Macro

Re: διαφορετικά macro

μικρής μεγέθυνσης? Ένας ανεστραμμένος 28ρης μπορεί να δώσει σε φυσούνα γύρω στο 9x!

Θα χωράει; (φουλ 35mm)
Πάντως ο 17.. δεν!

Εννοείται πως χωράει. Λογικώς χωρούν όλοι οι φακοί μέχρι 58ρι φίλτρο, ίσως και παραπάνω. Τις μεγαλύτερες μεγεθύνσεις δίνουν οι ανεστραμμένοι ευρυγώνιοι, και ο 24ρης και 28ρης της Nikon, για παράδειγμα, παίρνουν 52ρι φίλτρο, μια χαρά.

Η πρώτη είναι ένα φύλλο από γεράνι αφού πρώτα το έβρεξα με ένα ψεκαστήρι,
και η δεύτερη οι σπόροι στο κέντρο ενός τριαντάφυλλου.

Λίγο καθυστερημένα αλλά πρέπει να πώ ένα μπράβο στον Ηλία για τις φωτογραφίες, έχουν πολύ καλή ευκρίνεια και καλό καδράρισμα! :SFGSFGSF:

Τώρα, αυτή την ποιότητα τη θέλουμε σε 8-10x...:smile:

...μην φας, θα φτιάξω γλάρο....

:flipout::flipout::flipout:

Σκέψου λίγο θετικά... και αισιόδοξα:

"Στοχεύω ψηλά για να φτάσω κάπου στη μέση"

Καζαντζάκης

;) :smile:

Υ.Γ Μή ξεχνάς ότι στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αυτό που μας περιορίζει είναι η φαντασία μας. (SoToS)

Σκέψου λίγο θετικά... και αισιόδοξα:

"Στοχεύω ψηλά για να φτάσω κάπου στη μέση"

Καζαντζάκης

;) :smile:

Υ.Γ Μή ξεχνάς ότι στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αυτό που μας περιορίζει είναι η φαντασία μας. (SoToS)

Η αλλιώς "Φτάσε όπου δε μπορείς".

Το πρώτο τεστ στο οποίο υπέβαλα το καινούργιο σώμα μου (Canon 40D) ήταν (10ο και 11ο καρέ! Περιέργως δεν έχω αρχίσει να πυροβολώ κατά ριπάς!) η δοκιμή του live view σε τεστ μάκρο.
Η 40D μπήκε πίσω από μία καλή φυσούνα (Asahi Pentax Auto Bellows, επισκευασμένα -αριστοτεχνικώς!- από τον ασύλληπτο τεχνίτη του φόρουμ, τον Μιχάλη τον Μελίδη, τον οποίο νιώθω πως πρέπει να ευχαριστήσω και από εδώ), στην οποία φορέθηκε ο φθηνός Pentacon 50/1.8.

Αντικείμενο φωτογράφησης μία λίρα Γεωργίου του 5ου. Εάν ληφθεί υπόψη ότι το νόμισμα έχει διάμετρο περίπου 22χιλιοστά και το καρέ διαγώνιο γύρω στο εκατοστό, μιλάμε για μεγέθυνση της τάξης του 4x lifesize. Ο φακός έκλεισε στο f/16, όπου δυστυχώς χάνει αρκετή από την ευκρίνειά του και πάλι το βάθος πεδίου απλώς επαρκούσε. Δυστυχώς υπάρχει κάποια θάμβωση από τον φωτισμό (λάμπα φθορίου 6400K κολλημένη στον φακό -απόσταση από το νόμισμα 2εκ!), πάντως η μηχανή πέρασε τη δοκιμή, η οποία αφορούσε στην ευκολία/ακρίβεια σύνθεσης και εστίασης, με άριστα και τόνο!

Ιδού τα αποτελέσματα του πρόχειρου (5´) τεστ:

attachment.php

και λεπτομέρεια:

attachment.php

Λόγω βαρεμάρας μου να περάσω τους οδηγούς για το raw είναι κατευθείαν από το auto jpeg της μηχανής, όλα αυτόματα (μόνο ελαφρότατα curves+sharpening).

Attachments

• goldpoundmacro.jpg
    goldpoundmacro.jpg
    195.4 KB · Views: 192
  • goldpoundmacro_2.jpg
    goldpoundmacro_2.jpg
    193.3 KB · Views: 130
Last edited:

send, ωραίος ο χρωματισμός και η λεπτομέρεια -εκεί που είναι εστιασμένη, αλλά αν την καδράριζες ακριβώς κάθετα δεν θα είχες ομοιόμορφη εστίαση (αφού το βάθος των γραμμάτων απ' ότι φαίνεται επαρκεί);

* Ο Nikon 50/f1.8 D δεν θα είναι καλύτερος; (ενδέχεται να τον πάρω).

* Παρεπιπτόντως, τι θα έλεγες για... macro πανόραμα (ιδέα) έτσι ώστε να καλύψεις όλο το νόμισμα με εκπληκτική λεπτομέρεια (πχ 50 μεγαπίξελ); :beatnik2:

H φυσούνα δυστυχώς είναι για βιδωτούς, δεν μπορώ να φορέσω τους Nikkor που έχω. Θα ψάξω για έναν αντάπτορα (σχετικώς σπάνιο, μια και δεν παράγονται μηχανές με βιδωτή μοντούρα) για αναστροφή. Οι ανεστραμμένοι 28ρηδες Nikkor (ο 28/2.8 αλλά και ο παλιότερος 28/3.5) μπορούν να δώσουν μεγεθύνσεις 8-10x νομίζω. Φυσικά τη φυσούνα την πήρα για πειραματισμό με τους φακούς -τόσους που έχω, ζωή να 'χουν!

Τώρα το πανόραμα ακούγεται για ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά προφανώς μιλάμε για το ίδιο επίπεδο εστίασης, γιατί αλλιώς είναι τρέλα (δηλαδή να μεταβάλεις την εστίαση ανά πλάνο??????? Μούρλα!). Όμως έτσι χάνεις σε υφή, η πλάγια λήψη όσο να 'ναι κολακεύει.

Σου εύχομαι να τη χαρείς και πολύ χαίρομαι όταν λες:

... πάντως η μηχανή πέρασε τη δοκιμή, η οποία αφορούσε στην ευκολία/ακρίβεια σύνθεσης και εστίασης, με άριστα και τόνο!

Θυμάμαι ότι το έλεγες πως έδινες μεγάλη βαρύτητα σε αυτό και χαίρομαι που το βρήκες!

Kαλορίζικη και από μένα, (ήθελα από χθές να το πω και το ξέχασα)! :ernaehrung004:
Η τύχη πάντα χρειάζεται, η τεχνική και η τέχνη χωρίς καθόλου τύχη είναι άχρηστη! Από την άλλη, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βρεθείς σε μια κατάσταση με τις χειρότερες συνθήκες και να ανακαλύψεις τον τρόπο να βγάλεις από τη μύγα ξύγκι: Να βρείς μια κουφή γωνία και μια κουφή αισθητική και να βγάλεις μια πετυχημένη φωτογραφία! Οπότε με αυτό το σκεπτικό θα ευχηθώ στον send, τύχη και επιτυχία! :2thumb22sup:

Υ.Γ Παρεπιτπόντως, το club D300 είναι πάντα ανοιχτό σε όσους δεν έχουν δικό τους! :flipout:

Εγώ θα κάνω κλαμπ με τον έτερο κάτοχο της 40D, τον Τάσο τον Οικονόμου, που έχει και ένα τρίποδο να! με το συμπάθειο

:flipout:

Εγώ θα κάνω κλαμπ με τον έτερο κάτοχο της 40D, τον Τάσο τον Οικονόμου, που έχει και ένα τρίποδο να! με το συμπάθειο

:flipout:

πολυ "private" θα ειναι το club σας.:flipout::flipout::flipout:

Απάντηση: Re: διαφορετικά macro

Τώρα το πανόραμα ακούγεται για ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά προφανώς μιλάμε για το ίδιο επίπεδο εστίασης, γιατί αλλιώς είναι τρέλα (δηλαδή να μεταβάλεις την εστίαση ανά πλάνο??????? Μούρλα!). Όμως έτσι χάνεις σε υφή, η πλάγια λήψη όσο να 'ναι κολακεύει.

Helicon focus είναι η συνταγή.
Κοίτα τί έχει κάνει εδώ αυτός ο Ελβετός http://theswampbbs.com/forums/showthread.php?t=21848

Re: Απάντηση: Re: διαφορετικά macro

Helicon focus είναι η συνταγή.
Κοίτα τί έχει κάνει εδώ αυτός ο Ελβετός http://theswampbbs.com/forums/showthread.php?t=21848

Πρώτη φορά το ακούω (Helicon focus) αλλα φαίνεται κάτι το εντυπωσιακό. Το έχεις δουλέψει να μας πεις κάτι παραπάνω;
Μπράβο πάντως στον ΕΛβετό, φοβερή δουλειά.