Γιατί όχι? Με λίγη φαντασία μπορείς να φτιάξεις και twin...
χεχε ας κανουμε πρωτα το απλο κ μετα βλεπουμε κ το διπλο..
Γιατί όχι? Με λίγη φαντασία μπορείς να φτιάξεις και twin...
Προσωπικά όταν έχω ορεξη για κουβάλημα προτιμώ το φλας σε βραχίονα με ένα difuser (10x15) και ασυρματους trigger, διαφορετικά και μόνο με το difuser είναι 99% OK αν εξοικειωθείς με την ενταση του φλας σε manual
ίσως κάτι τέτοιο;
https://www.amazon.com/ePhoto-Micro...coding=UTF8&psc=1&refRID=JVKJA8ZR4SBEGX7PGMW3
Προσωπικά όταν τραβώ macro έχω το παρακάτω...
https://www.photoagora.gr/lightning...sories/gary-fong-collapsible-speed-mount.html
Το setup δεν είναι δικό μου είναι "συναγωνιστή". Για τις δικές μου ανάγκες πάντως (1:1 ή και λίγο λιγότερο) το difuser είναι πια αρκετό
Μιλάω πάντα για φωτογράφηση εξω που υπάρχει και φυσικό φως. Με το μεγάλο difuser-softbox αυξάνεται πολύ η επιφάνεια διάχυσης και γίνεται πιο "μαλακό" το φως (δοκιμάζω και με εξτρα χαρτί μέσα) και από την στιγμή που δεν με απασχολεί αν υπάρχουν και κάποιες σκιες στο θέμα (ειδικά στην πίσω άκρη αν το φλας είναι πάνω στο hotshoe της μηχανής) είναι για μένα αρκετό. Η γωνία είναι ορθή αλλά η επιφάνεια είναι μεγάλη και το θέμα κοντά για αυτό τα μικρότερα τύπου fog είναι καλύτερα για πορτρέτα που το θέμα είναι πιο μακρυά. Αντίθετα με το βραχιονα του συναγωνιστή έχεις τη δυνατότητα φωτίζοντας από πιο χαμηλά εστω και πλάγια να μηδενίσεις σχεδόν τις σκιές (απλά το πίσω μέρος είναι λιγότερο φωτεινό αλλά έτσι και αλλιώς είναι συνήθως out of focus). Σαφώς και υπάρχουν και λύσεις με διπλούς βραχίονες που πια φωτίζεις το θέμα σου από παντού είτε με διπλό φλας είτε με 1 φλάς και reflector αλλά για το στυλ φωτογράφησης μου που συνδιάζεται και με περπάτημα είναι ακόμα περισσότερο ογκώδες και αβολο. Βέβαια επειδή έχω βρει κάποιες μικρές περιοχές που είναι την άνοιξη παράδεισοι σε ποικιλία εντόμων σκέφτομαι να δοκιμάσω να φτιάξω και κάτι τέτοιο έστω για 2 αποκλειστικές βόλτες το χρόνο
Αμα δεις πιο παλιές σελίδες ο Τάσος (send) φώτιζε εξαιρετικά το θέμα απλά με Α4 σελίδα διπλωμένη και προσαρμοσμένη στο φλας πάνω στη μηχανή
To ψηλό κοντό περισσότερο έχει να κάνει με τους φακούς (μήκος τους με το hood) που χρησιμοποιείς. Εφόσο βάλεις μεγάλο difusser-softbox ίσως σε πολύ κοντό να μην προσαρμόζεται ευκολα
Πολυ σημαντικό είναι το φλας αν δεν είναι ειδικό macro flash να μπορει να τοποθετηθεί υπο γωνια και πιο μακριά απο τον φακό μηχανή οπότε το πρώτο και πιο χρήσιμο αξεσουαρ είναι ένα καλώδιο επιμϋκυνσης απο το hot shoe ή μια καλή ασύρματη σύνδεση αν το φλας και το σώμα το υποστηρίζουν, αν τωρα δεν χρησιμοποειται τριποδι και υπαρχει καλή σταθεροποίηση στο φακό ή στο σώμα η στήριξη του φλας δεν εϊναι απαραιτητη, μπορεί κανεϊς να το κρατά στο χέρι και να πειραμίζεται με τις γωνίες (ειδικά αν δεν έχει στάσιμη σκηνη-θεμα), το φλας εκτος του ότι φωτίζει την σκηνή στα πολύ κλειστά διαφράγματα που συνήθως χρησιμοποιοϋνται στο macro, βοηθά με την διάχυσή του αν είναι στοχευμένη σωστά, να δώσει ένα 3D look στη σκηνή και αυτό μερικές φορές επιτυγχάνεται και με τις σκιές.
Εχω δοκιμασει και το ψευδό ring flash (εχω το original Ray ring flash) και ασύρματο ή με καλώδιο μονό flash με diffuser όπως του Βασίλη και σταθερή στήριξη βραχίονα ή στο χέρι και τέλος τις tween macro κεφαλές με κεντρική μονάδα , όλα έχουν τα υπερ και τα κατά αλλά πιστευω ότι η πλεον σωστή λύση είναι η τελευταία αν κανείς ασχολείται σοβαρά αλλά είναι και η πιο ακριβη, το ring δινει μονοδιάστατο κυκλικό φως (καποιες φορες βοηθά ειδικα αν μπορεις να κλείσεις πλευρά που γινεται μόνο σε macro ring όπως το MS1 της Metz που είναι και ασύρματο)
Ενα μονόποδο είναι καλή λυση ειδάλως κανεις χρήση τρίποδου και το φλας ασύρματο σε HSS (κάτι που δεν μπορεί παντα να δουλέψει σωστά) στο χέρι και ντεκλασερ ενσύρματο ή στο κινητό προγραμματάκι ελέγχου.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.