Φίλε Πάνο, η "διαμάχη" ανάμεσα στα dac chip που χαρακτηρίζονται ως τσιπ τάσης και εκείνα που χαρακτηρίζονται ως τσιπ ρεύματος (i/v) είναι παλιά ιστορία.
Τα μεν πρώτα τα λέγαμε ως τσιπ με παθητική έξοδο δηλ. απουσία επόμενου ενεργού σταδίου, τα δε δεύτερα χαρακτηρίζονταν ως πιο hi-end διότι με έναν άριστο σχεδιασμό μετατροπής σε τάση είχες "καλύτερο" ήχο.
Πρόσεξε ότι έβαλα αρκετές λέξεις σε εισαγωγικά, διότι στο diy δεν βρίσκεις εύκολα εκείνο το άριστο αναλογικό στάδιο που θα το υλοποιήσεις εύκολα και θα πάρεις το επιθυμητό.
Αλλά και οι πολύ επώνυμες εταιρίες (κυρίως στο hi-end) αυτό το επιζητούσαν ως σφραγίδα του δικού τους ακούσματος (χαρακτήρα) για να δικαιολογήσουν και τα χοντρά λεφτά που ζητούσαν.
Το παράδειγμα το έδωσα λίγες σελίδες πιο πίσω όπου αναφέρθηκα στην Carry, όπου χρησιμοποιεί το ίδιο dac-chip σε υλοποιήσεις που αγγίζουν τα 2500-2900 ευρώ.
Πρόσφατο παράδειγμα ο lamizator, που μετά από μια μικρή πορεία στο diy...το παίζει μεγάλος κατασκευαστής hi-end και τα λαμπάτα τελικά του στάδια που προσαρμόζει στα dac του, πάνε το σύνολο σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, ασχέτως ότι η βάση είναι των 200-400 ευρώ!
Στο σήμερα έρχεται η Sambre και βγάζει άλλο ένα τσιπ (9023) με εσωτερική υλοποίηση της μετατροπής i/v και μάλιστα με απουσία dc-offset! Ενσωματώνει και κάποιες άλλες δικές της πατέντες που πρωτύτερα τις είχε βάλει σε μεγαλύτερα δικά της τσιπ (9018) περί ελαχιστοποίησης jitter και το καλό γίνεται ακόμη καλύτερο.
Με λίγα λόγια δίνει στην αγορά ένα φθηνό και συνάμα άρτιο dac-chip το οποίο για να λειτουργήσει απαιτεί λίγα και προσεγμένα περιφερειακά υλικά και όπως όμορφα έγραψε ο Βασίλης έδωσε τη δυνατότητα σε κατασκευαστές να επικεντρωθούν περισσότερο στην περιφερειακή παραμετροποίησή του που ως συνήθως σπανίως γινόταν και όλοι πηγαίναν σύμφωνα με το evaluation board που έδινε συνήθως η εταιρία.
Θεωρώ πως το μεγάλο του προτέρημα είναι η σκηνική του εικόνα και με προσεγμένα υλικά και πολύ προσεγμένη αρχική και κατά τόπους τροφοδοσία έχεις ένα αξιολογότατο dac με σχετικά λίγα χρήματα.
Θα το έλεγα η χαρά του ντιούη!