LHC First Beam on 10 September 2008

Η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί και να είναι προσβάσιμη στον καθένα και να μαθαίνεται από τα μικρά χρόνια ούτως ώστε να είναι και κατανοητή μακροπρόθεσμα.

Το να κατηγορείς την τεχνολογία για τις ηθικές αξίες είνα ξεπερασμένη άποψη, δεν φταίνε τα αντιβιοτικά για τις αρρώστιες, δεν φταίει το δίκτυο για την πορνογραφία ούτε και τα κινητά για την αισχρολογία κτλ κτλ

Ο ηθικός κώδικας του ανθρώπου είναι συνέπεια της ιστορίας του και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η κατανόηση του σύμπαντος αλλά και η ίδια η πνευματική του ανάπτυξη.

Υπήρξαν πολλοί φωτισμένοι άνθρωποι και πολλοί περισσότεροι που δεν του αξίζει ο τίτλος.

Εξελισσόμαστε και προσπαθούμε να φτάσουμε στα άστρα όποιος δε θέλει ας κάτσει στο σπίτι του...χωρίς αντιβιοτικά

Όσο για τον Hawking εγώ ελπίζω φυσικά το αντίθετο όπως και κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος....θέλω να μάθω...I want to believe...

P.S. It's not a f*cking game!

Πού είδες να κατηγορώ την τεχνολογία; Η ερώτηση είναι ειλικρινής :)

Αυτό που λέω ειναι οτι η εξέλιξη της τεχνολογίας(και φυσικά, των μητέρων επιστημών που την στηρίζουν) και η εξέλιξη της συμπεριφοράς μας απέναντί της δεν συνδέονται απαραίτητα. Αν δεν μας μάθουν να ζούμε(κι όχι απλά να χρησιμοποιούμε) με αυτά που πλέον είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής δεν πρόκειται ποτέ να ενηλικιωθούμε. Αυτό είναι το point μου.

P.S. It's not a f*cking game!
Relax...That was humour. Νot all games are the same!

Η μετριοφροσύνη ίδιον του χαρακτήρα σας .. παρατηρώ :grinning-smiley-043

Μπορεί, μπορεί και όχι αλλά αυτό είναι άσχετο με αυτό που αναφέρω γιατί αυτό τυγχάνει να είναι απλά γεγονός.....

Όσο για το αν είμαι η ωραιότερη, εξυπνότερη, ηθικότερη, πιο καλλιεργημένη κτλ κτλ αυτά είναι θέματα που καλό είναι να μην αναλυθούν εδώ! :flipout: :flipout::flipout::flipout::flipout::flipout: :flipout::flipout::flipout:

Μπορεί, μπορεί και όχι αλλά αυτό είναι άσχετο με αυτό που αναφέρω γιατί αυτό τυγχάνει να είναι απλά γεγονός.....

Όσο για το αν είμαι η ωραιότερη, εξυπνότερη, ηθικότερη, πιο καλλιεργημένη κτλ κτλ αυτά είναι θέματα που καλό είναι να μην αναλυθούν εδώ! :flipout: :flipout::flipout::flipout::flipout::flipout: :flipout::flipout::flipout:
ασφαλώς και είσαι ..... αμφέβαλε κανείς ?

Πού είδες να κατηγορώ την τεχνολογία; Η ερώτηση είναι ειλικρινής :)

Αυτό που λέω ειναι οτι η εξέλιξη της τεχνολογίας(και φυσικά, των μητέρων επιστημών που την στηρίζουν) και η εξέλιξη της συμπεριφοράς μας απέναντί της δεν συνδέονται απαραίτητα. Αν δεν μας μάθουν να ζούμε(κι όχι απλά να χρησιμοποιούμε) με αυτά που πλέον είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής δεν πρόκειται ποτέ να ενηλικιωθούμε. Αυτό είναι το point μου.

Relax...That was humour. Νot all games are the same!

ΜΑ για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να μαθαίνουμε από μικρά τα παιδιά μας.

Από κει και πέρα ο ηθικός κώδικας είναι κάτι διαφορετικό.

ΜΑ για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να μαθαίνουμε από μικρά τα παιδιά μας.

E ναι... Γι αυτό διαφωνησα στο οτι οι πληροφορίες από το πείραμα θα μας εξελίξουν από τεχνολογικά έφηβους. Μη νομίζεις οτι ειναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος... Εντούτοις, κι αυτοί πρέπει να μάθουν να ζούν με τις 'συσκευές'.

E ναι... Γι αυτό διαφωνησα στο οτι οι πληροφορίες από το πείραμα θα μας εξελίξουν από τεχνολογικά έφηβους. Μη νομίζεις οτι ειναι πολλοί αυτοί που ανησυχούν για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος... Εντούτοις, κι αυτοί πρέπει να μάθουν να ζούν με τις 'συσκευές'.

Δεν νομίζω ότι κατάλαβες το νόημα αυτού που έγραψα ακριβώς ...όταν μιλάει ο Sagan για τεχνολογική εφηβεία δεν μιλά για το αν ξέρεις να χειρίζεσαι το Iphone αλλά για το ότι πρέπει σαν είδος, σαν πλανήτης να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αυτή την μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη και να μην αυτοκαταστραφούμε (είτε από λάθος είτε -πολύ πιο σοβάρό- επίτηδες από την εκμετάλλευση της δύναμης που παρέχει αυτή η τεχνολογική ανάπτυξη η οποία όμως και είναι απαραίτητη αν θέλει το ανθρώπινο είδος να φτάσει στα άστρα και συνεπώς να επιβιώσει).

Ο άνθρωπος ζει από την ελπίδα, αν του την πάρεις τον σκότωσες. Προτείνω σαν βιβλίο αναφοράς το Τέλος της Αιωνιότητας του Ασίμωφ, το εξηγεί πολύ καλύτερα από μένα

Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι μέσα στην δύσκολη καθημερινότητά μας είναι αρκετοί αυτοί που αναρωτιούνται....και όσοι δεν αναρρωτιούνται....θα τους μάθουμε.....άλλωστε ποτέ δεν προχώρησε ο κόσμος από τη μάζα.....

Όσο για τις συσκευές όσο πάνε θα γίνονται τόσο εύκολες στο χειρισμό που δεν θα το καταλαβαίνεις καν

Μην ξεχνάτε ότι είναι δύσκολοι καιροί για να ξεφύγει κάποιος από την "μάζα" και να κάτσει να σκεφτεί, όπως θα έπρεπε.... -bye-

για το αν ξέρεις να χειρίζεσαι το Iphone
:flipout: :flipout: :flipout:

Γενικώς δεν καταλαβαινόμαστε σήμερα! Μα είπα αγαπητή Τατιάνα 'να μάθουμε να ζούμε με τις συσκευές', όχι να τις χειριζόμαστε. Για το δεύτερο, απλά RTFM...;) Ο Sagan, απο αυτά που γράφεις τουλάχιστο γιατι δεν τον έχω διαβάσει, θέτει όμορφα τις δυο διαστάσεις του προβλήματος και, δυστυχώς, πάσχουμε και στις δυο.

Μην ξεχνάτε ότι είναι δύσκολοι καιροί για να ξεφύγει κάποιος από την "μάζα" και να κάτσει να σκεφτεί, όπως θα έπρεπε.... -bye-

Προσωπικά πιστεύω οτι δεν φταίνε οι καιροί πρωτίστως. Ειτε προβληματίζεται κανείς από μικρός(απο τότε τουλάχιστο που αρχίζει να σκέφτεται κριτικά), είτε δεν ασχολείται ποτέ εκτός αν συμβεί κάτι στη ζωή του κι αυτή αλλάξει ριζικά. Και νομίζω οτι η επιβίωση είναι ίσως λίγο ευκολότερη σήμερα οπότε υπάρχει μια δικαιολογία λιγότερη για να μας νοιάζει μόνο η επιβίωση κι όχι η ζωή.

Ωραία όλα αυτά και, σχετικά με το πείραμα, εγω προτιμώ να επαληθευτει ο Hawking και να μην τελειώσει το 'παιγνίδι' της εύρεσης της αρχής του σύμπαντος ;)

Όσο για τον Hawking εγώ ελπίζω φυσικά το αντίθετο όπως και κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος....θέλω να μάθω...I want to believe...

Όποια και αν είναι η έκβαση του πειράματος, όπως σωστά ειπώθηκε θα μάθουμε περισσότερα. Στην έρευνα μαθαίνεις τόσο από την επιτυχία όσο και από την αποτυχία μιας δοκιμής ή ενός πειράματος γιατί απλούστατα και τα δύο βοηθούν να πας προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο άνθρωπος ζει από την ελπίδα, αν του την πάρεις τον σκότωσες.

Ο άνθρωπος δεν ζει από την ελπίδα αλλά από την δική του προσπάθεια. Αντί να λέμε "ελπίζω" θα μπορούσαμε να συνηθίσουμε να λέμε "προσπαθώ" ή "θα προσπαθήσω" - που ανήκει σε μια πιο ενεργή νοοτροπία. Άλλωστε υπάρχει προσωπικό μερίδιο ευθύνης και συμμετοχής σε ότι μας συμβαίνει -και είναι καλύτερα να αναζητούμε πρώτα την ευθύνη στον εαυτό μας και επομένως το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε...

Last edited:
Γιά να προσπαθεί ο άνθρωπος χρειάζεται να ελπίζει.
Αμα δεν ελπίζει απλά δεν προσπαθεί.
Ο άνθρωπος έχει από την βιολογική του υπόσταση μιά βασική αισιοδοξία,πού τόν ωθεί στό να ελπίζει καί να βάζει στόχους.
Εάν δεν υπήρχε αυτή η αισιοδοξία ,ακριβώς επειδή γνωρίζει πώς κάποια στιγμή θα φύγει από τον κόσμο(και είναι το μοναδικό ´ζώον´πού έχει επίγνωση τού τέλους του) θά κυριαρχείτο απο ματαιότητα.
Δεν είναι άλλως τε τυχαίο πώς οι γνήσια καταθλιπτικοί άνθρωποι αρνούνται να προσπαθήσουν επειδή ακριβώς έχουν παραιτηθεί απο την ελπίδα.
Βασικές αρχές τής Γνωσιακής Θεωρίας τού Aaaron Βeck που εφαρμόζονται και στην σύγχρονη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Προσωπικά πιστεύω οτι δεν φταίνε οι καιροί πρωτίστως. Ειτε προβληματίζεται κανείς από μικρός(απο τότε τουλάχιστο που αρχίζει να σκέφτεται κριτικά), είτε δεν ασχολείται ποτέ εκτός αν συμβεί κάτι στη ζωή του κι αυτή αλλάξει ριζικά. Και νομίζω οτι η επιβίωση είναι ίσως λίγο ευκολότερη σήμερα οπότε υπάρχει μια δικαιολογία λιγότερη για να μας νοιάζει μόνο η επιβίωση κι όχι η ζωή.

Πρωτίστως πολύ σωστά όχι, αλλά έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην σημερινή και πιθανότατα αυριανή, εξέλιξη της νεολαίας.

Re: Απάντηση: LHC First Beam on 10 September 2008

Γιά να προσπαθεί ο άνθρωπος χρειάζεται να ελπίζει.
Αμα δεν ελπίζει απλά δεν προσπαθεί.
Ο άνθρωπος έχει από την βιολογική του υπόσταση μιά βασική αισιοδοξία,πού τόν ωθεί στό να ελπίζει καί να βάζει στόχους.
Εάν δεν υπήρχε αυτή η αισιοδοξία ,ακριβώς επειδή γνωρίζει πώς κάποια στιγμή θα φύγει από τον κόσμο(και είναι το μοναδικό ´ζώον´πού έχει επίγνωση τού τέλους του) θά κυριαρχείτο απο ματαιότητα.
Δεν είναι άλλως τε τυχαίο πώς οι γνήσια καταθλιπτικοί άνθρωποι αρνούνται να προσπαθήσουν επειδή ακριβώς έχουν παραιτηθεί απο την ελπίδα.
Βασικές αρχές τής Γνωσιακής Θεωρίας τού Aaaron Βeck που εφαρμόζονται και στην σύγχρονη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Πολύ σωστά όλα αυτά, αλλά το ζητούμενο είναι αν μπορεί να ξεπεραστεί σήμερα ή στο μέλλον -με την κατάλληλη παιδεία, η ενστικτώδης ανάγκη συνήθεια και νοοτροπία του ελπίζειν με του προσπαθείν - μια πιο συνειδητοποιημένη και ενεργή συνήθεια ή τρόπος σκέψης. Να μπορέσουμε να μάθουμε να μην εξαρτώμαστε από το αίσθημα της ελπίδας -να λειτουργούμε εξίσου καλά χωρις να μας απασχολεί καθόλου. Νομίζω ότι μελλοντικά θα καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε κάποια αρχέγονα ένστικτά μας... και να αυτό-τελειοποιηθούμε.

Εκτός όμως από την ολοκληρωτική αντικατάσταση της λέξης και της έννοιας "ελπίζω", υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που αυτή η έννοια μας παρασέρνει σήμερα σε μια πιο παθητική στάση ενώ θα ήταν προτιμότερο να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εστιάσουμε στην προσπάθεια.
Πχ το "ελπίζω να περάσω στις εξετάσεις" είναι καλύτερα να αντικατασταθεί με το "θα προσπαθήσω να περάσω (θα προσπαθήσω να διαβάσω όσο χρειάζεται για να περάσω) στις εξετάσεις" κλπ.

Last edited:
Είστε πολύ αισιόδοξος γιά τό ανθρώπινο είδος.:smile::smile:
Πάντως συμφωνώ απολύτως πώς η ´Βούληση´είναι αναγκαίο συστατικό τού ανθρωπίνου βίου.
Απλά βούληση άνευ ελπίδας υποβαθμίζεται.
Και φυσικά ένας μαθητής ή ένας ενήλικος άνθρωπος δεν μπορεί να στηρίζετει στήν ´ελπίδα γενικώς´(σύνηθες φαινόμενο τού κρατιδίου μας άλλως τε)και όχι στην γνώση πού προέρχεται απο τόν ουσιαστικό κάματο.
Απλά όλα αυτά χρειάζονται και μιά σχετικά ´παράλογη´αισιοδοξία ,πού ωθεί τον άνθρωπο στήν επίτευξη τών στόχων του.

Εντέλει έπρεπε να μπω στο δημόσιο να έχω και το κεφάλι μου ήσυχο :confused::p μην χεσω το cern μέσα
cern.JPG

Ο άνθρωπος δεν ζει από την ελπίδα αλλά από την δική του προσπάθεια. Αντί να λέμε "ελπίζω" θα μπορούσαμε να συνηθίσουμε να λέμε "προσπαθώ" ή "θα προσπαθήσω" - που ανήκει σε μια πιο ενεργή νοοτροπία. Άλλωστε υπάρχει προσωπικό μερίδιο ευθύνης και συμμετοχής σε ότι μας συμβαίνει -και είναι καλύτερα να αναζητούμε πρώτα την ευθύνη στον εαυτό μας και επομένως το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε...

Δευ υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις αν δεν ελπίζεις.......αν δεν ελπίζεις πεθαίνεις..μέσα σου έστω και εν τέλει και κανονικά...η ελπίδα είναι πραγματικά ζωοδότης....

Re: Απάντηση: LHC First Beam on 10 September 2008

Είστε πολύ αισιόδοξος γιά τό ανθρώπινο είδος.:smile::smile:
Πάντως συμφωνώ απολύτως πώς η ´Βούληση´είναι αναγκαίο συστατικό τού ανθρωπίνου βίου.
Απλά βούληση άνευ ελπίδας υποβαθμίζεται.
Και φυσικά ένας μαθητής ή ένας ενήλικος άνθρωπος δεν μπορεί να στηρίζετει στήν ´ελπίδα γενικώς´(σύνηθες φαινόμενο τού κρατιδίου μας άλλως τε)και όχι στην γνώση πού προέρχεται απο τόν ουσιαστικό κάματο.
Απλά όλα αυτά χρειάζονται και μιά σχετικά ´παράλογη´αισιοδοξία ,πού ωθεί τον άνθρωπο στήν επίτευξη τών στόχων του.

Σπύρο σωστός, αλλά δεν αναφερόμουν στο γενικό 'ελπίζω' (σε ένα Θεο Πατέρα Παντοκράτορα) κτλ αλλά στην ελπίδα που σε ωθεί να σηκωθείς στο πρωί και να προσπαθήσεις.....

Άλλωστε νομίζω η έλλειψη αυτής είναι και λόγος κατάθλιψης και αυτοκτονίας (σε ακραίες περιπτώσεις)