Η γνωριμια της τηλεορασης μου με τον Μανωλη μερος Β
Αφού έκανα δυο τρία ξενύχτια πειραματιζόμενος κατέληξα σε έναν συγκεκριμένο συνδυασμό ρυθμίσεων που στα μάτια μου έδειχνε πολύ καλός . Τόσο καλό πίστεψα ότι ήταν το αποτέλεσμα ώστε ανέβασα την τιμή της τηλεόρασης στο νήμα με την αγγελία που έχω βάλει. ( Την πουλώ γιατί μου πέφτει μικρή και θέλω να πάω σε 46 ίντσες και πάνω .)
Όλα έδειχναν καλά άλλα με απασχολούσαν μερικά θέματα όπως:
1) Στα patterns που χρησιμοποιούσα κάποια χρώματα όπως το πράσινο έδειχναν να κρασαρουν.
2) Πρόβλημα είχα και με την ρύθμιση του contrast όταν ανέβαινε στο σημείο που έπρεπε με βάση το τεστ pattern έβλεπα το άσπρο να κοκκινίζει λίγο.
3) Σε ότι αφορά την ρύθμιση του γκρίζου με την κλίμακα IRE στις ρυθμίσεις με χαμηλή φωτεινότητα 10 IRE και 20 IRE οι μετρήσεις που έπαιρνα είχαν μεγάλες αυξομειώσεις δηλαδή βάζοντας το όργανο να κάνει συνεχή μέτρηση έβλεπα την μέτρηση του κόκκινου την μια στιγμή στο 113 % και την άλλη στο 97 % και μαζί να αυξομειώνεται και το μπλε.
Το έψαξα περισσότερο καθώς είμαι λίγο υποχόνδριος με την τελειότητα ( Γεννήθηκα στο ζώδιο της Παρθένου ) και ανακάλυψα τα εξής :
1) Οι τηλεοράσεις με Led και ειδικά με local dimming θέλουν διαφορετικά όργανα μέτρησης από αυτό που έχω για να γίνουν ρυθμίσεις με ακρίβεια εδώ το διάβασα
http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=11436 με τίτλο Which Meter Is Right for Me? και σας αντιγράφω το κομμάτι που αφορά την διαπίστωση που έκανα.
« Note that some new LED based displays can pose challenges for the CalMAN Enhanced Spyder 3 (it does not matter if it is a edgelit, backlit or backlit RGB). The least expensive meter that can and does work correctly with LED displays is Chroma 5 that has been specially backlit LED calibrated for use with CalMAN (see below). The ColorMunki and EyeOne Pro are also good choices.»
2) Σε ότι αφορά τις μετρήσεις που έκανα το όργανο μου επηρεάζεται από την φωτεινότητα που εκπέμπει το μενού της ρύθμισης όταν αυτό είναι ανοικτό το διαπίστωσα στην πράξη και το διάβασα και εδώ «Official LG "XXLH90" 240hz LED User Setting/Calibration Forum»
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1221950 στο δεύτερο post
3) Το local dimming επηρεάζει την μέτρηση εάν το απενεργοποιήσεις έχεις διαφορετικές μετρήσεις σε όλη την κλίμακα του γκρίζου . Το διαπίστωσα στην πράξη και το διάβασα στο προαναφερόμενο άρθρο.
Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις και προκειμένου να πάρω την καλύτερη δυνατή εικόνα από την τηλεόραση εστειλα e-mail στον Μανώλη Καστρουνή και ζήτησα την βοήθεια του.
Ο Μανώλης με ρώτησε κατ αρχήν τι χρήση κάνω στην τηλεόραση και παράλληλα μου ξεκαθάρισε ότι σε ότι αφορά το τηλεοπτικό σήμα δεν θα δω τεράστιες διαφορές καθώς τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν την ίδια ποιότητα σήματος και υπάρχουν και μεγάλες χρωματικές διαφορές μεταξύ τους .
Αφού τον διαβεβαίωσα ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εκμεταλλευτώ στο έπακρο τις δυνατότητες της τηλεόρασης σε HD υλικό και παράλληλα να λύσω τις απορίες μου σχετικά με τις μετρήσεις που έκανα κανόνισε το πρόγραμμα του και τελικά γνωρίστηκε χθες το μεσημέρι με την τηλεόραση μου .