεί ο νόμος και θα γίνουν όλα "αντικαπνιστών" . Η μισαλλοδοξία ορισμένων έχει πάρει τα πάνω της .

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του

Αν δεν ήμουν εκεί γύρω βεβαίως και όχι.

+1

Και εγώ έτσι ακριβώς σκέφτομαι. Ήδη από χτες έχω καπνίσει πολύ λιγότερο, είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να το κόψουμε.

Αυτό με τις στατιστικές κι εμένα με ξενίζει κάπως.. Μείωση καρδιακών επισοδείων τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου..
Δεν λέω ότι το τσιγάρο δεν έχει μεγάλο μερίδιο στα εμφράγματα, προς θεού, αλλά τόσο γρήγορα αποτελέσματα από τη διακοπή μιας συνήθειας που προκαλεί μακροχρόνιες, σωρευτικές βλάβες, είναι παράξενο, ή μου διαφεύγει κάτι (διόλου απίθανο, δεν είμαι και ειδικός).

Εκτός αν όλοι αυτοί ήταν στο τσακ για έμφραγμα και τα τσιγάρα που δεν κάπνισαν επέτρεψαν να μείνουν εκεί.

Εξαιρετική Παρατήρηση.
Αλλως τε άλλες ανακοινώσεις Καρδιολόγων αναφέρουν πώς μειώνεται η πιθανότητα μετά απο τρία χρόνια διακοπής τουλάχιστον.
Ετσι ο σχετικός λόγος(Οdds Ratio) εμφάνισης εμφράγματος για έναν Καπνιστή σέ σχέση μέ έναν Μη-Καπνιστή είναι στο 2.9..
Φαινεται να φτανει στο 1.9 μετά απο τριετή διακοπή τού καπνίσματος...
Και στό 1,2 μετά απο μιά εικοσαετία.

Γενικοτερα πάντως οι πιό πολλές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πώς μετά απο πενταετή διακοπή τού καπνίσματος υπάρχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Αυτη ειναι η λογικη.

Αν εισαι πολλες ωρες της μερας σε χωρο οπου δεν μπορεις να καπνισεις, αναγκαστικα θα καπνισεις συνολικα λιγοτερο.

Καθόλου βέβαιο δεν ειναι αυτό..
Ενας καπνιστής μπορεί να αντικαταστήσει τά ´χαμένα τσιγάρα´τις λοιπές ώρες..
Ακομα και στο αυτοκίνητό του ή στον δρόμο ή οπουδήποτε αλλού.
Το να περιορίζεις σε έναν καπνιστή τίς ωρες καπνίσματος δεν σημαινει πώς θα μειώσει το κάπνισμα συνολικά.

Εξαιρετική Παρατήρηση.
Αλλως τε άλλες ανακοινώσεις Καρδιολόγων αναφέρουν πώς μειώνεται η πιθανότητα μετά απο τρία χρόνια διακοπής τουλάχιστον.
Ετσι ο σχετικός λόγος(Οdds Ratio) εμφάνισης εμφράγματος για έναν Καπνιστή σέ σχέση μέ έναν Μη-Καπνιστή είναι στο 2.9..
Φαινεται να φτανει στο 1.9 μετά απο τριετή διακοπή τού καπνίσματος...
Και στό 1,2 μετά απο μιά εικοσαετία.

Γενικοτερα πάντως οι πιό πολλές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πώς μετά απο πενταετή διακοπή τού καπνίσματος υπάρχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Μα οι στατιστικές αναφέρουν μείωση των επεισοδίων γενικώς - τουλάχιστον στα δημοσιεύματα - χωρίς να προσδιορίζεται εάν αφορούν σε καπνιστές ή μη ( παθητικούς ) . Εάν δεν αφορά σε παθητικούς καπνιστές , εάν δηλαδή δεν μειώνονται οι περιπτώσεις καριδακών επιεσοδίων σε αυτούς , γιατί δεν μας αφήνουν ήσυχους , να καπνίσουμε , αφού εμείς θα το πάθουμε ;

Και μην μου πεί κανείς για την υποχρέωση του κράτους μπλα μπλα μπλα . Οταν η προληπτική ιατρική χάνει τον δημόσιο χαρακτήρα της και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές / ατομικές συμπεριφορές , το αυταρχικό κράτος έχει κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς τον απόλυτο έλεγχο και την ρύθμιση της συμπεριφοράς της προσωπικής ζωής των υπηκόων του

Μα οι στατιστικές αναφέρουν μείωση των επεισοδίων γενικώς - τουλάχιστον στα δημοσιεύματα - χωρίς να προσδιορίζεται εάν αφορούν σε καπνιστές ή μη ( παθητικούς ) . Εάν δεν αφορά σε παθητικούς καπνιστές , εάν δηλαδή δεν μειώνονται οι περιπτώσεις καριδακών επιεσοδίων σε αυτούς , γιατί δεν μας αφήνουν ήσυχους , να καπνίσουμε , αφού εμείς θα το πάθουμε ;

Και μην μου πεί κανείς για την υποχρέωση του κράτους μπλα μπλα μπλα . Οταν η προληπτική ιατρική χάνει τον δημόσιο χαρακτήρα της και επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές / ατομικές συμπεριφορές , το αυταρχικό κράτος έχει κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς τον απόλυτο έλεγχο και την ρύθμιση της συμπεριφοράς της προσωπικής ζωής των υπηκόων του

Κάποιες μελέτες δείχνουν πώς ενέχεται και το Παθητικό Κάπνισμα ..Kαι προσωπικά το δέχομαι...
Βέβαια δεν διευκρινίζεται επακριβώς ο χρόνος έκθεσης ενός παθητικού Καπνιστή στο Τσιγάρο αλλά και σε πολλές άλλες παραμέτρους(οπως Τόπος Εργασίας,Αυξημένη Ρύπανση,Κατάσταση Υγείας τού Παθητκού Καπνιστή κ.λ.π).Γιατί το να μελετάς τίς επιδράσεις τού Παθητικού Καπνίσματος σέ Εθελοντές γιά μιάν ώρα(όπως συχνά συμβαίνει)και να διαπιστώνεις κάποιες αλλαγές στίς Σωματικές Λειτουργίες δεν αρκεί.
Πάντως η Ε.Ε. θεωρεί το παθητικό Κάπνισμα επικίνδυνο .Μιλά οτι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί στην Ελλάδα 2400 θανάτους ετησίως...Πάντως αυτό ειναι γενικόλογο και όχι απολύτως τεκμηριωμένο.
Βέβαια κυκλοφορούν και παμπολλες Γελοιότητες όπως οτι το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για τον Αιφνίδιο Θάνατο Βρεφών πού ειναι ένα σύνδρομο αγνώστου αιτιολογίας ή και για την Ανοια.
Υπόψιν προ δεκαετίας κυκλοφορούσαν Ιατρικές Μελέτες που ενώ επισήμαιναν τίς βλαπτικές επιδράσεις τού Καπνίσματος ανέφεραν πώς οι Καπνιστές εμφανίζουν μικρότερα πσοσοστά Ν.Parkinson και Άνοιας...
Πάντως ειμαι βέβαιος πώς το θέμα τού Καπνίσματος θα δόσει τήν ευκαιρία σέ πάμπολλους να ´εμπλουτίσουν´το Βιογραφικό τους μέ βλακώδεις εργασίες..
Θαναι ένα πανεύκολο εργαστήριο παραγωγής ανούσιων papers..
Πιθανώς να ενοχοποιήσουν το Κάπνισμα και για την εμφάνιση Κλαπάτσας στά Πρόβατα.:D:D

Last edited:
Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

...... το αυταρχικό κράτος έχει κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς τον απόλυτο έλεγχο και την ρύθμιση της συμπεριφοράς της προσωπικής ζωής των υπηκόων του

Αυτο τωρα δεν ειναι υστερια?

Ο ελεγχος ειναι σκοπος και επιτυγχανεται με πολλους τροπους.

Το να θεσπιζει απλους κανονες συμβιωσης, αφου δεν μπορει να υπαρξει συνεννοηση δεν το βρισκω κακο. Με την ιδια λογικη μπορει καποιος να θεωρησει περιορισμο και τις ωρες κοινης ησυχιας.

Το να θεσπιζει απλους κανονες συμβιωσης, αφου δεν μπορει να υπαρξει συνεννοηση δεν το βρισκω κακο. Με την ιδια λογικη μπορει καποιος να θεωρησει περιορισμο και τις ωρες κοινης ησυχιας.

+1000

Και πολύ εύστοχο το παράδειγμά σου.

Kανόνες συμβίωσης δε χρειάζονται οι πολιτισμένοι άνθρωποι. Όπως έχει αποδειχθεί όμως δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοιους (συνήθως). Γι'αυτό και χρειαζόμαστε νόμους.

Δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας που θα καταγγείλει καπνιστή που σέβεται τους γύρω του.