Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Μέχρι σήμερα είχαμε φθορά ανθρώπινων σωμάτων προς εξυπηρέτηση της ψυχής, στο μέλλον με το τσίρκο της αστυνομίας της εκτελεστικής σκέψης και με την επιβολή της ολοκληρωτικής πληροφόρησης θα τα έχουμε όλα εκτός απ'αυτήν :BDGBGDB55:

Εμένα πάλι γιατί μου φαίνεται ότι το να βρίσκεις την "ψυχή" σου στο τσιγάρο και το ποτό είναι μια κατάσταση που μπορεί να σε εκφράζει προσωπικά, αλλά δε μπορείς να περιμένεις ή απαιτείς κάτι τέτοιο από όλους? Προσωπική άποψη φυσικά...

Μου θυμίζει κάτι γνωστούς που είχαν μπει στ'αμάξι μου μια φορά όπου στο cd έπαιζαν τυχαία τα τελευταία κουαρτέτα του Beethoven, και ο ένας έβγαλε αμέσως το συμπέρασμα ότι δεν απολαμβάνω τη ζωή και δεν έχω ψυχή, αφού δεν ακούω μουσική που να με "εξιτάρει συναισθηματικά" (όπως μου διευρκρίνησε όταν τον ρώτησα, εννούσε τον Πλούταρχο). :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Last edited:
Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Εμένα πάλι γιατί μου φαίνεται ότι το να βρίσκεις την "ψυχή" σου στο τσιγάρο και το ποτό είναι μια κατάσταση που μπορεί να σε εκφράζει προσωπικά, αλλά δε μπορείς να περιμένεις ή απαιτείς κάτι τέτοιο από όλους? Προσωπική άποψη φυσικά...

Μου θυμίζει κάτι γνωστούς που είχαν μπει στ'αμάξι μου μια φορά όπου στο cd έπαιζαν τυχαία τα τελευταία κουαρτέτα του Beethoven, και ο ένας έβγαλε αμέσως το συμπέρασμα ότι δεν απολαμβάνω τη ζωή και δεν έχω ψυχή, αφού δεν ακούω μουσική που να με "εξιτάρει συναισθηματικά" (όπως μου διευρκρίνησε όταν τον ρώτησα, εννούσε τον Πλούταρχο). :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Σε λιγο θα ακουσουμε οτι η ευτυχια και η γαληνη που προσφερει το τσιγαρο, εχουν ευνοικη δραση στην υγεια, μεγαλυτερη απο την αρνητικη της πισσας και της νικοτινης.

Κι εμεις οι δυστυχεις καταπιεζουμε τον εαυτο μας.

Σε λιγο θα ακουσουμε οτι η ευτυχια και η γαληνη που προσφερει το τσιγαρο, εχουν ευνοικη δραση στην υγεια, μεγαλυτερη απο την αρνητικη της πισσας και της νικοτινης.

Μην ξανοιγεσαι τοσο...γιατι θα πεσεις σε ναρκοπεδιο...:flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπ

Απόλυτα σεβαστή η άποψή σου.
Με κανέναν δεν θα λογομαχούσα, η άποψή μου ήδη εκφράστηκε. -bye-

Νομίζω ότι η περίφημη είδηση για τα 323 από τα 330 καταστήματα είναι ολίγον παραπλανητική.

Δεν ξέρω εάν την άκουσα σωστά, αλλά η είδηση πήγαινε κάπως έτσι, ότι στη Θεσσαλονίκη οι επιχειρηματίες με μικρούς χώρους κάτω των 70 τμ υπέβαλαν συνολικώς 330 αιτήσεις, από τις οποίες οι 323 (συντριπτικό ποσοστό, περίπου 98%) ζητούσαν τον χαρακτηρισμό ως χώρου καπνιζόντων.

Όμως στο νόμο (την υπουργική απόφαση της 30.6) δεν προβλέπεται αίτηση για να δηλωθεί το κατάστημα ως χώρος μη καπνιζόντων! Λέει η υπουργική απόφαση: "Εφ' όσον η συνολική επιφάνεια του καταστήματος, όπως προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, έχει μικτό εμβαδόν μέχρι 70 τ.μ., (παρ. 3 αρθ. 3), η επιχείρηση δύναται να επιλέξει να λειτουργήσει αποκλειστικά, ως χώρος καπνιζόντων, με δήλωση του κατά νόμου υπευθύνου του καταστήματος στην αρμόδια για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας του Δημόσια Αρχή....... Τα καταστήματα τα οποία, δεν έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό ως καταστήματα καπνιζόντων, με την ανωτέρω διαδικασία υπόκεινται στην πλήρη απαγόρευση καπνίσματος,από την 1η Ιουλίου 2009.
"

Δηλαδή τον χαρακτηρισμό του καταστήματος ως χώρο μη καπνιζόντων δεν τον προβλέπει πουθενά ο νόμος. Απλά λέει πως για όσους χώρους δεν γίνει η παραπάνω διαδικασία, σε αυτούς θα απαγορεύεται το κάπνισμα.

Τι πιθανολογώ εγώ από την παραπάνω είδηση την οποία αναπαράγουν διαρκώς τα κανάλια; Ότι ανάμεσα στους 330 που υπέβαλαν αίτηση σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, βρέθηκαν και 7 που αγνοούσαν τον νόμο και πίστεψαν πως μπορούσαν να δηλώσουν τα καταστήματά τους ως χώρους μη καπνιζόντων.

Και να σου τα βαρύγδουπα συμπεράσματα από τους δημοσιογράφους. Θα έλεγα λοιπόν να μην δένουμε και σκοινί κορδόνι όσα ακούμε. Εφόσον θέλουν να καλούνται σοβαροί δημοσιογράφοι, ας μας πουν τον αριθμό των καταστημάτων κάτω των 70 τ.μ για τα οποία δεν υπεβλήθη καθόλου δήλωση.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπ

2 μετρα αφου λεει.

Ο ιδιοκτητης γνωστης καφετεριας, ελεγε εχθες οτι δεν τους εχει ενημερωσει κανεις. Περιμενει δηλαδη να παει καποιος στο μαγαζι του να το συζητησουν λιγο.

Η νομοθεσια ειναι δημοσιευμενη απο μηνες και διαθεσιμη στον καθενα.

Το αλλο που ειπε και εχει δικιο ειναι οτι δεν υπαρχει λογος να δωσει λεφτα για διαρρυθμισεις, αφου η διαταξη αυτη πιθανοτατα θα αλλαξει γιατι εχει δυσκολιες.

Ποσω μαλλον που τωρα ειναι καλοκαιρι και το προβλημα ειναι μικρο.

Σωστά έλεγε. Εφόσον υπάρχουν 40 θέματα ανοιχτά ακόμα, τι θέλεις να πει και να κάνει???

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Και να σου τα βαρύγδουπα συμπεράσματα από τους δημοσιογράφους. Θα έλεγα λοιπόν να μην δένουμε και σκοινί κορδόνι όσα ακούμε. Εφόσον θέλουν να καλούνται σοβαροί δημοσιογράφοι, ας μας πουν τον αριθμό των καταστημάτων κάτω των 70 τ.μ για τα οποία δεν υπεβλήθη καθόλου δήλωση.

Σωστός ο Γ.Δ.!!!-bye-

Επίσης, να μας ενημερώσουν τα κανάλια που ξέρουν τα πάντα, που και πως περιγράφεται το διαχωριστικό χώρισμα μέσα από το νόμο και την Υ.Α. Από που προκύπτει ότι θα είναι γυάλινο, πλαστικό, σιδερένιο, τσιμεντένιο, κουρτινένιο κ.λ.π.???

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του

Σωστά έλεγε. Εφόσον υπάρχουν 40 θέματα ανοιχτά ακόμα, τι θέλεις να πει και να κάνει???

Εννοειται. Δεν τον κατηγορησα. Απλως δεν μπορει να ισχυριζεται κανεις "δε μας εχει ενημερωσει κανεις" το οποιο ακουγεται κατα κορον. Ειναι δημοσιευμενος ο νομος και ο καθενας που τον αφορα οφειλει να τον βρει.

Πολλοι πηγαινουν στους Δημους και ρωτουν τους υπαλληλους εκει. Το αν ξερουν, ειναι ενα αλλο θεμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγό

Εννοειται. Δεν τον κατηγορησα. Απλως δεν μπορει να ισχυριζεται κανεις "δε μας εχει ενημερωσει κανεις" το οποιο ακουγεται κατα κορον. Ειναι δημοσιευμενος ο νομος και ο καθενας που τον αφορα οφειλει να τον βρει.

Πολλοι πηγαινουν στους Δημους και ρωτουν τους υπαλληλους εκει. Το αν ξερουν, ειναι ενα αλλο θεμα.

Νομίζεις ότι είναι τυχαίος ο χρόνος ισχύος του Νόμου?? Όχι, βέβαια. Ελπίζουν μέσα στο καλοκαίρι, που ο κόσμος κάθεται ακόμα έξω, να λύσουν όλα τα διαδικαστικά προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την εφαρμογή του...

Speriamo bene....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου α

Είναι εσφαλμένη αντίληψη αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι τι θα γίνει αν ένας καπνιστής και ένας μη καπνιστής βρεθούν στον ίδιο χώρο, δεν είναι απλά ζήτημα στιγμιαίας αντιδικίας.
Είναι κάτι περισσότερο, η πολιτεία ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να αποκατασταθεί πλήρως η επιθυμία των καπνιστών να το διακόψουν και πετάει τώρα το μπαλάκι σε 'μάς τους δύο γιά να τρωγόμαστε. Αν θεωρείς πως είναι μόνο δικό μου πρόβλημα απατάσαι, είναι κοινό μας πρόβλημα. Όπως ας πούμε η διαθεσιμότητα ασθενοφόρου αν το χρειαστείς -μακριά από'δώ. Στην μέριμνα αυτή συνεισφέρουμε και οι δύο. Αν κάποιος έχει την μαγκιά να προβεί σε καταγγελία, ας την κάνει στο κράτος που αλληθώριζε όταν η διαφήμιση έσπρωχνε τους πολίτες σε βλαβερές συνήθειες. Ή σε καταγγελία του κράτους που δεν είναι ικανό να υποστηρίξει τα θύματα.

Θα σε ενδιέφερε λοιπόν να κερδίσεις σε μία αντιπαλότητα ή ένα καλύτερο αύριο?

Eχεις δικιο σε ολα. Ειναι αυτονοητο οτι επρεπε να απαγορευεται η διαφημιση προιοντων καπνου. Ειναι τραγικο.

Ομως τα θεματα αυτα τρεχουν παραλληλα. Δεν αλληλοαναιρουνται.

Οπως το να φορας ζωνη στο αυτοκινητο και μην τρεχεις, με την υποχρεωση του κρατους να εχει ασφαλεις δρομους και το ΕΚΑΒ ετοιμοπολεμο αν παρολα αυτα συμβει κατι.

Το οτι ειναι αναγκη να απαγορευτει το καπνισμα, δε νομιζω οτι αμφισβητειται απο κανεναν.

Το οτι πρεπει να υπαρχει επιστημονικη υποστηριξη σε οσους θελουν να το κοψουν επισης.

Οι δε αντιδικιες, ερχονται μονο οταν δεν υπαρχει αλληλοσεβασμος. Δυστυχως αυτο συμβαινει πολυ συχνα.

Last edited:
Σωστός ο Γ.Δ.!!!-bye-

Επίσης, να μας ενημερώσουν τα κανάλια που ξέρουν τα πάντα, που και πως περιγράφεται το διαχωριστικό χώρισμα μέσα από το νόμο και την Υ.Α. Από που προκύπτει ότι θα είναι γυάλινο, πλαστικό, σιδερένιο, τσιμεντένιο, κουρτινένιο κ.λ.π.???

Να ήταν οι μόνες ανακρίβειες.....

Να ρωτήσω κάτι μήπως γνωρίζεις: πού λέει ο νόμος για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γενικώς (όχι ειδικώς κέντρα με ...έγχορδη ζωντανή μουσική) άνω των 300 τ.μ.; Δεν βλέπω τέτοια ρύθμιση.

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Να ήταν οι μόνες ανακρίβειες.....

Να ρωτήσω κάτι μήπως γνωρίζεις: πού λέει ο νόμος για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γενικώς (όχι ειδικώς κέντρα με ...έγχορδη ζωντανή μουσική) άνω των 300 τ.μ.; Δεν βλέπω τέτοια ρύθμιση.

N.3730/2008

Άρθρο 3

Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού

1. Εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές δια*τάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως, από 1ης Ιουλίου 2009, το κάπνισμα και η κατα*νάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:

(β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κατά την έννοια των διατά*ξεων των άρθρων 5, 37, 38, 39, 40 και 41 της υπ’ αριθμ. Α1β/8577/1983 Υγειονομικής Διάταξης (ΦΕΚ 526 Β´), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων,

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου α

Το οτι ειναι αναγκη να απαγορευτει το καπνισμα, δε νομιζω οτι αμφισβητειται απο κανεναν.
Λαθος δε νομιζεις.

Re: Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματ

N.3730/2008

Άρθρο 3

Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού

1. Εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές δια*τάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως, από 1ης Ιουλίου 2009, το κάπνισμα και η κατα*νάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:

(β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κατά την έννοια των διατά*ξεων των άρθρων 5, 37, 38, 39, 40 και 41 της υπ’ αριθμ. Α1β/8577/1983 Υγειονομικής Διάταξης (ΦΕΚ 526 Β´), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων,

Δλδ με την πρόσφατη υπουργική απόφαση ρύθμισε τα μέχρι 70, τα 70-300 (κλασικός ζουμ τηλεφακός!) και τα πάνω από 300 τα άφησε να υπάγονται στη γενική απαγόρευση του άρθρου 3? Εκτός εάν λαλούν μπουζούκια?

Λεγοντας μπουζουκια εννοουμε γενικα τα live, ή θα αναγκασουν τις rock μπαντες να προσθεσουν το συμπαθεστατο φοκλορ οργανο;

Κοίταξε, η υπουργική απόφαση λέει επί λέξει " Κέντρα διασκέδασης, με ζωντανή έγχορδη μουσική". Φαντάζομαι ότι είναι καλωπισμός του "μπουζούκια", αλλά κοντά πάνε και όλα τα έγχορδα. Δεν ξέρω με τα πιάνο-μπαρ τι γίνεται. Άντε να πείσεις τον ελεγκτη πως πρόκειται για πληκτροφόρο έγχορδο :flipout:

Κοίταξε, η υπουργική απόφαση λέει επί λέξει " Κέντρα διασκέδασης, με ζωντανή έγχορδη μουσική". Φαντάζομαι ότι είναι καλωπισμός του "μπουζούκια", αλλά κοντά πάνε και όλα τα έγχορδα. Δεν ξέρω με τα πιάνο-μπαρ τι γίνεται. Άντε να πείσεις τον ελεγκτη πως πρόκειται για πληκτροφόρο έγχορδο :flipout:

Η κατασταση ειναι αστεια.

Ακομα και αν υπαρξει "ελεγκτης" με ενα δυο πρασινα και δυο ποτα κερασμενα, μπορει να δει και τα τσιγαρα για τσιχλες.