Macro

Δες τον Nikon 50mm f/1.8 AF-D είναι ξυράφι. Αντεστραμμένος μπορείς να παίξεις σε αρκετά μεγάλη μεγέθυνση(περίπου 4χ) με πολύ καλα αποτελέσματα.
Δες επίσης και Schneider Kreuznach Componon 80μμ φ/4 πάρα πολύ καλός τον συστήνω ανεπιφύλακτα (τον έχω και εγώ). Μπορεις να πάρεις με τον συγκεκριμένο μεγέθυνση μέχρι 2χ περίπου(αντεστραμμένο).
Αυτό που δεν με έπεισε στο Velbon είναι η βάση στήριξης. Νομίζω ότι σε μεγαλούτσικη μεγέθυνση θα κουνιέται.
Αν δεν κάνω λάθος το είχα διαβάσει και από κάποιον που είχε το συγκεκριμένο rail και έλεγε ότι δεν εχει πολύ καλή σταθερότητα όταν είναι αρκετα "φορτωμένο".

Last edited:
Την γνώμη μου στην είπα. Αν μπορεις να την ακυρώσεις και να πάρεις το manfrotto θα είσαι αρκετά ποιο ήσυχος. Είναι και αρκετά μαζεμένο και μπορείς να το κουβαλάς εύκολα μαζί σου.

ΟΚ το ακύρωσα. Βλέπω ότι το Manfrotto 454 από Ελλάδα έχει περίπου 100 ευρώ. Αύριο θα το ψάξω και θα παραγγείλω. Σ' ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση: Re: macro

Όχι Ηλία δεν έχει δακτυλίδι εστίασης. Η απόσταση (working distance) είναι σταθερή.Το ίδιο ισχύει και για τον mp-e 65.

Το δεύτερο ισχύει υπό την έννοια ότι για δεδομένη μεγέθυνση η απόσταση είναι σταθερή. Δλδ μπορείς να "εστιάσεις" αλλά δεν κρατάς ίδιο το κάδρο μα αυξομειώνεις τη μεγέθυνση. Με αντάπτορα τον δουλεύεις τον MP-E?

Ναι Τάσο. Ο φακός απλά τα "σπάει".
Εσύ το ξέρεις βέβαια πολύ καλύτερα από εμένα μιας και τον έχεις στην κατοχή σου πολύ καιρο :smile:

Δυστυχώς τον δούλευα μόνο στο χέρι. Βρίσκω πως το τρίποδο παραθέλει ήσυχα ζουζούνια. Πλέον έχω αρκετό καιρό να τον δουλέψω.

ΟΚ το ακύρωσα. Βλέπω ότι το Manfrotto 454 από Ελλάδα έχει περίπου 100 ευρώ. Αύριο θα το ψάξω και θα παραγγείλω. Σ' ευχαριστώ πολύ.
Με το καλό να το πάρεις! Για ότι άλλο εδώ είμαστε -bye-

Σ ευχαριστώ πολύ, είναι σημαντικό που βοηθάς αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν στα πρώτα τους βήματα και όχι μόνο. Έκανα σήμερα την παραγγελία και σε δύο τρεις μέρες το περιμένω. Τον Nikkor 50mm f1.8 af-d λέω να τον πάρω αργότερα, αφού πρώτα δοκιμάσω με ότι έχω. Θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο, πως βρίσκω τι μεγέθυνση θα πάρω συνδυάζοντας τα extension tubes και τα mm του φακού που έχω. Αυτό αλλάζει αρκετά αν αντιστρέψω το φακό. Υπάρχουν κάποιες πράξεις που δίνουν τη μεγέθυνση. Θα ήθελα να μάθω σχετικά, για να γνωρίζω τι συνδυασμούς πρέπει να κάνω σε κάθε περίπτωση...

Τα tubes αυξάνουν την μεγένθυση οσο είναι το πηλίκο συνολικο μηκος tube/μηκος φακου. Αν έχεις έναν 50αρη φακό με αρχικό magnification x0.5 και του προσθέσεις και tubes 50mm τότε φτάνεις στο 1.5x

Αγγίζεις το 2x. Όσο μικρότερο το εστιακό μήκος τόσο πιο εύκολα παίρνεις μεγεθύνσεις. Απλά οι 50ρηδες χρησιμοποιούνται ως παράδειγμα γιατί είναι καλή επιλογή ως πολύ φωτεινοί, για την εστίαση. Δεν βρίσκεις 28ρη 1.4.

Συγνώμη αλλά δεν το κατάλαβα. Τι ακριβώς διαιρείς, το συνολικό μήκος mm φακού + tubes / mm φακού; Αν είναι έτσι τότε 50+50/50=2

Αλλο γραφει ο ΝτινΝτον .. προσθέτεις στην μανίσια μεγενθυση το tube_mm/lens_mm δηλ 0,5+50/50=1,5Χ

Π.χ. O Nikon που σκέφτεσαι έχει 0,15Χ magnification βάλε και 50mm tube/50mm =1 παίρνεις τελικό 1,15Χ (χωρίς αναστροφή)

Βρήκα έναν τύπο αλλά είναι λίγο... πάρε το αβγό και κούρευτο:
1/S1+1/S2= 1/f
S1=η απόσταση του θέματος από εμπρός μέρος του φακού
S2=η απόσταση του αισθητήρα από το πίσω μέρος του φακού
f=μήκος φακού

Μην το ψαχνεις με αυτό τον τυπο, δεν βρίσκεις εύκολα τα S1 & S2 .. και δεν ισχύει στους σύνθετους φακούς που ξέρουμε (ισχύει για τον θεωρητικό thin lens με μονό στοιχείο ασήμαντου πάχους).

Αλλο γραφει ο ΝτινΝτον .. προσθέτεις στην μανίσια μεγενθυση το tube_mm/lens_mm δηλ 0,5+50/50=1,5Χ

Π.χ. O Nikon που σκέφτεσαι έχει 0,15Χ magnification βάλε και 50mm tube/50mm =1 παίρνεις τελικό 1,15Χ (χωρίς αναστροφή)
Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το θέμα. Το 0,15 είναι ίδιο σε όλους τους 50αρηδες φακούς ή προκύπτει αλλιώς; Και σε άλλα εστιακά μήκη πως βγαίνει; Επίσης στην αναστροφή πώς υπολογίζεται η μεγέθυνση του φακού; Σαν nerd ακούγομαι ευχαριστώ για την υπομονή σας...

Οχι, δεν είναι σταθερό το 0,15Χ .. η μεγένθυση είναι διαφορετική για καθε φακό ανάλογα του πόσο κοντα μπορεί να εστιάσει και πόσο focus breathing έχει. Μπαίνεις στα τεχνικά στοιχεία και το βρίσκεις απο εκεί.

Άρα: τελική μεγέθυνση = μεγέθυνση φακού + mm extension tubes /mm φακού
Αυτός είναι ο τύπος με το φακό κανονικά βαλμένο. Όταν τον αντιστρέφουμε παίρνουμε μεγαλύτερη μεγέθυνση. Τι παίζει εκεί;