Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

το κάπνισμα στην Ελλάδα απαγορεύεται απο το 1856...πάλι μόνο στα χαρτιά.

1856.jpg

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

:offtopic:

Πρόσφατα βρέθηκα στην Ταυλάνδη καί έτυχε να αγοράσω ένα πακέτο Marlboro.

Εκεί λοιπόν οι "βάρβαροι" έχουν αρχίσει με τις περίφημες (καί συνάμα αηδιαστικότατες) φωτογραφίες, όπου ο καπνιστής μπορεί να δεί τι θα συμβεί στα διάφορα όργανα του σώματος του, αν συνεχίσει να καπνίζει.

Κύριοι (καί Κυρίες βέβαια) ............ σας πληροφορώ ότι το πακέτο το πέταξα καί δεν κάπνισα γιά περίπου 3,5 μέρες. Μιλάμε ότι είδα μόνο μία φώτο, αλλά ήταν αρκετή να με "αρωστήσει".

Δεν ξέρω αν θυμάμαι καλά, αλλά αληθεύει ότι καί η Ευρωπαική Ενωση έχει κατά νου παρόμοια καμπάνια?

Σπαρτιάτη έχω δεί τεράστια καφρίλα τυπωμένη στα πακέτα σε όλο το κόσμο: μαύρους πνεύμονες και σωθικά, ετοιμοθάνατους σε νεκροκρέβατα με ορούς κ.α. Δεν πιάνει τίποτα.
Και το γυιό μου στα φανάρια να τυπώσουν δεν το βλέπω. Πάντα θα πιστεύω ότι θα την σκαπουλάρω! Σαν την γιαγιά μου, 88 ετών. Άστα να πάνε ...
Μας πουλάνε κάτι που απαγορεύται ... Το δραστικότερο ναρκωτικό!
Την συνήθεια.
Για δοκίμασε να γράφεις με το αριστερό, να κυκλοφορείς με τά τα λεωφορεία, να μην ακούς μουσική, να φύγεις από την πόλη ...

Πάντως σήμερα βρέθηκα μπροστά σε απίστευτο σκηνικό στη σχολή. Έδινα μάθημα και πριν μοιραστούν τα θέματα τυπάς σηκώνεται να καπνίσει.. Μέχρι τώρα σε αντίστοιχα σκηνικά κάποιος απλά ψέλιζε "μήπως να πήγαινες έξω" και ο άλλος τον έγραφε. Σήμερα 4-5 άτομα δυνατά του είπαν να φύγει έξω ή να το σβήσει, και ο τυπάς αφού άρχισε να πετάει τα γνωστά "γιατί θα μου φέρετε αστυνομία,? δε μπαίνει εδώ, έχει άσυλο", χαζογελώντας βγήκε απ'το κτίριο.

Τελικά λοιπόν, καλός ή κακός, στραβός ή φασιστικός, ο νόμος έχει αποτέλεσμα, και μάλιστα ακόμα και σε μέρη που η αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία, και οι καταγγελίες είναι "αέρας".. Κάτι είναι κι αυτό.

Last edited:
Εδώ μια απορία που στριφογυρίζει στο μυαλό μου μέρες, και μ'αυτά που διαβάζω εδώ και σε άλλα sites... Ένα βασικό επιχείρημα των καπνιστών είναι ότι τους απαγορεύουν να χρησιμοποιούν κάτι που επιτρέπεται να πωλείται και να διαφημίζεται. Και ρωτάω λοιπόν... το να απαγορευόταν πλήρως η διάθεση του τσιγάρου, αυτό δε θα ήταν φασιστικό?

Γιατί εγώ στον νέο νόμο δικαίωμα επιλογής βλέπω (για τους καπνιστές). Αν είναι σε κάτι φασιστικός ο νόμος είναι για τους μη καπνιστές, που ουσιαστικά τους αποκλείει από το 99% των bars...

Ένα βασικό επιχείρημα των καπνιστών είναι ότι τους απαγορεύουν να χρησιμοποιούν κάτι που επιτρέπεται να πωλείται και να διαφημίζεται.

Και το κλύσμα επιτρέπεται να πωλείται, είδες κανένα να το κάνει δημόσια;

Ένα βασικό επιχείρημα των καπνιστών είναι ότι τους απαγορεύουν να χρησιμοποιούν κάτι που επιτρέπεται να πωλείται και να διαφημίζεται.

Στο δεύτερο μπαίνει επιπλέον περιορισμός (ήδη από καιρό έχει απαγορευτεί διαφήμιση στην τηλεόραση/κινηματογράφο):
"... Από την 01/09/2009 απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Η διαφήμιση προιόντων καπνού επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προιόντων καπνού."

Και μόλις αντικατέστησαν το γωνιακό περιπτερο, με νέο μεταλλικό με τεντάκια Camel. Φεύγουν και αυτά...

Είμαι 100% τις εκατό υπέρ των νέων μέτρων και μακάρι πολλοί από εμάς τους καπνιστές να το κόψουμε, όμως πιστεύω ότι τα μέτρα είναι υποκριτικά...

Γνώμη μου είναι ότι ή το απαγορεύεις εντελώς ως ναρκωτικό και βοηθάς στην αποτοξίνωση του καπνιστή ή δέχεσαι ότι απλά θα μειώσεις τους καρκίνους, τόσο ώστε τα νοσήλια που πληρώνει το κράτος να είναι πλέον μικρότερα από την είσπραξη φόρων από την πώληση των τσιγάρων...

Και μια μελέτη που άκουσα στο ραδιόφωνο πριν δύο-τρία χρόνια...
Μέτρησαν (στην Αμερική) τις συνέπειες του καπνίσματος σε σχέση με αυτές της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Μέτρησαν λοιπόν την ανάπτυξη των πνευμόνων μικρών παιδιών από 6 -10 ετών.
Τα μισά ζούσαν σε οικογένειες καπνιστών και τα άλλα μισά σε σπίτια επί αυτοκινητόδρομων μεγάλης κυκλοφορίας.
Τα αποτελέσματα?
Οι πνεύμονες των παιδιών που ζούσαν στους αυτοκινητόδρομους αναπτύχθηκαν 30% λιγότερο από αυτούς των παιδιών που ζούσαν με γονείς καπνιστές.

Μην παρεξηγηθώ με αυτά (είμαι από αυτούς που σιχαίνομαι που είμαι καπνιστής), αλλά για τους ρύπους των αυτοκινήτων έχουν πάρει αντίστοιχα μέτρα? Γιατί δεν απαγορεύουν για παράδειγμα τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από τις μεγαλουπόλεις ή έστω από το κέντρο των πόλεων? Κοστίζει πολύ έτσι?
Επιμένω ότι είναι μεγάλη υποκρισία ...

Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Είμαι 100% τις εκατό υπέρ των νέων μέτρων και μακάρι πολλοί από εμάς τους καπνιστές να το κόψουμε, όμως πιστεύω ότι τα μέτρα είναι υποκριτικά...

Γνώμη μου είναι ότι ή το απαγορεύεις εντελώς ως ναρκωτικό και βοηθάς στην αποτοξίνωση του καπνιστή ή δέχεσαι ότι απλά θα μειώσεις τους καρκίνους, τόσο ώστε τα νοσήλια που πληρώνει το κράτος να είναι πλέον μικρότερα από την είσπραξη φόρων από την πώληση των τσιγάρων...

Και μια μελέτη που άκουσα στο ραδιόφωνο πριν δύο-τρία χρόνια...
Μέτρησαν (στην Αμερική) τις συνέπειες του καπνίσματος σε σχέση με αυτές της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Μέτρησαν λοιπόν την ανάπτυξη των πνευμόνων μικρών παιδιών από 6 -10 ετών.
Τα μισά ζούσαν σε οικογένειες καπνιστών και τα άλλα μισά σε σπίτια επί αυτοκινητόδρομων μεγάλης κυκλοφορίας.
Τα αποτελέσματα?
Οι πνεύμονες των παιδιών που ζούσαν στους αυτοκινητόδρομους αναπτύχθηκαν 30% λιγότερο από αυτούς των παιδιών που ζούσαν με γονείς καπνιστές.

Μην παρεξηγηθώ με αυτά (είμαι από αυτούς που σιχαίνομαι που είμαι καπνιστής), αλλά για τους ρύπους των αυτοκινήτων έχουν πάρει αντίστοιχα μέτρα? Γιατί δεν απαγορεύουν για παράδειγμα τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από τις μεγαλουπόλεις ή έστω από το κέντρο των πόλεων? Κοστίζει πολύ έτσι?
Επιμένω ότι είναι μεγάλη υποκρισία ...

έχεις δίκιο σε κάποιο βαθμό. Όμως πλέον τα αυτοκίνητα εκπέμπουν πολύ λιγότερα καυσαέρια σε σχέση με το παρελθόν, και τα πετρελαιοκίνητα ακόμη λιγότερο. Ένα μέτρο απόσυρσης των παλιών αυτοκινήτων θα βοηθούσε πολύ.

Όμως η ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς έχει επιφέρει σημαντική αλλαγή στις συνήθειές μας. Το μετρό κυρίως στην Αθήνα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο ο μισός κόσμος κινείται από την περιφέρεια προς το κέντρο ή να διασχίσει την πόλη. Κι όταν το μετρό φθάσει Περιστέρι, θα είναι ακόμη καλύτερα.

Και στα δικά μας στη Θεσσαλονίκη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπ

1) ... τα αυτοκίνητα εκπέμπουν πολύ λιγότερα καυσαέρια σε σχέση με το παρελθόν, και τα πετρελαιοκίνητα ακόμη λιγότερο.
2) ... η ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς έχει επιφέρει σημαντική αλλαγή στις συνήθειές μας.

Βλάση συμφωνούμε, απλά επισημένω στα παραπάνω τα εξείς :offtopic::
1) Θα άφηνες το παιδί σου να κάθήσει για πάνω από δύο λεπτά κοντά σε εξάτμιση αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας?
2) Έχει μειωθεί ή κίνηση στις κεντρικές αρτηρίες που εξυπηρετούνται από το μετρό σε σχέση με πρίν από είκοσι χρόνια? Προσωπικά πήγαινα Πειραιά από το 1995 έως το 2007 και τα πράγματα χειροτερεύουν μήνα με το μήνα πλέον.
Δεν χρειάζεται απλή απόσυρση. Χρειάζεται αντικατάσταση του συστήματος προώθησης. Ηλεκρικά αυτοκίνητα και ας πηγαίνουν με 50 Km/Hr...
Και φυσικά βελτίωση των ΜΜΜ.

Ειδικά στην χώρα μας παρατηρήται το παράδοξο να επιδωτήτε η ρύπανση και να αποθαρύνεται η προστασία του περιβάλλοντος... Πώς γίνεται αυτό?

Βάζοντας μεγάλη φορολογία στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με τις νέες προδιαγραφές ρύπων (που ρυπαίνουν/καταναλώνουν λιγότερο) και έχει μικρότερο φόρο στην βενζίνη επιδωτόντας κατα αυτό τον τροπο την χρήση των ήδη κυκλοφορούντων παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκινήτων.

Τώρα πως φτάνουμε να πληρώνουμε την βανζίνη κοντα στο 1Ε (ειδικά όταν η τιμή του βαρελιού είναι εκεί που είναι...) είναι άλλη ίστορία ακόμα πιο πολύ εκτός θέματος...

Τώρα πως φτάνουμε να πληρώνουμε την βανζίνη κοντα στο 1Ε (ειδικά όταν η τιμή του βαρελιού είναι εκεί που είναι...) είναι άλλη ίστορία ακόμα πιο πολύ εκτός θέματος...

Eιδικά σ'αυτό το θέμα είμαστε ευλογημένοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη πάντως. Ίσως είναι το μόνο αγαθό που απολαμβάνουμε σαφώς φθηνότερα απ'τον μέσο Ευρωπαίο.

Όχι δεν θα το άφηνα, αλλά θα ήμουν πιο ήσυχος σε σχέση με τις εξατμίσεις των παλαιότερων αυτοκινήτων.

Πάντως δεν πιστεύω ότι η εφαρμογή όσων αναφέρεις θα πρέπει να ακυρώσει την εφαρμογή του παρόντος νόμου, που παρεμπιμπτόντως δείχνει να εφαρμόζεται μέχρι στιγμής χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με τη συναίνεση του κόσμου.

Και σίγουρα δεν πρόκειται για εισπρακτικό μέτρο, αφού μέχρι σήμερα δεν απέδωσε ούτε ένα ευρώ.

Βασικά, όλα τα τωρινά πετρελαιοκίνητα καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro 5, που σημαίνει ότι έχουν τις ίδιες ακριβώς εκπομπές ρύπων με τα βενζινοκίνητα. Επίσης, μια και το Diesel είναι λιγότερο κατεργασμένο από την αμόλυβδη, είναι πολύ οικονομικότερο, μια και καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο για την παραγωγή του.

Βέβαια, πλέον το κοστολογούν όσο την αμόλυβδη, χώρια που με τη νοθεία που υπάρχει, μπορεί να καταστρέψεις την αντλία πετρελαίου σου και να σου κοστίσει ο κούκος αηδόνι για την αντικατάστασή της...

Απάντηση: Re: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος

Και σίγουρα δεν πρόκειται για εισπρακτικό μέτρο, αφού μέχρι σήμερα δεν απέδωσε ούτε ένα ευρώ.

Βλάση νομίζω ότι το μέτρο είναι μακρυπρόθεσμο.
Ας υποθέσουμε ότι θα μειωθεί η κατανάλωση τσιγάρων κατά 50%.
Με την ταυτόχρονη δρομολογημένη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα (στη Νορβηγία πάει 8-9 ευρώ το πακέτο) θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Την ίδια στιγμή σε 10-20 χρόνια με την μείωση των δημοσίων δαπανών, για νοσήλεια καρκινοπαθών κτλ το κράτος οφελείτε πολλαπλά. Είναι όλα μελετημένα...

Αντίθετα το κόστος μείωσης της ρύπανσης του περιβάλλοντος κοστίζει κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα πως θα ζήσουν οι καημένοι οι πετρελαιάδες της χώρας μας αν επιτραπεί το diesel Αθήνα? Τα διυλιστήρια τι θα απογίνουν?

Last edited:
Όσον αφορά την εφαρμογή επιτρέψτε μου να αμφιβάλω.
Όπου καπνίζει το "αφεντικό" θα συνεχίσει να γίνεται το έλα να δείς.
Αλίμονο στους μη καπνιστές εργαζόμενους σε τέτοιες εταιρείες...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λεπτομέρειες περί της εφαρμογής του νόμου απαγόρευσης του

Βλάση συμφωνούμε, απλά επισημένω στα παραπάνω τα εξείς :offtopic::
1) Θα άφηνες το παιδί σου να κάθήσει για πάνω από δύο λεπτά κοντά σε εξάτμιση αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας?
2) Έχει μειωθεί ή κίνηση στις κεντρικές αρτηρίες που εξυπηρετούνται από το μετρό σε σχέση με πρίν από είκοσι χρόνια? Προσωπικά πήγαινα Πειραιά από το 1995 έως το 2007 και τα πράγματα χειροτερεύουν μήνα με το μήνα πλέον.
Δεν χρειάζεται απλή απόσυρση. Χρειάζεται αντικατάσταση του συστήματος προώθησης. Ηλεκρικά αυτοκίνητα και ας πηγαίνουν με 50 Km/Hr...
Και φυσικά βελτίωση των ΜΜΜ.

Μη σου πω και μονοθέσια για να έχει ο καθένας από ένα και οι οικογένειες να έχουν αριθμό αυτοκινήτων όσο είναι το αποτέλεσμα της πράξης οικογένεια (πλήθος ανθρώπων) δια 2 με στρογγυλοποίηση προς τα κάτω.
Θα λύσουμε και άλλο πρόβλημα αυτό της υπογεννητικότητας !!!

Αλλά αυτά είναι δύσκολα πράγματα δε μπορούν να τα σκεφτούν οι πανεπιστημιούχοι της Βουλής !!!!!!!

Απο τη σημερινη Ναυτεμπορικη:

Το 36% των καταστηματων θα ειναι καπνιστων (αποκλειστικα ή με διαμορφωμενο χωρο).

Το υπολοιπο 64% θα ειναι μη καπνιστων.

Αυτα για την Αττικη, συμφωνα με τα στελεχη του τετραψηφιου και τις επαφες που εχουν με τους καταστηματαρχες.