Macro

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: διαφορετικά macro

Πρώτη φορά το ακούω (Helicon focus) αλλα φαίνεται κάτι το εντυπωσιακό. Το έχεις δουλέψει να μας πεις κάτι παραπάνω;
Μπράβο πάντως στον ΕΛβετό, φοβερή δουλειά.

Ηλία δεν το έχω δουλέψει,.
Ο Jean-Pierre είναι το άκρον άοτον της υπομονής και της ακρίβειας καθ´ ότι και Ελβετός και ωρολογοποιός!!
Ανήκουμε στο ίδιο φορουμ σχεδόν 5 χρόνια και κατά καιρούς μας εκπλήσσει όλους με τις τρέλλες που κάνει. Tο Helicon Focus είναι ρώσικο πρόγραμμα http://www.heliconsoft.com/heliconfocus.html

Re: διαφορετικά macro

Εκει που ήμουν στημένος με το τριπόδι να βγάλω ένα λουλουδάκι ξεπετάχτηκε μέσα από το φύλλωμα αυτή η αραχνούλα.
Το φυσικό της μεγεθος είναι πολύ μικρό, λιγότερο από ένα εκατοστό.

Με τον tamron 90 f2.5, διάφραγμα στο 11, ταχύτητα 1/20.
attachment.php

Attachments

• arahni.jpg
    arahni.jpg
    108 KB · Views: 108
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: διαφορετικά macro

Άστο... μάλλον δεν κάνει για μένα...:rolleyes:
Για το send έιναι αυτό.

Εγώ της υπομονής? Μάλλον θα με χαρακτήριζα ετερόκλητο μείγμα τεμπελιάς και τελειομανίας... μέχρι να πάρει μπρος η μηχανή εν ολίγοις!

Και μία παλιότερη (Sigma 105 EX macro στο χέρι)

attachment.php

Attachments

• locust2.jpg
    locust2.jpg
    151.1 KB · Views: 110

H φυσούνα δυστυχώς είναι για βιδωτούς, δεν μπορώ να φορέσω τους Nikkor που έχω. Θα ψάξω για έναν αντάπτορα (σχετικώς σπάνιο, μια και δεν παράγονται μηχανές με βιδωτή μοντούρα) για αναστροφή.

Αν αυτές οι βόλτες είναι συμβατές με φίλτρα, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν ευκολόβρετο adapter Nikon BR-3 που παίρνει από τη μία Nikon φακούς και από την άλλη δίνει 52mm οπότε βάζεις και ένα step-up δαχτυλίδι ή 52-52 macro coupler και ξεμπερδεύεις.

Last edited:

Το BR-3 είναι για να φοράς φίλτρα σε ανεστραμμένους nikon φακούς. Αυτό που λες, είναι να βρω δαχτυλίδι αναστροφής από βιδωτή μοντούρα σε 52ρι σπείρωμα και επάνω να κοτσάρω το BR-3 και μετά τον Nikkor?
Προς τι όλο αυτό? Δεν είναι πιο απλό να βρω το δαχτυλίδι αναστροφής και να κοτσάρω τον Nikkor ανεστραμμένο?

Ισως δεν κατάλαβα, αλλά αν δεν υπάρχει πρόβλημα τότε προς τι ο προβληματισμός; Σε σωλήνες επέκτασης και φυσούνες μπορείς να βάλεις και φακούς κανονικά, έτσι δεν είναι; (απλώς έχουν μικρότερη μεγέθυνση). Με τον παραπάνω τρόπο αυτό μπορείς να κάνεις.

Εμμ.. αναφέρεσαι σε αναστροφή, μάλλον μπερδεύτηκα -σόρυ!
Για να δυσκολεύεσαι, προφανώς οι βόλτες δεν θα είναι συμβατές με τα κοινά φίλτρα...

Μια γρήγορη λύση τότε θα ήταν να πας σε ένα τόρνο για να σου φτιάξει ένα δαχτυλίδι με τις βόλτες της φυσούνας από τη μία μεριά και για ανεστραμμένο φακό από την άλλη -ίσως δεν πάρει πάνω από 50 ευρώ...*

*...αν ασχολείται με τη φωτογραφία! :flipout:

EDIT: Χωρίς πλάκα, παλιότερα μου έφτιαχναν μέχρι γρανάζια όπως τα ήθελα για πολύ λογικά χρήματα, σήμερα δεν ξέρω καθόλου...

Last edited:
Απάντηση: Re: διαφορετικά macro

Μια γρήγορη λύση τότε θα ήταν να πας σε ένα τόρνο για να σου φτιάξει ένα δαχτυλίδι με τις βόλτες της φυσούνας από τη μία μεριά και για ανεστραμμένο φακό από την άλλη -ίσως δεν πάρει πάνω από 50 ευρώ...*

*...αν ασχολείται με τη φωτογραφία! :flipout:

EDIT: Χωρίς πλάκα, παλιότερα μου έφτιαχναν μέχρι γρανάζια όπως τα ήθελα για πολύ λογικά χρήματα, σήμερα δεν ξέρω καθόλου...

Επειδή έχω δικό μου τόρνο, να πω ότι δεν είναι καθόλου εύκολα αυτά τα σπειρώματα επειδή είναι πολύ λεπτά.
Είναι δύσκολο ακόμη και το κοπτικό μαχαίρι τόσο λεπτό.
Όμως δεν έχω δοκιμάσει. Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να δοκιμάσω.

Ενώ το άλλο εξάρτημα που έφτιαξα του Τάσου ήταν πιο εύκολο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: διαφορετικά macro

Επειδή έχω δικό μου τόρνο, να πω ότι δεν είναι καθόλου εύκολα αυτά τα σπειρώματα επειδή είναι πολύ λεπτά.
Είναι δύσκολο ακόμη και το κοπτικό μαχαίρι τόσο λεπτό.
Όμως δεν έχω δοκιμάσει. Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να δοκιμάσω.

Ενώ το άλλο εξάρτημα που έφτιαξα του Τάσου ήταν πιο εύκολο.

Θα μπορούσες να ειδικευτείς σε σπάνιους φωτογραφικούς αντάπτορες, ακόμα και πρωτότυπους που δίνουν εναλλακτικές ή νέες λύσεις και να βγάζεις χρήματα στον ελεύθερο χρόνο σου (αφού θα έχεις εξοικειωθεί πρώτα βέβαια) με παραγγελίες μέσα από τα φόρουμ και γιατί όχι με "κοπάνημα" στο ebay...

Η εξάσκηση μας κάνει καλύτερους...
Πάντως υπάρχουν και τόρνοι αυτόματοι "revolver" σήμερα αλλά νομίζω δεν αναλαμβάνουν ένα κομάτι... κάτι τέτοιο μου είχε πει την τελευταία φορά κάποιος που μπορούσε να φτιάξει εξαρτήματα ακριβείας.Αν ξέρεις κάτι πάνω σ' αυτό παρακαλώ διαφώτισέ μας...

καθόλου εύκολο δεν ήταν αυτό που έφτιαξε ο Μιχάλης, αφήστε τον να λέει. Ο άνθρωπος είναι καλλιτέχνης!

το σ/κ που περασε σ΄ενα φυτο στον κηπο ειχε παρτυ.

πηρα την μηχανη, φορεσα τον macro nikon AFS 105 VR και τραβηξα μερικους καλεσμενους. Δεν χρησιμοποιησα τριποδο, ολες στο χερι.

Σηκωσα τα iso λιγο, δοκιμασα διαφραγματα απο 5 εως 7 και πηρα καλες ταχυτητες απο 500 και πανω, ικανες να παγωσουν την κινηση οπου χρειαζοταν.

ολες crop 100% (τουλαχιστον).

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• DSC_6102 - Version 3.jpg
    DSC_6102 - Version 3.jpg
    149.1 KB · Views: 116
  • DSC_6130 - Version 2.jpg
    DSC_6130 - Version 2.jpg
    103.9 KB · Views: 118
  • 2008-05-26 at 10-23-19 - JPEG - Version 3.jpg
    2008-05-26 at 10-23-19 - JPEG - Version 3.jpg
    85.4 KB · Views: 116
  • 2008-05-26 at 10-23-40 - Version 2.jpg
    2008-05-26 at 10-23-40 - Version 2.jpg
    99.4 KB · Views: 115

Πσσσσσ....!!!! Εύγε Νικο! Φοβερές!! :SFGSFGSF: :firstprize:
(Μας ανοίγεις την όρεξη για macro!)

Θα δω τι μπορεί να γίνει με το 5x του Canon το ΣΚ. Αλλιώς περιμένω το δακτυλίδι αναστροφής, για να ρίξω ανάποδα στη φυσούνα έναν 28ρη που πιάνει νομίζω κάπου 8-9x.

Νικό, πολύ καλές! Είναι όντως 100% crop? Δηλαδή το πλήρες κάδρο πώς ήταν?

Τασο για δες το πληρες καδρο γιατι οταν κανω crop μου βγαζει διαφορες παραμετρους (3χ4 κλπ), αλλαζω εγω τα πλαισια οπως θελω αλλα στο τελος δεν μου λεει % ποσοστο του crop που εκανα. Με το ματι υπολογιζω. Τσεκαρε το μηπως δινω λαθος πληροφοριες.

Τωρα βεβαια που το ξανασκεφτομαι και παρολο που στα μαθηματικα "πιστευα" οτι ημουν καλος, εχοντας κοψει χοντρικα την μιση φωτογραφια, μαλλον εκανα 50% crop. My apologies.

Εβαλα τα jpegs κατευθειαν οπως βγηκαν απο την καμερα για να το επιβεβαιωσεις.

Attachments

• 2008-05-26 at 10-23-40 - JPEG.jpg
    2008-05-26 at 10-23-40 - JPEG.jpg
    61 KB · Views: 25
  • DSC_6102 - JPEG - Version 3.jpg
    DSC_6102 - JPEG - Version 3.jpg
    56.6 KB · Views: 23
Last edited: