Macro

Απάντηση: Re: macro

Ειναι φως φαναρι οτι χρειαζοταν 75 φωτο τουλαχιστον... να μην επαναληφθει... :argue:

:grinning-smiley-043

Ναι όπως το λες γιατί το πίσω ποδάρι σαν να κουνήθηκε είδα. Να μην επαναληφθεί, ομοίως. :flipout:

Να είστε καλά παιδια!Σας ευχαριστώ
Η αληθεια είναι ότι τράβηξα αρκετά στακ (καμια 200αρια φωτο ) για να καταλήξω σε αυτό γιατι η κάμπια κούναγε αρκετά το σώμα της.
Η κάμπια ήταν αρκετά μεγάλη και η λήψη είναι υπό γωνία.
Το κάδρο είναι αρκετά σφιχτό και με τον φακό που είχα αν συνέχιζα το στακ λίγο ακόμη το μπροστινό μέρος θα έβγαινε εκτός κάδρου, οπότε προτίμησα να το σταματήσω εκεί και να θυσιάσω λίγο την εστίαση στο πόδι.
Ναι έχετε δίκιο την επόμενη φορά θα είμαι ποιο προσεκτικός :D :flipout:

Εκπληκτική Χάρη παρακολούθησα αρκετά τις συγκεκριμένες φέτος αλλά δυστυχώς μου "αρρώστησαν" λίγο πριν γίνουν πεταλούδες. Υπέροχα χρώματα και φόντο

Και μια από το ίδιο είδος λίγο πριν πεθάνει εξαιτίας του παράσιτου

Ο Χάρης συγκαταλέγεται στους (ουκ ολίγους) φίλους που μας κάνουν την ξεχωριστή τιμή να είναι μέλη του φόρουμ... :grinning-smiley-043

Να είστε καλά παιδια!Σας ευχαριστώ
Η αληθεια είναι ότι τράβηξα αρκετά στακ (καμια 200αρια φωτο ) για να καταλήξω σε αυτό γιατι η κάμπια κούναγε αρκετά το σώμα της.
Η κάμπια ήταν αρκετά μεγάλη και η λήψη είναι υπό γωνία.
Το κάδρο είναι αρκετά σφιχτό και με τον φακό που είχα αν συνέχιζα το στακ λίγο ακόμη το μπροστινό μέρος θα έβγαινε εκτός κάδρου, οπότε προτίμησα να το σταματήσω εκεί και να θυσιάσω λίγο την εστίαση στο πόδι.
Ναι έχετε δίκιο την επόμενη φορά θα είμαι ποιο προσεκτικός :D :flipout:

Χάρη, κατ αρχήν χιλιάδες μπράβο ..

Αν ευκαιρείς δώσε λιγα στοιχεία (εξοπλισμός, στοιχεία λήψης)

Αν έδινες περισσότερο αερα στο κάδρο (μικρότερo magnification = μεγαλύτερη απόσταση) δεν θα ήταν καλύτερα ? (λιγότερες απαιτούμενες λήψεις και πιο γρήγορα λόγω ελλατωμένου belows factor και μικρότερη παραλλαξη ..)

Σας ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια!
Το φόρουμ σε επίπεδο φωτογραφίας εχει ανέβει πάρα πολύ και είναι χαρά μου να μοιράζομαι αυτό τον φιλόξενο χώρο με τόσους εξαιρετικούς φωτογράφους.

Ηλία δυστυχώς την συγκεκριμένη στιγμη είχα πάνω μου μόνο έναν 50αρι(τον 80αρι τον είχα ξεχάσει σπίτι :bang: ) αντεστραμμένο και "καρφωμένο" πάνω στον αντάπτορα .Χωρίς extensions ή bellows.
Δεν μπορούσα να έχω μικρότερη μεγέθυνση και την δυνατότητα να έχω περισσότερο αέρα στο κάδρο γιατι η κάμπια ήταν μεγάλη.
Αν είχα πχ εναν 80αρι ή η κάμπια ήταν μικρότερη θα μπορούσα να έχω παραπάνω αέρα και κάπως λιγότερες λήψεις. Οχι πολύ λιγότερες όμως γιατί δεν είναι τελείως προφίλ αλλα υπό γωνία.
Ούτος η άλλως ήθελα στην συγκεκριμένη να προσδώσω αυτή την οπτική και έτσι οι πολλές λήψεις ήταν αναμενόμενο.
Τώρα το γρήγορα είναι πάντα σχετικό. Γενικά εχω αποκτήσει την οικειότητα με τον εξοπλισμό μου και όλα γίνονται αρκετά γρήγορα αλλά υπάρχουν παρα πολλές φορές που πρέπει να περιμένεις γιατί το έντομο κουνιέται ή φυσάει και έτσι πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και να "πυροβολείς" την κατάλληλη στιγμή.
Η συγκεκριμένη κουνιόταν αρκετά ,άλλαζε θέση και έτσι έπρεπε να γίνουν αρκετές προσπάθειες και λήψεις ώστε να πάρω το αποτέλεσμα που ήθελα.

Εξοπλισμός μια NEX 5n με ένα Schneider Kreuznach Componon-S 50mm.
Τρίποδο manfrotto 190 xprob ,newport linear stage ματσαρισμένο πάνω στην κεφαλή.
Διάφραγμα στο 5.6 ,Iso 200 και ταχύτητα 1/30
Diffuser νομίζω οτι δεν χρησιμοποίησα σε αυτή .

Ελπίζω σύντομα να πάρω ένα καλύτερο σώμα αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει και μαζεύω κάποια λεφτά για αυτο.
Τα λεφτα που είχα μαζέψει πήγαν το καλοκαίρι σε φακό που τον ήθελα πολύ (Canon mp-e 65) οπότε σε δεύτερη φάση θα πάμε και για σώμα.

Επειδή είμαι σε αναζήτηση εξοπλισμού για macro φωτογράφηση, δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω, αν και λίγο off topic, ποιο από τα δύο slider είναι καλύτερο, το Manfrotto micro positioning sliding plate 454 ή το Velbon super mag slider, το οποίο έχει και δεύτερη κίνηση κάθετα αλλά και οριζόντια; tο newport linear stage που χρησιμοποιείς εσύ είναι σίγουρα καλύτερο αλλά και πολύ ακριβότερο. Θα μπορούσα με ένα από τα δύο παραπάνω να πάρω σωστά αποτελέσματα και να κάνω αξιόπιστο stacking;

..

Ηλία δυστυχώς την συγκεκριμένη στιγμη είχα πάνω μου μόνο έναν 50αρι(τον 80αρι τον είχα ξεχάσει σπίτι :bang: ) αντεστραμμένο και "καρφωμένο" πάνω στον αντάπτορα .Χωρίς extensions ή bellows.
Δεν μπορούσα να έχω μικρότερη μεγέθυνση και την δυνατότητα να έχω περισσότερο αέρα στο κάδρο γιατι η κάμπια ήταν μεγάλη.
Αν είχα πχ εναν 80αρι ή η κάμπια ήταν μικρότερη θα μπορούσα να έχω παραπάνω αέρα και κάπως λιγότερες λήψεις. Οχι πολύ λιγότερες όμως γιατί δεν είναι τελείως προφίλ αλλα υπό γωνία.
....
Εξοπλισμός μια NEX 5n με ένα Schneider Kreuznach Componon-S 50mm.
Τρίποδο manfrotto 190 xprob ,newport linear stage ματσαρισμένο πάνω στην κεφαλή.
Διάφραγμα στο 5.6 ,Iso 200 και ταχύτητα 1/30
Diffuser νομίζω οτι δεν χρησιμοποίησα σε αυτή .

Θενκς, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορείς να απομακρυνθείς λίγο απο το αντικείμενο ?. Δεν εστιάζει ο αντεστραμένος αν πας π.χ. στα 10cm αντι στα 5cm ?

Θενκς, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορείς να απομακρυνθείς λίγο απο το αντικείμενο ?. Δεν εστιάζει ο αντεστραμένος αν πας π.χ. στα 10cm αντι στα 5cm ?
Όχι Ηλία δεν έχει δακτυλίδι εστίασης. Η απόσταση (working distance) είναι σταθερή.Το ίδιο ισχύει και για τον mp-e 65.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επειδή είμαι σε αναζήτηση εξοπλισμού για macro φωτογράφηση, δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω, αν και λίγο off topic, ποιο από τα δύο slider είναι καλύτερο, το Manfrotto micro positioning sliding plate 454 ή το Velbon super mag slider, το οποίο έχει και δεύτερη κίνηση κάθετα αλλά και οριζόντια; tο newport linear stage που χρησιμοποιείς εσύ είναι σίγουρα καλύτερο αλλά και πολύ ακριβότερο. Θα μπορούσα με ένα από τα δύο παραπάνω να πάρω σωστά αποτελέσματα και να κάνω αξιόπιστο stacking;

Μια χαρά αποτέλεσμα θα πάρεις. Δεν έχεις βέβαια την ίδια ευελιξία και ακρίβεια στα βήματα που θα έπαιρνες από ένα linear stage αλλά θα κάνεις πολύ καλά την δουλειά σου.
Προσωπικά αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στα δύο θα επέλεγα το manfrotto είναι περισσότερο σταθερό.Είχα ένα από το ebay πολύ υποδεέστερο από manfrotto και σε μεγεθύνσεις μεχρι 2χ έκανα αρκετά καλά την δουλειά μου.

Έχεις κάποιους φακους,θα αγοράσεις ,σε τι σύστημα προσανατολίζεσαι ?

Έκανα σήμερα παραγγελία το velbon από Amazon Ισπανίας στα 85 και νομίζω ότι είναι πολύ καλή τιμή, όταν εδώ μόνο το upper είναι ακριβότερο. Θα το τοποθετήσω πάνω σε ένα manfrotto 190xpro3-3way. Για αρχή θα δοκιμάσω με έναν industar 50 f2.8, με δαχτυλίδι αναστροφής και extension tubes. Σίγουρα πρέπει να πάρω και έναν macro φακό αλλά επειδή οι μηχανές που έχω είναι samsung, nx1 και nx500, και το σύστημα nx έχει μόνο έναν macro 60mm f2.8, σκέφτομαι να πάρω κάποιον παλιό mf φακό σε nikon mount μιας και αντάπτορα για nikon/nx έχω. Έχω επίσης τα 2 μικρότερα tubes από τα 3 ενός σετ για nikon, κινέζικα, μιας και το μεγάλο δεν άντεξε το βάρος του 18-200 και έσπασε. Παρήγγειλα επίσης και ένα σετ 2 tubes της fotga για nx. Θα δοκιμάσω και τα 4 μαζί, εύχομαι να αντέξουν. Έχω διαβάσει από δικά σου post για τον kiron 105mm f 2.8 και νομίζω ότι είναι καλή αγορά, αν τον βρω σε καλή τιμή. Εκτός από την φωτογράφιση macro και close up, θέλω να ψηφιοποιήσω και το αναλογικό μου αρχείο, κάποια στιγμή, οπότε έχω πολύ δουλειά να κάνω.