Macro

Re: διαφορετικά macro

Τί μπορείς να κάνεις με μια μικρή μηχανούλα αν ξέρεις να τη χρησιμοποιείς! :2thumb22sup:
Μπράβο ΑΛέξανδρε, φαντάζομαι με τη d300 τι θα δούμε από σένα...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η μικρούλα Olympus βολεύει πολύ λόγω μεγέθους. Να δω πιο φακό μάκρο θα πάρω για την D300 . Στην 5D είχα χρησιμοποιήσει τον Ταμρον 90/2,8 DI και είμουν πολύ ευχαριστημένος και ήτνα και πολύ οικονομικός. Σε 105 υπάρχει ο Sigma και φυσικά ο Nikon. Θα δούμε, είμαι στην αναζήτηση...

Απάντηση: διαφορετικά macro

Συγχαρητήρια Νίκο,Αλέξανδρε!Μου φαίνεται πως βρήκα ποιός θα είναι ο επόμενος φακός...:ridinghorse:

Πριν διαλέξεις μάκρο φακό για τη Νίκον σου, για κοίτα λιγάκι εδώ...
http://www.naturfotograf.com/lens_spec.html

Καλό το hype (καλά το είπα, Νίκο?) του 105/2.8 VR, αλλά...

Και να πάρει, χθες έκλεισε ένας Nikkor 105/4 micro Ais στις 99 λίρες... αλλά είπα πως αρκετούς φακούς έχω. Δεν πρέπει να σε τρομάζει η χειροκίνητη εστίαση, μόνο αυτή θα χρησιμοποιείς στο μάκρο.

Πριν διαλέξεις μάκρο φακό για τη Νίκον σου, για κοίτα λιγάκι εδώ...
http://www.naturfotograf.com/lens_spec.html

Καλό το hype (καλά το είπα, Νίκο?) του 105/2.8 VR, αλλά...

Και να πάρει, χθες έκλεισε ένας Nikkor 105/4 micro Ais στις 99 λίρες... αλλά είπα πως αρκετούς φακούς έχω. Δεν πρέπει να σε τρομάζει η χειροκίνητη εστίαση, μόνο αυτή θα χρησιμοποιείς στο μάκρο.

Ευχαριστώ. Και γω 90% των περιπτώσεων σε μάκρο με DSLR χρησιμοποιώ manual εστιάση (ειδικά σε βρώμικα τζαμάκια ενυδρείων)

Νίκο και Αλέξανδρε, πολύ ωραίες :worshippy:
Πρέπει να πάρω macro... καμιά οικονομική προταση;

θενκ γιου ολ!

εκτος απο τους κλασσικους αγαπημενους (tamron 90 and sigma 105) εκπληκτικος λενε ειναι ο νικον ο 60αρης. Δεν εψαξα τιμη αλλα στα forums δινει ρεστα.

Νίκο και Αλέξανδρε, πολύ ωραίες :worshippy:
Πρέπει να πάρω macro... καμιά οικονομική προταση;

για στατικά θέματα, φυσούνα και κάποιος φθηνός φακός. Μεγάλες μεγεθύνσεις και τζάμι.

http://www.bythom.com/105AFSlens.htm

εδω μπορεις να δεις review του nikon AFS 105mm VR απο τον Hogan αλλα και μια μικρη συγκριση με τον Tamron 90mm. Η διαφορα στην τιμη δεν αντικατοπτριζεται σε καλυτερη ποιτητα εικονας αλλα σε αλλα πραγματα που πρεπει να σκεφτεις αν αξιζουν.

Αυτο γενικα ισχυει σε πολλες περιπτωσεις φακων. Πληρωνεις την διπλασια τιμη για να παρεις μολις ενα 20%-30% καλυτερο συνολο. Και δεν εννοω καλυτερη εικονα κατα 30% αλλα "συνολο" δηλ κατασκευη, πιο γρηγορο φοκους, πιο αθορυβο κλπ. Τα ζυγιζεις και κρινεις.

Αυτό όμως το ότι αλλάζει κάδρο με την εστίαση, δεν ακούγεται καθόλου μα καθόλου καλό. Όπως επίσης το πού είναι "ξυράφι" (στα μεσαία διαφράγματα). Από όσα διαβάζω, θα έλεγα ότι είναι φακός περισσότερο για close-ups, το 1:1 μάκρο προϋποθέτει κλειστά διαφράγματα. Γιατί δεν δοκιμάζετε μια σίγουρη συνταγή, από τους παλιούς, πχ τον 55/2.8 ή 3.5? Δεν λέω ότι είναι καλύτεροι, αλλά τουλάχιστον κοστίζουν κλάσμα της τιμής ενός 105. Βέβαια θεωρητικώς λέω τα παραπάνω, δεν τον έχω παίξει τον φακό.

οπως λεει ο Hogan στο review του...

"I have news for you: all of the fixed focal length Micro-Nikkors aren't actually fixed focal length. In order to keep from being enormously long when focused at 1:1 magnification, Nikon (as well as many other macro makers) plays with the optical formula in order to keep from having an ever telescoping lens barrel. In macro work, you wouldn't want that, anyway, as a lens barrel that telescoped significantly to get to 1:1 would reduce working distance and potentially start hitting things in your scene at close working distances. Thus, at 1:1, this lens becomes about f/4.8 and does not extend even a millimeter. The aperture loss is actually a bit less dramatic at lower magnifications and the non-extension is very much welcome for macro use."

At macro distances you should be focusing manually and have the camera on a secure platform if you want precise focus. The lens is certainly usable in autofocus at 1:1, but you're asking an awful lot of any focus system to get precise focus at that level of close up. You'd better not have a moving subject or any wind in the scene, and the camera itself better be on a support system that simply doesn't move.

Εγώ έχω τον Nikon 55mm 2.8 kai ton tamron 90mm. Manual focus και οι δύο.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος και απο τους δύο χωρίς όμως να έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το μάκρο.
Αν μένετε Αθήνα τους δίνω και για δοκιμή σε όποιον θέλει.

Για τον Tamron θέλω να πώ ότι η παλιά έκδοση που έχω εγώ παίρνει έναν αντάπτορα και προσαρμόζει σε όλες τις μοντούρες.
Νομίζω ότι και οι δύο μπορούν με λίγη υπομονή να βρεθούν στο ebay σε καλή τιμή και αξίζουν.

Ναί, αυτόν έχω. Που αν του αλλάξω τον αντάπτορα μπαίνει και σε άλλες μοντούρες.

Είπα να κάνω κι εγώ μια δοκιμή... με το ερωτηματικό του πληκτρολογίου μου. Το σαγρέ που φαίνεται είναι η "ματ" υφή του πλήκτρου. Η κάμερα είχε κλίση οπότε έγινε συμβιβασμός στην εστίαση. Φουλ κάδρο χωρίς κόψιμο.

attachment.php

Attachments

• what.jpg
    what.jpg
    143.3 KB · Views: 113

Προβλήματα δύο σε ένα: :frown:
1. Δοκίμασα μεγέθυνση macro 8x με ανεστραμμένο τον 17-35 και δεν μπόρεσα να πετύχω ικανοποιητική ευκρίνεια (κάθε άλλο), ενδέχεται να μην "πάει" τόσο κάτω ο φακός... κάτι μου λέει ότι παίζει το mtf του (κάθε) ανεστραμμένου φακού, αν είναι αυτό... τότε δεν γίνεται τίποτα. Εκτός και αν φταίνε τα πολλαπλά στρώματα γυαλιού του συγκεκριμένου φακού και χρειάζεται κάποιος απλούστερος...

2. Η D300 ...θέλει μπανάκι (κιόλας) αν και δεν έχει βγεί καν έξω! Πρέπει να γίνει υγρός καθαρισμός του αισθητήρα -το διαπίστωσα στο f22 προσπαθώντας να πάρω ένα άλλο μάκρο, υπάρχει ένα σημάδι που φαίνεται και στο προηγούμενο ποστ επάνω αριστερά -νόμιζα ότι ήταν στον φακό αλλά ...δεν!

Οπότε ερώτηση στον Mr. send: Μέγιστη ευκρίνεια στο 6x ποιός φακός λες να δώσει στη D300; (σε λογικά χρήματα) Μήπως ένας 50άρης f1.8 (τον έχω) με φυσούνα ή χρειάζεται κανένας πανάκριβος; (μετά την κρυάδα στα 8x υποψιάζομαι και τα 6x...) Έχεις δοκιμάσει τη φυσούνα στο 8x να δεις αν μπορεί ο φακός σου να δώσει ευκρίνεια (έστω σε επίπεδο θέμα);

Last edited:

Ο 50ρης (αναλόγως τη φυσούνα) νομίζω πάει μέχρι 3-4x
Καλά αποτελέσματα σε φυσούνα δίνουν ανεστραμμένοι, οι 24/2.8, 28/2.8 και ο παλιός 28/3.5 (Nikkor πάντα), από ό,τι έχω διαβάσει τουλάχιστον. Τους δύο τελευταίους θα τους υποβάλω στο τεστ, όταν με το καλό παραλάβω το δακτυλίδι αναστροφής από αμερική. Η φωτογραφία της χρυσής λίρας που ανέβασα παραπάνω ήταν με 50ρη κανονικά πάνω σε φυσούνα (νομίζω ανεστραμμένος δίνει ακόμη 1x μεγέθυνση), βέβαια στο f/16 πέφτει σημαντικά η ευκρίνεια, πάλι την ποιότητα εικόνας τη θεωρώ τουλάχιστον ικανοποιητική.