mac mini ή Pc για μουσική

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: mac mini ή Pc για μουσική

Βρε σύ μεχρι και η dCS και ο jriver είναι μεσα στο DoP, οτιδήποτε αλλο μη σε μπλέκει, μη σου αποσπά την προσοχή.
Ειναι το standard που επέτρεψε σε όλους μας να ξανα ανέβουμε στο τραινάκι του DSD.

Εννοείται,αλλά με έχει πιάσει περιέργεια...
Σε αυτή την λίστα,μόνο ένα βλέπω να υποστηρίζει 100%.
Θα βρω κι άλλα...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: mac mini ή Pc για μουσική

Εννοείται,αλλά με έχει πιάσει περιέργεια...
Σε αυτή την λίστα,μόνο ένα βλέπω να υποστηρίζει 100%.
Θα βρω κι άλλα...
Μπράβο Σωκράτη για τη λίστα!
Εντυπωσιάστηκα με τον αριθμό των DAC's που αποκωδικοποιούν DSD σήμερα. Πριν τέσσερα χρόνια όταν γράφαμε στο forum δεν ήταν πάνω από 5-6, τα κλασσικά επαγγελματικά.

Εντυπωσιάστηκα και με την προδιαγραφή ASIO 2.2 που έχουν ενσωματώσει οι Software Players. Ήξερα για την προδιαγραφή (προέρχεται από τη Steinberg που είναι η δημιουργός των ASIO), δεν την είχα δει να εφαρμόζεται. Στο επαγγελματικό Software ακόμα αναμένουμε.

Να δούμε αν και πότε θα βγάλει επαγγελματικό Software παραγωγής η Korg.
Εκεί βρίσκεται το αδύναμο σημείο της DSD.

Διαβάζω αυτό το νήμα με πολύ ενδιαφέρον όπως και κάθε άλλο νήμα που αναφέρεται σε software και bit perfect αποτέλεσμα.

Αυτό που με προβληματίζει πάρα πολύ είναι ότι διαβάζω απόψεις που βρίσκουν το ένα bit perfect πρόγραμμα καλύτερο από άλλο με κριτήριο το αποτέλεσμα κατά την αναπαραγωγή.

Συγχωρέστε με αν κάτι δεν καταλαβαίνω, αλλά από τη στιγμή που μιλάμε για ψηφιακή πληροφορία η οποία προσπαθεί να αποδωθεί bit perfect, είναι λογικό ένα software να έχει διαφορετικό ήχο από το άλλο;; Κανονικά εφόσον έκαναν σωστά τη δουλειά τους, δε θα πρεπε να παίζουν ακριβώς το ίδιο όλα τα bit perfect προγράμματα;;

Eγώ ως νέος στο χώρο του audio pc και λόγω του ότι ασχολούμαι χρόνια με το linux, κινήθηκα εξ' αρχής χρησιμοποιώντας τον mpd. Δεν έχω συγκρίνει με άλλο software (παρότι υπάρχει windows laptop στο σπίτι το οποίο θα μπορούσα να στήσω για σύγκριση) την ποιότητα αναπαραγωγής. Με μια πιο τεχνική και χρηστική ματιά όμως, έχω να κάνω κάποια σχόλια πάνω στο θέμα mac ή pc. Ένα minimal στήσιμο linux/mpd απαιτέι πραγματικά αστείες απαιτήσεις σε hardware. Αν κρίνω από το τι πόρους μου τρώει εμένα στο raspberry, σε ένα απλό pc θα είναι σα να είναι σε idle κατάσταση αν μιλάμε για νορμάλ χρήση (ας πούμε μέχρι flac 24/192). Για παραπάνω, πάω πάσο και δε θέλω να εκφράσω καμία γνώμη γιατί δεν γνωρίζω.

Δείτε ένα screenshot που δείχνει το φορτίο και τη ram κατά την αναπαραγωγή flac 24/96 σε raspberry pi το οποίο είναι μονοπύρηνο arm:

cpu-mem-usage-flac-2496-archphile.png

Από άποψη χρηστικότητας, πραγματικά υπάρχουν όλων των ειδών οι λύσεις για τον χειρισμό ενός τέτοιου συστήματος, είτε από κινητά/tablets, είτε από windows/mac/linux clients, είτε από web interfaces κλπ.

Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για το raspberry, εδώ μιλάμε για pc/mac. Αλλά αν είναι έτσι η εικόνα σε ένα raspberry, φαντάζεστε την καταναλωσή πόρων και τη χαμηλή τιμή στησίματος ενός ταπεινού x86 συστήματος.

Τέλος, έχω να κάνω μια πρόταση. Γιατί δεν οργανώνουμε ένα εκτενές test, συγκρίνοντας πχ 2 δημοφιλή προγράμματα windows, 2 για mac και τον mpd. Δεν έχω καμία γνώση για τις μετρήσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά αν οργανωθεί αυτό που προτείνω, μπορώ να στήσω ένα minimal σύστημα σε οποιοδήποτε μηχάνημα θελήσετε ή ακόμα για την πλάκα να προσφέρω και το raspberry μου για να δούμε αν τα διαγράμματα που θα πάρουμε δείχνουν διαφορές μεταξύ bit perfect software και αν τελικά αυτό που ακούμε στέκει και στη θεωρία.

Last edited:
Και να ήξερες τι θέμα ανοίγεις...
Άστα όλα στην άκρη και φαντάσου πως γίνεται ένας μικρός χαμός με την καινούργια έκδοση του Jriver που ακούγεται αλλιώς από την προηγούμενη (όντως,χειρότερη κατ' εμέ.)
Τι άκρη να βγάλει κανείς;Μιλάμε για το ίδιο σεταπ,ίδιο πρόγραμμα,ίδια όλα.Μόνο η έκδοση του Jriver αλλάζει.
Χάος...

Το ίδιο πράγμα έχω ακούσει να λένε και για διαφορετικές εκδόσεις του mpd. Προσωπικά έχω δοκιμάσει 2-3 (η πρώτη με την τρίτη είχαν μεγάλο χάσμα καθώς είχε ξαναγραφτεί ο mpd από την αρχή) και διαφορά δεν άκουσα. Βέβαια το σύστημά μου δε νομίζω να φημίζεται για την ανάδειξη τέτοιας λεπτομέρειας :D

............................................
Αυτό που με προβληματίζει πάρα πολύ είναι ότι διαβάζω απόψεις που βρίσκουν το ένα bit perfect πρόγραμμα καλύτερο από άλλο με κριτήριο το αποτέλεσμα κατά την αναπαραγωγή.
................................
Εκτός από Bit Perfect πρέπει να είναι και Time Perfect. Εκεί γίνονται ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα...

Για την έκδοση του jriver τι ακριβώς δηλαδή γινεται?εγω δουλευω την 19.