Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Αλλαγη των onboard regs προβλεπονταν απο τους tp στο buffalo με τα trident τα οποια ηδη ηταν μεγαλα.
Ο Πετρος ειχε αντικαταστήσει και τα 3 tridents με 3 salas.
Αλλα είναι τεράστιο σε συλληψη και τελικό μέγεθος.
Αλλωστε ενα salas εχει σχεδόν τις διαστάσεις του mambo
 
Θα χαλάσω λίγο την ροή του νήματος που έχει πάρει πολύ τεχνική τροπή, με λίγα σχόλια μετά από τις πρώτες ώρες ακροάσεων που έχω κάνει με το Mambo V3.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το μέγεθος της πληροφορίας που μεταφέρει και αναδεικνύει το mambo. Ακούω λεπτομέρειες που παλαιότερα δεν υπήρχαν ή γινόντουσαν αντιληπτές ελάχιστα και χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις τι είναι αυτό που ακούς... Έχει εξαιρετική ατάκα και δυναμική άνεση σε συνδυασμό με ταχύτατη απόκριση που δίνει στα όργανα το παλμό και την ζωντάνια που έχουν. Το μέγεθος τις εικόνας σε όλες τις διαστάσεις είναι ποοολύ μεγάλο και τα όργανα έχουν πραγματικά αέρα μεταξύ τους. Όλα αυτά έρχονται με μία εξαιρετική ροή που σε έργα με μεγάλες ορχήστρες με τύμπανα και πλούσια χωρική πληροφορία με έκανε να ανατριχιάσω δυναμώνοντας την ένταση συνεχώς! Παίζει τόσο καθαρά που εύκολα ξεγελιέσαι και το παρακάνεις με την ένταση. Φυσικά σε θέματα μουσικότητας διαπρέπει χωρίς όμως ποτέ να το παρακάνει και να σου δημιουργεί την αίσθηση του επιτηδευμένου μελό. Απλά καθώς κάθεσαι στον καναπέ και πατάς διπλό κλικ στο pc χάνεσαι μέσα σε ήχους γοητευτικούς που σε περιτριγυρίζουν όντας αραχνοΰφαντοι και σχεδόν ψηλαφητοί από τον πλούτο της λεπτομέρειας! Όχι δεν υπερβάλω καθόλου, διάολε (που λέει και Θ.Μ.) Είναι τόσο διαολεμένα καλό! (πάλι που λέει ο Θ.Μ.)


Που να στρώσει κιόλας....:worshippy:
 
Μου κανει και εμενα αρκετη εντύπωση το γεγονος οτι και σε THD+N αλλα και στην απεικόνιση του jitter η SPDIF εμφανίζεται καλύτερη απο την I2S.

Μανωλη, ηχητικά η διαφορα αυτη ειναι ακουστή?

Μήπως να εκανες ενα δευτερο γυρο μετρήσεων με κάποιο αλλο receiver?

Τελικά πρόκειται περί ψύχωσης η προτίμηση της ι2s έναντι της spdif ? :captain:

εγώ το είπα απο καιρό... μετά και το dsd θα επιστρέψουμε στις spdif :flipout::flipout:

Μη βιαζόμεθα!
Τα έχω πει και στον Dalanik καιρό...πρέπει να βρω και ένα xmos για να δω με τα ματάκια μου (+ αυτάκια).

1) Μη θεοποιείτε τις μετρήσεις...μας δίνουν σίγουρα μια εικόνα...ότι τουλάχιστον είμαστε σωστοί....σε πολλές περιπτώσεις μας δίνουν την απάντηση για το αίτιο...αλλά ποτέ δεν θα είναι ο τελικός κριτής.
2) Ακουστικά, μεταξύ αυτής της spdif και αυτού του i2s, το i2s βγαίνει ξεκάθαρα ο νικητής! Στο δικό μου σύστημα ένα ολόκληρο βράδι δοκίμαζα συνεχώς κάθε γνώριμο κομμάτι μεταξύ spdif/i2s πάνω στο mambo3, το i2s κυριάρχησε.
3) Οι διαφορές που βλέπετε στις μετρήσεις είναι στο Θεό! Μιλάμε για κατώφλι θορύβου κάτω από τα -120dB. Εάν στήσετε αυτί πάνω στο ηχείο στην κυριολεξία, ίσα που θα ακούσετε ένα σήμα στάθμης -95dB! Οπότε μιλάμε για διαφορές έξω από τις δυνατότητες του ανθρώπινου αυτιού.

Προσωπικά από αυτές τις μετρήσεις κρατώ, ότι η spdif (μετρητικά) δίνει λίγο καλύτερο κατώφλι στις μετρήσεις thd,imd και θέλω να δω μία xmos για το πως συμπεριφέρεται.

Είναι οι πρώτες μετρήσεις που δίνω σε σύγκριση με την i2s και κρατώ επιφυλάξεις για:
1) ενώ η μέτρηση της spdif έγινε μέσω ΑΡΤΑ και γεννήτρια την ίδια την emu, στο i2s δεν μπορείς να δηλώσεις δύο συσκευές στο ARTA. Όπως έγραψα έκανα πρώτα εξαγωγή των αρχείων τεστ και έβαλα το foobar να παίξει με οδηγό για CMedia. Αυτό από μόνο του εισάγει και άλλο ένα κρίκο στην αναπαραγωγή (το foobar) που δεν ξέρω το τι μπορεί να μεταβάλλει. Ίσως κάνω και άλλη μία δοκιμή να παίξει το foobar τα ίδια αρχεία με έξοδο όχι CMedia αλλα EMU οπότε να δω τo τυχόν επηρρεασμό του foobar (τώρα το σκέφτηκα).
2) στην αρχή έδωσα τροφοδοσία στη CMedia από usb, κατόπιν αποφάσισα να δοκιμάσω και την ανεξάρτητη τροφοδοσία της CMedia, δοκίμασα επίσης και την πλακέτα με τη γαλβανική απομόνωση...όλες οι αλλαγές έδιναν το ίδιο αποτέλεσμα. Απομένει να ξηλώσω το on board regulator της CMedia μήπως αυτό κάνει τη διαφορά...αλλά και πάλι στην πλακέτα με τη γαλβανική απομόνωση έχει επάνω LLVB που είναι χαμηλότερου θορύβου από αυτό της απλής CMedia και έδωσε όπως είπα και αυτή το ίδιο αποτέλεσμα.

Σε όλα αυτά τα προβλήματα...η λύση απαντάται με ψηφιακές γεννήτριες με απειρολάχιστο jitter και πάμπολες εξόδους όπου κάνεις και μετράς πράγματι αυτό που πρέπει να μετρήσεις!
Εμείς προς το παρόν κάνουμε προσπάθειες με τα μέσα που διαθέτουμε, το χρόνο μας για το αγαπημένο χόμπι μας!
 
Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Αλλαγη των onboard regs προβλεπονταν απο τους tp στο buffalo με τα trident τα οποια ηδη ηταν μεγαλα.
Ο Πετρος ειχε αντικαταστήσει και τα 3 tridents με 3 salas.
Αλλα είναι τεράστιο σε συλληψη και τελικό μέγεθος.
Αλλωστε ενα salas εχει σχεδόν τις διαστάσεις του mambo

Μία διόρθωση ,δέν αντικατέστησα τα tridend ,αυτά παρέμειναν στή θέση τους-δέν υπήρχε χωροταξικα η δυνατότητα -ούτε οικονομικά.
Απλά έχω ενα Salas γιά τό βουβάλι και 4 Salas γιά τή τροφοδοσία τού αναλογικού.Υπήρξε σκέψη γιά τήν αντικατάσταση τών trident αλλά μόνο τών 2 γιατί η τάση πού τροφοδοτείται το τρίτο tridend είναι εκτός προδιαγραφών salas
Ακαδημαικά ,σέ μένα η χρήση της i2s βελτίωσε εξαιρετικά τό αποτέλεσμα
Επομένως θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένες τίς απόψεις όσων εδω μέσα πρότειναν τή χρήση της.
 
νομίζω ότι θα επιστρέψουμε τελικά στην έξοδο ΤLL, όπου δηλώνω ότι είμαι ένας φανατκός οπαδός αυτής της διασύνδεσης !

Σε συζήτησή μου με σχεδιαστή μεγάλης high end εταιρίας αναφέρθηκε ότι αν τηρούνται οι προδιαγραφές (πολύ δύσκολο στις εμπορικές εφαρμογές που εξ αιτίας του πελάτη χρησιμοποιούν αναγκαστικά βύσματα RCA για την ψηφιακή σύνδεση αντί για BNC 75Ω (προσοχή γιατί τα 50Ω δεν είναι τα κατάλληλα) ) τότε η σύνδεση S/PDIF (είτε είναι μέσω μ/σ είτε TTL) είναι η ανώτερη δυνατή σε ηχητική ποιότητα (απλά το αναφέρω χωρίς να έχω κάνει συγκρίσεις).
Βέβαια, όταν παλιότερα χρησιμοποιούσα 305 antijitter, που λέει κι ο Frag, και είχα μεταξύ δύο εξ αυτών σύνδεση I2S ο ήχος ήταν, παρόλο που είχα περιποιηθεί και τις S/PDIF για να είναι πραγματικά 75Ω, σαφώς καλύτερος με αυτή τη σύνδεση σε σχέση με αυτή με BNC.

Τώρα πάντως χρησιμοποιώ κι εγώ σύνδεση με BNC 75Ω και σήμα επιπέδου TTL, απ' ευθείας από τον επεξεργαστή DVD player (με μετρημένο από τον Lampizator έχει απόλυτα τετραγωνική μορφή η κυματομορφή) και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Και με μετατροπέα USB σε S/PDIF από PC βεβαίως (και πάλι με BNC βύσματα σε μετατροπέα, καλώδιο και DAC) έχω υπέροχο ήχο, πιο ουδέτερο και ακριβή αλλά με την TTL έχω πιο όμορφο (άντε βγάλε άκρη). Πάντως θα δοκιμάσω και με USB/I2S...
 
Last edited:
Συμφωνώ με τον Θανάση ότι το spdif στάθμης TTL έχει αρκετό ζουμί. Αν εξαιρέσουμε τις (πολλές) γνωστές ευκολίες που παρέχει η διασύνδεση usb > i2s, η οδήγηση ενός κατάλληλου dac (π.χ. Mambo v3) με σήμα στάθμης TTL - το οποίο μπορούμε να πάρουμε π.χ. "πίσω" από τον πομπό toslink του transport (media player ή CD drive) - μπορεί να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσικά!
 
Re: Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Ακαδημαικά ,σέ μένα η χρήση της i2s βελτίωσε εξαιρετικά τό αποτέλεσμα
Επομένως θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένες τίς απόψεις όσων εδω μέσα πρότειναν τή χρήση της.

δεν νομίζω να βρούμε κανέναν που να πεί κάτι διαφορετικό.
Από τη στιγμή που δοκίμασα πριν σχεδόν δυό χρόνια το πρώτο usb>i2s του diyinhk είπα ότι πρέπει να βάλω και στο βουβάλι και εκτοτε δεν υπάρχει επιστροφή
 
Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Τώρα πάντως χρησιμοποιώ κι εγώ σύνδεση με BNC 75Ω και σήμα επιπέδου TTL, απ' ευθείας από τον επεξεργαστή DVD player (με μετρημένο από τον Lampizator έχει απόλυτα τετραγωνική μορφή η κυματομορφή) και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Και με μετατροπέα USB σε S/PDIF από PC βεβαίως (και πάλι με BNC βύσματα σε μετατροπέα, καλώδιο και DAC) έχω υπέροχο ήχο, πιο ουδέτερο και ακριβή αλλά με την TTL έχω πιο όμορφο (άντε βγάλε άκρη). Πάντως θα δοκιμάσω και με USB/I2S...

To bold είναι για μένα όλο το ζουμί.

Διαφορές υπάρχουν (και εγώ την usb>i2s προτίμησα, ασχέτως της πλάκας νωρίτερα) όμως το ποιο είναι σωστότερο κτλ,,, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί (όχι τουλάχιστον εύκολα).
Εμένα μου έδωσε λίγο πιο στακάτο μπάσο και ζωντάνια στις υψηλές (όχι περισσότερη πληροφορία πάντως), το οποίο μεταφράστηκε σε διαύγεια/αέρα μεταξύ των οργάνων, κάτι που βοήθησε το σύστημά μου, σε σχέση με spdif (απο rca όμως) και usb>spdif (πάλι rca).
Σε άλλο σύστημα η ίδια σύνδεση μου ακούστηκε λεπτόηχη και ίσως να προτιμούσα την spdif (δεν ξέρω, δεν μιλάω με σιγουριά... λογικά δεν αρκεί μια ακρόαση 4-5 κομματιών)
Επίσης το σύστημά μου δεν ακούει τόσο την bnc σε σχέση με την rca (γνωστό το θέμα με τα Ohms). Θα το δοκιμάσω κι έτσι, αλλά δεν έχω πολλές ελπίδες στο σύστημά μου, για κάτι ακόμα καλύτερο. (στο τρανσπορτ βέβαια δεν έχω bnc για να το κάνω όπως πρέπει με καλώδιο bnc του rca δοκιμάζω) oύτε έκλεψα σήμα στάθμης ΤΤL όπως λέει ο Στάυρος.

Αυτό που λέει ο Σταύρος με πάρσιμο σήματος απο το transport, πίσω απο το πομπό της toshlink, είναι μάλλον φασαρία για όσους δεν πιάνουν τα χέρια μας ή δεν θέλουμε να μπει χέρι σε καλό μηχανακι,,, αλλά έχει και αυτό πολύ ενδιαφέρον!

Θαρρώ πως αναλόγως συστήματος και γούστων πρέπει να πορευτούμε.

Και τα δύο dacs του Βασίλη είναι οικονομικά, οπότε το πιθανότερο είναι να παίξουν και σε περιορισμένων δυνατοτήτων συστήματα (πλην εξαιρέσεων)...
Επακόλουθο νομίζω είναι ότι οι διαφορές στους πειραματισμούς διασύνδεσης θα είναι περιορισμένες!
 
παλιότερα είχα κλέψει και εγώ ttl από ένα απλό σχετικά player που είχε μόνο οπτική και είχα πολύ καλό αποτέλεσμα αν και είχα φάει λίγο κράξιμο εδώ για την όλη υλοποίηση στα πρότυπα λαμπιζάτορα.
 
Έχω σε σακούλα / παροπλισμένο ένα pioneer universal...

Βρε λες?

(Υπέρηχα είσαι πολύ μπροστά βρε,,, αλλά το χαλάς γιατί είσαι παραπονιάρης μπρε!:grandpa:)
 
κι αυτό πιονέρι ήταν (όχι το universal, αυτό το έχω ακόμα αθικτο !) κούκλα έπαιζε ττλ (και παίζει - στο κουτί το έχω). Μόνο που τώρα νομίζω δεν έχω κανένα dac με κουάξ. Ίσως την λαμπουτσέρα....

define: "παραπονιάρης"
 
εκείνο που θυμάμαι και μου είχε κάνει εντύπωση όταν το είχα κάνει, ήταν ότι εδώ μου είπαν: αυτό που έκανες δεν ήταν να κλέψεις spdif. TTL πήρες....
Και τα γνωστά περι λαμπιζάτορα. Δυστυχώς από τότε δεν έδωσα σημασία να μάθω τι ακριβώς αμάρτημα έκανα και τί έπρεπε να είχα κάνει...:flipout:
 
Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

κι αυτό πιονέρι ήταν (όχι το universal, αυτό το έχω ακόμα αθικτο !) κούκλα έπαιζε ττλ (και παίζει - στο κουτί το έχω).

Ε δεν το έλεγες νωρίτερα να σου στείλω το 656, να ξεφύγεις και λίγο απο τα salas? :music-smiley-005:

define: "παραπονιάρης"

είχα φάει λίγο κράξιμο εδώ για την όλη υλοποίηση στα πρότυπα λαμπιζάτορα.

και τις προάλλες κάτι είπες για την i2s στο βουβάλι, αν θυμάμαι καλά.
έτσι είναι στα γεράματα αποκτούμε υπέρμετρες ευαισθησίες λολ
:ernaehrung004:

(πλάκα σου κάνω βρε... παραπονιάρη :cool4: )
 
Re: Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Ε δεν το έλεγες νωρίτερα να σου στείλω το 656, να ξεφύγεις και λίγο απο τα salas? :music-smiley-005:

και τις προάλλες κάτι είπες για την i2s στο βουβάλι, αν θυμάμαι καλά.
έτσι είναι στα γεράματα αποκτούμε υπέρμετρες ευαισθησίες λολ
:ernaehrung004:

(πλάκα σου κάνω βρε... παραπονιάρη :cool4: )

άμα ήταν να σφάξω γιουνιβερσαλ θα έσφαζα το 757.
Αν είπα κάτι για βουβάλι και ι2ς για καλό θα ήταν. Αλλά ούτε θυμάμαι τι είπα.
Το θέμα με τα γεράματα δεν είναι ότι αποκτούμε ευαισθησίες. Μάλλον αμνησίες θα έλεγα
 
Εγώ το 656 το περνάω μέσα από το σαυράκι μέσω spdif και το ακούω μια χαρά.
Κάνει τόση διαφορά αν το χεριάσουμε και δώσουμε TTL;
Γιατί αν κάνει,να το εξετάσουμε...
 
Τα περισσότερα dac-chip (αν όχι όλα) χρησιμοποιούν δύο ειδών διασυνδέσεις τη Left/Right Justified και την i2s.
H χρήση διασύνδεσης i2s στην ουσία παρακάμπτει ένα ολόκληρο στάδιο μετατροπής σε σχέση με την spdif.

Η spdif μεταφέρει το σήμα ενιαίο δηλαδή και τα δεδομένα και το χρονισμό, θα πρέπει λοιπόν από την πλευρά του player να υπάρχει ένας πομπός spdif και από την πλευρά του dac ένας δέκτης spdif ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει το σήμα στο dac-chip - στην πλειονότητα - με i2s φορμά.

diginterf_spdreclk.jpg

Η i2s διασύνδεση είναι πιο πιουρίστικη - αν και έχει περιορισμούς - και στην ουσία το σήμα μεταφέρεται διαχωρισμένο και όχι αυτούσιο προς το dac. Γλιτώνουμε στην ουσία ένα ολόκληρο στάδιο μετατροπής με ότι μπορεί να σημαίνει ακουστικά. Συνήθως η πιο πετυχημένη πρακτική στο audio είναι η χρήση όσο των δυνατών πιο απλούστερων κυκλωμάτων και μετατροπών (λιγότερη παρέμβαση στο σήμα).

diginterf_i2s.jpg

Η spdif ως διασύνδεση κάνει δύο φορές τη μετατροπή του i2s δηλ. παραλαμβάνει δεδομένα σε μορφή i2s, τα ενοποιεί σε σήμα, τα στέλνει στο dac όπου και πάλι μετατρέπονται σε i2s (στην πλειονότητα) για να οδηγηθούν στο dac-chip.

Φυσικά η i2s δεν είναι plug & play λύση, δεν υπάρχει ουσιαστική συμφωνία του πρωτοκόλλου, όπως είπε ο Βασίλης ο τερματισμός των αντιστάσεων ποικίλλει και χρειάζεται σωστή προσαρμογή και από τις δύο πλευρές. Αυτά όμως είναι τα καλά του diy, ο πειραματισμός και η προσαρμογή και νομίζω σωστά αρμενίζουμε...

Πιθανόν επίσης να διάγουμε μια παιδική ηλικία των μετατροπέων usb->i2s, τα οποία ωριμάζουν με το χρόνο και τη δοκιμή. Ο χρόνος θα δείξει εάν τελικά η διασύνδεση i2s θα επικρατήσει στα diy ή όχι.
 
Re: Απάντηση: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Εγώ το 656 το περνάω μέσα από το σαυράκι μέσω spdif και το ακούω μια χαρά.
Κάνει τόση διαφορά αν το χεριάσουμε και δώσουμε TTL;
Γιατί αν κάνει,να το εξετάσουμε...

πάντως είναι πολύ εύκολο Σώκ.
Εκτός αν το 656 είναι τριόροφο όπως το 757, που σημαίνει ότι πρέπει να ξεμοντάρεις κανα δυό πατώματα μέχρι να φτάσεις στο dac
 
Εγώ το 656 το περνάω μέσα από το σαυράκι μέσω spdif και το ακούω μια χαρά.
Κάνει τόση διαφορά αν το χεριάσουμε και δώσουμε TTL;
Γιατί αν κάνει,να το εξετάσουμε...

Θα σου στείλω το δικό μου άμα έχεις όρεξη...
είναι γκρι,,, κρίμα απο το θεό να χαλάσουμε το δικό σου που είναι σίγουρα μαύρο... :flipout:

(σαν τράνσπορτ το έσκισε στη κυριολεξία ένα hdx1000 media player που είχα... το έβγαλα από το ρακ πάραυτα και έβαλα το mini disc :slapface: )
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Τα περισσότερα dac-chip (αν όχι όλα) χρησιμοποιούν δύο ειδών διασυνδέσεις τη Left/Right Justified και την i2s.
H χρήση διασύνδεσης i2s στην ουσία παρακάμπτει ένα ολόκληρο στάδιο μετατροπής σε σχέση με την spdif.

Η spdif μεταφέρει το σήμα ενιαίο δηλαδή και τα δεδομένα και το χρονισμό, θα πρέπει λοιπόν από την πλευρά του player να υπάρχει ένας πομπός spdif και από την πλευρά του dac ένας δέκτης spdif ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει το σήμα στο dac-chip - στην πλειονότητα - με i2s φορμά.

diginterf_spdreclk.jpg

Η i2s διασύνδεση είναι πιο πιουρίστικη - αν και έχει περιορισμούς - και στην ουσία το σήμα μεταφέρεται διαχωρισμένο και όχι αυτούσιο προς το dac. Γλιτώνουμε στην ουσία ένα ολόκληρο στάδιο μετατροπής με ότι μπορεί να σημαίνει ακουστικά. Συνήθως η πιο πετυχημένη πρακτική στο audio είναι η χρήση όσο των δυνατών πιο απλούστερων κυκλωμάτων και μετατροπών (λιγότερη παρέμβαση στο σήμα).

diginterf_i2s.jpg

Η spdif ως διασύνδεση κάνει δύο φορές τη μετατροπή του i2s δηλ. παραλαμβάνει δεδομένα σε μορφή i2s, τα ενοποιεί σε σήμα, τα στέλνει στο dac όπου και πάλι μετατρέπονται σε i2s (στην πλειονότητα) για να οδηγηθούν στο dac-chip.

Φυσικά η i2s δεν είναι plug & play λύση, δεν υπάρχει ουσιαστική συμφωνία του πρωτοκόλλου, όπως είπε ο Βασίλης ο τερματισμός των αντιστάσεων ποικίλλει και χρειάζεται σωστή προσαρμογή και από τις δύο πλευρές. Αυτά όμως είναι τα καλά του diy, ο πειραματισμός και η προσαρμογή και νομίζω σωστά αρμενίζουμε...

Πιθανόν επίσης να διάγουμε μια παιδική ηλικία των μετατροπέων usb->i2s, τα οποία ωριμάζουν με το χρόνο και τη δοκιμή. Ο χρόνος θα δείξει εάν τελικά η διασύνδεση i2s θα επικρατήσει στα diy ή όχι.

χωρίς να είμαι ειδικός ή σοφός στην spdif το σήμα του ρολογιού "διαμορφώνεται" πάνω στο σήμα (τώρα ποιός παίζει το ρόλο του φέροντος δεν ξέρω).
Αυτό το θεωρώ μεγαλύτερο πρόβλημα: δηλαδή τον διαχωρισμό από το διαμορφωμένο σήμα (με ρολόι και μουσική) στα δυό χωρίς προβλήματα, παρά το άλλο, να έχουμε δυό μετατροπές.
Δηλαδή το ότι τρία σήματα φεύγουν ανεξάρτητα, φορτώνονται όλα του ρολογιού στο σήμα (αφήνω τη γη απεξω) μου φαίνεται πιό δύσκολη δουλειά να "αποπλεχτεί"