Linn Sondek LP12 Upgrades and Tweaking

Η αλήθεια είναι ότι αν και πέρασαν από το σπίτι μου 4 LP 12 ΚΑΙ ΚΡΆΤΗΣΑ το τελευταίο,με κούρασε αρκετές φορές.Πρόσφατα άκουσα το τελευταίο με τις αναβαθμίσεις του 2009.Πολύ καλό ήχος,αλλά για Linn ήχο θα έπαιρνα ξανά το πρώτο valhala του 86..Καλή ιδέα να αλλάξω τα rubbers με τα παλιά να δω διαφορές.Τα έχω ακόμα όπως και τα αριστερόστροφα ελατήρια που άλλαξα το 92.
Έχει κανείς ακούσει το linn axis με rb 600 η ekos ???To έκανε κάποιος γνωστός και μου θύμισε μπάσο Garrard 401

Μα δεν λεω κατι διαφορετικο απο οσα λες.Αυτο που εννοω ειναι οτι καποιος αποφασιζει τι θα κανει με το sondek του ακριβως επειδη ετσι του αρεσει,και οχι ακουγοντας αυτους τους κυριους.Αυτοι αυριο μπορει και να επανελθουν στο αρχικο design,ποιος ξερει; :laugh:

Αυτό είναι υπερβολικό, και δεν νομίζω να μας πούνε κάτι τέτοιο... η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα in house upgrades (και βεβαίως και των άλλων κατασκευαστών) δηλώνουν ακριβώς αυτό.

Η πεισματική εμμονή της εταιρίας στον αρχικό σχεδιασμό (δηλαδή Sondek LP12 με αντικαθιστούμενα τμήματα από οποιαδήποτε ημερομηνία), πιστεύω πως είναι λόγω ιδιοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και δική τους πίστης ότι αυτός ο ήχος είναι και ο "σωστότερος"...

Οι reviewers ακολουθούν, την όποια "πολιτική" θέλουν...

Εμείς πρέπει να έχουμε ανοικτά τα αφτιά μας...

Όπως πολύ σωστά πρεσβεύεις (και συμφωνώ απόλυτα) δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος αναπαραγωγής (προσέγγισης στον ήχο)...

Το θέμα παραμένει ότι τα προσωπικά γούστα αποτελούν μια πλευρά του θέματος (ίσως την πιο σπουδαία) και από την άλλη η τεχνική και "αντικειμενική" προσέγγιση...

Αν πχ είχαμε μόνο Linn τα πράγματα θα ήταν απλά... όταν έχουμε τόσα πολλά καλά πικάπ να ακούσουμε, τότε μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τις διαφορές μεταξύ τους (κι αν το Linn τελικά μας αρέσει τόσο ή όχι...) ... κατά τον ίδιο τρόπο καταλαβαίνουμε και τις διαφορές ανάμεσα και στις αναβαθμίσεις στο ίδιο πικάπ...

Ο φίλος westsound αναπολεί το παλαιό του Sondek... εγώ αναπολώ το παλαιό μου AR The Legend/Rega RB300/Goldring Eroika L ... κτλ κτλ...

Το ποιο είναι καλύτερο... είναι υποκειμενικό...

Οι διαφορές στον ήχο όμως, είναι εκεί και είναι αντικειμενικές...

Το τι λέει ο ένας ή ο άλλος ριβιούερ εγώ το λαμβάνω υπόψι μου χωρίς να το θεωρώ απόλυτο.

Το θέμα παραμένει ότι τα προσωπικά γούστα αποτελούν μια πλευρά του θέματος (ίσως την πιο σπουδαία) και από την άλλη η τεχνική και "αντικειμενική" προσέγγιση...

......ουκ ολιγες φορες αντικρουομενες αλλα και αμφισβητουμενες προσεγγισεις. :smile:

Για να βάλω και γω ένα λιθαράκι στο νήμα,θα πω για ένα γνωστό που παίζει το LP 12 Nirvana του 78 με troika ,naim nap κ 250 όπως τους αγόρασε και τα Isobarics.Κάποια μέρα του κουβάλησα το δικό μου με τις μέχρι 2003 περίπου αναβαθμίσεις ν ακούσει,και μου είπε ότι δε μοιάζει σε πολλά με τον ήχο του Linn που είχε και φυσικά σταμάτησε τις όποιες σκέψεις του για αναβάθμιση.Με τα δικά μου αυτιά μόνο το πασίγνωστο σε όλους tempo του πικάπ παραμένει το ίδιο,φτάνει να μην ξερυθμιστεί ,κάτι που γίνεται πολύ εύκολα και πραγματικά κουράζει.

O φίλος σου έχει ένα υπερσύστημα vintage (αν μάλιστα έχει και τρεις 250 με active crossover), το οποίο ήταν "reference" της εποχής του...

Από την άλλη έχει "συνηθίσει" όλα αυτά τα χρόνια τον ήχο που ακούει...

Είναι το προσωπικό γούστο που λέγαμε πριν...

Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει κάποιος που δεν έχει "συνδεθεί¨με κάποιο συγκεκριμένο "καλό" ηχοσύστημα για χρόνια...

Από εκεί πηγάζουν και οι αστικοί μύθοι του ότι η συγκεκριμένη σύνθεση του πικάπ που έχει ο φίλος σου είναι από τις καλύτερες υλοποιήσεις της Linn.

O φίλος σου έχει ένα υπερσύστημα vintage (αν μάλιστα έχει και τρεις 250 με active crossover), το οποίο ήταν "reference" της εποχής του...

Από την άλλη έχει "συνηθίσει" όλα αυτά τα χρόνια τον ήχο που ακούει...

Είναι το προσωπικό γούστο που λέγαμε πριν...

Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει κάποιος που δεν έχει "συνδεθεί¨με κάποιο συγκεκριμένο "καλό" ηχοσύστημα για χρόνια...

Από εκεί πηγάζουν και οι αστικοί μύθοι του ότι η συγκεκριμένη σύνθεση του πικάπ που έχει ο φίλος σου είναι από τις καλύτερες υλοποιήσεις της Linn.
Συμφωνώ για τον τίτλο του υπερσυστήματος.Είχα το ίδιο αλλά με τρεις LK280 (τους οποίους ακόμα χρησιμοποιώ),αυτό που ήθελα να πώ είναι ότι με το τελευταίο δικό μου LP 12 ΑΥΤΌς δεν άκουγε ήχο LP 12 ,οπότε σκέψου τι θα έλεγε αν άκουγε αυτό με τις προδιαγραφές του 2009.

Αν μη τι αλλο καποιος σημερα εχει την ευκαιρια να επιλεξει το sondek που του αρεσει :laugh:

Καλησπερα.Εαν υπαρχει καποιος ακομη εδω θα ηθελα να μου πει σχετικα με το armboard για rb 300 ( εαν ξερει ).Aυτο που θελω να κανω ειναι να κατασκευασω ενα armboard με την σωστη αποσταση της τρυπας.

Καλησπερα.Εαν υπαρχει καποιος ακομη εδω θα ηθελα να μου πει σχετικα με το armboard για rb 300 ( εαν ξερει ).Aυτο που θελω να κανω ειναι να κατασκευασω ενα armboard με την σωστη αποσταση της τρυπας.
Κεντρο πλατω μεχρι κεντρο τρυπας armboard 222 mm

Ειναι στανταρ γιατι εχω διαβασει διαφορα σχετικα με την αποσταση αυτη.Ευχαριστω για την απαντηση.

Κι όχι μόνο.

Αυτή την απόσταση έχουν όλοι οι rega, τα παρακλάδια αυτών (audiomods, tecnoarm, origin live OL1 και Silver, ίσως και Encounter), καθώς και οι Clearaudio Satisfy και Unify, πιθανότατα και ο Magnify.

Αρχίζω να πιστεύω ότι τα 222 χιλιοστά είναι ο "μαγικός αριθμός" για τους 9ιντσους βραχίονες... :p

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, επίσης έχω δύο inspire armboard για Rega, αν θες να σου δώσω το ένα να δοκιμάσεις...

Καλησπερα Chris.Θαθελα να μου πεις αν τοποθετησεις την βαση πανω στο sub περνεις τα 222 mm η παιζει η αποσταση?Ευχαριστως θα το δεχθω για δοκιμη και η το ανταλλασουμε η το πληρωνω.Εχω σκοπο ν'αγορασω 4-5 κομματια κοντρα πλακε και να παιξω.Οταν το αγορασα ειχε πανω εναν Akito αλλα μαλλον κατα την μεταφορα εσπασε και δεν μπορω να κανω τις ρυθμισεις που χρειαζονται ειδικα του antiskating.

Λες να κάνει δουλειά και σε ακρυλικά πλατώ; Σκέφτομαι να δοκιμάσω ένα στο Amazon 3 μου...
Πιστευω πως ναι.θα το δοκιμασω και σε ενα Thorens TD160HD να δω πως συγκρινεται με το cork/leather/indian rubber ματ του το οποιο του ταιριαζει τελεια.Και αυτο της Thorens θα ηταν μια επιλογη για ακρυλικα πλατω αλλων πικαπ.
Προσωπικα ποτε δεν ημουν υπερ της ιδεας τα ακρυλικα πλατω να μην εχουν ματ ασχετα με το αν εχουν clamp.

Last edited: