loudnes

...όλα είναι θέμα αυτιού...πώς αρέσει στον καθένα να ακούει...προσωπικά μού αρέσει η αληθοφάνεια και η ουδετερότητα και όχι τα "φουσκωμένα" πράγματα...να ακούω δηλαδή την κάθε εγγραφή όπως είναι και όχι να την "ωραιοποιώ" με loudness, "χρωματισμένα" καλώδια/μηχανήματα, κλπ,κλπ,...Αυτά τα ολίγα από μένα...-bye-

Συμφωνώ στα "γούστα". Μπορείς να μας πεις με τι μηχανήματα ακούς αυτή τη στιγμή ώστε να έχεις αυτό το αποτέλεσμα? (Εκτός του Bluesky που μας ανέφερες).

Απάντηση: Re: loudnes

...όλα είναι θέμα αυτιού...πώς αρέσει στον καθένα να ακούει...προσωπικά μού αρέσει η αληθοφάνεια και η ουδετερότητα και όχι τα "φουσκωμένα" πράγματα...να ακούω δηλαδή την κάθε εγγραφή όπως είναι και όχι να την "ωραιοποιώ" με loudness, "χρωματισμένα" καλώδια/μηχανήματα, κλπ,κλπ,...Αυτά τα ολίγα από μένα...-bye-

Συμφωνώ!
Το θέμα είναι πως όλοι προσπαθούμε να κάνουμε ένα σύστημα που αρέσει σε μας και όχι στους άλλους.

Το κακό είναι όμως πως δεν ξέρουμε πως είναι η εγγραφή...
Αυτό μόνο ένας το ξέρει...
Ενώ εμείς τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε ούτε καν που χωλάινει το σύστημα μας.
Και τα πράγματα είναι δυσκολότερα αν μας αρέσει κιόλας...!!!

δεν καταλαβα γιατι το ριξατε στο γουστο
When listening to low-volume (low-intensity) sound, adjustments must be made to compensate for the fact that the low and very high frequencies of the music require higher intensity to be heard with equal loudness

Προσπαθω να μεταφρασω > οταν ακουμε σε χαμηλες εντασεις πρεπει να γινουν ρυθμισεις αντιροπησης (?) για το γεγονος οτι οι χαμηλες και πολυ υψηλες συχνοτητες της μουσικης απαιτουν υψηλοτερη ενταση για να ακουστουν σε ιση ισχυ (δηλαδη σωστα)
Περι ορεξεως βεβαια...

Last edited:
Re: Απάντηση: loudnes

When listening to low-volume (low-intensity) sound, adjustments must be made to compensate for the fact that the low and very high frequencies of the music require higher intensity to be heard with equal loudness

Προσπαθω να μεταφρασω > οταν ακουμε σε χαμηλες εντασεις πρεπει να γινουν ρυθμισεις αντιροπησης (?) για το γεγονος οτι οι χαμηλες και πολυ υψηλες συχνοτητες της μουσικης απαιτουν υψηλοτερη ενταση για να ακουστουν σε ιση ισχυ (δηλαδη σωστα)
Περι ορεξεως βεβαια...

...η μετάφραση η δική μου στο παραπάνω :
ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ...
...όταν ένα σύστημα παίζει σωστά, παίζει και σε χαμηλές εντάσεις σωστά...ταπεινή μου γνώμη...:aktion033:

Απάντηση: Re: Απάντηση: loudnes

...όταν ένα σύστημα παίζει σωστά, παίζει και σε χαμηλές εντάσεις σωστά...ταπεινή μου γνώμη...:aktion033:

Ομως, το ποιο συχνό φαινόμενο είναι άλλο.

Τα συστήματα που παίζουν πολύ καλά σε πολύ χαμηλές εντάσεις δεν παίζουν καλά σε υψηλές εντάσεις και το αντίθετο.
Είναι μετρημένα στα δάκτυλα τα συστήματα που παίζουν σε όλες τις εντάσεις το ίδιο καλά. Συμπεριλαμβανομένου και του χώρου ακρόασης φυσικά, γιατί εδώ χάνεται η μπάλα όταν ακους δυνατά.

Αυτή είναι η δική μου άποψη.

Περι ορεξεως βεβαια...

Εχεις απόλυτο δίκιο, αυτό για μένα ισχύει μονο όταν η ηχογράφηση έχει γίνει flat.
Αν όμως έχουν ενισχυθεί οι χαμηλές και οι υψηλές συχνότητες κατά την φάση της επεξεργασίας τoυ σήματος στο studio ηχογράφησης, τότε κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δυστυχώς όλες οι εμπορικές ηχογραφήσεις είναι "πειραγμένες" και ποτέ δεν ξέρεις τι είδους επεξεργσία έχει γίνει στο CD που ακους.

Να συμπληρώσω ότι στο θέμα του loudness παίζει επίσης ρόλο το πως συμπεριφερεται το ίδιο το ηχείο μας στις χαμηλες και τις υψηλες στάθμες . Το θέμα δεν είναι μόνο το πως ακουει ένα φυσιολογικο αυτί .

Last edited:
...το βασικό είναι να μπορείς στο σύστημά σου να ακούς την κάθε ηχογράφηση όπως είναι και όχι όλες το ίδιο...-bye-

Το κουμπί του loudness σε έναν ενισχυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα αναλογικό φίλτρο που μπορεί να είναι ενεργό ή παθητικό. Σε καθε περίπτωση αυτό το φίλτρο βρίσκεται στην πορεία του σήματος και η νέα τάξη πραγμάτων (μόδα ??? ) το έχει απορρίψει.

Απάντηση: Re: loudnes

...το βασικό είναι να μπορείς στο σύστημά σου να ακούς την κάθε ηχογράφηση όπως είναι και όχι όλες το ίδιο...-bye-

Εγώ πάντα έτσι άκουγα , όπως είναι. Ποτε δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για το αν η ηχογράφησh έγινε με διαφορετικό τρόπο, είμαι σίγουρος, κι ας μην έχω bluesky .

Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσες ενδεχομένως να φέρεις με τεχνητό τρόπο τις στάθμες και τους χρόνους εκεί που νομίζεις ότι ακούγονται καλύτερα αλλά πότε δεν θα καταφέρεις να ακούσεις μουσική. Ο,τι και να κάνεις δηλαδή πιστεύω ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να προσθέσεις την πληροφορία που χάνει η πηγή σου ή τα υπόλοιπα συστήματα της ηχητικής αλυσίδας. Απλα θα δημιουργήσεις ένα δικό σου ίσως και μοναδικο ηχητικό εφέ που δεύτερο σαν και αυτό δεν θα υπάρχει στον κόσμο.

Μα ετσι και αλλιως τα μηχανηματα σου ειναι δεδομενα οποτε αν ειναι να χαθει η πληροφορια θα χαθει.
Γιατι να μην μπορεις , (την πληροφορια που αυτη μπορουν να δωσουν τα μηχανηματα σου),να την φερεις στα μετρα σου???
Γιατι δεν μπορεις να ακους μουσικη????

Last edited:
αλλο η τέχνη και άλλο η πληροφορική

δηλαδη???
Υποτιθεται οτι και απο ενα ταπεινο συστηματακι που εχω στο δωματιο της κορης μου μπορω να απολαυσω την μουσικη που μου αρεσει .
Αν την ισοσταθμισω τι θα μου χαλασει την απολαυση????

Απάντηση: Re: Απάντηση: loudnes

Μα ετσι και αλλιως τα μηχανηματα σου ειναι δεδομενα οποτε αν ειναι να χαθει η πληροφορια θα χαθει.
Γιατι να μην μπορεις , (την πληροφορια που αυτη μπορουν να δωσουν τα μηχανηματα σου),να την φερεις στα μετρα σου???
Γιατι δεν μπορεις να ακους μουσικη????

Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις με το σήμα, από τη στιγμή που στο δίνει η δεδομενη, όπως λες, πηγή.
Αυτό που είπα ότι ΔΕΝ μπορείς να κάνεις με τα ρυθμιστικά , είναι να επαναφέρεις μια χαμένη πληροφορία που χάθηκε στα πρώτα στάδια. Και δεν αναφέρομαι σε απώλεια στάθμης ή έντασης.
Οταν οι ανάγκες μας το απαιτούν, τα πάσης φύσεων ρυθμιστικά βελτιώνουν σημαντικά το ηχητικό εφέ που θέλουμε να δημιουργήσουμε στο χώρο μας. Είναι η μοναδική λύση.

Στην κατηγορία αυτών των ρυθμιστικών ανήκουν και οι συσκευές που βελτιώνουν την ακουστική του χώρου. Αχουν αναφερθεί άριστα αποτελέσματα.
(ελπίζω σύντομα να ακουσω το προΙόν που κατασκευάζει η Copland).

Last edited:
Η ηλεκρονική βελτίωση της ακουστικής ενος χώρου, καλο είναι να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (in rel time ) και να προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με την στάθμη που ακούμε μουσική.

Αυτό πολύ το γουστάρω.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: loudnes

Αυτό που είπα ότι ΔΕΝ μπορείς να κάνεις με τα ρυθμιστικά , είναι να επαναφέρεις μια χαμένη πληροφορία που χάθηκε στα πρώτα στάδια.).

Οκ,
Συμφωνω μαζι σου τωρα που εγινε η απαραιτητη επεξηγηση.
Μπορεις ομως να αφαιρεσεις και αυτο καμμια φορα ειναι ευεργετικο (μπασα που μπουμαρουν ,μεσαιες που φωνασκουν!!) αλλα οπως πολυ σωστα ειπες αυτη η επεμβαση ειναι αυθαιρετη και δημιουργεις τον δικο σου προσωπικο ηχο.
Τωρα αν αυτο ειναι σωστο ή λαθος ειναι αλλη ιστορια .

Σου εχει διαφυγει μαλλον οτι το loudness εχει να κανει με την αδυναμια του ανθρωπου και οχι των μηχανηματων(ανεξαρτητως κοστους στησιματος κλπ). Το αν το καταφερνει ειναι αλλο θεμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: loudnes

Οκ,
Συμφωνω μαζι σου τωρα που εγινε η απαραιτητη επεξηγηση.
Μπορεις ομως να αφαιρεσεις και αυτο καμμια φορα ειναι ευεργετικο (μπασα που μπουμαρουν ,μεσαιες που φωνασκουν!!) αλλα οπως πολυ σωστα ειπες αυτη η επεμβαση ειναι αυθαιρετη και δημιουργεις τον δικο σου προσωπικο ηχο.
Τωρα αν αυτο ειναι σωστο ή λαθος ειναι αλλη ιστορια .

Συμφωνώ κι εγώ με αυτά που συμπλήρωσες στη συνέχεια. Η επέμβαση είναι όντως αυθαίρετη αλλά και ταυτόχρονα μοναδική . Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση άλλος να ακούει με τον τρόπο που ακούω εγώ στον δικό μου χώρο ή με τον τρόπο που ακους εσύ στο δικό σου χώρο.

Το μοντέρνο εργαλείο που θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει το μαγικό κουμπί του loudness είναι σήμερα ένας ψηφιακός ή αναλογικός ισοσταθμιστής ή ακόμα καλύτερα ένας βελτιωτής ακουστικής χώρου που θα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.
Ελπίζω, σύντομα να μου δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσω μερικά από αυτά τα χρήσιμα εργαλεία και στο χώρο μου.

Δείτε και το μηχανάκι της Copland σε δοκιμή από το avmentor. Eννοείται ότι αυτό το μηχανάκι δεν φτιάχτηκε για να αντικαταστήσει το loudness, φτιάχτηκε για να κάνει πολυ περισσότερα πράγματα.

Διαβάστε το , έχει πολυ ενδιαφέρον.

http://www.avmentor.gr/reviews/copland_drc205_0.htm

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: loudnes

Το μοντέρνο εργαλείο που θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει το μαγικό κουμπί του loudness είναι σήμερα ένας ψηφιακός ή αναλογικός ισοσταθμιστής ή ακόμα καλύτερα ένας βελτιωτής ακουστικής χώρου που θα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.
.

Τωρα αν σου πω οτι τον εχω εδω και τουλαχιστον 2 χρονια και δεν ξερω να τον δουλευω??????
Φανταζεσαι βεβαια ποιον...
Τελικα ειμαι και για πολλες :slapface: