Linn Sondek LP12 Upgrades and Tweaking

Re: LINN SONDEK

ασε που οι 12 ιντσοι δεν σηκωνουν περισοτερες κεφαλες, σηκωνουν αυτες με μικρη ενδοτικοτητα (δλδ λιγοτερες αριθμητικα).

ο Jelco ειναι ιδιαιτερα βαρυς για 9 ιντσος. για τις ΖΥΧ που ανεφερες πριν, σαν βραχιωνας παει καλυτερα (λογω βαρους) ο ΙΤΤΟΚ.

παρολαυτα ο Jelco 750 ειναι καλυτερος σαν βραχιωνας και αξιζει πολυ περισοτερο απο την τιμη του. πρεπει να ξεκαθαρισεις τι κεφαλη (η τουλαχιστον τι ειδους κεφαλη) θες να ακους

Σας ευχαριστώ όλους για της προτάσεις που δώσατε θα το ψάξω το θέμα.
Έχω να σας παραθέσω άλλο ένα ερώτημα,σε περίπτωση που ενδιαφερόμουν να του βάλω 12 ιντσο βραχίωνα,θα ήταν υπερβολή γι´αυτό το πικάπ?
αναφερόμενως στο γεγονός μεγαλήτερης γκάμας κεφαλών δηλ.στο να μπωρεί να σηκώνει και λίγο ποιό βαριές κεφαλές.

Υπάρχει κιτ που μετατρέπει το Sondek για 12" βραχίονες... έχει πλίνθο μεγαλύτερο/υποσασί/και armboard όλα σχεδιασμένα να είναι ζυγισμένα... αλλά ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΕΙΣ...

Νομίζω το θέμα σου θα καλυφθεί άνετα με τον Jelco 9"...

Να προσθέσω ότι μπορείς να αναβαθμίσεις το Sondek αργότερα όχι μόνο με τα kits της Origin,Audio Origami κ.λ.π.,αλλά φτιάχνοντας ο ίδιος την τελευταία αναβάθμιση και να κοτσάρεις μετά τον Ekos.

H εξέλιξη στις διαβόητες αναβαθμίσεις της Linn για το μυθικό αυτό πλατώ είναι το Keel,που περιλαμβάνει μεταλλικό subsasis και ενωμένο το ξεχωριστό στις προηγούμενες εκδόσεις armboard και arm collar.

Όπως ξαναείπα σε κάποιο άλλο threat σχετικό με το πλατώ,υπαρχει μεγάλη κινητικότητα όσον αφορά την τελευταία αυτή αναβάθμιση του θρύλου,καθώς πολλοί φτιάχνουν σε τορναδόρο το τμήμα αυτό και παίρνουν τα καινούρια suspensions και τα τελευταία trampolin (φαίνονται καλύτερα απ τα δικά μου).

Πρέπει να πω ότι όφειλα κάποια συμπεράσματα απ τις τελευταίες ακροάσεις που έκανα τα Χριστούγεννα του συστήματος αυτού και οι οποίες με καθήλωσαν και παράλληλα μ έβαλαν σε σκέψεις.Κάτοχος 3 Sondek απ τα τέλη του 80,δεν έκανα κανένα απ τα tweaks που κυκλοφορούσαν ,και μερικά παρουσιάστηκαν λόγω ίσως προκαταλήψεων,αν και το PINK mod μ άρεσε περισσότερο,αλλά με το Keel και τα τελευταία trambolin και το εξωτερικό power, μ έβαλαν σε σκέψεις.

Το πλατώ κρατάει εκείνη τη νοσταλγική του πινελιά με το χρονισμό και tempo ,που όπως λένε πολλοί ήταν το χαρακτηριστικό του ήχου που μάγεψε τόσους και τόσους,αλλά έδωσε ένα λίγο ξηρότερο και σφικτότερο χαμηλό,η μουσικότητά του αυξήθηκε και η μελωδία μαζί με τις παραπάνω δόσεις low level πληροφορίες,μεγαλύτερη διαφάνεια και 'ψηφιακότερο' με την θετική πλευρά της λέξης.

Πολλοί έχουν ξεκινήσει την αναβάθμιση αυτή που φρέναρε τις πωλήσεις μεταχειρισμένων που όπως θα θυμάστε πριν το 2007 ήταν ξέφρενη και θυμίζει λίγο τις αναπαλαιώσεις Lenco (που έκανα) και Garrard.

Συνφωνώ, αλλά λέμε τα ίδια και τα ίδια που είναι γραμμένα στο άλλο thread για Sondek... αν είναι δυνατόν να το συγχωνεύσουν οι μοντ...

Εγώ έκανα αρκετές αναβαθμίσεις κυρίως της Inspire και ήταν όλες με σοβαρές επιπτώσεις στον ήχο, εξελίσσοντας τον χρωματισμένο Sοndek (Valhalla/Nirvana) σε ιδιαίτερα ομοιόμορφο flat και αναδεικνύοντας λεπτομέρεια που δεν υπήρχε πριν... το τίμημα είναι μεγάλο όμως ακόμα και για αυτές τις αναβαθμίσεις που είναι κλάσμα των τιμών που ζητά η μαμά εταιρία...

Αν θέλετε την γνώμη μου, μην ασχοληθείτε... αλλά αφού ο φίλος ντε και καλά θέλει Sondek...

Ο τελευταιος βραχιωνας που ειχα στο sondek μου πριν το πουλησω ηταν ο jelco 750 και ημουν απολυτα ικανοποιημενος τοσο απο πλευρας ηχου οσο και ευκολιων χρησης,συνεπως συμφωνω με τα παιδια πιο πανω για τον 750.Με κελυφη διαφορων βαρων μπορεις να παιξεις ωραια με την μαζα του σε συνδιασμο με την μαζα/ενδοτικοτητα διαφορων κεφαλων.Πλεονεκτημα επισης με τον 750,το damping fluid που βοηθα πολυ ειδικα σε κεφαλες high compliance.
Ενας αλλος που μπορεις να βρεις σε καλη τιμη και προσωπικα μου αρεσει πολυ,ειναι ο linn basik plus.Προσωπικα τον προτιμησα απο τον ακιτο.
Αν ο ακιτο ειναι στις επιλογες σου,ψαξε το λιγο διοτι υπηρξαν θεματα με προβληματικα ρουλεμαν που διορθωθηκαν απο καποιο serial number και μετα.
Εξαιρετικη η εισηγηση του Κρις για ALPHASON HR-100 αλλα πολυ δυσκολο το βλεπω να βρεις εναν και ειδικα σε καλη τιμη.

Last edited:

Συνφωνώ, αλλά λέμε τα ίδια και τα ίδια που είναι γραμμένα στο άλλο thread για Sondek... αν είναι δυνατόν να το συγχωνεύσουν οι μοντ...

Εγώ έκανα αρκετές αναβαθμίσεις κυρίως της Inspire και ήταν όλες με σοβαρές επιπτώσεις στον ήχο, εξελίσσοντας τον χρωματισμένο Sοndek (Valhalla/Nirvana) σε ιδιαίτερα ομοιόμορφο flat και αναδεικνύοντας λεπτομέρεια που δεν υπήρχε πριν... το τίμημα είναι μεγάλο όμως ακόμα και για αυτές τις αναβαθμίσεις που είναι κλάσμα των τιμών που ζητά η μαμά εταιρία...

Αν θέλετε την γνώμη μου, μην ασχοληθείτε... αλλά αφού ο φίλος ντε και καλά θέλει Sondek...

Δεν είχα κάνει τότε τόσο εκτενείς ακροάσεις (όταν γράφαμε για το ίδιο threat),μιας και ο γνωστός μου ακόμα πειραματιζόταν ακόμα με το Keel,και τις ενισχύσεις σε γωνίες κ.λ.π,και δεν παρατήρησα ότι το αποτέλεσμα έχει εκτοξεύσει τον ήχο του πλατώ σε μεγάλα ύψη.

Αν και δεν είμουν σε καλή διάθεση ,πρόσεξα άνοιγμα σκηνής και λεπτομέρεια που είναι αξιοσημείωτα και που ανεβάζουν το μηχάνημα πολύ σε σχέση με ανταγωνιστές.

Πιστεύω πως είναι άλλο σύγχρονο πλατώ( με τις τελευταίες προδιαγραφές ) που το κατατάσσει στα ψηλότερα σκαλιά,και φαίνεται και απ το ότι έγινε 'αναφοράς' σε αρκετούς επώνυμους του χώρου.

Και το Lingo 2 επίσης πειραγμένο βοηθούσε πολύ.

Μιας και το πήγαμε σε αναβαθμίσεις, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και το ίδιο το plynth, και ομολογουμένως το plynth της Linn είναι μαντάρα.
Ορίστε μια φωτό από μετατροπή που έκανε φίλος και πλέον το μηχάνημα είναι σε τελείως άλλες διαστάσεις...

DIM_0916.jpg

Μιας και το πήγαμε σε αναβαθμίσεις, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και το ίδιο το plynth, και ομολογουμένως το plynth της Linn είναι μαντάρα.
Ορίστε μια φωτό από μετατροπή που έκανε φίλος και πλέον το μηχάνημα είναι σε τελείως άλλες διαστάσεις...

DIM_0916.jpg

Εύστοχο σχόλιο γι αυτό και έγραψα ότι γνωστός μου ασχολήθηκε με ενισχύσεις γωνιών κ.λ.π,και γενικά η κατεύθυνση που υπάρχει και από μερικούς Linn dealers στο εξωτερικό είναι της αλλαγής του plinth,και έχω δει να το κάνουν και οι ίδιοι,ενώ άλλοι αφορίζουν τέτοιες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Αλλά αν γίνομαι πιστευτός σε αυτά που λέω μιας και είμαι κάτοχος από παλιά,ένα απ αυτά που εκτίναξε τον ήχο σε συνδυασμό με τα άλλα που αναφέρθηκα είναι αυτό:
http://www.ebay.co.uk/itm/Sondek-LP...rd_Player_Turntable_Parts&hash=item20ce8fc485

Δεν ήταν το Sondek αυτό που μ άρεσε περισσότερο απ τα μεσαίας-υψηλής κατηγορίας πλατώ που άκουσα,αλλά οι τελευταίες αλλαγές πραγματικά διαπίστωσα ότι το βελτίωσαν τρομακτικά,και πάλι μιλώ χωρίς να έχω κάνει συγκριτικά ,παρόλο που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πικάπ έπαιζε...

Απέκτησε κάποια πράγματα που δεν είχε πριν...

Ο πλίνθος είναι εκείνο το σημείο του Sondek που έχει την ΛΙΓΟΤΕΡΗ επίπτωση στον ήχο...

Πολύ μεγαλύτερη ας πούμε επιπτωση έχει το bottom board...

ωραίο οπτικά το Sondek της φωτογραφίας και βλέπω έχει και Hercules... και ακρυλικό ματ... και αλλαγμένο armboard, αν και το ξύλο δεν ξέρω αν κάνει καλό εκεί...

Ο πλίνθος είναι εκείνο το σημείο του Sondek που έχει την ΛΙΓΟΤΕΡΗ επίπτωση στον ήχο...

Πολύ μεγαλύτερη ας πούμε επιπτωση έχει το bottom board...

ωραίο οπτικά το Sondek της φωτογραφίας και βλέπω έχει και Hercules... και ακρυλικό ματ... και αλλαγμένο armboard, αν και το ξύλο δεν ξέρω αν κάνει καλό εκεί...

Μπορεί να έχει μικρότερη αναλογικά επίπτωση το plynth από άλλα κομμάτια, αλλά σε καμία περίπτωση η διαφορά δεν είναι μικρή. Αρκεί να μιλάμε για σωστό plynth και όχι τα χαζόκουτα από ρετάλια ξύλου που πωλούνται στο ebay (έχουμε 1 και σκονίζεται εδώ παραδίπλα και σε κάποια φάση ελπίζω να ξεκινήσω και ένα δικό μου με βάση αυτό).
Στο συγκεκριμένο, έχουν αντικατατασταθεί σχεδόν τα πάντα από μασίφ έβενο, συμπεριλαμβανομένου και του trampoline.

Το τροφοδοτικό είναι Lingo, το clamp είναι από γραφίτη, ενώ το ματ είναι υπό δοκιμή και μέχρι στιγμής ενώ πρακτικά και ηχητικά δεν είναι άσχημο, δεν μας αρέσει γιατί γλυστράει εύκολα πάνω του ο δίσκος.

plinth.jpg

Δηλαδή το σημαντικό κόστος ενός ατόφιου πλίνθου δικαιολογείτε σε ηχητική απόδοση? προσωπικά δεν νομίζω...

προσοχή στον ατόφιο πάτο... είστε σίγουροι ότι αυτό λειτουργεί προς όφελος της αποσύζευξης, των κραδασμών στο να εισέλθουν? δεν νομίζω... διότι απλά συντονίζει στην ίδια συχνότητα με το πλίνθο αφού είναι από το ίδιο υλικό.

Τα τελευταίου τύπου εργοστασιακά πλινθ είναι πολύ καλά... η προσθήκη μάζας δεν χρειάζεται στον σχεδιασμό του Sondek... αν είναι για αισθητικούς λόγους τότε ναι...

To plynth του Sondek είτε εργοστασιακά είτε σε φάση ebay, έχει ήδη ένα σημαντικό κόστος που δεν δικαιολογείται. Ναι ο έβενος μπορεί να είναι υπερβολή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να φτιαχτούν καλά plynths από άλλα καλά υλικά με προσιτό κόστος που μπορεί να είναι αρκετά χαμηλότερο και απ τα λεφτά που ζητάνε οι ebay τύποι.

Η συγκεκριμένη υλοποίηση έχει φτιαχτεί να συνεργάζεται και με το ράφι που φαίνεται στη φωτό. Δεν θα παριστάνω το μηχανικό, ούτε έχω ιδέα πως το κάνει πέρα από μια σύντομη περιγραφή του κατασκευαστή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από εξωφρενικά καλύτερο.

Όσο για το τι χρειάζεται, είναι σχετικό... Το να θεωρήσουμε τη σχεδίαση της Linn ώς αυθεντία είναι τουλάχιστον λάθος τη στιγμή που έχει τόσες κοινά αποδεκτές ατέλειες (βλέπε χρωματισμούς κλπ κπλ)

Άρα, εφόσον έχει ατέλειες... εγώ μόνο δύο εκδοχές βλέπω...

Αν σ'αρέσει το κρατάς μαμίσιο, αν δεν σ'αρέσει το πουλάς και παίρνεις κάτι σοβαρότερο... τα teaking τα έχω κάνει και εγώ και κατέληξε να το πουλήσω αφού ευτυχώς μπόρεσα και πήρα πίσω ένα κλάσμα της επένδυσης που έκανα...

Γιατί αμφιβάλεις ότι η Linn γνωρίζει... αν δεν γνωρίζει ο κατασκευαστής και σχεδιαστής ποιός γνωρίζει? το είπες και μόνος σου ότι πήγες και έκανες αναβάθμιση χωρίς να γνωρίζεις εκ των προτέρων το αποτέλεσμα (δεν είμαι μηχανικός είπες...).

Το πλινθ δεν παίζει ρόλο, όλες οι διαφορές που ακούς προέρχονται από το bottom board το οποίο προσωπικά (και όλοι οι κατασκευαστές μαζί και η Linn) θα προτιμούσα να είναι ένα νεκρό υλικό, ώστε να μην μεταβιβάζει δονήσεις στον πλίνθο (ή τέλος πάντων να διαφοροποιεί την μετατόπιση κραδασμών σε διαφορετικούς ρυθμούς από το πλινθ... άλλωστε το bottom board ακουμπά στο ράφι... έτσι λειτουργεί το bottom board, αυτά τα έχω μελετήσει με άπειρες ώρες ασχολίας στο θέμα...

Αν σου έκατσε κατά τύχη στο αυτί... άλλο θέμα...

Κάποια από τα πλινθ που πουλάνε στο e-bay είναι πολύ καλά... αλλά και πάλι είναι περισσότερο για διακόσμηση...

Απάντηση: Re: LINN SONDEK

Άρα, εφόσον έχει ατέλειες... εγώ μόνο δύο εκδοχές βλέπω...

Αν σ'αρέσει το κρατάς μαμίσιο, αν δεν σ'αρέσει το πουλάς και παίρνεις κάτι σοβαρότερο... τα teaking τα έχω κάνει και εγώ και κατέληξε να το πουλήσω αφού ευτυχώς μπόρεσα και πήρα πίσω ένα κλάσμα της επένδυσης που έκανα...

Γιατί αμφιβάλεις ότι η Linn γνωρίζει... αν δεν γνωρίζει ο κατασκευαστής και σχεδιαστής ποιός γνωρίζει? το είπες και μόνος σου ότι πήγες και έκανες αναβάθμιση χωρίς να γνωρίζεις εκ των προτέρων το αποτέλεσμα (δεν είμαι μηχανικός είπες...).

Το πλινθ δεν παίζει ρόλο, όλες οι διαφορές που ακούς προέρχονται από το bottom board το οποίο προσωπικά (και όλοι οι κατασκευαστές μαζί και η Linn) θα προτιμούσα να είναι ένα νεκρό υλικό, ώστε να μην μεταβιβάζει δονήσεις στον πλίνθο (ή τέλος πάντων να διαφοροποιεί την μετατόπιση κραδασμών σε διαφορετικούς ρυθμούς από το πλινθ... άλλωστε το bottom board ακουμπά στο ράφι... έτσι λειτουργεί το bottom board, αυτά τα έχω μελετήσει με άπειρες ώρες ασχολίας στο θέμα...

Αν σου έκατσε κατά τύχη στο αυτί... άλλο θέμα...

Κάποια από τα πλινθ που πουλάνε στο e-bay είναι πολύ καλά... αλλά και πάλι είναι περισσότερο για διακόσμηση...

+1

Την αναβάθμιση την έκανε ο φίλος με δοκιμή οπότε δεν ήταν τύχη, το γνωρίζαμε το αποτέλεσμα. Αν δεν του άρεσε απλά θα το αντιστρέφαμε στην πρότερη κατάσταση.

Η Linn το λογικότερο είναι να γνωρίζει. Το θέμα είναι τι συμβιβασμούς κάνει κατά την παραγωγή (όλες οι γραμμές παραγωγής έχουν τέτοιες είτε το θέλουμε είτε όχι ανεξαρτήτως κόστους) και φυσικά είναι θέμα του τι χρεώνει για να λύσει τα προβλήματα που γνωρίζει. όπως πχ το Keel που κάνει όσο κάνει, ενώ το αρχικό ντιούικο ήταν από πολύ καλύτερο υλικό (αερολαμ αν θυμάμαι καλά) και έκανε σχεδόν τον 1/10 των χρημάτων...

Το να λέμε ότι το plynth δεν παίζει ρόλο είναι τουλάχιστον υπεραπλούστευση.
Όπως και το να λέμε ότι η μάζα και το υλικό δεν παίζουν ρόλο ή δεν χρειάζονται. Ειδικά σε ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα όσο ένα πλατώ

.... bottom board το οποίο προσωπικά (και όλοι οι κατασκευαστές μαζί και η Linn) θα προτιμούσα να είναι ένα νεκρό υλικό, ώστε να μην μεταβιβάζει δονήσεις στον πλίνθο (ή τέλος πάντων να διαφοροποιεί την μετατόπιση κραδασμών σε διαφορετικούς ρυθμούς από το πλινθ... άλλωστε το bottom board ακουμπά στο ράφι...

H να φυγει εντελως , οι γωνιες εσωτερικα του πλινθου να γινουν πιο μακριες (νομιζω ηδη ειναι αρκετα)ωστε να μπορουν απανω τους να μπουν ποδαρακια που θα αγγιζουν μονο στο ραφι και τον πλινθο.
Ενας μπελας λιγοτερος.

Last edited:

Την αναβάθμιση την έκανε ο φίλος με δοκιμή οπότε δεν ήταν τύχη, το γνωρίζαμε το αποτέλεσμα. Αν δεν του άρεσε απλά θα το αντιστρέφαμε στην πρότερη κατάσταση.

Η Linn το λογικότερο είναι να γνωρίζει. Το θέμα είναι τι συμβιβασμούς κάνει κατά την παραγωγή (όλες οι γραμμές παραγωγής έχουν τέτοιες είτε το θέλουμε είτε όχι ανεξαρτήτως κόστους) και φυσικά είναι θέμα του τι χρεώνει για να λύσει τα προβλήματα που γνωρίζει. όπως πχ το Keel που κάνει όσο κάνει, ενώ το αρχικό ντιούικο ήταν από πολύ καλύτερο υλικό (αερολαμ αν θυμάμαι καλά) και έκανε σχεδόν τον 1/10 των χρημάτων...

Το να λέμε ότι το plynth δεν παίζει ρόλο είναι τουλάχιστον υπεραπλούστευση.
Όπως και το να λέμε ότι η μάζα και το υλικό δεν παίζουν ρόλο ή δεν χρειάζονται. Ειδικά σε ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα όσο ένα πλατώ

Τα αυθεντικά πλινθ της Linn είναι ατόφια από ξύλο διαφόρων δέντρων... δεν έχει αναφερθεί ΠΟΥΘΕΝΑ ότι το ένα πλινθ παίζει καλύτερα από το άλλο... μην επιμένεις σε παρακαλώ πάνω σε κάτι που η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει αποφανθεί...

Η μοναδική διαφορά βέβαια είναι τα corner brace (στα νεότερα πλινθ) που δίνουν ακαμψία, και βοηθούν την ανάρτηση ολίγον... τίποτε άλλο...

Διαφωνώ με το μην τοποθετείται bottom board... διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας... και με τις δοκιμές που έχω κάνει προσωπικά... ήταν από χειρότερα προς καλύτερα: χαρτονένιο bottom board, χωρίς bottom board, τραμπολίν1, Inspire acrylic bottom board with sorbothane feet.

Το τελευταίο έκανε πολύ καλή δουλειά. Εμπειρία με το tramplin 2 δεν έχω αλλά θεωρώ ότι είναι το προτιμότερο από όλα.

Τα αυθεντικά πλινθ της Linn είναι ατόφια από ξύλο διαφόρων δέντρων... δεν έχει αναφερθεί ΠΟΥΘΕΝΑ ότι το ένα πλινθ παίζει καλύτερα από το άλλο... μην επιμένεις σε παρακαλώ πάνω σε κάτι που η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει αποφανθεί...

ΟΚ για να συνοψίσω την άποψή σου.

1) Η διαφορά που ακούω είναι ή ψέμα ή αυθυποβολή.
2) Ενώ έχουν σημασία τα υλικά του υποσασί, του armboard, του bottom board, των spikes, του rack, των spikes του rack, του πατώματος και δεν ξέρω τι άλλου, το υλικό του ίδιου του plinth δεν παίζει κανένα ρόλο.
3) Διαφορετικά είδη ξύλου με διαφορετική σκληρότητα/μάζα/πυκνότητα/βάρος/πορώτητα/υγρασία/περιεκτικότητα σε έλαια και προφανώς διαφορετικές ιδιότητες στην απόσβεση ή μετακίνηση κραδασμών, δεν επηρεάζουν την αποσβεστική ικανότητα του sondek.
4) Και όλα αυτά ενισχύονται επειδή δεν υπάρχει απόφαση της παγκόσμιας κοινότητας...

Οκ