Macro

Θα εκτιμουσα πραγματικα μια ιδεα για να πετυχω καλυτερη 'μεγεθυνση' η μεγαλυτερο close up για φωτογραφιση μικρων μυρμηγκιων στον κηπο. Η ποικιλια θεματων που προσφερουν τα μυρμηγκακια με τις φωλιες τους και τα θηραματα τους ειναι απιστευτη και αστειρευτη!

Εχω τον Nikkor macro 85mm VR (1:1) και μικρη εμπειρια στη (μακρο) φωτογραφιση ο οποιος ειναι εξαιρετικα ευχρηστος και ταχυτατος στο auto focus οταν χρειαζεται και δεν θα ηθελα να τον αλλαξω με μεγαλυτερο.

Attachments

• DSC_0443.jpg
    DSC_0443.jpg
    74.3 KB · Views: 37
  • DSC_0448.jpg
    DSC_0448.jpg
    31.6 KB · Views: 35
Με μερμήγκια φίλε μου δεν θα κάνεις δουλειά. Για να φτάσεις να καταλάβει μερμήγκι το κάδρο σου θέλεις 4-5x. Οι προεκτάσεις δεν θα κάνουν δουλειά με φακό 85mm. "Μεγαλύτερος" φακός όπως λες δεν υπάρχει για Νίκον. Οι μακρύτεροι δεν θα σου δώσουν περαιτέρω μεγέθυνση, απλώς θα σου δώσουν αέρα, απόσταση από το θέμα. Μόνη λύση η χρήση φυσούνας (αλλά σε μερμήγκια; ) ή η αναστροφή ενός φακού κάτω από 28mm. Ή η σύζευξη φακών (βέβαια με υποδεέστερο αποτέλεσμα).
Εννοείται πως δεν έχεις autofocus, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι χρήσιμο ήδη πριν το 1:1, πόσο μάλλον μετά.

Υπάρχει πρακτικότερη λύση εάν ενδιαφέρεσαι για τόσο μικρά θέματα. Να πάρεις μια Canon με τον MP-E 65/2.8. Φτάνει στο 5x. Υπόψιν ότι χρειάζεται τεράστια τέχνη για να βγάλεις καλό αποτέλεσμα στο 4 και 5x. Μέχρι 3x κάτι γίνεται.

Για να πάρεις μια ιδέα, η πρώτη είναι σε 2x και η δεύτερη σε 4x. Με τον MP-E.

Ευχαριστω send!

Πραγματι δεν θα ηθελα να καταληξω σε ημιμετρα για το συγκεκριμενο θεμα. Οντως χρειαζεται μεγεθυνση πανω απο 1:1 οπως σωστα κατεδειξες με τις εντυπωσιακες μακρο σου.

Ισως μπω στον πειρασμο να τσεκαρω τον φακο που προτεινεις. Και ο λογος ειναι οτι ο μικροκοσμος ενος κηπου ειναι κατι το εκπληκτικο.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να αλλάξεις σύστημα, καθώς δεν διαθέτει η Νίκον κάτι αντίστοιχο. Στη θέση σου θα δοκίμαζα πρώτα τη φθηνότερη λύση της αντιστροφής, μπορεί να σου δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Βρες έναν σταθερό 28ρη, εάν τον φορέσεις ανάποδα και ενδεχομένως πάνω σε δαχτυλίδι (extension ring) 12mm ή 25mm θα πάρεις σίγουρα πολύ καλές μεγεθύνσεις.

937141-lg.jpg
Symbiotic Relationship

By: Charles Chien | View Full Portfolio (97 images)

Equipment: Canon EOS D30, Canon MP-E 65mm f2.8 1x-5x

Κατι τετοιο φανταζομουν!!!

Κοστος φακου Ε1000+ καθως και αλλαγη απο Νικον και Pany σε Canon :-)
χμμμ....μεγαλος πειρασμος και δεν ξερω τι θα κανω!!

Δεν πάει 1000ρικο, φθηνότερος νομίζω είναι στη χώρα μας. Κάπου στα 850. ΑΛΛΑ....
ξέχασες να βάλεις μέσα το κόστος του ειδικού μάκρο φλας που είναι απολύτως απαραίτητο σε τέτοιες μεγεθύνσεις (ή άλλες πατέντες με remote setup 1 ή 2 φλας).
Εννοείται οι δύο που ανέβασα παραπάνω είναι με φλας, το MT-24EX (αυτό άστο μην δεις πόσο κάνει είναι ακριβό :p )

Το θέμα είναι ότι πρέπει να αλλάξεις σύστημα, καθώς δεν διαθέτει η Νίκον κάτι αντίστοιχο. Στη θέση σου θα δοκίμαζα πρώτα τη φθηνότερη λύση της αντιστροφής, μπορεί να σου δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Βρες έναν σταθερό 28ρη, εάν τον φορέσεις ανάποδα και ενδεχομένως πάνω σε δαχτυλίδι (extension ring) 12mm ή 25mm θα πάρεις σίγουρα πολύ καλές μεγεθύνσεις.

Παντα με προβληματιζε η αντιστροφη φακου αναφορικα με τα αποτελεσματα απο ερασιτεχνη χρηστη. Οι φωτογραφιες στο διαδικτυο ειναι απο εξπερ του ειδους και ασυλληπτες (αδυνατες) για καποιον με τη δικη μου εμπειρια περι χειροκινητης ρυθμισης.

Παρ´ολα αυτα, θα μπορουσα να δοκιμασω αναστροφη φακου με εναν σταθερο Νικον 35μμ VR που ηδη εχω αλλα χωρις δακτυλιδι. Πιστευεις οτι θα πετυχω μεγαλυτερη μεγεθυνση απο τον 85μμ?

Δεν πάει 1000ρικο, φθηνότερος νομίζω είναι στη χώρα μας. Κάπου στα 850. ΑΛΛΑ....
ξέχασες να βάλεις μέσα το κόστος του ειδικού μάκρο φλας που είναι απολύτως απαραίτητο σε τέτοιες μεγεθύνσεις (ή άλλες πατέντες με remote setup 1 ή 2 φλας).
Εννοείται οι δύο που ανέβασα παραπάνω είναι με φλας, το MT-24EX (αυτό άστο μην δεις πόσο κάνει είναι ακριβό :p )

Καλο αυτο με το κοστος.

Αναφορικα με το φλας, νομιζεις οτι ειναι απαραιτητο εαν ολες οι φωτογραφισεις που θελω γινονται υπο το φως του ηλιου (κυριολεκτικα)?

Καταλαβαινω την αναγκη για φωτισμο πανω απο 2-3χ αλλα δεν ειναι αρκετος ο ηλιος?

για πολυ κλειστα διαφραγματα χρειαζεται το φλας, ασε που οταν εισαι και πανω απο το θεμα σου δημιουργεις σκια

Καλο αυτο με το κοστος.

Αναφορικα με το φλας, νομιζεις οτι ειναι απαραιτητο εαν ολες οι φωτογραφισεις που θελω γινονται υπο το φως του ηλιου (κυριολεκτικα)?

Καταλαβαινω την αναγκη για φωτισμο πανω απο 2-3χ αλλα δεν ειναι αρκετος ο ηλιος?

Σε τόσο μεγάλες μεγεθύνσεις η φωτογράφιση γίνεται σχεδόν εξ επαφής. Μιλάμε για 2-3 εκατοστά από το πρόσθιο στοιχείο μαξ.
Επίσης, πρέπει να υπολογίσεις τη μείωση του πραγματικού διαφράγματος αναλόγως την απόσταση. Είναι ένας τύπος, δεν τον θυμάμαι τώρα.... Σύμφωνα με αυτόν πάντως, εάν θυμάμαι καλά, η 2η φωτογραφία (η 4x) έχει βγει σε διάφραγμα f/16 τυπικό και πραγματικό f/80!!!! Για ποιο φως και ποιον ήλιο να μιλήσουμε μετά.... Ο περιβάλλων φωτισμός είναι μέχρι το 1:1 άντε βαρειά-βαρειά και λιγάκι μετά και τότε πάλι με προϋποθέσεις, ότι θα μας κάτσει στη σωστή γωνία που να πιάνει το θέμα κλπ.

Σε τόσο μεγάλες μεγεθύνσεις η φωτογράφιση γίνεται σχεδόν εξ επαφής. Μιλάμε για 2-3 εκατοστά από το πρόσθιο στοιχείο μαξ.
Επίσης, πρέπει να υπολογίσεις τη μείωση του πραγματικού διαφράγματος αναλόγως την απόσταση. Είναι ένας τύπος, δεν τον θυμάμαι τώρα.... Σύμφωνα με αυτόν πάντως, εάν θυμάμαι καλά, η 2η φωτογραφία (η 4x) έχει βγει σε διάφραγμα f/16 τυπικό και πραγματικό f/80!!!! Για ποιο φως και ποιον ήλιο να μιλήσουμε μετά.... Ο περιβάλλων φωτισμός είναι μέχρι το 1:1 άντε βαρειά-βαρειά και λιγάκι μετά και τότε πάλι με προϋποθέσεις, ότι θα μας κάτσει στη σωστή γωνία που να πιάνει το θέμα κλπ.

Καταλαβα και σε ευχαριστω που με γλυτωνεις απο ματαιο κοπο αλλα και περιτα εξοδα...

Τα μυρμηγκακια θα παραμεινουν ησυχα μεχρι να αποφασισω εαν θα επενδυσω στον σωστο (και προφανως ακριβο) εξοπλισμο.

Μεχρι τοτε ποια ειναι η συμβουλη σου για close up rings e.g. 4x or 10x παντα σχετικα με θεματα που απαιτουν πανω απο 1:1. Δεν ψαχνω την τελειοτητα στο αποτελεσμα αλλα να αναδειξω τον αγνωστο και εντυπωσιακο μικροκοσμο. Και για δικη μου ικανοποιηση.

Last edited:

Bellows factor ... οσο η μεγένθυση +1 , στα 4:1 μεγένθυση έχεις 5Χ πτωση φωτισμού (16Χ5=80). Στα 3:1 -> 4Χ, κλπ. 1:1->2Χ .. 1:2 (=0,5Χ) -> 1,5Χ.

Καταλαβα και σε ευχαριστω που με γλυτωνεις απο ματαιο κοπο αλλα και περιτα εξοδα...

Τα μυρμηγκακια θα παραμεινουν ησυχα μεχρι να αποφασισω εαν θα επενδυσω στον σωστο (και προφανως ακριβο) εξοπλισμο.

Μεχρι τοτε ποια ειναι η συμβουλη σου για close up rings e.g. 4x or 10x παντα σχετικα με θεματα που απαιτουν πανω απο 1:1. Δεν ψαχνω την τελειοτητα στο αποτελεσμα αλλα να αναδειξω τον αγνωστο και εντυπωσιακο μικροκοσμο. Και για δικη μου ικανοποιηση.

Καταρχάς δοκίμασε να εξαντλήσεις τις δυνατότητες που σου δίνει ο φακός που ήδη έχεις, με 1:1 μεγέθυνση. Που δεν είναι λίγες. Με δαχτυλίδι μπορείς να πάρεις λιγάκι μεγαλύτερη μεγέθυνση, αλλά με 85ρη φακό δεν θα δεις και μεγάλη διαφορά -η διαφορά είναι μεγαλύτερη όσο πιο μικρό το εστιακό μήκος του φακού.

Καταρχάς δοκίμασε να εξαντλήσεις τις δυνατότητες που σου δίνει ο φακός που ήδη έχεις, με 1:1 μεγέθυνση. Που δεν είναι λίγες. Με δαχτυλίδι μπορείς να πάρεις λιγάκι μεγαλύτερη μεγέθυνση, αλλά με 85ρη φακό δεν θα δεις και μεγάλη διαφορά -η διαφορά είναι μεγαλύτερη όσο πιο μικρό το εστιακό μήκος του φακού.

Εχεις απολυτο δικιο send. Με παρασυρει ο ενθουσιασμος και παραβλεπω το αυτονοητο και λογικο, να εξαντλησω τις δυνατοτητες του φακου. Επισης μου εδωσες να καταλαβω απλα το σκεπτικο των δακτυλιδιων μακρο σε σχεση με το εστιακο μηκος του φακου.

Σε πρωτη φαση λοιπον ειναι η δυνατοτητες του υπαρχοντος φακου σε συνδυασμο με raw shooting και προγραμματα επεξεργασια και σε δευτερη ο ιδανικος εξοπλισμος για μακρο.

Ειδα λοιπον οτι με πολυ crop πλησιαζω το μεγεθος που θελω στα μυρμηγια. Στη φωτογραφια που εχω επισυναψει το αποτελεσμα θα ηταν σαφως καλυτερο αν θα ειχα χρησιμοποιησει και τριποδο.

Το ερωτημα ειναι αν το αποτελεσμα θα ηταν σημαντικα καλυτερο (sharper/brighter) εαν θα ειχα τραβηξει και σε raw. Δεν γνωριζω διοτι δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε raw. Ευχαριστω εκ των προτερων για την συμβουλη.

Δυστυχως το upload δεν δουλευει για να ανεβασω το cropped μυρμηγκι.

Τελος παντων, μια τελευταια ερωτηση εαν γνωριζει καποιος φιλος,

Τι αποτελεσμα θα εχω εαν προσαρμοσω τον μακρο Νικκορ 85μμ σε καμερα 3/4 οπως η πανασονικ g1? Περαν της χειροκινητης εστιασης και aperture, τι διαφορα μπορει να δω αν υποθεσουμε οτι τραβαω το ιδιο θεμα?

ενα τσιπακι που ειχε ανοικσει....
με φ10 νομιζω ειναι, φωτισμος με DIY ringlash

στο 1;2

197001_10150138169972511_552897510_7207019_586622_n.jpg

kai στο 1:1

197001_10150138169977511_552897510_7207020_3337378_n.jpg

Δεν ανοιξε....εξεραγει!!! Απο microcontroler ειναι?
Πολυ καλη.

Μια παλαιοτερη δικη μου..