Μαγεία 2015 (σύγχρονες απόψεις)

Status
Not open for further replies.
Θα προσπαθησω να απαντησω εγω στην θέση του Ποτερ αν κατάλαβα απο αυτα που κατάλαβα ποια ειναι η εμβέλεια της ερωτησης για την σκεπτομορφη.

(Χωρίς να σημαίνει οτι πιστευω σ'αυτην την "πραγματικότητα")

Νομίζω οτι η ένοια της σκεπτομορφης δεν περικλείεται μόνο σε μια σκέψη-ιδέα, που πηρε τον δρόμο της, και ξεπέρασε και τον ιδιο τον δημιουργό της γεννόμενη έννοια που χρησιμοποιειται σε άλλους χωρους απο αυτον που την ειχε πρωτοσκεφτει ο δημιουργος της.

Δεν ειναι μια ιδέα σαν ένα καράβι που ανοιγει πανιά και παιρνει εναν δρομο που δεν ειχε προβλέψει ο δημιουργος της.

Για αλλο προκειται νομιζω.

Προκειταο για μια "σκεψη" που γινεται "εν αυτό οντότητα", που γινεται απο μόνη της "πραγματικοτητα.

Μπορουμε να πουμε οτι ο Πλατων (ναι πάλι αυτος) εδωσε το ενακτηριο εναυσμα της Φιλοσοφίας των Ιδεών, (η των ειδων) _ ( Ιδέα = Ειδος, Μορφή -> Φορμα -αναγραμματισμός)

Λοιπον σε αυτην την έννοια σκεπτομορφη βρισκουμε ηδη στην ιδια λέξη τον νου και την φορμα...ΟΚ μεχρι εδω ;

Εκει που εισερχεται το "πονηρο" του θέματος, ειναι οτι για τον Θεόπνευστο Πλατωνα, οι Ιδέες (με κεφαλάιο καμμία σχεση με αυτο που λέμε "εχω μια ιδέα") η τα "ειδη" (idem) η origine τους ειναι το Καλόν (κι Αγαθόν), δηλαδη ο Θεός ο ιδιος.
Ενω για τους διαλαλητές της θεωρίας των σκεπτομορφών η origin μπορει να ειναι ο άνθρωπος.
Και εκει ειναι όλο το "ζουμι".

Και εκει εισέρχεται και η ερωτηση της "μαγείας".

@ chriss
Για την ερωτηση που μου έκανες οπου θα δυσκολευομουν πολυ να βρω ένα παράδειγμα, θα σου απαντησω πιστευω, αλλα οχι σε φορουμ. Αν ποτε τα πουμε απο κοντα.

Όπως ήδη πρόλαβα και είπα
τουρλού τουρλού ιδέες του Πλάτωνα και κβάντα (sic)... μόνο φραπελιά δεν μπήκε στη σαλάτα.

Επίσης αν κάποιος με την μορφή (συστατικό της σκεπτομορφής) εννοεί οντότητα, γιατί δεν χρησιμοποιεί τον όρο οντότητα?
Προφανώς γιατί ούτε την μια έννοια κατανοεί ούτε την άλλη.
Για τα κβάντα δε, ούτε λόγος.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Α γεια σου! Γιατί μερικοί νομίζουν ότι "Ελευθερία του λόγου" σημαίνει "Λέω ότι μου καπνίσει και οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να το ανέχονται". Ελευθερία του λόγου σημαίνει και Ελευθερία του ΑντίΛογου, της κριτικής επί του λεχθέντος που ενδέχεται να είναι οξεία, επιθετική ή και δυσάρεστη για τον ομιλούντα.

Πες τα αδερφέ γιατί έχω αρχίσει να νομίζω ότι είμαι στο twilight zone.

Δεν ξέρω πως να ορίσω την συζήτηση, να αλλάξει το νήμα όνομα και αντί για μάγος να λέμε χειραγωγός της σκέψης; καθοδηγητής; Καθοδήγηση του ατομικού και συλλογικού νου; Αν θέλετε να μην είναι προκλητικό ίσως η λέξη μάγος δημιουργεί κατευθείαν αποστροφή σε πολλούς ανθρώπους καθώς οι περισσότερες σκεπτομορφές μάγων που έχουν οι άνθρωποι είναι κακού και κακόβουλου χαρακτήρα; Ας σκεφτόμαστε θετικά τουλάχιστον προς χάριν της συζήτησης, και με την λέξη μάγος να μας έρχεται στο μυαλό ο λευκός Γκάνταλφ αντί του Δρακουμέλ;

Θα προσπαθησω να απαντησω εγω στην θέση του Ποτερ αν κατάλαβα απο αυτα που κατάλαβα ποια ειναι η εμβέλεια της ερωτησης για την σκεπτομορφη.

(Χωρίς να σημαίνει οτι πιστευω σ'αυτην την "πραγματικότητα")

Νομίζω οτι η ένοια της σκεπτομορφης δεν περικλείεται μόνο σε μια σκέψη-ιδέα, που πηρε τον δρόμο της, και ξεπέρασε και τον ιδιο τον δημιουργό της γεννόμενη έννοια που χρησιμοποιειται σε άλλους χωρους απο αυτον που την ειχε πρωτοσκεφτει ο δημιουργος της.

Δεν ειναι μια ιδέα σαν ένα καράβι που ανοιγει πανιά και παιρνει εναν δρομο που δεν ειχε προβλέψει ο δημιουργος της.

Για αλλο προκειται νομιζω.

Προκειταο για μια "σκεψη" που γινεται "εν αυτό οντότητα", που γινεται απο μόνη της "πραγματικοτητα.

Μπορουμε να πουμε οτι ο Πλατων (ναι πάλι αυτος) εδωσε το ενακτηριο εναυσμα της Φιλοσοφίας των Ιδεών, (η των ειδων) _ ( Ιδέα = Ειδος, Μορφή -> Φορμα -αναγραμματισμός)

Λοιπον σε αυτην την έννοια σκεπτομορφη βρισκουμε ηδη στην ιδια λέξη τον νου και την φορμα...ΟΚ μεχρι εδω ;

Εκει που εισερχεται το "πονηρο" του θέματος, ειναι οτι για τον Θεόπνευστο Πλατωνα, οι Ιδέες (με κεφαλάιο καμμία σχεση με αυτο που λέμε "εχω μια ιδέα") η τα "ειδη" (idem) η origine τους ειναι το Καλόν (κι Αγαθόν), δηλαδη ο Θεός ο ιδιος.
Ενω για τους διαλαλητές της θεωρίας των σκεπτομορφών η origin μπορει να ειναι ο άνθρωπος.
Και εκει ειναι όλο το "ζουμι".

Και εκει εισέρχεται και η ερωτηση της "μαγείας".

@ chriss
Για την ερωτηση που μου έκανες οπου θα δυσκολευομουν πολυ να βρω ένα παράδειγμα, θα σου απαντησω πιστευω, αλλα οχι σε φορουμ. Αν ποτε τα πουμε απο κοντα.

Να σου το εξηγήσω εγώ το νόημα με ένα άλλο αίνιγμα σε εικόνες;

Archie_Button.jpg

250px-Bourtzi_Nafplion.JPG

και

W305Bb.jpg

Λυπάμαι αν είναι δύσκολο, αλλά τα μεγάλα μυστικά πρέπει να τυλίγονται σε πέπλο μυστηρίου, για να μην τα καταλαβαίνουν οι αμύητοι.

Εγω δεν ειμαι αυθεντια ! .... :p

Περιμενω να ακουσω αν η ενεργεια της σκεψης εκατομμυριων ανθρωπων (η προσευχη τους)
υλοποιει κατι ?

Εστω οτι δεν υλοποιει τιποτα ... ποιο ειναι το ωφελος ενος κοινου συλλογικου ειδωλου ?
Τι μπορουμε να κανουμε με αυτο ? Ηρεμουμε τα πνευματα μας ? Βλεπουμε κατι στο μελλον ?

Τι ?

Τι λες μωρέ Μάνο?
Ποιό "είδωλο"?
Για πρότυπο μιλάμε. Και τα πρότυπα λειτουργούν σε ένα σύνολο με απλό τρόπο διά του θαυμασμού, του παραδείγματος και της μιμήσεως.

Σιγά μην είναι και ξόανο.

έχουμε ξεχάσει τα Ελληνικά?

Τι να πω .... δηλωνω αγνοια !

Δηλαδη, η σκεπτομορφη ειναι μια ονειρικη μορφη
που επιθυμουμε να την υλοποιησουμε σε πραγματικη μορφη ?

Eιναι απόρεια μιας "σκεψης" που ειναι της μόδας. Πολλοι θα προτρέξουν να την πουν New Age.

Στην πραγματικότητα ειναι πολυ πολυ old age.

Βασικά ολες τις αναζητήσεις ερωτηματα απορείες των νέων (βάζω στοιχημα οτι ο Ποτερ ειναι νέος) τις παιρνω πολυ στα σοβαρά και προσπαθω να τις αναλυσω παρά να σνομπαρω κλπ.

Δεν ξέρω πως να ορίσω την συζήτηση, να αλλάξει το νήμα όνομα και αντί για μάγος να λέμε χειραγωγός της σκέψης; καθοδηγητής; Καθοδήγηση του ατομικού και συλλογικού νου; Αν θέλετε να μην είναι προκλητικό ίσως η λέξη μάγος δημιουργεί κατευθείαν αποστροφή σε πολλούς ανθρώπους καθώς οι περισσότερες σκεπτομορφές μάγων που έχουν οι άνθρωποι είναι κακού και κακόβουλου χαρακτήρα; Ας σκεφτόμαστε θετικά τουλάχιστον προς χάριν της συζήτησης, και με την λέξη μάγος να μας έρχεται στο μυαλό ο λευκός Γκάνταλφ αντί του Δρακουμέλ;

Οχι το "μαγος" ειναι καλό, μην θεσουμε και εδω politically corect ορους

Να σου το εξηγήσω εγώ το νόημα με ένα άλλο αίνιγμα σε εικόνες;

Λυπάμαι αν είναι δύσκολο, αλλά τα μεγάλα μυστικά πρέπει να τυλίγονται σε πέπλο μυστηρίου, για να μην τα καταλαβαίνουν οι αμύητοι.

ΛΟΛ !!!!

Όχι! δεν θα αλλάξουμε το "μάγος" σε "καθοδηγητής" για να είναι πιο εύπεπτο, λιγότερο γελοίο.
Ο Γκάνταλφ δεν ήταν καθοδηγητής, έκανε αμπρακατάμπρα.
Ο Γκάντι από την άλλη, καθόλου μάγος δεν ήτανε αλλά σπουδαίος καθοδηγητής.

Λοιπόν ερώτησα κάποια απλά πράγματα.
Μπορείς να απαντήσεις σε κάποιο από αυτά ή απλά θα συνεχίσεις την διήγηση του παραμυθιού?

Απλά πράγματα: μπήκες για συζήτηση. Απάντησε λοιπόν στις απορίες μας.

Κάποιοι δεν τα μάθαμε ποτέ ίσως...

Ρε αντε που θα με βγαλεις αναλφαβητο .... :laugh:

Τι λες μωρέ Μάνο?
Ποιό "είδωλο"?
Για πρότυπο μιλάμε. Και τα πρότυπα λειτουργούν σε ένα σύνολο με απλό τρόπο διά του θαυμασμού, του παραδείγματος και της μιμήσεως.

Σιγά μην είναι και ξόανο.

έχουμε ξεχάσει τα Ελληνικά?

Ο Διας δεν ειναι ενα ειδωλο στην σκεψη καποιων ?
Τι ειναι ? Προτυπο ?

Μίλησες για "άλλες διαστάσεις".
Τι ορίζεις σαν διάσταση? Μια από αυτές τις 11 για τις οποίες μας μιλάει η φυσική?
Τι?

Δεν εννοώ εσένα μανα μου. Μάνο μου ήθελα να πω...

Oχι γιατι πηρα μπρος τωρα .... θελω να σκεφτω μια Ελλαδα με γερμανικες υποδομες ... και δεν μπορω ! :laugh:

Που ειναι οι σκεπτομορφες να με βοηθησουν ? Σκεφτειτε και σεις κατι ! Ισως να χρειαζομαστε λαο ! :p

..................
Περιμενω να ακουσω αν η ενεργεια της σκεψης εκατομμυριων ανθρωπων (η προσευχη τους)
υλοποιει κατι ?

..............

Τι ?

Λες οτι δεν εισαι αυθεντία αλλα έπιασες όλο το νόημα...

Ρε αντε που θα με βγαλεις αναλφαβητο .... :laugh:

Ο Διας δεν ειναι ενα ειδωλο στην σκεψη καποιων ?
Τι ειναι ? Προτυπο ?

Καθόλου!
Όταν πιστεύανε σε αυτόν ήταν υποτίθεταιι θεός και για αυτό του κάνανε είδωλα.
Η λέξη είδωλο για να χαρακτηρίσει κανείς μια προσωπικότητα είναι παρομοίωση.

Πως λέει η άλλη στο κομμωτήριο?
"Γάτα η Σούλα! της πήρε μερσεντές το πουρό που αρμέγει".

Ε! όσο και να ψάξεις την Σούλα ουρά δεν θα βρεις.

Καθόλου!
Όταν πιστεύανε σε αυτόν ήταν υποτίθεταιι θεός και για αυτό του κάνανε είδωλα.
Η λέξη είδωλο για να χαρακτηρίσει κανείς μια προσωπικότητα είναι παρομοίωση.

Πως λέει η άλλη στο κομμωτήριο?
"Γάτα η Σούλα! της πήρε μερσεντές το πουρό που αρμέγει".

Ε! όσο και να ψάξεις την Σούλα ουρά δεν θα βρεις.

Δεν περιμενα αλλο παραδειγμα ..... με τετοιο αβαταρ :flipout:

Λες οτι δεν εισαι αυθεντία αλλα έπιασες όλο το νόημα...

Έχει ξεφτιλίσει την κοτσάνα ο Κοέλιο .

Μιλάμε πήρε την σαχλαμάρα και την πούλησε για σοφία.
Τρελή κονόμα.
Όπου χαμηλό IQ και τρελές πωλήσεις!

"αν θέλεις κάτι πολύ όλο το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να σου το δώσει"

11866258_979060432156876_7126729514970633447_n.jpg

Και λοιπές παπαριές.

Λες και αυτός που πεθαίνει από καρκίνο για παράδειγμα δεν θέλει πολύ να γίνει καλά.

Θα μου πεις βέβαια ότι εδώ η Άτζελα Δημητρίου έγινε Lady Άντζελα...

:flipout:

Ωραια βρε συ ...

Εχουμε ενα παραδειγμα οπου κατι υλοποιηθηκε με την σκεψη εκατομμυριων ανθρωπων ?

Αμέ!

Πάμπολλα.

Eεεεε .... μια στιγμη !

Επειδη ημουν παρων σε μια απο τις διαλεξεις του Δανεζη (με το αντιστοιχο θεμα)
καλει απαντες να αλλαξουν τροπο θεωρησης αναμεσα στο αντιληπτο και το υπαρκτο.
Οι αισθησεις μας ειναι πεπερασμενες, οποτε μπορει να εχουμε πλανη για ορισμενα πραγματα.
Ομως οσο πεπερασμενες και αν ειναι ... κανεις δεν τολμαει να πηδηξει απο τον εβδομο οροφο
θεωρωντας οτι η Υλη (πλακακια πεζοδρομιου) ειναι πλανη και θα "αραιωσει" κατα την προσκρουση.

Για αλλα πραγματα μιλαει ο Δανεζης.
Για το πως αντιλαμβανομαστε την ΜΕΓΑΑΑΑΑΑΛΗ ΚΛΙΜΑΚΑ, δηλαδη το συμπαν.
Οχι τον αμεσο περιγυρο μας, την Γη. Στην Γη τα πραγματα ειναι αρκετα καθορισμενα και σαφη.
Στο συμπαν ... ΔΕΝ ειναι ακομα. Αυτα ειπε ο ανθρωπος. Νομιζω, δηλαδη ....

Status
Not open for further replies.