CROSSOVER 15 Οhm
- ΜΕΡΟΣ Β', ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Σήμερα, οι εταιρίες που κατασκευάζουν LS3/5a αλλά και replikes, ακολουθούν μια ίδια πεπατημένη στο κροσόβερ των 15 Ohm, με μια διαφορά αυτή του πηνίου L3.
Πριν αναφέρουμε το τι μπορούμε να αγοράσουμε ή φτιάξουμε ως diy, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ποιο LS3/5A πάμε να φτιάξουμε.
- Θέλουμε, να αναπαράγουμε ένα ιστορικό μοντέλο με original υλικά, εάν ναι πρέπει να δούμε τι κροσόβερ φορούσε και να δούμε στο ebay στον Κροάτη (είχαμε αναφέρει ότι έχει πολύ καλές καμπίνες), εάν κάποιο από τα κροσόβερ στοκ που διαθέτει μας καλύπτει. Συνήθως έχει εταιρίες όπως Roger, Falcon, R.A.T κ.α. Οι τιμές του ποικίλουν ίσως λόγω είτε ιδιαιτερότητας του κροσόβερ είτε σπανιότητας (δεν γνωρίζω) αλλά είναι κάπου στα 300-380 ευρώ με δωρεάν αποστολή.
- Θέλουμε να αγοράσουμε ένα έτοιμο κροσόβερ, δίχως πονοκέφαλο και απλά να το βάλουμε μέσα, ειδικά εάν έχουμε και μεγάφωνα Falcon; Εδώ η λύση της Falcon με τα δικά της κροσόβερ είναι μονόδρομος.
Η Falcon όπως προείπαμε, έχοντας στην ομάδα της δύο μηχανικούς από την παλιά ομάδα του BBC, κατασκευάζει τα δικά της κροσόβερ FL6/23 και μάλιστα με δικά της υλικά.
Λόγω των πιστών αντιγράφων των μονάδων, ακολουθεί κατά γράμμα την έκδοση FL6/23.
Στα κροσόβερ της θα δούμε στα πηνία να αναγράφεται το Falcon και ο αντίστοιχος κωδικός.
Θεωρείται εγγύηση για κάποιον που θέλει να φτιάξει ένα σημερινό πρωτότυπο diy, αλλά με έτοιμο κροσόβερ.
Παλιότερα έδινε ως ανταλλακτικό τα τρία πηνία L1, L2, L3, σήμερα δεν βλέπω να τα έχει διαθέσιμα
Φυσικά το κόστος έχει την τιμητική του. Το κροσόβερ σειράς
Silver Badge έχει 230GBP με τα συνεπακόλουθα έξοδα αποστολής, ΦΠΑ, εκτελωνισμό.
Βγάζει επίσης και την έκδοση,
Gold Badge, όπου προσπάθησε να φέρει την ποιότητα και τις ανοχές του στα επίπεδα της φημισμένης έκδοσης
Kingswood Warren Limited Edition του BBC.
Στην Golde Badge αναφέρεται ότι έχει μεγαλύτερα πηνία σε μέγεθος και πυκνωτές πολυπροπυλενίου (σε αντιδιαστολή των πολυκαρμπονικών που είχε η Kingswood Warren Limited Edition).
Φυσικά όλο αυτό με το αζημίωτο, ζητά 380 GBP, δηλ. πολύ πάνω από τα 500 ευρώ για Ελλάδα.
REPLIKES
Εάν ακολουθήσουμε το δρόμο της ρέπλικας, οι λύσεις είναι διαφορετικές.
Οι Απω-ανατολίτες για παράδειγμα έχουν αντιγράψει κατά γράμμα την έκδοση FL6/23 και τη διαθέτουν όπως θα δούμε παρακάτω με L3 έξι εξόδων, όπως ήταν δηλ. και οι πρωτότυποι Drake.
Αντίθετα, ευρωπαϊκές εταιρίες διαθέτουν το LF6/23 με L3 με δύο μόνο εξόδους σε σειρά, προφανώς γιατί έχουν μετρήσει με ακρίβεια τις ανάγκες του tweeter που χρησιμοποιούν, οπότε το ματσάρουν με συγκεκριμένη τιμή του L3.
Παράδειγμα η
Harwood Acoustics που έχουμε προαναφέρει, η γερμανική αυτή εταιρεία δεν δίνει σκέτο το κροσόβερ αλλά ενίοτε το διαθέτει ως παραγγελία ολοκληρωμένο με τη μπάφλα δηλ. στην ουσία αγοράζεις μαζί το ξύλο της μπάφλας, τα μεγάφωνα και το κροσόβερ έτοιμο δεμένο και ολοκληρωμένο, σε τιμή ικανοποιητική, κάπου στα 850 ευρώ ήταν εάν θυμάμαι σωστά.
Παρατηρήστε, την έξοδο του L3 (αυτόν που γράφει 2501-126), θυμίζει M/T μεσαίας λήψης, στην ουσία όπως προείπα έχουν ενώσει εν σειρά τα δύο τυλίγματα, το ένα άκρο πάει στη γείωση, το μεσαίο το διπλό είναι στην ουσία η ένωση προς το tweeter, και το άλλο άκρο είναι αυτό που ενώνεται με το C2 του εισερχόμενου σήματος. Μια πιο φθηνή εκδοχή των Drake Μ/Τ με τις 6 εξόδους.
Εξαιτίας των δικών της μονάδων, έχει κάνει και μια μικρή προσαρμογή στην έκδοση FL6/23.
L1 από 1.53mH σε 1.38mH
L2 από 2.67mH σε 2.43mH
L3 με μία επιλογή tap
R1 από 82 Ohm σε 100 Ohm
H αλλαγή στα L1, L2, R1 έγινε για να αντισταθμιστεί το διαφορετικό "σήκωμα" (hump) που κάνει το Β110 της Harwood σε σχέση με αυτό της KEF, ενώ της KEF είναι κοντά στον 1KHz, στο Harwood είναι περίπου στο 1.25KHz.
Φυσικά αυτή η περίπτωση "σηκώματος" (hump) είναι που με κάνει να πιστεύω ότι και οι λοιπές σημερινές εταιρίες εκτός Falcon χρησιμοποιούν τα ίδια μεγάφωνα. Αν παρατηρήσουμε πολύ προσεκτικά τα κυκλώματα των AudioMaster21 & Musical Fidelity θα δούμε ότι και σε αυτά υπάρχει η χωρητικότητα των 10.08uF για τον C5 (οι τιμές των L1/L2 δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, καθότι δεν φαίνονται με το μάτι), η ίδια τιμή R1.
Μάλιστα η πλακέτα pcb και των τριών αυτών εταιριών είναι πανομοιότυπης σχεδίασης και δρομολόγησης των χαλκοδιαδρομών. Επιπρόσθετα και οι τρεις αυτές εταιρίες έχουν ως L3 την ίδια διάταξη με μία έξοδο tap (βλέπε φώτο AudioMaster21 & Musical Fidelity παρακάτω).
Replika Κίνας = εδώ υπάρχουν δύο επιλογές, στην πρώτη επιλογή υπάρχει ένας από
Taiwan (ebay) όπου διαθέτει κροσόβερ 1:1 αντίγραφα των
Chartwell/Rogers με vintage υλικά επάνω όπως οι Riffle πυκνωτές. Τα δίνει 200 ευρώ, αλλά τα δηλώνει γύρω στα 30 ευρώ στην αποστολή οπότε δεν επιβαρύνεσαι πολύ ΦΠΑ, με ένα 210άρι τα έχεις στα χέρια σου και είναι μια πολύ καλή επιλογή, ειδικά εάν θέλεις τη συγκεκριμένη έκδοση. Έχει επάνω αντίγραφα των Drakes Μ/Τ (αρκετά καλούς), αντιστάσεις χαμηλής αυτεπαγωγής και πυκνωτές vintage Rifa.
Είναι στην ουσία πιστό αντίγραφο του κροσόβερ
S09768B που βλέπουμε κάτω δεξιά στη φώτο (η φώτο προέρχεται από το βιβλίο
The Immortal Legend LS3/5A by Wun Yi Mei). Να γνωρίζετε μόνο ότι για C5 έχει 6.2uF και για R1 82 Ohm, όπως ήταν τότε το κροσόβερ, στην περίπτωση που θέλετε να το προσαρμόσετε με το σήμερα θα πρέπει να τα αλλάξετε.
Σε αυτό το κροσόβερ από το Taiwan, παρατήρησα το εξής, ο Μ/Τ στις θέσεις tap2 έως tap 7, δεν έδινε τις τιμές mH που αναμένονταν βάση των προδιαγραφών του BBC.
Από άκρη σε άκρη έδινε τη σωστή τιμή, κάπου στα 0.65mH αλλά ενδιάμεσα κουκουρούκου!
Με παίδεψε αρκετά, αλλά ευτυχώς με τη μέτρηση του Ντίνου που είχε τις τιμές στο αρχείο του, το πρόβλημα λύθηκε.
Είχε βάλει τα τυλίγματα, όπως-όπως δηλ. αντί οι άκρες του M/T να καταλήγουν σε μονή απόληξη ήταν διπλές, ενώ οι μονές στη μέση!
Φυσικά, ο M/T ξεκολλήθηκε από την πλακέτα, η σειρά των τυλιγμάτων αναμορφώθηκαν αλλιώς και όλα πλέον ΟΚ (η παρακάτω φώτο δείχνει τη διόρθωση της σειράς).
Μου κάνει εντύπωση γιατί αυτή η μπερδεμένη σειρά την έχω συναντήσει και σε μερικές φώτο κροσόβερ άλλων εταιριών.
Τέλος άλλη λύση από Hong-Kong αυτή τη φορά, είναι της εταιρείας HiFi Kits, διαθέτει ολοκληρωμένα κροσόβερ, αντίγραφα των παλαιών 15 Ohm, σκέτα pcb και πηνία αυτόνομα.
Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι λύσεις υπάρχουν πολλές αναλόγως το βαλάντιο μας ή τη διάθεση να το κάνουμε όλο diy.
Το κροσόβερ εύκολα γίνεται diy, φτιάχνοντας μια υπέροχη πλακέτα δικής μας σχεδίασης με πυκνωτές MKP και αντιστάσεις υψηλής ακριβείας με χαμηλή αυτεπαγωγή και για πηνία αγοράζουμε κατευθείαν από το Hong-Kong...κάπου στα 130 ευρώ τα δίνει + έξοδα αποστολής.