Macro

Τον 90 SP AF Di f/2.8
Φτάνει στο 1:1 (σε αυτή στο πεζούλι έχει ελάχιστο crop ίσα ίσα για το κάδρο δυστυχώς δεν μπορούσα να πλησιάσω πιο κοντά)

Last edited:
Είναι γνωστό πρόγραμμα για focus stacking. Προσωπικά, όσες φορές έχω προσπαθήσει (π.χ. εδώ κι εδώ), το έχω κάνει με το Photoshop. Φαντάζομαι θα έχεις πολύ περισσότερες δυνατότητες για παραμετροποίηση με το Helicon.

Παληκάρια που ασχολείσθε με το macro για ρίχτε μια ματιά εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=85586, μήπως γνωρίζετε κάτι... Αν όχι ευκαιρία να μάθουμε!

Τα αποτελεσματα φαινονται εντυπωσιακα!! Θα κατεβασω τη δοκιμαστικη εκδοση να δοκιμασω. Good find, Mister :))

Immediately below is the finished photo. Below that is the the frame which is eighth in the stack.​
With Helicon Focus​
052010_D2x_godetia_stack04c_800.jpg
Without Helicon Focus (below)​
D2X_0211_800.jpg

View animation and download stack
Additional Examples
With Helicon Focus
051110_D2x_bottlebrush_stack343-6c2_800.jpg
Without Helicon Focus (below)
051110_D2x_bottlebrush_D2X_0343_800.jpg

View animation and download stack
With Helicon Focus
051410_delphinium_stack758-788c_800.jpg
Without Helicon Focus (below)​
051410_delphinium_D2X_0760_800.jpg

Υπόψιν θέλει απαραιτήτως τρίποδο. Και μετά το 1:1 προφανώς χρειάζεται και κάποια λύση focus rail. Δεν είναι δηλαδή για μάκρο στο χέρι. Επίσης σε μεγάλες μεγεθύνσεις (με βάθος πεδίου δεκάτων του χιλιοστού) μιλάμε οπωσδήποτε για αρκετές λήψεις (ενδεχομένως και δεκάδες) προς ένωση.

Νάσο πολύ καλές προσπάθειες, αν θές άνοιξε ένα νήμα να μας πείς πως το κάνεις, ή βάλτο στο "περί photoshop" http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=26227&page=40

Δημήτρη, δεν είναι και καμμία σπουδαία διαδικασία.
Στήνεις ή βρίσκεις το θέμα σου (απαραίτητη προϋπόθεση να είναι ακίνητο), βάζεις τη μηχανή στο τρίποδο και τραβάς πολλαπλές λήψεις αλλάζοντας διαδοχικά σε κάθε μία το σημείο εστίασης (χειροκίνητα εννοείται). Ξεκινάς δηλαδή από το πιο κοντινό προς εσένα σημείο (π.χ. το μάτι της μύγας) και πηγαίνεις σταδιακά, σε πολύ μικρά βήματα, προς τα πίσω (π.χ. τον κώλο της μύγας).
Μετά παίρνεις τις λήψεις σου, ανοίγεις την πρώτη στο photoshop και μετά μία μία και τις υπόλοιπες ως layers στην πρώτη. Προσέχεις η σειρά να είναι σωστή, επιλέγεις όλα τα layers, EDIT > AUTO ALIGN LAYERS, μετά EDIT > AUTO BLEND LAYERS και είσαι έτοιμος.

Στο auto blend εγώ στη μια προσπάθεια (το τζιτζίκι) είχα τικαρισμένο το Seamless Tones and Colors

ειναι στραβη εχει τριχα στην ακρη, και εγω θα την εκοβα να φαινεται μονο το μεταλο και οχι το πλαστικο ...επισης πριν την φωτογραφιση να τα καθαριζεις με αζαξ η κατι τετιο για να μην εχει δαχτιλιες

Και, αν δε με γελούν τα μάτια μου, η μύτη της πένας έχει ένα μαύρο halo γύρω γύρω. Από τι μπορεί να προέρχεται;

ειναι στραβη εχει τριχα στην ακρη, και εγω θα την εκοβα να φαινεται μονο το μεταλο και οχι το πλαστικο ...επισης πριν την φωτογραφιση να τα καθαριζεις με αζαξ η κατι τετιο για να μην εχει δαχτιλιες

Φωτογραφια της στιγμης ηταν δεν σκοπευα να την τραβηξω 'επισημα'.
Θα το κανω ομως μεσα στο soft box και οχι στο γραφειο, γιατι μου αρεσει σαν θεμα macro. Kαι θα την καθαρισω οπως πρεπει βεβαια.
Εχεις δικιο και για το πλαστικο. Thanks Paul!

Χιώτη το soft box είναι σχεδόν απαραίτητο γιατί αν προσέξεις και οι προηγούμενες με τον σκορπιό και το music box είναι κακοφωτισμένες, στα microstock θα σε κόβανε με συνοπτικές διαδικασίες...

Χιώτη το soft box είναι σχεδόν απαραίτητο γιατί αν προσέξεις και οι προηγούμενες με τον σκορπιό και το music box είναι κακοφωτισμένες, στα microstock θα σε κόβανε με συνοπτικές διαδικασίες...

To softbox βοηθαει αλλα πρεπει να εισαι μαστορας στο φωτισμο και να'χεις υπομονη και πολλα φωτιστικα σωματα απ'οτι διαπιστωσα...
Στο συγκεκριμενο θεμα προσωπικα προτιμω το ωμο αποτελεσμα της πενας στο γραφειο παρα καθαρισμενη και στο softbox οπως στη φωτο εδω.
Εκτος και αν ηθελα να την πουλησω, οποτε αλλαζει το πραγμα και τοτε αξιζει και ο χρονος και ο κοπος. Αλλο επενδυση αλλο χομπυ. Σε ευχαριστω για τις παρατηρησεις. Τουλαχιστον ανοιξα το κινεζικο softbox που αγορασα για πρωτη φορα:)) Τα 16 ευρω του σιγουρα τα αξιζει.
mm.jpg