Μάκης Χριστοδουλόπουλος... ο Άρχοντας

Ολοι οι μεγαλοι επηρρεαζονται και κλεβουν πολλες φορές .Αλλά κλεβουν με στύλ και μετά η σφραγιδα του εργου τους ειναι απολύτως δική τους.;)

Re: Απάντηση: Μάκης Χριστοδουλόπουλος... ο Άρχοντας

Σπύρος Σούρλας said:
Ε οχι και η μαυρη θάλασσα -Zappa.Θρακιώτικα ζωναράδικα ηταν η βασική επιρροή τού Νιόνιου .Με ηλεκτρικά όργανα.Δισκος με βαθύτατα βαλκανικές ρίζες ήταν..

Το δεύτερο μέρος σίγουρα (και ο ίδιος ο Δ.Σ. το αναφέρει). Το οτι είναι επηρεασμένο απο τα ζωναράδικα, ακόμη και αν τα δεχτούμε σαν βασική επιρροή, δεν αποκλείει και άλλες επιρροές. Ιδιίως η γραμμές του "βρώμικου μπάσου" στο πρώτο μέρος παραπέμπουν κατευθείαν σε Ζάππα και μάλιστα όχι μόνον σε δουλειές δικές του αλλά και σε δουλειές άλλων που έκανε την παραγωγή.

Βέβαια σε τέτοια έργα ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει.

Το πρόβλημα είναι αν τυχόν θεωρήσουμε σαν έγκυρες μόνο τις πρώτες ή τις δεύτερες.

Πάντως μου κάνει μεγάλη εντύπωση που 34 χρόνια μετά γίνεται ακόμη συζήτηση για τις επιρροές στις τότε δουλειές του Δ.Σ. Γι αυτό και μόνο του βγάζω το καπέλο.

Για τον Μάκη πάντως έχω να πω οτι μία ζωντανή ηχογράφηση που άκουσα (χωρίς να έχω άλλα στοιχεία) σε CD ήταν εξαιρετική στο κλίμα που μετέδιδε. Δίσκος αναφοράς!!!

Υ.Γ. Στο σχόλιό σου για το "Η βροχή απο κάτω" Σπύρο συμφωνώ απόλυτα.

Εκτωρα,δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις αλληλεπιδράσεις καλλιτεχνών.Ισα-ισα.Αυτό για το οποίο αντέδρασα ειναι οτι μια πολυ´σημαντική προσπάθεια ενός λιγότερο γνωστού καλλιτέχνη χρεώνεται πάντα στον γνωστότερο απο τον οποίο μπορεί και να επηρρεάζεται.Κατ´αναλογίαν ηταν και η λάθος για μένα ταυτιση σεφέρη -ελλιοτ.
Εχεις απόλυτο δίκιο για την σπουδαιότητα του νιόνιου ,που ενας δισκος του 34 ετών αναφερεται ακόμα.Χαιρομαι και για τον Θανάση ασφαλώς:smile:

Πράγματι πολύ ωραία και σε στιγμές συγκηνητικά όλα αυτά που λέτε . Μία ερώτηση μόνον θα σας κάνω ( εγώ την έχω ήδη απαντήσει ) . Αυτη τη μουσική μπορείτε να την ακούσετε σπίτι σας , να πείτε δηλαδή θα βάλω τώρα ένα δίσκο να ακούσω και να είναι απόγεμα πχ και να μην είναι το Chivas 'η το Johnie Black στο τραπέζι με "συνοδά" φλούδια , ούτε να υπάρχουν γκομενάκια τριγύρω να σηκωθούν να χορέψουν τα τσιφτετέλια και να κουνήσουν την μεσούλα τους και αυτός ο δίσκος να είναι Χριστοδουλόπουλος ; Και να καθήσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας κάπου στο sweet spot και να ακούσετε Χριστοδουλόπουλο ;

Και όμως μεγάλε, υπάρχω εγώ που ακούω χριστοδουλόπουλο από το πρωί με τον καφέ μου... Τον ακούω απο μικρός, χωρίς να ξέρω τι εστί Μάκης. Μεγάλωσα με τις αμπάρες, τους αισθηματίες, τα στέφανα και το χαμένο κορμί. Ξυπνούσα το πρωί να πάω σχολείο και αν δεν άκουγα ένα απ' αυτά τα τραγούδια δεν μου πήγαινε καλά η ημέρα.. Τα είχε η μάνα μου σε μια κασσέτα μαζί με Κονιτόπουλο και Χατζή (Βάσω). Όταν έμαθα ποιός είναι αυτός που ακούω, άρχισα να κάνω τη συλογή μου...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάκης Χριστοδουλόπουλος... ο Άρχοντας

Και όμως μεγάλε, υπάρχω εγώ που ακούω χριστοδουλόπουλο από το πρωί με τον καφέ μου... Τον ακούω απο μικρός, χωρίς να ξέρω τι εστί Μάκης. Μεγάλωσα με τις αμπάρες, τους αισθηματίες, τα στέφανα και το χαμένο κορμί. Ξυπνούσα το πρωί να πάω σχολείο και αν δεν άκουγα ένα απ' αυτά τα τραγούδια δεν μου πήγαινε καλά η ημέρα.. Τα είχε η μάνα μου σε μια κασσέτα μαζί με Κονιτόπουλο και Χατζή (Βάσω). Όταν έμαθα ποιός είναι αυτός που ακούω, άρχισα να κάνω τη συλογή μου...

Καλώς τονε κι ας άργησες!

Θα έλεγα ότι είναι λίγο ελαφρύ για πρωινό. Καλύτερο νομίζω είναι το "Παντρεμένοι κι δυό" από live και καπάκι Βασίλης Τερλέγκας "Όπως θα παίρνω τις στροφές εσύ αν θέλεις κοίταζε μεεεεεεεεεε, τα μάτια σου δυο μαχαιριές και κι επάνω στο χορό, αποτελείωσέ με"

Επειδή έχω μια ιδιαίτερη μανία με τις μεγάλης έκτασης και όγκου φωνές,γεγονός που πιθανών εξηγεί και την κλίση μου στην μαύρη μουσική θεωρώ τον Μάκη απίστευτα μεγάλη φωνή
Θα δυσκολευόμουν πάρα πολύ να κάτσω να ακούσω σπίτι μου ένα δίσκο του πίνοντας το ποτάκi μου, αλλά άνετα θα άκουγα στο καπάκι 20 ζωντανές εκτελέσεις του "Απορώ",θεωρώντας ότι έχει την στόμφα του πολύ μεγάλου ερμηνευτή γεγονός που αποδυκνύεται απο το ολοκληρωτικό "ξέσκισμα" που έχει κάνει στο κομμάτι.Δεν υπάρχει τρόπος ερμηνείας,διάθεσης,τεχνικής που να μην το έχει πετάξει στη μούρη μας live.Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για έναν ερμηνευτή.Πολύ δε περισσότερο 'οταν αυτό είναι φορτωμένο με συναίσθημα(που μπορεί να μας πάει ή όχι)
Και ο Στέλιος ανήκει για μένα στη ίδια κατηγορία.Ξέσκιζε τα κομμάτια του.Αυτά που ήταν όπως ήταν.Και έκανε και ντεμπούτο του με το "για μπάνιο πάω" που δεν είχε καθόλου τον χαρακτηριστικό λυγμό που του έγινε στάμπα μετέπειτα.Ο λυγμός ήταν ύφος δεν ήταν χρειά.Αυτά τα πράγματα νομιζω οτι δεν γίνονται εύκολα παιδιά

Απλά πιστεύω οτι κάποιοι έλληνες τραγουδιστές αν είχαν διεθνή καριέρα θα δυσκόλευαν πολύ κάποιους διεθνής super star

Με "φτιάξατε" τώρα....
Πάω να βάλω Μάκη... "Εσύ ότι πείς"...
Και καπάκι τον Εθνικό ύμνο.. Μητροπάνος και "Δυό νύχτες".... Live... :grinning-smiley-043

Ηθελα να σε έβλεπα Μπάμπη στο Στρασβούργο να βάζεις Μακη στην διαπασών:flipout: :flipout:

Στο Στρασβούργο δεν ξέρω αλλά έτσι και το έβαζα στη Στουτγάρδη θα γινόταν πανικός. Τόσους Έλληνες μαζεμένους δεν θα βρείς πουθενά. :flipout:

Και όμως μεγάλε, υπάρχω εγώ που ακούω χριστοδουλόπουλο από το πρωί με τον καφέ μου... ...

Μεγάλε σε ολους τους κανονες υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Εννοείται και υπάρχουν εξαιρέσεις...
Ποτέ δεν ξεχώρισα τραγούδια του Μακή. τα 2 όμως πιο σοβρά και καλά τραγούδια του ειναι η "Βοσπορίτισσα" και το "20 χρονών το παλικάρι". Τα υπόλοιπα τραγούδια μιλάνε για έρωτες, χωρισμούς κλπ... Όσο για τη φωνή δε χρειάζεται να πώ τπτ. Ακούστε τη Βοσπορίτισσα και θα δειτε φωνή...

Last edited:
Επειδή έχω μια ιδιαίτερη μανία με τις μεγάλης έκτασης και όγκου φωνές,γεγονός που πιθανών εξηγεί και την κλίση μου στην μαύρη μουσική θεωρώ τον Μάκη απίστευτα μεγάλη φωνή
Θα δυσκολευόμουν πάρα πολύ να κάτσω να ακούσω σπίτι μου ένα δίσκο του πίνοντας το ποτάκi μου, αλλά άνετα θα άκουγα στο καπάκι 20 ζωντανές εκτελέσεις του "Απορώ",θεωρώντας ότι έχει την στόμφα του πολύ μεγάλου ερμηνευτή γεγονός που αποδυκνύεται απο το ολοκληρωτικό "ξέσκισμα" που έχει κάνει στο κομμάτι.Δεν υπάρχει τρόπος ερμηνείας,διάθεσης,τεχνικής που να μην το έχει πετάξει στη μούρη μας live.Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για έναν ερμηνευτή.Πολύ δε περισσότερο 'οταν αυτό είναι φορτωμένο με συναίσθημα(που μπορεί να μας πάει ή όχι)
Και ο Στέλιος ανήκει για μένα στη ίδια κατηγορία.Ξέσκιζε τα κομμάτια του.Αυτά που ήταν όπως ήταν.Και έκανε και ντεμπούτο του με το "για μπάνιο πάω" που δεν είχε καθόλου τον χαρακτηριστικό λυγμό που του έγινε στάμπα μετέπειτα.Ο λυγμός ήταν ύφος δεν ήταν χρειά.Αυτά τα πράγματα νομιζω οτι δεν γίνονται εύκολα παιδιά

Απλά πιστεύω οτι κάποιοι έλληνες τραγουδιστές αν είχαν διεθνή καριέρα θα δυσκόλευαν πολύ κάποιους διεθνής super star

Γιώργο καλημέρα,
Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα, άλλωστε τα λέγαμε και το Σάββατο.
Στο θέμα μας, σε καμμία περίπτωση δεν θα ακούσω σπίτι Μάκη, απλά διότι κατά την ταπεινή μου άποψη, ο άνθρωπος είναι για να τον ακούς και να τον βλέπεις ζωντανά.
Στη σκηνή χωρίς καμία απόλυτως προσπάθεια, είναι ο απόλυτος άρχοντας.
Ερμηνεία απίστετευτη, μοναδική σχολή, έκταση και βάθος, γνώστης του λαϊκού ίσως και λόγω βιωμάτων, απλά εάν είχα προσέξει περισσότερο τις επιλογές του, ίσως σήμερα μιλάγαμε για τον μεγαλύτερο λαϊκό σύγχρονο τραγουδιστή, μετά τον έναν.

Όσο για τη φωνή δε χρειάζεται να πώ τπτ. Ακούστε τη Βοσπορίτισσα και θα δειτε φωνή...

Τον εχω ακουσει τα τελευταια δυο-τρια χρονια σε 4-5 live στη ΤV και φαλτσαρει ανηλεώς ξεφεύγοντας εμφανως στις τσερκαντζες του και τα ανατολιτικα γυρισματα. Και φυσικά δεν εννοω τα περιτεχνα ηθελημενα στιγμιαία στοναρισματα της Βιτάλη και του Μητροπάνου αλλα τα γνησια και ανοθευτα φαλτσα. Ακόμα και στις κανονικες εκτελέσεις των τραγουδιών του απο το CD, βρισκω οτι εχει πολυ σκληρη χροιά στη φωνή του και δεν καταφερνει να αποδώσει το συναίσθημα και τον -γιατι οχι?- αισθησιασμο που μπορεί να περικλειεται σε μια φοβερή λαικη μπαλαντα, οπως το "απορώ", ας πουμε. Αλλα ακομα και ως καψουρο-σκυλο-τραγουδιστής, η πρωτη επιλογη μου για να περασω ενα βραδυ outdoor με ενα μπουκαλι ουισκυ, θα ηταν κατι πιο εξειδικευμένο σε αυτό τον cult τομέα οπως φερ' ειπειν ο λαχανιασμένος Καρρας και ισως και ο Πλανητάρχης- Μπουγάς. Για βυζαντινοφωνους θα παω την Κυριακη το πρωι στην εκκλησία, γιατι εμαθα οτι ηρθε ενας καινουργιος και αλαθητος αριστερος ψαλτης.-bye-

Last edited: