Μάλλον ήρθε η ώρα της μετανάστευσης...

. Αυτό σημαίνει οτι το διαπραγματευτικό ατού που ενδεχόμενα θα είχα λόγω αξίας για καλύτερο εισόδημα θα ισοσταθμιστεί απο την ανάγκη να δουλέψω.

Φίλιππος

Τι 'πες τωρα...!!! δεν πιστευω να εννοεις οτι εκει, στα ξενα, δεν υπαρχουν συλλογικες συμβασεις εργασιας και καθορισμενος μισθος απο την αρχη μεχρι το τελος του εργασιακου βιου? Βαρβαροι....

Τι 'πες τωρα...!!! δεν πιστευω να εννοεις οτι εκει, στα ξενα, δεν υπαρχουν συλλογικες συμβασεις εργασιας και καθορισμενος μισθος απο την αρχη μεχρι το τελος του εργασιακου βιου? Βαρβαροι....

Ηλία, ορισμένα πράγματα καλό είναι να τα ψάχνεις μόνος και να μην χωνεύεις ό,τι σερβίρουν τα ημεδαπά ΜΜΕ... για googlαρε το λήμμα minimum wage και δες τι θα σου βγάλει... πχ για Αγγλία εδώ:
http://www.hmrc.gov.uk/nmw/

5.80 λίρες την ώρα ελάχιστος μισθός για τους άνω των 22 ετών. Σχεδόν 7 ευρώ δηλαδή. Και δεν μιλάμε για ΣΣΕ... αλλά για ελάχιστο μισθό εργάτη γενικώς. Που ξεπερνάει τις ΣΣΕ πόσων κλάδων εδώ...

Iσως δεν το εθεσα καθαρα, σιγουρα υπαρχει ενα μινιμουμ, τουλαχιστον στις περισσοτερες χωρες, το οποιο ομως δεν εχει -απο οσο μπορω να ξερω- καμμια σχεση με τα δικα μας... ουτε σε ποσά, ουτε σε όρους... οχι οτι αυτοι ειναι οι σωστοι βεβαια...

Επισης εχει διαφορα, αν απευθυνεσαι σε δημοσια ή ιδιωτικη θεση...
Οι περισσοτερες ιδιωτικες εταιρειες αναφερουν στις αγγελιες τους "salary under agreement" και σχεδον κανενας δεν ξερει ποσα περνει ο διπλανος του...
Οσες αναφερουν συγκεκριμενο ποσο, ειναι της ταξης των 600-800Ε για 12 μισθους.
Επισης, οι μισθοι αναφερονται παντα σε gross money κοινως μεικτα, αρα στα οποια αναφερομενα ποσα, υπολογιζεις φορο και ασφαλιση...
Ιδιες δουλειες, δεν πληρωνονται το ιδιο στην πολη και στο χωριο...

Τα παραπανω, απο τα λιγα που εμαθα οσο καιρο ειμαι εδω και στις ομορες χωρες...(και οχι απο τα ημεδαπα ΜΜΕ)...

Iσως δεν το εθεσα καθαρα, σιγουρα υπαρχει ενα μινιμουμ, τουλαχιστον στις περισσοτερες χωρες, το οποιο ομως δεν εχει -απο οσο μπορω να ξερω- καμμια σχεση με τα δικα μας... ουτε σε ποσά, ουτε σε όρους... οχι οτι αυτοι ειναι οι σωστοι βεβαια...

Επισης εχει διαφορα, αν απευθυνεσαι σε δημοσια ή ιδιωτικη θεση...
Οι περισσοτερες ιδιωτικες εταιρειες αναφερουν στις αγγελιες τους "salary under agreement" και σχεδον κανενας δεν ξερει ποσα περνει ο διπλανος του...
Οσες αναφερουν συγκεκριμενο ποσο, ειναι της ταξης των 600-800Ε για 12 μισθους.
Επισης, οι μισθοι αναφερονται παντα σε gross money κοινως μεικτα, αρα στα οποια αναφερομενα ποσα, υπολογιζεις φορο και ασφαλιση...
Ιδιες δουλειες, δεν πληρωνονται το ιδιο στην πολη και στο χωριο...

Τα παραπανω, απο τα λιγα που εμαθα οσο καιρο ειμαι εδω και στις ομορες χωρες...(και οχι απο τα ημεδαπα ΜΜΕ)...

Ηλία, έχω 3 σημαντικές παρατηρήσεις να κάνω ...

1. Ούτε η Ελλάδα ούτε και οι όμορες χώρες μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο εξαγωγής συμπερασμάτων για τα εργασιακά της Δυτικής Ευρώπης. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τα ΜΜΕ και την πληροφόρηση...

2. Τα νούμερα που αναφέρεις μπορεί να είναι ικανοποιητικά για τα Βαλκάνια (που ΔΕΝ είναι - τουλάχιστον για τη Ρουμανία που έχω ίδια πείρα) αλλά απο τα αντίστοιχα της Δυτικής Ευρώπης απέχουν παρασαγγας είκοσι και σταθμούς οκτώ. Στην Aγγλία, ακόμα και απο το ταμείο ανεργίας παίρνεις περισσότερα ετησίως !

3. Αφ' ής στιγμής μιλάμε για μετανάστευση, ο δημόσιος τομέας της όποιας χώρας καταλήξουμε δεν θα είναι προσβάσιμος εργασιακά, μιας και στα περισσότερα κράτη ισχύει έστω και σιωπηρά η εντοπιότητα. Στον ιδιωτικό λοιπόν τομέα, ένας αρτι πτυχιούχος ξεκινάει απο τα 2πλά (οκ, λίγο λιγότερα απο τα 2πλά) χρήματα που αναφέρεις, οι δε συμφωνίες γίνονται σχεδόν καθολικά σε ποσά που είναι gross per annum (μικτά ετήσια). Επίσης σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη εκτός απο το μισθό δίνονται και άλλα "δωράκια", όπως ιδιωτική ασφάλιση υγείας (νοσοκομειακή περίθαλψη)...

Μην κρίνεις με βάση τα Βαλκάνια. Μετάναστες είπαμε να πάμε, όχι πρόσφυγες :ernaehrung004:

Ηλία, έχω 3 σημαντικές παρατηρήσεις να κάνω ...

1. Ούτε η Ελλάδα ούτε και οι όμορες χώρες μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο εξαγωγής συμπερασμάτων για τα εργασιακά της Δυτικής Ευρώπης. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τα ΜΜΕ και την πληροφόρηση...

2. Τα νούμερα που αναφέρεις μπορεί να είναι ικανοποιητικά για τα Βαλκάνια (που ΔΕΝ είναι - τουλάχιστον για τη Ρουμανία που έχω ίδια πείρα) αλλά απο τα αντίστοιχα της Δυτικής Ευρώπης απέχουν παρασαγγας είκοσι και σταθμούς οκτώ. Στην Aγγλία, ακόμα και απο το ταμείο ανεργίας παίρνεις περισσότερα ετησίως !

3. Αφ' ής στιγμής μιλάμε για μετανάστευση, ο δημόσιος τομέας της όποιας χώρας καταλήξουμε δεν θα είναι προσβάσιμος εργασιακά, μιας και στα περισσότερα κράτη ισχύει έστω και σιωπηρά η εντοπιότητα. Στον ιδιωτικό λοιπόν τομέα, ένας αρτι πτυχιούχος ξεκινάει απο τα 2πλά (οκ, λίγο λιγότερα απο τα 2πλά) χρήματα που αναφέρεις, οι δε συμφωνίες γίνονται σχεδόν καθολικά σε ποσά που είναι gross per annum (μικτά ετήσια). Επίσης σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη εκτός απο το μισθό δίνονται και άλλα "δωράκια", όπως ιδιωτική ασφάλιση υγείας (νοσοκομειακή περίθαλψη)...

Μην κρίνεις με βάση τα Βαλκάνια. Μετάναστες είπαμε να πάμε, όχι πρόσφυγες :ernaehrung004:

Σιγουρα ξερεις περισσοτερα απο μενα, αφου εζησες και εργαστηκες στο εξωτερικο. Οι παραμετροι ειναι πολλοι και δυσκολα συγκρισιμοι... εδω, προσπαθησα να αναφερω πολυ χοντρικα τι ισχυει στη χωρα που ειμαι εγω και τις ομορες...απλη αναφορα και οχι αν ειναι σωστο η οχι και δεν ειναι Βαλκανια, ειναι κεντρικη ευρωπη, πλην ομως πρωην ανατολικη, εξαιρουμενης της αυστριας.
Επισης, για να εχουν καποιο νοημα, οσα λεω για καποιον εδω που διαβαζει, θα πρεπει να εχει αποφασισει, που κατατασσει την ελλαδα... βλεπω, ολοι οσοι εκδηλωσαν επιθυμια φυγης, ψαχνουν σε αναπτυγμενες χωρες... και πολυ σωστα κανουν....και κανουν συγκρισεις της ελλαδας με την αγγλια, τη γαλλια, τη γερμανια, την αυστραλια...
...εγω μιλαω για μια σειρα χωρων οπως η ουγγαρια, η τσεχια, η πολωνια, η σλοβακια (που ειμαι) αντε και η αυστρια για να εχουμε και το αντιβαρο...

Με ποια απο ολες αυτες τις χωρες συγκρινουμε την ελλαδα? Σε παραγωγη και σε υπηρεσιες?

Στα σημεια που αναφερεις παραπανω, δε βλεπω να ειπα εγω κατι διαφορετικο, περαν των μισθων που αναφερεις οτι ειναι υψηλοτεροι, μιλωντας ομως για αλλες χωρες απο αυτες που ειχα εγω στο νου μου...

Το θεμα βεβαια που συζητουσαμε ειναι το αν -εστω και αυτοι- οι υψηλοτεροι μισθοι ειναι θεμα Συλλογικων Συμβασεων ή ελευθερης διαπραγματευσης... εδω νομιζω, μπορεις να μας πεις με βεβαιοτητα τι ισχυει, τουλαχιστον στην αγγλια που εργαστηκες...

Για τα μπονους και ολα αυτα, ναι υπαρχουν αλλα εγκειται στην καλη θεληση των εργοδοτων αν και νομιζω οτι εχουν γινει αγραφος νομος...

Εγώ που πήρα την απόφαση να ξενιτευτώ πάντως και βρίσκομαι εδώ και δυο μήνες στην Κολωνία, με εξαίρεση τον καιρό (τώρα που γράφω βρέχει και κάνει κρύο) και μια ατυχή συνάντηση με ένα τσιμπούρι, νιώθω εξαιρετικά ήρεμος και σίγουρος.
Το κόστος ζωής θα έλεγα οτι είναι και μικρότερο απο αυτό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εκτός απο τα ενοίκια φυσικά. Ψάχνω για σπίτι και οι τιμές που ζητούν για εξαιρετικά αλλά μικρά διαμερισματάκια των 40-60τ.μ είναι πολύ υψηλες. Οι μεγαλύτεροι μισθοί όμως σου δίνουν την δυνατότητα να τα πληρώσεις. Ενδεικτικά ο προβλεπόμενος μισθός μου εδώ αγγίζει το διπλάσιο του αντίστοιχου ελληνικού. Χωρίς να υπολογίσουμε την διαφορά στο επίπεδο εκπαίδευσης που θα λάβω εδώ.

Μου θυμίζετε τον χάρη κλύνν ο Έλληνας λέει έχει ΤΡΟΜΕΡΗ επιθυμία να φύγει...Αλλα ΟΤΑΝ φύγει τον πιάνει πιο μεγάλη επιθυμία να γυρίσει πίσω!

Όσο για το θέμα μας, αν δεν υπήρχε τίτλος ΑΝΕΤΑ μπορεί να καταλάβει κανεις ότι κουβεντιάζεται για το που θα πάτε διακοπές και όχι μετανάστευση που είναι "μεγάλη λέξη" και απόφαση με ότι συνεπάγεται αυτό..!

Κάποιος δικηγόρος που να τόλμησε το μεγάλο βήμα? Με τη σύζυγο σκεφτόμαστε πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο και το μόνο που με κρατάει είναι η εκμάθηση όχι μόνο μιας καινούργιας γλώσσας, αλλά και ενός καινούργιου (εν μέρει) δικαίου.

Σιγουρα ξερεις περισσοτερα απο μενα, αφου εζησες και εργαστηκες στο εξωτερικο. Οι παραμετροι ειναι πολλοι και δυσκολα συγκρισιμοι... εδω, προσπαθησα να αναφερω πολυ χοντρικα τι ισχυει στη χωρα που ειμαι εγω και τις ομορες...απλη αναφορα και οχι αν ειναι σωστο η οχι και δεν ειναι Βαλκανια, ειναι κεντρικη ευρωπη, πλην ομως πρωην ανατολικη, εξαιρουμενης της αυστριας.
Επισης, για να εχουν καποιο νοημα, οσα λεω για καποιον εδω που διαβαζει, θα πρεπει να εχει αποφασισει, που κατατασσει την ελλαδα... βλεπω, ολοι οσοι εκδηλωσαν επιθυμια φυγης, ψαχνουν σε αναπτυγμενες χωρες... και πολυ σωστα κανουν....και κανουν συγκρισεις της ελλαδας με την αγγλια, τη γαλλια, τη γερμανια, την αυστραλια...
...εγω μιλαω για μια σειρα χωρων οπως η ουγγαρια, η τσεχια, η πολωνια, η σλοβακια (που ειμαι) αντε και η αυστρια για να εχουμε και το αντιβαρο...

Με ποια απο ολες αυτες τις χωρες συγκρινουμε την ελλαδα? Σε παραγωγη και σε υπηρεσιες?

Στα σημεια που αναφερεις παραπανω, δε βλεπω να ειπα εγω κατι διαφορετικο, περαν των μισθων που αναφερεις οτι ειναι υψηλοτεροι, μιλωντας ομως για αλλες χωρες απο αυτες που ειχα εγω στο νου μου...

Το θεμα βεβαια που συζητουσαμε ειναι το αν -εστω και αυτοι- οι υψηλοτεροι μισθοι ειναι θεμα Συλλογικων Συμβασεων ή ελευθερης διαπραγματευσης... εδω νομιζω, μπορεις να μας πεις με βεβαιοτητα τι ισχυει, τουλαχιστον στην αγγλια που εργαστηκες...

Για τα μπονους και ολα αυτα, ναι υπαρχουν αλλα εγκειται στην καλη θεληση των εργοδοτων αν και νομιζω οτι εχουν γινει αγραφος νομος...

OK ... Το ανατολικό μπλόκ είναι διαφορετικό απο το Βαλκανικό ... Αλλά και πάλι, απέχει πολύ απο το ΔυτικοΕυρωπαϊκό.

Οσο για τις συλλογικές συμβάσεις, αυτές με την έννοια που τις ξέρουμε στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Η αγορά είναι κυριολεκτικά ελεύθερη. Εκείνο που η νομοθεσία των Δυτικοευρωπαϊκών κρατών επεμβαίνει, είναι για να ορίσει τα κατώτατα μισθολογικά όρια τα οποία και αναπροσαρμόζονται απο καιρού είς καιρόν ούτως ώστε να μην υπάρχει νόμιμη "πτωχοποίηση" κανενός νόμια εργαζόμενου πολίτη. Επειδή όμως εκεί η αγορά λειτουργεί, τα πάντα είναι συζητήσιμα απο το ελάχιστο όριο και πάνω.

Σαν παράδειγμα παίρνω τον εαυτό μου : Μόλις ενός μηνός πτυχιούχος (Αύγουστος 1997) βρήκα μισθούς που κυμαίνονταν απο 15000 έως 19000 στερλίνες μικ´τα ετησίως. (Αυτή την τελευταία επέλεξα, όχι μόνο για τα λεφτά αλλά και επειδή τα γραφεία ήταν στα 5 λεπτά με τα πόδια απο το σπίτι μου !). Οταν έφυγα απο εκεί, το Μαρτιο του 2001, έπαιρνα 34500 στερλίνες... Σχεδόν διπλό μισθό δηλαδή λιγότερα απο 4 χρόνια !

Το κουφό στην όλη Ιστορία είναι οτι προσέλαβα κάποιον ως υφιστάμενό μου ο οποίος αμοιβόταν με περισσότερα λεφτά απο εμένα. Και δικαιολογημένα, αφού είχε αρτιότατη εξειδικευμένη γνώση σε ζητήματα που δεν έφταναν οι δικές μου.

Όσο για τα bonus και τις άλλες παροχές, εγώ τουλάχιστον είμαι ευγνώμων. Απο την επιμονή τους να πάω να κάνω το ετήσιο πλήρες check-up που μου παρείχαν μέσω των "λοιπών παροχών", ανακάλυψα οτι είχα αρχόμενο μικροκυτταρικό καρκίνο στον αριστερό μου πνεύμονα, και τη γλύτωσα. Αν δεν μου το πλήρωναν αυτοί, πολύ αμφιβάλλω αν θα είχα πάει απο μόνος μου. Αλλωστε ήμουν μόλις 34 ετών τότε ...

Η ελεύθερη αγορά εργασίας (όπως και το καθεστώς ελεύθερης μισθολογικής διαπραγμάτευσης) δουλεύει. ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΧΩΡΕΣ !

Κάποιος δικηγόρος που να τόλμησε το μεγάλο βήμα? Με τη σύζυγο σκεφτόμαστε πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο και το μόνο που με κρατάει είναι η εκμάθηση όχι μόνο μιας καινούργιας γλώσσας, αλλά και ενός καινούργιου (εν μέρει) δικαίου.

Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο για εμάς, εκτός αν κάποιος έχει σπουδάσει προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά έξω... Βέβαια με πτυχίο Νομικής μπορείς να κάνεις κι άλλες δουλειές εκτός της δικηγορίας.

Καλή λύση ίσως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, αν ξέρεις τις γλώσσες, λόγω παρόμοιων Δικαίων. Από την άλλη οι χώρες με Αγγλοσαξωνικό σύστημα είναι "ευκολότερες" λόγω λιγότερου γραψίματος και γλώσσας... Στις ΗΠΑ με Ελληνικό πτυχίο δικαιούσαι να δώσεις εξετάσεις σε Σύλλογο.

Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο για εμάς, εκτός αν κάποιος έχει σπουδάσει προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά έξω... Βέβαια με πτυχίο Νομικής μπορείς να κάνεις κι άλλες δουλειές εκτός της δικηγορίας.

Καλή λύση ίσως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, αν ξέρεις τις γλώσσες, λόγω παρόμοιων Δικαίων. Από την άλλη οι χώρες με Αγγλοσαξωνικό σύστημα είναι "ευκολότερες" λόγω λιγότερου γραψίματος και γλώσσας... Στις ΗΠΑ με Ελληνικό πτυχίο δικαιούσαι να δώσεις εξετάσεις σε Σύλλογο.

Χαίρομαι που είμαστε όχι μόνο συνάδελφοι, αλλά και οπαδοί του Θεού του Πολέμου!
Στο θέμα μας, Ελλάδα σπούδασα, κάνω και ένα μεταπτυχιακό, αλλά από γλώσσες μόνο Αγγλικά αρκετά καλά, γερμανικά τα πολύ βασικά (είναι και δύσκολα τα άτιμα). Η αλήθεια είναι ότι ψιλοσκεφτόμουν για Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία, που έχω ακούσει αρκετά θετικά.

Οσο για τις συλλογικές συμβάσεις, αυτές με την έννοια που τις ξέρουμε στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Η αγορά είναι κυριολεκτικά ελεύθερη. Εκείνο που η νομοθεσία των Δυτικοευρωπαϊκών κρατών επεμβαίνει, είναι για να ορίσει τα κατώτατα μισθολογικά όρια !

Αυτο ηθελα να πω κι εγω, αλλα δεν το εξεφρασα σωστα, προκαλωντας τη διορθωση του Τασου...

Παντως, νομιζω πως στην ελλαδα, και ενα μετρο που φτιαχτηκε προς οφελος του εργαζομενου, η ΣΣΕ, τελικα εγινε οπλο στα χερια του αφεντικου και τροχοπεδη στην εξελιξη του εργαζομενου (περαν των αλλων σκοπων που εξυπηρετει) ... πχ αυξηση κερδων 200% η εταιρεια, αυξηση μισθων 0+0=14% για τον εργατη...
Με τις ευλογιες, τις συναλλαγες και τους πανηγυρισμους των πρωτοπαπαδων, των πολυζωγοπουλαιων, των παπαθανασηδων, των παναγοπουλαιων και αλλων εκλεκτων (για εργοδοτες και κυβερνησεις δε συζηταω... εις υγειαν των κοροιδων)....!!!!

παιδι μεταναστων και με χρονια την ζωη μου μοιρασμενη σε δυο πατριδες ας προσθεσω κατι στο νημα παρολο δεν εχω διαβασει ολες τις τοποθετησεις σας και αν τυχον επαναλαμβανομαι ,συγχωρήστε με

η ξενιτια εχει τα καλα της εχει και τα κακα της....

αν δεν σας στεναχωρει ή δεν σας ενοχλει....
οι εντελως διαφρετικοι ρυθμοι ζωης, το ισοπεδωμα της ατομικοτητας για χαρην του κοινου καλου, no mercy σε καθε μορφης μικροπαραβασης σε βαθμο βλακιας,διαφορετικη κουλτουρα και εθιμα το να σας φερει το παιδι σας ενα κινεζο,μπαγκλαντεζο,τουρκο,μαυρο κιτρινο ,πορτοκαλι για νυφη ή γαμπρο,η πληρη αφομοιωση των παιδιων σας στις νεες πατριδες,ο αφανισμος της Ελληνικης σας ταυτοτητας σε βαθος χρονου, αν μπορειτε να αφησετε φιλους, γονεις ,συγγενεις,αν ο συντροφος σας ειναι προθυμος να ακολουθησει και να υποστει μια τετοια τρομακτικη αλλαγη στην ζωη του,να αντεχετε να βλεπετε σκοταδι απο τις 5 το απογευμα και τους δρομους αδειους,

χρειαζεται αρετη και τολμη μια τετοια κινηση...

εδω στον Καναδα ηδη η 3 γενια δεν ειναι πια Ελληνες.....η δε 4η who care for...

το depression θεριζει εδω...

αν δεν σας στεναχωρει ή δεν σας ενοχλει....
οι εντελως διαφρετικοι ρυθμοι ζωης, το ισοπεδωμα της ατομικοτητας για χαρην του κοινου καλου, no mercy σε καθε μορφης μικροπαραβασης σε βαθμο βλακιας,διαφορετικη κουλτουρα και εθιμα το να σας φερει το παιδι σας ενα κινεζο,μπαγκλαντεζο,τουρκο,μαυρο κιτρινο ,πορτοκαλι για νυφη ή γαμπρο,η πληρη αφομοιωση των παιδιων σας στις νεες πατριδες,ο αφανισμος της Ελληνικης σας ταυτοτητας σε βαθος χρονου, αν μπορειτε να αφησετε φιλους, γονεις ,συγγενεις,αν ο συντροφος σας ειναι προθυμος να ακολουθησει και να υποστει μια τετοια τρομακτικη αλλαγη στην ζωη του,να αντεχετε να βλεπετε σκοταδι απο τις 5 το απογευμα και τους δρομους αδειους,

το depression θεριζει εδω...

Λαρυ, νομιζω ενδιαφερον θα ειχε να μας πεις και τη θετικη πλευρα του εγχειρηματος (αν βρηκες καποια, γιατι παραπανω μονο τα αρνητικα ανεφερες) και αν μπορεις τι τελικα επελεξες εσυ και για ποιο λογο...

Επισης να πω, οτι ολα οσα ανεφερες, εστω και επιγραμματικα, φανταζομαι δεν ισχυουν σε ολες τις χωρες και στον ιδιο βαθμο...

χρειαζεται αρετη και τολμη μια τετοια κινηση...

Λαρούκο,

και η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη...

Δεν το συζητάμε : Πρέπει να έχεις γερό στομάχι για να μεταναστεύσεις !

Το θέμα όπως λέει κι ο Ηλίας πιό πάνω είναι τί παίρνεις σε αντιστάθμισμα των όσων χάνεις. Ας μη γελιόμαστε, τα πάντα πλέον είναι ένα διαρκές αλισβερίσι, ο τσάμπας πεθανε (free lunch ? there's no such thing !) και εν τέλει πού έχεις ελπίδες να ζήσεις κι όχι απλά να επιβιώσεις.

Τέλος, μπορεί όντως να έχει πέσει depression στον Καναδά, αλλά recession δεν έχει. Αν θέλεις να βρείς δουλειά, βρίσκεις, και με καλά λεφτά και με καλές παράπλευρες παροχές. Κοιτούσα για πλάκα τί γίνεται στο Montreal και στο Toronto με δουλειές σε IΤ, και μπορώ να πώ ότι βρήκα αρκετές...

Παραδέχομαι οτι εκεί οι δουλειές έχουν και ζόρια. Προτιμώ όμως να είναι επιλογή μου το ότι πήγα εκεί και ζορίζομαι αλλά τα παίρνω κιόλας, παρά το Ελληνικό φαινόμενο, να με ζορίζει το αφεντικό μου και να κραδαίνει πάνω απο το κεφάλι μου την απειλή της απόλυσης και ταυτόχρονα να μην μου δίνει αύξηση για 3+ χρόνια ενώ τα κέρδη του έχουν πολλαπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα....

Δηλαδή εδώ, αν χοντρύνει το πράγμα (που για κεί το πάει), ΔΕΝ θα πέσουμε σε depression ?

ΕΛΑΤΕ στα Μεσόγεια , στο Αρβανιστάν δλδ , και εάν καταφέρεται να επιβιώσετε 5,6 μήνες ´´´´ είστε έτοιμοι για ακτή Ελεφαντοστού και Ζάμπια

:silly::silly: