Μα τι κάνω λάθος;

mastro

New member
26 May 2009
29
Αθήνα
Μα τι κάνω λάθος; Λίγο πιο καλό ήχο ήθελα...

Και εξηγούμαι. Το δωμάτιο μου είναι 3x3 και τα τελευταία 5 χρόνια άκουγα μουσική από τα Logitech Z-5500 (http://www.logitech.com/en-sg/product/224) από τα οποία ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Είπα λοιπόν φέτος να αναβαθμίσω λίγο....στόχος ήταν μία λύση μέχρι 500 και χωρίς πολύ ψάξιμο μιας και δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

Κατέληξα λοιπόν σε λύση με ενεργά ηχεία. Πούλησα τα Z-5500 και πήρα μία κάρτα ήχου (http://global.focusrite.com/usb-audio-interfaces/scarlett-2i4) και τα KRK Rokit 5 (http://www.krksys.com/krk-studio-monitor-speakers/rokit/rokit-5.html).
Χμμμ...πίστευα ότι θα εκπλαγώ από το αποτέλεσμα από αυτά που διάβαζα. Αλλά.....μπα....μου έλειπε μάλλον το μπάσο. Λέω αυτό θα φταίει....Πάω πίσω στο κατάστημα, του λέω ότι δεν είμαι ευχαριστημένος και μου προτείνει να βάλουμε ένα οικονομικό sub για να γεμίσει λίγο. Βάζω λοιπόν αυτό (http://www.magnat.de/index.php?id=3155&L=1)

Πάλι δεν τρελαίνομαι με το αποτέλεσμα. Λέω θα φταίνε τα ηχεία. Πήγα και πήρα τα πιο οικονομικά ενεργά. Θα πάω λέω τώρα να πάρω τα καλύτερα για να τελειώνουμε. Πουλάω λοιπόν τα KRK και πάω και παίρνω τα Adam A7x (http://www.adam-audio.com/en/pro-audio/products/a7x/description).

Λέω ΟΚ θα μου πέσουν τα μαλλιά όταν τα βάλω!
χμμμ....πάλι πολύ μικρή η διαφορά...έπρεπε να παίξω πολύ με τις ρυθμίσεις τους μιας και μπούκωναν αρκετά. Έριξα αρκετά το μπάσο τους αλλά πάλι δεν έμεινα ικανοποιημένος...πάω λοιπόν και παίρνω αυτά τα ηχομονωτικά (http://www.thomann.de/gr/auralex_acoustics_roominators_alphadst_charcoal.htm) μιας και είχα πειστεί ότι επείδή μπουκώνουν δεν μπορούν να δείξουν την αξία τους.

Πάλι τίποτα....Μέχρι και οι φίλοι μου που έρχονται που δεν πολυ-ακούνε μουσική, μου λένε ότι δεν ακούγονται καλά.....

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι μόλις μπήκαν οι πρώτες μικρές ζέστες (25-28 βαθμούς κελσίου) η ζέστη από τα ηχομονωτικά δεν παλευόταν μέσα στο δωμάτιο. Άναβα air-condition για να κοιμηθώ χωρίς να έχει πάει καν 30 η θερμοκρασία οπότε αναγκάστηκα και πούλησα τα ηχομονωτικά αμέσως για να χάσω όσον το δυνατόν λιγότερα χρήματα.

Άρα....έχω ξοδέψει όλα τα χρήματα που είχα (σχεδόν 2000 ) και το αποτέλεσμα είναι να πιστεύω ότι τα Ζ-5500 ακούγονταν καλύτερα!!!!!! Μα είναι δυνατόν??? Τι κάνω λάθος; Το sub; Η κάρτα ήχου; Το μέγεθος των ηχείων σε σχέση με το μικρό δωμάτιο; Τα αυτιά μου; Το μυαλό μου; Είμαι τελικά πιο περίεργος από ότι νόμιζα; Θα τρελαθώ!!!

Απλά δεν σου αρέσει ο ήχος τους.
Το αν μας αρέσει ο ήχος ενός μηχανήματος ή όχι δεν εξαρτάται από την τιμή του.
Έχω ακούσει ηχεία και μηχανήματα φτηνά που μου άρεσαν και ακριβά που δεν μου άρεσαν.
Πριν τ'αγοράσεις δεν τ'άκουσες;

φίλε μου mastro, είσαι άτυχος.

Έπρεπε να "ψαχτείς" λίγο στο ιντερνετ πριν εκταμιεύσεις το οποιοδήποτε ποσό.

Το δωμάτιο σου είναι...κύβος (3χ3χ περίπου 3) το οποίο είναι κατάρα για οποιοδήποτε δικάναλο σύστημα.

Όσο θα παίρνεις καλύτερα ηχεία που μπορούν να διεγείρουν το χώρο περισσότερο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα (γι'αυτό τα logitech σου ακούγονται καλύτερα, δε διεγείρουν το χώρο όπως πρέπει)

Ειλικρινά δε ξέρω αν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα στον χώρο αυτό.

Κάνε μια δοκιμή. Πάρε τα πολύ καλά adam που πήρες και τοποθέτησε τα έστω και πρόχειρα σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού (αν είναι δυνατόν να μην είναι 3χ3) και άκου.
Θα διαπιστώσεις ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχεις είναι το ίδιο το δωμάτιο...

Η λύση δε ξέρω ποια μπορεί να είναι, ίσως με ψηφιακή ισοστάθμιση χώρου (μια που παίζεις με υπολογιστή μπορεί να είναι σχετικά εύκολο) να βελτιωθεί κάτι αλλά και πάλι θέλει δουλειά (από κάποιον επαγγελματία).

Όταν αγόρασες τα πρώτα ηχεία (KRK) και δεν έμεινες ευχαριστημένος δε βρέθηκε κάποιος να σε ρωτήσει ποιες είναι οι διαστάσεις του δωματίου?

Μήπως χρειάζεται ένα λογισμικό για ROOM CORRECTION?

αυτό πρότεινα κι εγώ παραπάνω λέγοντας ψηφιακή ισοστάθμιση.

Είμαι πολύ υπέρ αυτού του τρόπου "ραφιναρίσματος" του τελικού αποτελέσματος, το έχω δει στην πράξη.

Δεν είμαι όμως υπέρ όταν το πρόβλημα είναι μεγάλο, ακόμα και τα πιο σύγχρονα λογισμικά νομίζω ότι δε μπορούν να μετατρέψουν έναν κακό χώρο σε καλό.

Έπεσε σε κύβο όντως.

Ας κάνει και μια ακρόαση με ανοιχτά πόρτες-παράθυρα και ας μας πει αν ακούει διαφορά.

Eπίσης καλό θα ήταν να ξέρουμε τι ακριβώς δε σου αρέσει φίλε mastro.
δεν έχεις τονική ισορροπία? είναι σκληρός ή προβολικός ο ήχος? βουίζει ο χώρος? κάτι άλλο?

με τι μουσικές δοκίμασες? πχ μεταλ mp3 ή καλές ηχογραφήσεις σε flac? σε τι εντάσεις?

Τα τύπου logi ηχεία είναι κουρδισμένα για να παίζουν ευχάριστα και να ικανοποιούν πολύ κόσμο.
Μήπως αυτό που ακούς δεν είναι τόσο άσχημο και απλά έχεις συνηθίσει το παλαιό ήχο?

Τέλος έχε υπόψιν σου ότι με κρεβάτι γραφείο κτλ πολλά έπιπλα μαζεμένα σε ένα μικρό χώρο, είναι λογικό οποιοδήποτε ηχείο να παίζει προβληματικά.

αιτίες κακού:
1. χώρος τετράγωνος-κύβος
2. κάρτα (προσανατολισμός καθαρά επαγγελματικός)
3. επιλογή ηχείων (κάτι σε fostex ίσως θα ήταν πολύ καλύτερο)
4. sub (ΔΕΝ χρειάζεται)
5. πολλές αλλεπάλληλες βιαστικές κινήσεις - αγορά μονωτικών, πώλησή τους, αλλαγή ηχείων, προσθήκες sub κλπ

η διαδικασία θέλει υπομονή κατ αρχήν.
μην πάρεις room correction. Θα είναι απλά άλλη μια λάθος κίνηση.

Σε 3x3 δωμάτιο, το βασικό mode είναι στα 57 Ηz. Υποκειμενικά, δεν είναι δυσάρεστο το μπάσο αν είναι τονισμένο και κρατάει λίγο παραπάνω σε αυτή τη συχνότητα.
Εγώ πιστεύω ότι μάλλον ο φίλος είχε συνηθίσει τον πιο φιλικό ήχο του παλιού συστήματος σε σχέση με τον πιο ουδέτερο του νέου. Επίσης, από αυτά που διαβάζουμε στη θεωρία περί ενεργών δημιουργούνται σε πολλούς μας υπερβολικές προσδοκίες πολλές φορές άσχετες με τα όποια πλεονεκτήματα έχουν.

Επίσης, ο χώρος είναι υπερβολικά μικρός. Γνώμη μου είναι να ακούσεις έστω και για δοκιμή το μικρότερο δυντό ηχείο π.χ. της Αdam για να συγκρίνεις με αυτό που έχεις. Τέλος, αν έχεις τη δυνατότητα μέσω υπολογιστή να προσθέσεις λίγο reverb, δοκίμασέ το, αξίζει τον κόπο.

Τα Ζ-5500 τα είχα στον υπολογιστή και μην νομίζετε πως είναι τίποτα αναιμικά ηχειάκια,φορτίζουν και παραφορτίζουν.
Δεν έχουν βέβαια HI_FI ποιότητα αλλά Και στάθμες ανεβάζουν και φιλικό ήχο έχουν.
Πάντως την συγκεκριμένη κάρτα την έχει φίλος μουσικός και είναι απ' τις πιο στεγνές που έχω ακούσει.
Πολύ καλή για ηχογράφηση,εργαλείο για επαγγελματίες, αλλά για ακρόαση (στα δικά μου αυτιά) δεν....
Αυτή και ο χώρος όπως πολύ σωστά είπαν οι παραπάνω ευθύνονται μάλλον...

Μια ακόμη ερώτηση:

Τα ΚRK και τα Adam είχαν τον απαιτούμενο χρόνο( καμμιά 200αριά ώρες περίπου) να στρώσουν, ή τα έβαζες
τα άκουγες, διαπίστωνες πως δεν σου κάνουν, και πήγαινες γι άλλα?

ο δικός μου χώρος είναι αντίστοιχος και είχε ιδιοσυχνότητα στους 55.
Προσπάθησα πολλά, από πολλά βατ, ψηφιακή διόρθωση, μεγάλα γούφερ, μονώσεις.
Με το ψηφιακό για πολλά γκάζια δούλεψε η διόρθωση, αλλά τελικά προτίμησα πιό καθαρές λύσεις, μικρό γούφερ (5.5), λίγα βατ, προσεγμένη πηγή και αρκετός χρόνος (η όλη διαδικασία κράτησε τουλάχιστον 4-5 χρόνια για να καταλήξω...και ακόμα βελτιώνεται)

Re: Απάντηση: Μα τι κάνω λάθος;

Απλά δεν σου αρέσει ο ήχος τους.
Το αν μας αρέσει ο ήχος ενός μηχανήματος ή όχι δεν εξαρτάται από την τιμή του.
Έχω ακούσει ηχεία και μηχανήματα φτηνά που μου άρεσαν και ακριβά που δεν μου άρεσαν.
Πριν τ'αγοράσεις δεν τ'άκουσες;

Δυστυχώς δεν τα έβρισκα πουθενά για να τα ακούσω.

φίλε μου mastro, είσαι άτυχος.

Όταν αγόρασες τα πρώτα ηχεία (KRK) και δεν έμεινες ευχαριστημένος δε βρέθηκε κάποιος να σε ρωτήσει ποιες είναι οι διαστάσεις του δωματίου?

Με διαβεβαίωσε το μαγαζί που τα αγόρασα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην μου αρέσουν. :)

Δυστυχώς δεν τα έβρισκα πουθενά για να τα ακούσω.

τυπικά προβλήματα...

Με διαβεβαίωσε το μαγαζί που τα αγόρασα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην μου αρέσουν. :)

τυπική απάντηση...

θα έλεγα να μην απελπίζεσαι.
Πρώτα πρώτα καλώς ήρθες στην παρέα. Προβλέπω ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα δεις ήδη βελτίωση με βάση τις συμβουλές που θα σου δώσουν εδώ τα μέλη μας.
Σε πρώτη φάση σου προτείνω να ξεχάσεις το sub, να κρατήσεις τα ηχεία σου και να δεις αν μπορείς να πάς σε κάτι καλύτερο από sound card - dac.
Στον χώρο σου δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις κάτω από 50 κύκλους χωρίς μπούκωμα.
Θα ζήσεις ΧΩΡΙΣ αυτούς όπως ζούμε όλοι που έχουμε μικρούς χώρους.
Από μονώσεις σε πρώτη φάση θα προσπαθήσεις να κόψεις τις πρώτες ανακλάσεις και θα φροντίσεις την απόλυτη συμμετρία στη θέση ακρόασης.
Στη συνέχεια....θα δούμε.

Έχεις δοκιμάσει άλλη πηγή στα ηχεία σου;
Το οτιδήποτε,ένα Cd player,ένα ipod ή κάτι τέτοιο;
Κάνε μια δοκιμή και πες μας,δεν είναι δύσκολο πιστεύω.

αιτίες κακού:
5. πολλές αλλεπάλληλες βιαστικές κινήσεις - αγορά μονωτικών, πώλησή τους, αλλαγή ηχείων, προσθήκες sub κλπ

η διαδικασία θέλει υπομονή κατ αρχήν.
μην πάρεις room correction. Θα είναι απλά άλλη μια λάθος κίνηση.

Η διαδικασία πήρε 5 μήνες. Δεν τα έκανα από τη μία μέρα στην άλλη. Για να καταλλήξω στα Adam έριξα πολύ διάβασμα. Ώρες ατελειώτες. Επίσης η κάρτα ήχου ήταν μονόδρομος μιας και θα έπρεπε να είναι μία κάρτα η οποία να έχει midi για τα ηλεκτρονικά drums που έχω και είσοδο 2 κιθάρων.

Εγώ πιστεύω ότι μάλλον ο φίλος είχε συνηθίσει τον πιο φιλικό ήχο του παλιού συστήματος σε σχέση με τον πιο ουδέτερο του νέου.

Εκεί είχα καταλήξει μάλλον και εγώ απλά ήθελα να το ακούσω και από κάποιον άλλο.

Μια ακόμη ερώτηση:

Τα ΚRK και τα Adam είχαν τον απαιτούμενο χρόνο( καμμιά 200αριά ώρες περίπου) να στρώσουν, ή τα έβαζες
τα άκουγες, διαπίστωνες πως δεν σου κάνουν, και πήγαινες γι άλλα?
Είχαν. Η όλη ιστορία είναι 5 μήνες. Τα KRK τα είχα 3 και τα Adam τα έχω 2 μήνες. Επίσης στρώθηκαν με ευλάβεια!

(η όλη διαδικασία κράτησε τουλάχιστον 4-5 χρόνια για να καταλήξω...και ακόμα βελτιώνεται)
oh!!!! Έχω ακόμα καιρό δήλαδή!!

Σε πρώτη φάση σου προτείνω να ξεχάσεις το sub, να κρατήσεις τα ηχεία σου και να δεις αν μπορείς να πάς σε κάτι καλύτερο από sound card - dac.
Παιδιά σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Έστω λοιπόν ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι και η κάρτα. Πως μπορώ να δώσω έξοδο από έναν iMac (late 2012) στα ηχεία που έχουν XLR για να τα δοκιμάσω?

Έχεις δοκιμάσει άλλη πηγή στα ηχεία σου;
Το οτιδήποτε,ένα Cd player,ένα ipod ή κάτι τέτοιο;
Κάνε μια δοκιμή και πες μας,δεν είναι δύσκολο πιστεύω.

Όχι δεν έχω δοκιμάσει κάτι άλλο. Μα πώς να βάλω άλλη πηγή; Έχω ένα iPod αλλά με τι τρόπο θα συνθεθεί;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μα τι κάνω λάθος;

Όχι δεν έχω δοκιμάσει κάτι άλλο. Μα πώς να βάλω άλλη πηγή; Έχω ένα iPod αλλά με τι τρόπο θα συνθεθεί;

Από την έξοδο των ακουστικών κατευθείαν στα RCA των Adams.Με ένα απλό καλώδιο.