Macro

με τις σταγόνες τελείωσε ο διαγωνισμός??:)

P2235952a1-2.jpg

P2235983a1-2.jpg

P2235969a1.jpg

5419361820_11095c9d7d_b.jpg

5418757385_fd62d5d233_b.jpg

Δυστυχώς τις κακοποίησα με το sharpness (ειδικά τη 2η), το οποίο δεν ήταν καν ιδιαίτερα απαραίτητο! Οταν ξαναέχω όρεξη θα τις "εμφανίσω" από την αρχή...

Νάσσο η πρώτη μου αρέσει πάρα πολύ. :music-smiley-005:
Η γωνία λήψης είναι φανταστική. Μπορείς να περιγράψεις με λίγα λόγια της τεχνική φωτογράφησης της συγκεκριμένης φωτο για να μαθαίνουμε εμεις οι αρχάριοι? (Εαν χρησιμοποιησες τρίποδο, τι φακό, ταχύτητα και τι διαφραγμα, autofocus ή manual focus, πως πέτυχες αυτή τη γωνία λήψης;). Με ζουμ φακό μπορώ να έχω παρόμοιο αποτέλεσμα ή χρειάζομαι οποσδήποτε macro;
Ελπίζω να μην σε κουράζω. -bye-

Last edited:
μικροσκοπικές φυσαλίδες κολλημένες στα τοιχώματα ενός ποτηριού με νερό

e08a81a

Νάσσο η πρώτη μου αρέσει πάρα πολύ. :music-smiley-005:
Η γωνία λήψης είναι φανταστική. Μπορείς να περιγράψεις με λίγα λόγια της τεχνική φωτογράφησης της συγκεκριμένης φωτο για να μαθαίνουμε εμεις οι αρχάριοι? (Εαν χρησιμοποιησες τρίποδο, τι φακό, ταχύτητα και τι διαφραγμα, autofocus ή manual focus, πως πέτυχες αυτή τη γωνία λήψης;). Με ζουμ φακό μπορώ να έχω παρόμοιο αποτέλεσμα ή χρειάζομαι οποσδήποτε macro;
Ελπίζω να μην σε κουράζω. -bye-

Ευχαριστώ Ηλία.
Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι :singer: "no spiders were harmed during the process"!!!
Κατά τ'αλλα την ταλαιπώρησα, είναι αλήθεια, λίγο την αραχνούλα, με την έννοια ότι με ένα λάστιχο νερού την μετακινούσα δεξιά και αριστερά, ώσπου κατέληξε στα σκαλοπάτια απ'όπου και η πρώτη από τις δύο φωτο. Και τα οποία σκαλοπάτια μου έδωσαν τη δυνατότητα να έρθω πιο χαμηλά από την αράχνη, χωρίς να μου φύγει η μέση. Είναι χωρίς τρίποδο - δεν εξυπηρετεί, δεδομένης της διαρκούς κίνησης (εκούσιας και... ακούσιας) -, με AF φυσικά και φακό τον Micro 105 με φορεμένο τον teleconverter ΤC-20EΙΙΙ, που μου έδωσε ένα focal length ισοδύναμο στα 35mm με 315mm (105 x 2 [TC] x 1,5 [crop factor]). Επίσης χρησιμοποιήθηκε το σύστημα macro flash της Nikon R1C1 σε TTL mode.
Ταχύτητα και διάφραγμα δε θυμάμαι, αλλά πρέπει να είναι ορατά στο exif. Φυσικά οι συγκεκριμένες δύο είναι επιλεγμένες από καμμιά δεκαριά μεταξύ των 50-60 που έβγαλα' το dof είναι τόσο ρηχό, που σε κινούμενο έντομο είναι αρκετά δύσκολο (για μένα τουλάχιστον) να πετύχεις νετ τα μάτια.

Σχετικά με την αναγκαιότητα macro φακού, μπορούν να απαντήσουν σωστότερα όσοι χρησιμοποιούν τη μέθοδο του ανεστραμμένου prime (συνήθως 50άρη). Πάντως με έναν ζουμ, πχ τον 70-300 που έχεις, και πολύ φως και γενναίο κροπάρισμα στο 16mp κάδρο της D7000, ενδεχομένως να μπορείς να έχει κάποια αποδεκτά αποτελέσματα για εκτυπώσεις π.χ. έως 13χ18.

Πάντως με έναν ζουμ, πχ τον 70-300 που έχεις, και πολύ φως και γενναίο κροπάρισμα στο 16mp κάδρο της D7000, ενδεχομένως να μπορείς να έχει κάποια αποδεκτά αποτελέσματα για εκτυπώσεις π.χ. έως 13χ18.

Δεν το νομίζω, εάν μιλάμε για τον 70-300vr της Νίκον, μέγιστη μεγέθυνση δίνει 1:4, και με μειωμένη εννοείται απόδοση (όπως όλοι οι ζουμ "μακρο" φακοί).
1:4 σημαίνει ότι εάν κροπάρεις το αρχείο της D7000, σου μένει μόλις 1mp, που ακόμη και να προερχόταν από πραγματικό μάκρο φακό με άριστη απόδοση και σε θέαση 100%, πάλι θα αρκούσε μόνο για μια ταπεινή εκτύπωση10x15

Νασσο, ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. :a0210:
Δυστυχώς το photoshop δεν μου δειχνει τις σχετικές πληροφορίες.

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με την d7000 και τον 105 macro.
α) Ο 105 έχει γρήγορο autofous;
b) To autofocus mode της 7000 το είχες στο ΑF-S μονου σημείου ή στο AF-C ή στο AF-A; (Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω την διαφορά του AF-A [αυτοματο mode μεταξύ ΑF-S και AF-C. πχ γιατί να επιλέξω το AF-S ή το AF-C αφου το AF-A επιλέγει αυτόματα ότι χρειάζεται;] και του AF-C-). Στα 39 σημεία εστίασης; Με 3d ή auto;

Ελπίζω να μην σας κούρασα και όπως λέει ο φίλος send :grinning-smiley-043 την δουλεία του 105 δεν μπορεί να την αντικατασήση κάποιος ζουμ οπότε σκέφτομαι την αγορά του συγκεκριμένου φακού. Νομίζω ότι βγάζει και πολύ καλά πορτρέτα εαν δεν κάνω λάθος. Μήπως τυχαίνει να έχετε κάποια macro φωτογραφία με τον 105 χωρίς τον αντάπτορα για να την χαζέψω λίγο;

Εχει γρηγορο AF για macro & ειναι πολυ καλος και για πορτρετα. Θα σου ανεβασω μερικες σε λιγο να δεις.
Το φακο τον εχω και ειμαι ευχαριστημενος εχει γρηγορο AF και πολυ καλο VRΙΙ.
Τον εχω στις αγγελιες για πουλημα και ο λογος ειναι οτι εχω αποτραβηχθει απο το μακρο και τον εχω και 'καθεται'

Leonkoum πολυ ωραίες οι φωτογραφίες σου :a0210:
Να ρωτήσω κάτι σχετικά με τον βάτραχο, πόσο κοντά πλησίασες και εαν χρησιμοποίησες κάποιο φωτισμό (βλέπω αντανακλασεις πάνω στο σωμα του)

Ναι το φλας της μηχανης, ηαποσταση περιπου 40cm αν θυμαμε καλα..
Εχεις ΠΜ

Paul, οπως πάντα άψογη. :grinning-smiley-043
Πολυ ωραίος φωτισμός.
Σχετικά με το focus είναι σε manual ή αuto, και σε τι πρόγραμμα (AF-S, ή AF-A);
H φωτομέτρηση είναι σημείου ή περιοχής; :chinscratch:

ειναι σε manual focus.
Απλα εβαλα το φακο στο 1:1 σε manual focus, και κουνισα την μηχανη μπροστα-πισω για να εχω το focus.
το τραβαγα και σε Manual mode, oποτε δεν εχει φωτομετριση:)
απλα εβαλα διαφραγμα στο φ16 και ταχυτητα κλειστρου στο 1/50 νομιζω, και μετα ρυθμιζα την ενταση του φλας

Μπραβο ρε Πολ. Πολλα μπραβο. Τεχνη, φαντασια και τεχνικα αρτια.. Ειχα πολυ καιρο να δω φωτογραφια και να με ενθουσιασει στις μακρο.

ευχαριστω:)
απλα ειχα αυτο το σιγμα 105μμ και δεν ειχα τραβηξει τιποτα sto 1:1 της προκοπης, οποτε ειπα να δοκιμασω, τον εβαλα στο 1:1 και αρχισα:)

Rosso profondo!!! Τίτλος κλεμένος από ταινία του "αρχιμάστορα" του θρίλερ τρόμου Dario Argento...

Re: Απάντηση: macro

Παύλο συγχαρητήρια για την ιδέα και για την εκτέλεση.

Περισσότερο φως IMHO

ΟΧΙ ρε συ !!! Αυτη ειναι η μαγεια της οτι δεν εχει πολυ φως αλλα "βλεπεις" . Αλλωστε δεδομενου του αντικειμενου γραφης ....το παραπανω φως μονο υπερκορεσμο στο κοκκινο θα μπορουσε να εχει φερει (αν δεν εφερε ηδη και δεν το αφαιρεσε ο Πολ ) και οχι να δουμε κανα highlight ή κατι πιο ενδιαφερον.

Φτου φτου Πολ και εις ανωτερα..:award: