Linn Sondek LP12 Upgrades and Tweaking

Σκεφτηκα και ξανασκρφτηκα τι θα εκανα αν ημουν στην θεση σου-χαιρομαι που δεν ειμαι-:smile: Τελικα νομιζω θα πηγαινα για βραχιονα,ισως εναν Ittok αν θελεις να μεινεις στο Linn mood.....Αυτο πιστευω θα ηταν η πιο λογικη βαση για μια καλυτερη κεφαλη σε καποιο σταδιο,και θα εμενα ως εκει.Δεν πιστευω οτι το τροφοδοτικο θα εδιδε τελικα περισσοτερες βελτιωσεις απο μια τοπ κεφαλη και βραχιονα.

Μόλις παράγγειλα το Inspire Vivid Kit...

Χωρίς το plinth, και σύντομα θα γίνει η ανακατασκευή...

Διαβάζω προσεκτικά αυτά που γράφετε, και έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις...

Το πικάπ είναι ένα μηχανικό σύστημα και μάλιστα αυτό το συγκεκριμένο έχει κάποιες μηχανικές "ατέλειες" οι οποίες ευθύνονται για το ήχο που παράγει, αλλά και εκείνα που ΔΕΝ κάνει.

Αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες τους οποίους έχετε ήδη αναλύσει μέσα σε τούτο το φόρουμ, ας μην ξαναλέμε τα ίδια...

Απλά δεν μπορώ να καταλάβω πως ο ήχος σε ποσοστό που να θεωρείται τόσο μεγάλη βελτίωση (ας πούμε 10-20%) μόνο από το τροφοδοτικό, χωρίς πρώτα να δίνουμε σημασία στα θεμέλια, δηλαδή στο υποσασί, και στην στιβαρότητα του baseboard... όταν το ένα είναι μια πραγματική καμπάνα, και το δεύτερο ένα κακό αντηχείο...

Και βάζω κάτω την λογική (δεν μπορούσα να το πω πριν αυτό διότι δεν ήξερα όσα ξέρω τώρα και δεν υπήρχαν όλες αυτές οι βελτιώσεις)... που θα στηριχθεί ο βραχίωνας (όποιος και αν είναι αυτός) και πως θα αποδώσει εάν τα πάντα κουδουνίζουν και συντονίζουν?

και σας ρωτώ μπορεί να αποδώσει εάν απλά το τροφοδοτικό μειώσει τους κραδασμούς κίνησης του μοτέρ...και δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα περιστροφής?

Δεν λέω ότι δεν παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά στο δικό μου μυαλό η λογική λέει ότι πρέπει να ξεκινάμε από τα θεμέλια... αυτά τα θεμέλια δεν υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια και έπρεπε (εάν θέλαμε να κρατήσουμε τα Linn μας ή να είμαστε ευχαριστημένοι από τον ήχο, που τουλάχιστον εγώ ήμουν, ή να προβούμε σε ότι αναβαθμίσεις μας έλεγαν αυτοί ανάλογα με το τι κυκλοφορούσαν οι ίδιοι στην αγορά, μαζί με την παραφιλολογία των reviewers...

Τώρα έχουμε αυτή την επιλογή... και μάλιστα με πολύ καλές τιμές, και ΟΛΟΙ τους ανεξαιρέτως επιστροφή χρημάτων... αυτό πρέπει να σας λέει κάτι... ότι έχουν το θάρρος πίσω από την ποιότητα των προϊόντων τους, και δεν έχουν την τόσο μεγάλη υποστήριξη που έχει η μαμά εταιρία, κακά τα ψέματα...

Βάση αυτής της λογικής, αλλά και της λογικής του DIY και του χομπίστα προβαίνω σε αυτές τις αναβαθμίσεις διότι πιστεύω ότι θα είναι σημαντικές,... πολύ πιο σημαντικές βάση αναλογίας ποιότητας αναβαθμίσεως ήχου ανά ευρώ που ξοδεύτηκε...

Αλλά δεν θέλω να τον φωνάξω Γιάννη, αφού δεν τον είδα ακόμη...:laugh:

Φίλε AUDIOLYTIC δεν σου κρύβω ότι το σκέφτηκα και αυτό, αλλά πάνε ακριβά και δεν ξέρεις αν είναι καλές... πχ τώρα μόλις σε μια δημοπρασία στο e-bay μια Ittok LVII που την πουλάγανε για "later model" πράγμα μυστήριο αφού είχε το διπλό αντίβαρο πίσω, έφυγε για 480 λίρες... εγώ έφυγα από τις 300 περίπου διότι απλά δεν αξίζει τον κόπο...

Μια αναβάθμιση που μάλλον θα κάνω επίσης (αλλά λίγο αργότερα) θα είναι να τοποθετήσω μια μεταλλαγμένη RB1000 επάνω (Cardas/Tungsten lower gravity weight/bearing upgrade)...

Νομίζω ότι εργοστασιακή είναι στα ίδια με την πρώτη Ekos, και ότι σαν μεταλλαγμένη... ας μην πω...

Οπότε και στον τομέα των βραχιόνων πάλι υπάρχουν εναλλακτικές...

Αυτά μέχρι να έρθουνε τα καλούδια...

Απάντηση: Re: Linn Sondek LP12 Upgrades and Tweaking

Μόλις παράγγειλα το Inspire Vivid Kit...

Χωρίς το plinth, και σύντομα θα γίνει η ανακατασκευή...

Διαβάζω προσεκτικά αυτά που γράφετε, και έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις...

Το πικάπ είναι ένα μηχανικό σύστημα και μάλιστα αυτό το συγκεκριμένο έχει κάποιες μηχανικές "ατέλειες" οι οποίες ευθύνονται για το ήχο που παράγει, αλλά και εκείνα που ΔΕΝ κάνει.

Αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες τους οποίους έχετε ήδη αναλύσει μέσα σε τούτο το φόρουμ, ας μην ξαναλέμε τα ίδια...

Απλά δεν μπορώ να καταλάβω πως ο ήχος σε ποσοστό που να θεωρείται τόσο μεγάλη βελτίωση (ας πούμε 10-20%) μόνο από το τροφοδοτικό, χωρίς πρώτα να δίνουμε σημασία στα θεμέλια, δηλαδή στο υποσασί, και στην στιβαρότητα του baseboard... όταν το ένα είναι μια πραγματική καμπάνα, και το δεύτερο ένα κακό αντηχείο...

Και βάζω κάτω την λογική (δεν μπορούσα να το πω πριν αυτό διότι δεν ήξερα όσα ξέρω τώρα και δεν υπήρχαν όλες αυτές οι βελτιώσεις)... που θα στηριχθεί ο βραχίωνας (όποιος και αν είναι αυτός) και πως θα αποδώσει εάν τα πάντα κουδουνίζουν και συντονίζουν?

και σας ρωτώ μπορεί να αποδώσει εάν απλά το τροφοδοτικό μειώσει τους κραδασμούς κίνησης του μοτέρ...και δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα περιστροφής?

Δεν λέω ότι δεν παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά στο δικό μου μυαλό η λογική λέει ότι πρέπει να ξεκινάμε από τα θεμέλια... αυτά τα θεμέλια δεν υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια και έπρεπε (εάν θέλαμε να κρατήσουμε τα Linn μας ή να είμαστε ευχαριστημένοι από τον ήχο, που τουλάχιστον εγώ ήμουν, ή να προβούμε σε ότι αναβαθμίσεις μας έλεγαν αυτοί ανάλογα με το τι κυκλοφορούσαν οι ίδιοι στην αγορά, μαζί με την παραφιλολογία των reviewers...

Τώρα έχουμε αυτή την επιλογή... και μάλιστα με πολύ καλές τιμές, και ΟΛΟΙ τους ανεξαιρέτως επιστροφή χρημάτων... αυτό πρέπει να σας λέει κάτι... ότι έχουν το θάρρος πίσω από την ποιότητα των προϊόντων τους, και δεν έχουν την τόσο μεγάλη υποστήριξη που έχει η μαμά εταιρία, κακά τα ψέματα...

Βάση αυτής της λογικής, αλλά και της λογικής του DIY και του χομπίστα προβαίνω σε αυτές τις αναβαθμίσεις διότι πιστεύω ότι θα είναι σημαντικές,... πολύ πιο σημαντικές βάση αναλογίας ποιότητας αναβαθμίσεως ήχου ανά ευρώ που ξοδεύτηκε...

Αλλά δεν θέλω να τον φωνάξω Γιάννη, αφού δεν τον είδα ακόμη...:laugh:

Φίλε AUDIOLYTIC δεν σου κρύβω ότι το σκέφτηκα και αυτό, αλλά πάνε ακριβά και δεν ξέρεις αν είναι καλές... πχ τώρα μόλις σε μια δημοπρασία στο e-bay μια Ittok LVII που την πουλάγανε για "later model" πράγμα μυστήριο αφού είχε το διπλό αντίβαρο πίσω, έφυγε για 480 λίρες... εγώ έφυγα από τις 300 περίπου διότι απλά δεν αξίζει τον κόπο...

Μια αναβάθμιση που μάλλον θα κάνω επίσης (αλλά λίγο αργότερα) θα είναι να τοποθετήσω μια μεταλλαγμένη RB1000 επάνω (Cardas/Tungsten lower gravity weight/bearing upgrade)...

Νομίζω ότι εργοστασιακή είναι στα ίδια με την πρώτη Ekos, και ότι σαν μεταλλαγμένη... ας μην πω...

Οπότε και στον τομέα των βραχιόνων πάλι υπάρχουν εναλλακτικές...

Αυτά μέχρι να έρθουνε τα καλούδια...

Kαλως να τα δεχτεις:a0210: Σε καταλαβαινω απολυτα για τον Ittok,και γω εκανα πισω την τελευταια στιγμη σε δυο περιπτωσεις.Συμφωνω με την λογικη σου για την προταιρεοτητα των αναβαθμισεων,ειδικα γνωριζοντας οτι το Valahalla δεν ειναι και λιγο........Να τολμησω δε να πω,οτι εαν η ΝΑΙΜ δεν εβγαζε το Armagedon ισως η Linn να μην εβγαζε το Lingo,ουτε θα βλεπαμε πιθανως το Hercules ???????? Ποιος ξερει;;;
Καλως να τα δεκτεις λοιπον και ευχομαι να σ'αρεσουν :SFGSFGSF:

Ευχαριστώ...

ναι έτσι είναι τα πράγματα, όταν υπάρχει ελεύθερη υγιής αγορά... πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα τροφοδοτικό μπορεί να είναι τόσο ακριβό...

ας μου απαντήσουν οι ηλεκτρονικοί εδώ μέσα... ή απλά αν ο ήχος είναι καλός δημιουργείται μια υπεραξία την οποία οι "κολλημένοι" και με λεφτά, την πληρώνουν σαν να είναι ένα φυσικό γεγονός?

Πάντως όποιος θέλει Lingo 2, υπάρχει ένα στο e-bay με 550 λίρες...:jester:

... ή απλά αν ο ήχος είναι καλός δημιουργείται μια υπεραξία την οποία οι "κολλημένοι" και με λεφτά, την πληρώνουν σαν να είναι ένα φυσικό γεγονός?

Μπορει εκει να στοχευουν καποιοι κατασκευαστες;;;

Στο high end, δυστυχώς παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα...όπως και σε άλλους τομείς όπως πχ τα υπεραυτοκίνητα κλπ...

Πέρα από κάποια λογικά πλαίσια υπάρχει απλά η τρέλα...:laugh:

.......
ναι έτσι είναι τα πράγματα, όταν υπάρχει ελεύθερη υγιής αγορά... πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα τροφοδοτικό μπορεί να είναι τόσο ακριβό...

(1) Διότι είναι απλώς "επώνυμο" και όχι απαραίτητα ποιοτικά αξιόλογο
(2) Διότι είναι και "επώνυμο" αλλά και ποιοτικά αξιόλογο.
(3) Διότι ο κατασκευαστής πληρώνει ηλεκτρονικούς μηχανικούς με Διδακτορικά στα βιογραφικά τους και άκρως ικανοποιητικό μισθό για να σχεδιάζουν τέτοια προϊόντα.
(4) Διότι η "μεγάλη" εταιρεία έχει υψηλές δαπάνες και πάγια έξοδα τα οποία επιβαρύνουν το τελικό κόστος του προϊόντος.
(5) Διότι ο κατασκευαστής έχει σοβαρούς αντιπροσώπους, οι οποίοι με την σειρά τους έχουν ειδικευμένο προσωπικό (με το ανάλογο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται) για την προώθηση και υποστήριξη των συγκεκριμένων προϊόντων.
(6) Διότι είναι απλώς απατεώνες και κοροϊδεύουν τον "κοσμάκη"

Από τα ανωτέρω, διαλέγεις αυτά που σε βολεύουν περισσότερο.

Καλή επιτυχία στην μετατροπή. :ernaehrung004:

Περιμένουμε εντυπώσεις.

Εγώ έβαλα το σπέσιαλ τροφοδοτικό στο Michell μου (το "καπέλο") και όντως έκανε διαφορά στον ήχο. Κυρίως στο χαμηλό που έσφιξε περισσότερο.
Ο Αντωνόπουλος μου είχε πει όταν το αγόρασα να μήν πάρω το τροφοδοτικό όσο είχα επάνω τον Rega. Είχε δίκιο. Η αλλαγή από τον Rega RB300 στον SME IV ήταν τεράστια μπροστά στη βελτίωση που είχα όταν προσέθεσα το τροφοδοτικό μετά τον SME.
Τελειώστε πρώτα με τον βραχίονα και μετά δείτε το τροφοδοτικό!

Ναι Βασίλη, έτσι έχουν τα πράγματα... ευχαριστώ και όταν τα περάσω επάνω θα βγάλω φωτογραφίες του "how to", και φυσικά μετά θα ακολουθήσει και review...

Φίλε In(), συμφωνώ μαζί σου ως προς τα αποτελέσματα των βελτιώσεων σου.

Όμως όπως θα ξέρεις άλλωστε, το Michell (εκτιμώ ότι έχεις Gyrodec?) είναι αρκετά διαφορετικό από το Linn ως προς την υποδομή του, το Michell να υπερτερεί τουλάχιστον σε σχεδιασμό.

Η αναβάθμιση βραχίωνα είναι ίσως η πιο σημαντική βελτίωση που μπορεί να κάνει κανείς... απλά είναι ακόμα μεγαλύτερη η βελτίωση, όσο πιο σταθερή είναι η βάση, από μηχανικής άποψης...

Πάντως εάν δεν το έχεις κάνει, συνιστώ και το bearing/platter upgrade και chassis damping upgrade.

Τα πράγματα έφτασαν σήμερα, μαζί και με ένα μεταχειρισμένο cross braced original Linn plinth σε μαύρο χρώμα...

Έπιασα δουλειά λοιπόν μόλις γύρισα από την δουλειά...:coool:...

και μετά από κανά 2ωρο άλλαξα plinth με όλα τα καινούργια εξαρτήματα, τα οποία είναι...

1. Vivid subchassis
2. Vivid armboard for Linn tonearms
3. Hercules II power supply
4. Vivid acrymat
5. Vivid bottom base with sorbothane feet

Μετά από κανά 20λεπτο ρύθμισης ανάρτησης, ξεκίνησα να ακούω με κρύους ενισχυτές... άμεσα άκουσα ότι η στερεοφωνική εικόνα είχε βελτιωθεί, το μπάσο είχε σφίξει και καθαρίσει, και τα πρίμα πολύ πιο καθαρά...ο ήχος είχε περισσότερο βάθος και όγκο μαζί με περισσότερη λεπτομέρεια...κάτι παράξενο επίσης είναι ότι αισθάνθηκα ότι οι δίσκοι μου έπαιζαν πιο καθαροί, με την έννοια πιο ήσυχοι...

Ο χαρακτήρας παρέμεινε Linn Sondek με μάλλον πιο τακτοποιημένες μεσαίες και υψηλό μπάσο...και πιο αναλυτικός χωρίς να χάσει το ρυθμό και την αίσθηση φυσικότητας δηλαδή των χαρακτηριστικών, που εμείς με τα Linn προτιμούμε και μας αρέσει...

Καθώς πέρναγε η ώρα, τα πράγματα βελτιώνονταν ακόμα περισσότερο...

Σαν πρώτη επαφή, και με άστρωτο το Hercules, θεωρώ ότι η αναβάθμιση αυτή άξιζε τα χρήματα της, αφού με αυτά τα λεφτά δεν παίρνεις τίποτε καινούργιο σε αυθεντικό Linn, που να έχει τέτοιο αποτέλεσμα, αλλά ακόμα και στην μεταχειρισμένη αγορά τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα...

Μερικοί δίσκοι που πρόλαβα να ακούσω είναι,

Bob James Grand Piano Canyon μια ηχογράφηση μάλλον ισχνή με αρκετή λεπτομέρεια όμως που μπόρεσα να την δω με άλλη ματιά σήμερα,

Dave and Don Grusin Sticks and Stones εδώ οι ηλεκτρονικοί ήχοι στα καλύτερα τους με απίθανο μπάσο για πρώτη φορά σε τόση έκταση και βάθος,

Carol Kid Nice Work πραγματικά άνοιξε σε πλάτος η ηχογράφηση και τακτοποιήθηκε το χαλαρό μπάσο,

Renaissance Scheherazade and other stories (Origina Master), εδώ αποτυπώθηκε η αέρινη και φυσική ηχογράφηση της φωνής της Annie Haslam... και τέλος στο

For Duke Bill Berry and his Ellington All Stars... είναι σαν να το είχα ακούσει πρώτη φορά, και σαν να παίζουν δίπλα μου...

λόγω της προχωρημένης ώρας δεν μπόρεσα να βάλω κάτι σε beat ή να ακούσω κλασική σε δυνατά επίπεδα... οι ακροάσεις συνεχίζονται...

και σύντομα ακόμα πιο πολλά, άλλωστε απόψε ήταν η πρώτη επαφή...

σαν πρώτη εντύπωση είμαι πολύ ευχαριστημένος...

Last edited:
Μετά από αρκετές ώρες ακροάσεων, μπορώ να πω ότι εξακολουθώ να είμαι αρκετά ευχαριστημένος, και ότι έχω ακούσει αρκετούς δίσκους, τόσο κλασσικούς όσο και ποπ με μπιτ...

Δεν έχε ιδιαίτερο νόημα να απαριθμήσω...

Υπάρχει βελτίωση σε όλους τους τομείς, όπως περιέγραψα πιο πάνω.

Τώρα πια έχει απογυμνωθεί ο βραχίωνας τελείως... και η κεφαλή (μιας 15ετίας) τα έχει βρει σκούρα...

Οπότε... πάμε για βραχίωνα και κεφαλή...

Έχω ήδη στα χέρια μου ένα armboard Rega 3 point, και πολύ σύντομα θα παραγγείλω τον Rega RB1000...

Τώρα για ποια κεφαλή... εδώ είναι μεγάλο ερώτημα...

Θέλω κάτι κάτω από τα 1000 ευρώ, οπότε πάνω στην Rega RB1000...

1. Τσίπης,...Denon DL-103 με aluminium body upgrade
2. Audio Technica OC9/iii... περίπου μια από τα ίδια με αυτή που έχω...
3. Audio Technica AT 33EV... επίσης στα ίδια ίσως με περισσότερο όγκο...
4. Shelter 301 Mk ii
5. Lyra Dorian
6. Benz Micro Glider S (low)
7. Yamamoto YC-03S

και λίγο πάνω από τα 1000...

8. Transfiguration Axia

Δεν έχω ακούσει καμιά έχω διαβάσει reviews και forums κλπ...

ακούω γνώμες αν και είμαι σχεδόν έτοιμος να πάρω μια Benz Micro Glider S...με φοβίζουν λίγο τα ενισχυμένα πρίμα της Lyra, και τσιγκουνεύομαι την Axia...:chinscratch:

Η Glider είναι δοκιμασμένη από αρκετούς και σίγουρα δε θα "φωνάξει" ψηλά.
Πολύ καλά λόγια έχω ακούσει και για την OC9 της AΤ, η οποία είναι και αρκετά φθηνή.

Μια ακριβότερη Shelter ίσως; Όπως η 5000;

Ναι την AT OC9 την έχω εις διπλούν... μια που έσπασε (συναισθάνομαι τον φίλο που του έσπασε η VdH MC10) και μια που την έχω τώρα επάνω...

αλλά θα ήθελα κάτι καλύτερο...

Διάβασα και εδώ για την Benz...

Η Shelter 5000 που λες είναι όριο και θα μου πέσουν λίγο πολλά τώρα μαζεμένα... (όπως και η Transiguration Axia).

Για την Yamamoto έχει κανείς εμπειρία?

Thanks AUDIOLYTIC... έχω εμπιστοσύνη στην γνώμη σου μετά από όσα διαβάζω εδώ...:2thumb22sup:

Βέβαια, γνωρίζοντας την Fidelity Research... (είχα ένα Fidelity Research XF1L Transformer παλαιότερα όταν είχα Naim Nait ενισχυτή) θεωρώ ότι οι Shelter είναι καταπληκτικά προϊόντα...και ιδιαίτερα λίγο πάνω από την τιμή που ψάχνω, η 5000 είναι πραγματικά πολύ καλή... (βάση reviews)...