Macro

Μια παλιά της Νίκον (PK13 - 27mm), που πήγαινε σετάκι με τον παλιό (μιλάμε για φακούς 45 ετών) Micro-Nikkor 55/3.5 (εξαιρετικός φακός) και τον φέρνει από το 1:2 στο 1:1.
Τον 90ρη της Tamron τον φέρνει, εάν κάνεις τους υπολογισμούς, στο 1,3x.

(ο τύπος είναι προέκταση/εστιακό μήκος = μεγέθυνση. Άρα για να πιάνει 1:1 ο 90ρης έχει ήδη 90mm προέκταση. Εάν του βάλεις και άλλα 27mm, πιάνει τα 117, οπότε 117/90 = 1,3x)

Η φωτογραφία είναι βέβαια, όπως είπα, κροπ. Το πλήρες κάδρο έχει πλάτος, εάν κάνεις τους υπολογισμούς, περίπου 17 με 18mm. Είναι αυτό:

3852113008_29c52c9597_o.jpg

@send.. αυτό είναι που λέμε "ξυρίζει".. Πόλύ καλή δουλειά...:a0210:

Ευχαριστώ, αλλά η νυχτοπεταλούδα είναι αντιπροπερσινή. Για παράδειγμα χρήσης του 90ρη Τάμρον με μικρή προέκταση την έβαλα.

Περισσότερο αναφερόμουν στις macro με τον MP-E 65.. Αλλά και ο Ταμρον είναι εξαιρετικός.
Μάλλον είναι στα σχέδιά μου( ο tamron) για επόμενος φακός. Και ενώ είναι μακρο είναι πάρα πολύ καλός και σε πορτρέτα αλλά και για stock κλπ.

Εγώ θα κοιτούσα και τον 70ρη της Sigma. Πρέπει να είναι καλύτερος, και με δύο προεκτάσεις 25 + 12mm ξεπερνάει το 1,5x σε μεγέθυνση. Και φυσικά και ο 60ρης της Canon είναι πολύ καλός αλλά EF-s. Όπως και ο νέος 60ρης f/2 της Τάμρον. Όσο πιο κοντό το εστιακό μήκος, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η μεγέθυνση με προεκτάσεις. Που θα τις χρειαστείς εάν θελήσεις να βγάλεις λιβελούλες σε μεγεθύνσεις όπως αυτές που ανέβασα (οι πιο κοντινές είναι στο 2 και στο 3x, αλλά σε APS και το 2x σου φτάνει θεωρώ).
Από την άλλη, και ο μακρύς μάκρο έχει το πεδίο εφαρμογής του, καθώς δεν χρειάζεται να πλησιάσεις τόσο κοντά.

Να σου πω την αλήθεια τα ζουζούνια δεν είναι το φόρτε μου οπότε δεν θα ψαχτώ για μεγαλύτερο απο 1:1. Επίσης για φωτογράφιση προιόντων αλλά και πορτρέτου είναι πολύ καλός ο Tamron (σε σχέση πάντα και με τα λεφτά του).
Μάλλον ο tamron υπερτερεί λίγο σε σχέση με το Sigma 70mm, γιατί αν και πάνω κάτω έχουν ίδιες επιδόσεις ,σε διάφραγμα 2.8 ο sigma έχει ένα θεματάκι με CA.

Πάντως η φωτογραφία που έβγαλες (με το sigma 60mm αν θυμάμαι καλά)με τον μικρό με την πεταλούδα, ήταν όλα τα λεφτά.

Η πεταλούδα ήταν με τον Σίγμα ΕΧ 24-60/2.8, έναν φωτεινό στάνταρ ζουμ για FF, καμία σχέση με φακούς μάκρο. Αξιοπρεπή close-ups μπορούν να δώσουν πολλοί φακοί, εννοείται. Και με έναν Sigma 70-300 παίρνεις καλό close-up.
Άλλο πράγμα όμως ο εξειδικευμένος μάκρο, με την οξύτητα από το ένα άκρο στο άλλο, το φλατ επίπεδο εστίασης, τα χρώματα, κλπ

μπορεί να υπολογιστεί αντίστοιχα η μεγένθυνση που επιτυγχάνεται όταν αντί για extension tube χρησιμοποιήσεις teleconverter?

Απάντηση: Re: macro

μπορεί να υπολογιστεί αντίστοιχα η μεγένθυνση που επιτυγχάνεται όταν αντί για extension tube χρησιμοποιήσεις teleconverter?

Στην περίπτωση αυτή παραμένει η ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού και μεταβάλλεται απλώς το εστιακό μήκος. Άρα έχεις έναν μεγαλύτερο φακό που εστιάζει στην ίδια απόσταση και δίνει μεγαλύτερη μεγέθυνση. Αλλά ακριβώς τη μεγέθυνση δεν είναι πάντα εύκολο να υπολογίσεις (ακόμη και εάν ξέρεις πόσο κοντά εστιάζει ο κάθε φακός), γιατί αρκετοί, και ιδίως φακοί ζουμ, μεταβάλλουν (μικραίνουν) το εστιακό τους μήκος στην ελάχιστη απόσταση εστίασης (με κλασικό παράδειγμα τον 70-200 της Νίκον, που στα κοντινά μοιάζει όχι με 200ρη, αλλά με 135ρη).

ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί με τον CZ Makro-Planar T* 100mm f/2 η μεγένθυνση είναι στο 1:2 και δεν μου φτάνει ... πια! (μετά τις δικές σου $%$%#$@#$%#$%%)

Ο συγκεκριμένος είναι περισσότερο για close-ups παρά για αληθινό μάκρο, νομίζω. Αυτός θέλει δαχτυλίδι 50mm μόνο για να φτάσει το 1:1. Μόνος ο πολλαπλασιαστής (εάν είναι 1.4x) δεν θα σου δώσει 1:1. Με συνδυασμό δαχτυλιδιών και πολλαπλασιαστή μπορείς βέβαια να ξεπεράσεις το 1:1, αλλά θα έχεις ένα μακρυνάρι που δύσκολα κουμαντάρεται.
Είναι βέβαια εξαιρετικά οξύς, οπότε πχ σε μια D7000 με τα 16mp της μπορείς να κροπάρεις αρκετά.

πάντως αυτό που βλέπω είναι ότι με E/T 50mm και 1.4x T/C θα έχω:
(50/100)*1.4 = 0,7x επιπλέον μεγένθυνση.
άρα σύνολο 1.2x. Σωστά?

Σφηκοφωλια

Η φωτογραφια, παρολο που ειναι χαλια, μπαινει για ακαδημαικους λογους. Δυστυχως δεν πηρα μαζι μου εξωτερικο φλας και χρησιμοποιησα το built in το οποιο εκαψε το θεμα. Ειναι και δυσκολη η προσβαση οποτε ουτε το VR βοηθησε αρκετα.

Ειναι η στιγμη που οι σφηκες φτιαχνουν τα κελλια. Βλεπουμε το υλικο σε πολτοειδη μορφη να πλαθεται σε κελλι. Η πανω σφηκα εκκρινει το υλικο.
Μεσα στα κελλια βλεπουμε το αυγο που εναποθεσε η βασιλισσα και διπλα τη σταγονα το μελι με το οποιο θα τραφει το σκουληκακι οταν σκασει απο το αυγο. Αργοτερα οι σφηκες θα κλεισουν την εισοδο των κελλιων για να μη την κανει το σκουληκακι μεχρι να τραφει και να γινει σφηκακι.

Ηθελα να ρωτησω τον send ποια φωτομετρηση ενδεικνυται εδω και ποια εστιαση. Ελπιζω το πρωι να βγαλω παρομοιες χωρις φλας και κανα close up βιντεακι επισης.
attachment.php

Χωρις φλας
attachment.php

Attachments

• beex.jpg
    beex.jpg
    72.2 KB · Views: 107
  • beexx.jpg
    beexx.jpg
    49.9 KB · Views: 107
Για φωτομέτρηση, δεν ξέρω τα τερτίπια των Νίκον. Πάντως εγώ σε μάκρο δουλεύω Μ, με ταχύτητα 1/160 ή και 1/200 και διάφραγμα συνήθως f/11 ή f/13, με το φλας στραμμένο προς τα πάνω (bounce) με έναν αυτοσχέδιο ανακλαστήρα. Η μηχανή και το e-ttl αναλαμβάνουν μετά να εκθέσουν σωστά το θέμα (φωτομέτρηση συνήθως έχω κέντρου βάρους). Αυτό που ελέγχω εγώ είναι το iso, με το οποίο καθορίζω πόσο θα γράψει το φόντο. Μέρα μεσημέρι και σε μεγέθυνση κοντά στο 1:1 ή λίγο πιο πριν που είσαι εσύ, θα το έβαζα στο 100 ή 200. Σε σκιά ανεβαίνω 400 ή 500, και σε μεγεθύνσεις 2:1 ή 3:1 πιάνω χαλαρά το 1000, 1600 ή και 2000 αναλόγως των φωτιστικών συνθηκών. Αλλά αυτό το κάνω εγώ, μπορεί να είναι ανορθόδοξος τρόπος. Πάντως δουλεύει.

Ωραια, ευχαριστω για τις ιδεες send. Χρονο εχω, με συνηθισαν και τα ζωντανα, οποτε θα δοκιμασω τα παντα. Θα δοκιμασω και το -3.0 στο flash μηπως και δεν χρησιμοποιησω diffuser. Παντως τωρα βλεπω την χρησιμοτητα μακρο φακου περαν των 85μμ.

Θέλεις οπωσδήποτε diffuser για να έχει χρησιμότητα στο μάκρο το ενσωματωμένο φλας της μηχανής σου. Δοκίμασε το κολπάκι με το καπάκι από τάπερ.

Θέλεις οπωσδήποτε diffuser για να έχει χρησιμότητα στο μάκρο το ενσωματωμένο φλας της μηχανής σου. Δοκίμασε το κολπάκι με το καπάκι από τάπερ.

Βρηκα το κολπακι με το πακετο τσιγαρων αλλα θα εχω και καπακι απο ταπερ καλου κακου.

http://www.instructables.com/image/FL2ZBAPY20EV2Z6BZB/Cigarette-Packet-Flash-Diffuser.jpg